sunnuntai 3. syyskuuta 2023

LOPPUKESÄN PUUTARHA 2023

Kesän loppua kohti kiinnostukseni puutarhan suunnittelua kohtaan vähenee samassa tahdissa kuin kukat kuihtuvat. On paremminkin vanhojen suunnitelmien toteuttamisen aika. Joitakin huomioita puutarhasta olen silti yrittänyt tehdä talven mietintämyssyä varten.


Millaisiin seikkoihin huomio kiinnittyy elokuisessa puutarhassa?

Elokuun alkupuoli on syysleimujen ja päivänliljojen aikaa. Niitä on runsaina ryhminä ja ne näkyvät kauas. Myös pallo-ohdakkeet ja värililjat ovat hyvin edustettuina. Kaunopunahatut, rantatädykkeet, pensashanhikit ja syysvuokot kukkivat. Valkoalpit, syyssinikat ja purppurapunalatvat aloittelevat.

Köynnösikkuna vetää katseita puoleensa, kun kärhö 'Hagley Hybrid' kukkii yhtä aikaa ’Bright Eyes’ -syysleimun ja villanukkajäkkärän kanssa. Kuihtuvat tulikukat häiritsevät, mutta muuten se on aika kiva ja paraneekin kunhan kasvit runsastuvat.

Eniten huomiota saavat Suihkulähteen takana kasvavat pinkit syysleimut.

Kuukauden keskivaiheilla kukkivat hortensiat. Kärsämöt ja osa syysleimuista alkavat kuihtua. ’Arabella’ jaksaa yhä kukkia komeana.

Kuun loppupuolella syysleimut kuihtuvat, pallo-ohdakkeet ruskettuvat, päivänliljojen kukat muuttuvat alakuloisiksi mytyiksi. Ulkoilutan kameraa, mutta kuvia tulee otettua vähän, sillä paras loisto on jo ohi. Tai oikeastaan paras loisto ei ole vielä alkanutkaan. Syysvärien ilotulitusta saa vielä odotella.


Millainen puutarhan värimaailma on elokuussa?


Puutarhassa on sinisen ja vaaleanpunaisen sävyjä, vaaleankeltaista sekä runsaasti valkoista ja vihreän eri sävyjä. Kirkasta pinkkiä on syysleimujen ansiosta selvästi enemmän kuin aiemmin. Lisäksi on ripaus purppuraheisiangervon tummanpuhuvaa punaista. Tällaisesta värimaailmasta todellakin pidän.


Ovatko päivittäiset kulkureitit viihtyisiä?

Laakakataja on tukkinut kanalaan johtavan polun (pitää leikata), mutta näkymät polulta miellyttävät silmää. Pinkit pelargonit kukkivat runsaina kanalan portailla. Onneksi en vielä hävittänyt niitä enkä hävitä syksylläkään, vaikka olin jo päättänyt olla talvettamatta.

Ulko-oven ja auton oven välinen reitti on nyt aika kiva, kun Köynnösikkuna on alkanut saada väriä ja elävyyttä.

Terassit eivät ole kovin tärkeässä roolissa nyt kun puutarha on runsaimmillaan. Orvokit leikkasin jokin aika sitten mataliksi ja ne alkavat hiljalleen nousta uudestaan. Onneksi puksipuut ja muratit tuovat pohjoisterassille vihreyttä.


Riittääkö leikkoja poimittavaksi kimppuihin ja asetelmiin?

Pallo-ohdakkeita riittää kimppuihin runsaasti, mutta ne pitää myöhempää käyttöä varten muistaa ottaa kuivumaan jo ennen kukintaa. Muitakin leikkoja riittää kyllä, mutta ainahan niitä haluaa enemmän. Jos saisin aikaiseksi kylvää tuoksuresedaa, siitä saisi ihanaa tuoksua kimppuihin. Tiibetinkoirankieli olisi kaunis heleänsininen, samoin kuin ruiskaunokkikin. Millainen on elokuun odotetuin kukkapenkki? Voisinko suunnitella sellaisen?

Suihkulähteen ympärillä oleva istutusalue on ehdottomasti puutarhani odotetuin kukkapenkki elokuussa. Sen elementteinä ovat patsas, kivet ja onnistunut valikoima erilaisia kasveja.

Länsipihalle, suuren kivenjärkäleen viereen olen istuttanut toisen kukkapenkin erityisesti elokuuta ajatellen. Sen elementteinä ovat köynnöstuki, kookas kivi ja suuri lehtipuu sekä valikoima erilaisia kasveja. Kärhö ’Princess Diana' kukki nyt ensimmäistä kertaa. Sille pitäisi saada korkeampi tuki. Kiven edessä kasvaa nuori valeangervo ja sen seurassa muutama kuunlilja. Suuren kiven eteen istutin viime syksynä valkoalpia. 

Amerikassa on tähän aikaan kauniisti toisiinsa sointuvia värejä: vaaleanpunaisia kärsämöitä, vaaleankeltaisia päivänliljoja sekä sinisiä pallo-ohdakkeita. Sen värimaailma on jo täydellinen, mutta ilme on sekava. Olen suunnittelemassa alueelle puuryhmää. Sen lisäksi pitäisi tehdä muutamia järjestelyjä, jotta perennat näyttäisivät tasapainoisemmilta.

8 kommenttia:

 1. Voi mahdoton, miten ihanan puutarhan olette luoneet! Löysin blogisi vasta hiljattain ja olen aivan ihastunut. Värimaailma on kovasti mieleeni ja samoja sävyjä löytyy itseltäni, mutta oma puutarhani on vain "pikkuserkku", jos sitäkään yltäkylläisen puutarhanne rinnalla. Hienointa on mielestäni se, että kaikki on selkeästi ja määrätietoisesti suunniteltua, mutta samalla toteutettu niin, että vaikutelma on hyvin luonteva, liki luonnonmukainen. Olisiko avaintekijä istutusten kerroksellisuus ja pehmeä siirtymä istutusalueesta toiseen. Toki myös juuri toisiinsa sointuvat värisävyt. Olisipa hienoa nähdä puutarhanne luonnossa! Onnellista ja talven varalle voimia kerryttävää syksyä!
  -Helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Tosi kiva kuulla, että olet saanut iloa blogistani. Monesti ajattelen, että olisi varmaan kiva omistaa vain pieni puutarha. Sen saisi laitettua ihan tiptop, kun taas täällä isossa puutarhassa repsottaa nurkka siellä ja toinen täällä.

   Olen kauhean kova suunnittelemaan, mutta sitten kun tulee toteutuksen aika, saatan tehdä aivan eri tavalla. Hauskaa tämä joka tapauksessa on. 😊 Tällainen puutarha, jossa ei ole selkeitä kukkapenkkejä, on minusta aika vaikea suunniteltava. Pitää hallita niin laajoja kokonaisuuksia. Onneksi luonto tarjoaa monenlaista suunnitteluapua. 😊

   Värejä olen varsinkin viime aikoina karsinut. Nyt tuntuu, että kaikki sopii aika hyvin väreiltään yhteen. On ollut niin vaikea luopua mistään, mutta on se lopulta kannattanut. 😊

   Olen minä haaveillut, että olisi kiva osallistua Avoimet puutarhat päivään. Se vaan olisi aikamoinen urakka, kun olen liikuntavammainen. Tulisi vain stressi saada kaikki valmiiksi. Eihän sitä silti koskaan tiedä, jos vaikka joskus saisin sellaisen päähänpiston osallistua. 😊

   Kiitos samoin sinulle oikein hyvää syksyä!

   Poista
 2. Ihanan harmonista! Ja tähän sopii kuitenkin niin hyvin myös nuo pinkit syysleimut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Minäkin tykkään näistä räikeistä syysleimuista juuri tuolla paikalla. Ne tuo kivan säväyksen koko pihalle.

   Poista
 3. Tätähän son puutarhuroonti.....jatkuvaa muutosta :) Vaikka näyttääs jo kuinka hyvältä muutenki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! ♥ Ehkä on syytä huolestua siinä vaiheessa, jos tuo jatkuva muutos alkaa hiipumaan. Jos ei enää kiinnosta suunnitella ja ellei ole enää intoa panostaa toteutukseen. 😊

   Poista
 4. Ensimmäisessä kuvassa on aivan ihana tunnelma. Tuo köynnösikkuna on myös todella kaunis. Teillä on satumaisen upea puutarha. Yksi puutarhuroinnin iloista on, että puutarhassa löytyy aina muutettavaa ja kehitettävää. Kaunista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Tykkään itsekin tuosta köynnöstuesta, mutta kauan on pitänyt odottaa, että siihen edes jotakin kasvaisi. 😊

   Niin, mä tykkään niin paljon suunnittelemisesta, että teen monet suunnitelmat. Ja sitten kuitenkin saatan toteuttaa kaikki ihan eri tavalla. 😊 Joskus olen unohtanut katsoa suunnitelmia ennen toteuttamista, mutta ei sillä väliä.

   Oikein hyvää syyskuun jatkoa sinulle!

   Poista