tiistai 26. syyskuuta 2023

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: JYVÄSKYLÄ

Jyväskylässä puutarhaharrastajaa hemmotellaan. Yksi päivä ei tahdo riittää kaikkeen. Puutarhakohteiden lisäksi olen listannut tähän vanhaa ja kaunista arkkitehtuuria, taiteilijakodin ja ravintoloita. Jyväskylä on tunnettu Alvar Aallosta, mutta minä ihailen naisarkkitehti Wivi Lönniä. Hänen kynän jälkensä tekee vaikutuksen nostalgian ystävään. Jyväskylässä Lönnin suunnittelemia rakennuksia riittää ja ne ovat todella näkemisen arvoisia. Kaikkia kauniita rakennuksia en ole edes luetellut tässä.


SEMINAARINMÄKI JA KASVITIETEELLINEN PUUTARHA


Seminaarinmäellä sijaitsee Jyväskylän yliopiston vanhin kampusalue, jonka ympärillä viheriöi Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

Koulujen puutarhat ovat olleet merkittäviä puutarhaihanteiden ja -harrastuksen edelläkävijöitä. Seminaarinmäelle perustettiin jo vuonna 1881 Suomen ensimmäinen kansanopetuksellinen koulupuutarha. Puutarhanhoidon opit levisivät opiskelijoiden mukana ympäri Suomen. Itselleni Seminaarinmäellä on erityistä merkitystä, sillä isäni opiskeli opettajaksi siellä. Hänen kohdallaan tuo tavoite toteutuikin ja puutarhanhoidon opit levisivät hänen oppilailleen - vapaa-aikanaan isäni oli innokas puutarhuri.

Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha on noin 36 hehtaaria. Kasvikokoelma sisältää noin 570 kasvilajia ja noin 18 000 kasviyksilöä. Kasvikokoelmat sijaitsevat kolmessa eri kampuksessa: Seminaarinmäellä, Mattilanniemessä ja Ylistönrinteellä. Niillä jokaisella on omat ominaispiirteensä. Kukin kohde esittelee alueen kasvikokoelmia erilaisista kulttuuriympäristöön liittyvistä näkökulmista ja rakennusaikaansa peilaten. Seminaarinmäen kasvikokoelmissa vaalitaan erityisesti alueen vanhoja, opettajaseminaarin aikaisia kasvilajeja.

Jyväskylän matkailusivuilta löydät mobiilisovelluksen omatoimikierrokselle Seminaarinmäen puutarhaan. Kierros on noin 1 km pituinen. Mobiilioppaan löydät tästä linkistä

Ulkoalueet ovat aina avoinna kaikille kävijöille. Kasvikylttejä löytyy etenkin Seminaarinmäen ja Aallonpuiston alueelta.

Seminaarinkatu 15 Jyväskylä


WIVI LÖNN -KIERROS

Ihailen suuresti Wivi Lönnin arkkitehtuuria. Kaikki hänen suunnittelemansa rakennukset tekevät minuun vaikutuksen. Olipa sitten kyse huvilasta, paloasemasta, koulusta tai mistä hyvänsä, hän on saanut luotua käytännöllisen ja ihastuttavan kokonaisuuden. Hän eli vuosina 1872–1966 ja oli Suomen ensimmäinen oman toimiston perustanut naisarkkitehti. Hän oli myös innokas puutarhaharrastaja.

Jyväskylässä Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia on kymmeniä mukaan lukien hänen oma kotitalonsa, joka on mielestäni yksi kauneimmista omakotitaloista ikinä. Jyväskylässä järjestetään Wivi Lönn-teemaisia kierroksia kävellen tai bussilla.

Useat Wivi Lönnin suunnittelemat  rakennukset sijaitsevat Älylässä ja Seminaarinmäen alapuolisella huvila-alueella, joka on puutarhamainen, jugendvaikutteinen, arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus. Alueella on myös huikean kaunis Wivi Lönnin entinen asuintalo, jonka hän suunnitteli omaan käyttöönsä.

Alueen rakennukset ovat yksityiskoteja, joten niiden pihoissa ei ole sopivaa vierailla omatoimisesti.


Jos haluat kierrellä omatoimisesti, voit etsiä Wivi Lönnin suunnittelemia taloja alla olevista osoitteista. Huomaa kuitenkin, että osoitetiedoissa voi olla virheitä, sillä katujen nimet ovat saattaneet muuttua sadan vuoden aikana. Liekö kaikkia rakennuksiakaan enää.

Seminaarinmäen alapuolella ja Älylässä
Ville Lönnin talo: Hämeenkatu 3
Wivi Lönnin kotitalo: Hämeenkatu 4 (Kuvat ja esittely ovat oman alaotsikon alla.)
Wivi Lönnin kodin naapuri, Nousiaisen talo: Vapaudenkatu (ent. Nikolainkatu 17) (Kuvat ja esittely ovat oman alaotsikon alla.)
Juomatehdas: Nikolainkatu 25
Heinosen talo: Haarakatu 3
Oksalan talo: Seminaarinkatu 3
Karpion talo: Seminaarinkatu 18 (Kuvat ja esittely ovat oman alaotsikon alla.)
Wivi Lönnin kodin naapuri, Pesoniuksen talo: Seminaarinkatu 20
Emil Lönnin talo: Seminaarinkatu 24
Stooren talo: Seminaarinkatu 26
Parviaisen talo: Seminaarinkatu 30
Vanhan viljamakasiinin muutostyöt: Seminaarinkatu 32 (Kuvat ja esittely ovat oman alaotsikon alla.)
Oksalan talo: Kramsunkatu 6
Airilan talo: Urheilukatu

Alueella on hieman hankalaa liikkua pyörätuolilla, koska korkeuserot ovat suuret ja osa kaduista on mukulakiveystä. Lisäksi vanhat talot ovat melko laajalla alueella.

Vähän kauempana
Puistokoulu: Puistokatu 7–9
Kuokkalan kartano: Hämeenpohjantie 50 (Kuokkalassa) (Kuvat ja esittely ovat oman alaotsikon alla.)


WIVI LÖNNIN KOTITALO


Wivi Lönnin kotitalo on yksityiskäytössä, mutta minulla oli onni päästä tutustumaan taloon ja sitä ympäröivään puutarhaan. Talon omistava Kauko Sorjonen kertoi silloin tällöin pyytävänsä aidan takaa katselevia ihmisiä puutarhaansa vierailulle. Hän on kotiseutuneuvos ja kulttuurimesenaatti, joka tukee vanhojen arvotalojen suojelua ja taidetta.

Hämeenkatu 4 Jyväskylä


NOUSIAISEN TALO


Wivi Lönnin talon tapaan tämä hänen suunnittelemansa naapuritalokin on sijoitettu tontin yläosaan. Rinteeseen jäi tilaa puutarhalle. Talo rakennettiin kasööri Nousiaiselle, joka kuitenkin ehti kuolla ennen rakennuksen valmistuista. Talo on yksityiskäytössä.

Vapaudenkatu (ent. Nikolainkatu 17) Jyväskylä


KARPION TALO


Wivi Lönnin taitavasti suunnittelema Karpion talo (1914) näyttää yksikerroksiselta, mutta rinnetalossa on todellisuudessa kolme kerrosta. Talossa asui arkkitehti Alvar Aalto vaimonsa Ainon kanssa 1920-luvulla. Talo on yksityiskäytössä.

Seminaarinkatu 18 Jyväskylä


VANHA VILJAMAKASIINI

Jugend-tyylinen rakennus on rakennettu vuonna 1851 viljamakasiiniksi, ja se on Jyväskylän vanhin kivitalo. Vuonna 1916 rakennus muutettiin Wivi Lönnin suunnitelmien perusteella Jyväskylän kaupunginkirjaston ja Jyväskylän tieteellisen kirjaston käyttöön. Nykyään rakennus toimii yritystiloina.

Seminaarinkatu 32 Jyväskylä


HEISKAN TAITEILIJAKOTI (Kesäkohde)

Jonas (1873–1937), Maikki (os. Aro 1889–1961) ja Vappu (1921–1993) Heiskan taiteilijakoti sijaitsee Älylän puutarhamaisella, kulttuurihistoriallisesti merkittävällä alueella. Tämä Jonas Heiskan, vuonna 1912, rakennuttama talo sisältää runsaasti esineistöä, taidetta ja valokuvia. Täällä voi aistia taiteilijaelämää kahden sukupolven ajalta.

Vappu Heiska tunnettiin värikkäänä taiteilijapersoonana. En tuntenut häntä, mutta muistan silloin tällöin nähneeni hänet Vuokko Nurmesniemen Iloinen takki yllään. Tuo harmaa takkimekko, jossa oli kirkkaanvärisiä taskuja siellä täällä, jäi lapsen mieleen. Muistelen, että hänellä oli harmaa polkkatukka. Harmi, etten löytänyt netistä juurikaan kuvia hänestä voidakseni tarkistaa, pitäisikö lapsuuden mielikuva paikkansa. Mieleen jäi myös hänen nimensä, joka taipui lapsen mielessä tietysti vappuhuiskaksi.

Kun kyseessä on yli satavuotias rakennus, on selvää, ettei se ole esteetön.

Kramsunkatu 8 Jyväskylä
p. 014 266 4346
Kesäisin kohteeseen järjestetään opastettuja kierroksia.


VANHA PAPPILA JA TEELEIDI

Arkkitehti Kauno S. Kallion suunnittelema, vuonna 1927 valmistunut pappilarakennus muistuttaa tanskalaista kaupunkilaistaloa. Puutarhoineen se on uudempien kerrostalojen keskellä kaunis harvinaisuus. Nykyisin talossa toimii Teeleidin teehuone nimeltä Vanha Pappila. Kahvila on viehättävä. Herkkuja voi nauttia myös puutarhassa.

Vapaudenkatu 26 Jyväskylä


HARJU JA NERON PORTAAT

Harju on ollut jo 1800-luvun lopulta lähtien kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualue. Harjulta aukeavat komeat näköalat Jyväskylän keskustan yli Jyväsjärvelle. Harjun portaista komeimmat, jyrkät kiviportaat, joita kutsutaan Neron portaiksi, ovat yksi suosituimpia valokuvauskohteita Jyväskylässä. Portaita on yhteensä 118. Portaat on koristeltu runsain kukkaistutuksin.

Jyväskyläläisille on tullut tutuksi Aulis Raitalan Laulu synnyinseudulle (Oi päivät seutuvilla Päijänteen...). Kesäaikaan se kajahtaa Harjulta kaupungin yli joka ilta kello 20 aikaan. Se on jotakin niin jyväskyläläistä, että sitä ei missään tapauksessa kannata ohittaa. Kesäinen iltasoitto on jo hyvin vanha perinne, mutta vuodesta 2000 lähtien on alettu soittaa joulun aikaan laulua nimeltä Joulun kellot. En ole koskaan sitä kuullut, mutta voin kuvitella, miten ihana perinne sekin on.

Tähän Martti Korpilahden lauluun tiivistyy jotakin hyvin jyväskyläläistä:
Kun Jyväsjärveä tyyntä mä sousin Tuomion rantoja kun samosin,
taikkapa Harjulle tuonne ma nousin yhtäpä, yhtäpä aavistelin.
Muualle kerran jos kohtalo vie mun, parhaimmat päiväni tänne ne jää,
Tääl` elon runsahan tunsin mä riemun, ei mua muut voi ymmärtää”.

Harjun mäntyjä kasvavalle ulkoilualueelle johtaa myös puiset portaat ja Nisulan puolelta pääsee kulkemaan ilman portaita. Harjun laella on Vesilinnan näköalatasanne, kahvila-ravintola Vesilinna sekä Jyväskylän luontomuseo.

Yliopistonkatu 18 Jyväskylä
Käynti Harjulle Yliopistonkadulta, Harjukadulta tai Pitkäkadulta
Gummeruksenkadun päästä kohti Vesilinnaa johtavat Neron portaat.


HARMOONITEHTAAN PUUTARHATERASSI

Puutarhaharrastaja nauttii ateriansa mieluiten kauniissa paikassa, joten hän suuntaa Harmoonitehtaan puutarhaterassille. Vanhan Halosen Harmoonitehtaan tiloissa toimii majatalo ja ravintola Harmooni. Tarjolla on myös lounas. Tätä aion kokeilla.

Väinönkatu 1 Jyväskylä

 
TOIVOLAN VANHA PIHA

Entisöity Toivolan Vanha Piha on peräisin 1800-luvun lopulta. Pihalta löytyy kahvila-ravintoloita ja putiikkeja. Kohde sijaitsee vanhassa puutalokorttelissa lähellä ydinkeskustaa. Kuparisepän ja puusepän taloissa voi tutustua 1800-luvun käsityöläisten elämään. Kasvi-istutuksin koristeltu sisäpiha on kuin keidas kaupungin keskellä.

Cygnaeuksenkatu 2 Jyväskylä


VALKOINEN PUU -CAFE

Valkoinen Puu -cafe on osa Toivolan Vanhan Pihan tunnelmallista kokonaisuutta. Herkkuvitriinin äärellä tulee runsaudenpula. Lounas on monipuolinen ja maukas. Valittavana on monenlaisia pöytäpaikkoja, tunnelmallisia kaikki.

Cygnaeuksenkatu 2 Jyväskylä
p. 041-3140448


VIIKINKIRAVINTOLA HARALD

Haraldista olen kuullut niin paljon suosituksia, että aion kokeilla. Tarjolla on myös lounas salaatteineen.

Kauppakatu 33 Jyväskylä


TOURUJOKILAAKSO

Keskustan tuntumassa sijaitseva Tourujokilaakso on luonnonsuojelualue, joka on hietamaahan uurtunut parisen kymmentä metriä syvä ja noin sata metriä leveä kanjoni. Sen läpi kulkee 700 metrin pituinen, tunnelmallinen luontopolku. Polun varrella on yhdeksän luonnosta kertovaa rastitaulua. Jyrkillä rinteillä ja laakson pohjalla kasvaa rehevää lehtometsää. Alueella asustaa vakituisesti useita lintulajeja.

Polulla on pitkospuita, joten liikuntarajoitteiselle polku on vaikea tai jopa mahdoton.

Tourujokilaakso
Käynti Tourujokilaaksoon Tourukadulta
Tällä hetkellä (vuonna 2023) polkua korjataan ja se on suljettu arkipäivisin.SULKURANNAN SIIRTOLAPUUTARHA

Perinteikkäällä Sulkurannan siirtolapuutarha-alueella on 136 puutarhapalstaa. Mökit on rakennettu yhtenäisten tyyppipiirustusten mukaisesti. Alue on viihtyisä ja hyvin kunnossa pidetty. Vierailija ei juuri pääse puutarhoihin kurkistelemaan, koska pensasaidat ovat korkeita. Viihtyisällä alueella on silti mukava kävellä.

Sorakäytäviä pitkin on helppo liikkua myös pyörätuolilla, mutta aika suuria korkeuseroja alueella on.

Puutarhanranta Jyväskylä


KUOKKALAN KARTANO

Kuokkalan kartano on ensimmäinen Wivi Lönnin suunnittelema rakennus Jyväskylässä. Tämä Jugend -tyylinen kivitalo on valmistunut vuonna 1904. Kartanon ympärillä on ihana puutarha. Kartanon puutarha on pieni verrattuna moniin muihin kartanoalueisiin. Talo ja sen pihapiiri kuuluu Keski-Suomen maakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Rakennus on toiminut niin asuinkäytössä kuin synnytyssairaalanakin. Nykyään tiloissa on ravintola sekä kaikille avoimia kulttuuritapahtumia sekä taidenäyttelyitä.

Hämeenpohjantie 50 Jyväskylä
p. 040 742 2616


VIHERLANDIA

Viherlandia on puutarhaharrastajan paratiisi, jossa saa kulumaan kokonaisen päivän. Kokemusta on. Huonekasvien valikoima on todella laaja. Ulkona on lisäksi runsaasti perennoja, puita ja pensaita. Leikkojakin löytyy. Eivätkä herkut vielä siihen lopu. Täällä myydään sisustustarvikkeita ja tietysti kaikenlaista kivaa puutarhaan. Lisäksi Viherlandiassa järjestetään tapahtumia ja kursseja. Ei myöskään voi jättää mainitsematta puhuvaa papukaijaa.

Yläkerrassa on ravintola, jossa tarjolla myös lounas. Testasin lounaspöydän eräänä lauantaina, kun tämä oli Jyväskylän ainoa lounaspaikka siihen aikaan. Tarjonta oli monipuolinen ja ruoka ihan hyvää, mutta jäin kovasti kaipaamaan tunnelmallisempaa ruokailuhetkeä. Muoviliinat pöydillä ja arkinen ympäristö eivät tehneet minuun oikein hyvää vaikutusta.

Kammintie 6 Jyväskylä
p. 010 617 1900

 
AVOIMET PUUTARHAT -TEEMAPÄIVÄ

Kerran kesässä vietetään Avoimet puutarhat -teemapäivää. Jos satut olemaan liikkeellä tuona päivänä, avautuu sinulle runsaasti lisää mahdollisuuksia tutustua keskisuomalaisiin puutarhoihin. Puutarhat avaavat porttinsa vaihtelevasti eri vuosina, joten katso ajankohtainen tarjonta Avoimet puutarhat -verkkosivulta.

2 kommenttia:

  1. Kivat vinkit, kiitos näistä! Jyväskylässä pitäisikin käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kannattaa käydä. Itse ainakin olin tosi innoissani Jyväskylän reissusta. Olen asunutkin siellä, mutta ensimmäistä kertaa kiertelin turistina. Olisin voinut kierrellä jo vähän aikaisemminkin. 😊

      Poista