Valokuvat ovat vain niistä kohteista, joissa olen itse vieraillut. Muista kohteista vasta haaveilen. Yhteystiedot ja aukioloajat kannattaa tarkistaa. Ne ovat saattaneet muuttua jutun kirjoittamisen jälkeen.
HARJAVALTA
EMIL CEDERCREUTZIN MUSEOMuseo esittelee vuosina 1879–1949 eläneen kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin kotia ja elämäntyötä. Oppaat kertovat kiinnostavasti työteliään ja vilkasta sosiaalista elämää viettäneen poikamiestaiteilijan arjesta ja juhlasta.
Mäntyjä kasvavalla pihalla on Cedercreutzin veistoksia. Persoonallisen maalaiskartanon edessä on joitakin kukkaistutuksia, mutta varsinainen puutarhakohdehan tämä ei ole. Kannattaa silti käydä ihailemassa vanhan ajan loistoa. Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä.
Huomioi, että taiteilijakotiin pääsee ainoastaan opastetuille kierroksille. Kannattaa siis tarkistaa nettisivuilta, milloin kierrokset alkavat ja olla ajoissa paikalla.
Pihalla on helppo liikkua myös pyörätuolilla, mutta valitettavasti museon suurin anti sijaitsee sisätiloissa. Näyttelytiloihin on vaikea mennä ulko-ovista. Yläkerrassa on inva-wc ja sinne pääsee hissillä. Varsinaiseen taiteilijakotiin ei pääse pyörätuolilla. Sinne on muutaman askelman verran portaita eikä istuimia ole. Näyttelytilassa on hyvälaatuinen videoesittely taiteilijakodista, mutta eihän se tietenkään ole sama asia.
Museotie 1 Harjavalta
p. 044 432 5345
KOKEMÄKI
KARIMAAN PUUTARHA & PUUTARHAMYYMÄLÄ PEHTORSKAKarimaan puutarha on mielenkiintoinen kokonaisuus puutarhoineen ja taimimyymälöineen. Siellä annetaan puutarha-alan koulutusta, mutta alue on aukioloaikojen puitteissa avoin myös vierailijoille. Taimimyymälässä on valikoima monivuotisia kasveja, perennoja, köynnöksiä, havuja, pensaita ja puita.
Täällä ei ole aivan helppo liikkua pyörätuolilla, joillakin alueilla onnistuu hyvin. Varsinkin metsäpuutarhaan johtaa korkeat portaat tai mäki.
Kauvatsantie 189 Kokemäki
p. 03 5212 3005
Puutarhamyymälä Pehtorska on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin.
KULLAA
LEINEPERIN RUUKKILeineperin Ruukki on idyllinen, maamme parhaiten säilynyt ruukkikylä. Kylä vaikuttaa vireältä ja sitä on pidetty kunnossa. On jännä ajatella, että tällä kylällä oikeasti asutaan. Alueella on useita pieniä puoteja. Inforakennuksessa on suuri pienoismalli koko alueesta, mutta sitä en itse ole vielä nähnyt. Alueella järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia.
Käydessäni ruukissa elokuun loppupuolella 2023 kuvataiteilija Seija Levanto otti meidät ystävällisesti vastaan puotiinsa. Oli hauska jutella hänen kanssaan ja tutustua hänen naivistiseen taiteeseensa.
Alueella on helppo liikkua myös pyörätuolilla. Sen sijaan vanhoihin rakennuksiin ei aina ole helppo mennä, koska niissä on portaita ja kynnyksiä. Ne saattavat olla myös ahtaita. Onneksi ulkonakin on kaunista katseltavaa.
Pitkäjärventie 7 Leineperi
NAKKILA
VILLILÄN KARTANOVillilän kartano palvelee juhlatilana. Kauniin puisen kartanorakennuksen ympärillä on puutarha. Kartanon kotisivuilla sanottiin, että vuonna 2006 puutarhaan on tehty laaja remontti. Tuolloin vanhaa historiallista puutarhaa on säilytetty ja palautettu. Puutarhassa on esillä Sakari Peltolan kivipatsaita.
Villiläntie 1 Nakkila
p. 010 200 7970
Avoinna sopimuksen mukaan. Kesäajan aukioloaikoja kannattaa katsoa heidän kotisivuiltaan.
NOORMARKKU
AHLSTRÖMIN RUUKKIALUEAhlströmin ruukkialue on upea kokonaisuus arvokkaita rakennuksia sekä puistomaista puutarhaa, tunnelmallisia puukujia, vanhoja omenapuita, kaarisiltoja, virtaavaa vettä... Alueella on ainakin hotellimajoitusta ja ravintolapalveluita. Tarjolla on myös lounas.
Toisin kuin monet muut, tämä vanha tehdasalue ei ole ruuhkainen kauppapaikka. Parkkipaikat on merkitty selkeästi. Jotkut alueet ovat yksityisiä, mutta muualla voi vapaasti käveleskellä ja nauttia kauniista miljööstä. Alueelta saatavaan karttaan on merkitty sallitut reitit ja myös valokuvauspaikat. Minun tosin täytyy myöntää, että en aina osannut lukea karttaa enkä muistanut. Yritin kuitenkin kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä. Alueellahan myös asutaan, joten ei ole fiksua häiritä asukkaita.
Laajaan puistomaiseen puutarhaan ei ehkä kannata mennä hakemaan ideoita omaan pikkuruiseen pihaansa, mutta siellä on ihana viettää aikaa historiallisessa miljöössä ja syödä hyvin kauniissa ravintolassa. Jos sinulla on eväät mukana, kaarisillan penkeillä on luonteva paikka niistä nauttia.
Alueella on helppo liikkua myös pyörätuolilla. Alue on suuri, mutta ei kuitenkaan liian laaja kuljettavaksi pyörätuolilla. Silloille on pyörätuolilla vähän vaikea päästä, mutta toisen avustamana onnistuu kyllä ja itse sillat ovat helppokulkuiset.
Kunpa kaikki nykyajankin tehdasalueet olisivat näin kauniita!
Laviantie 14 Noormarkku
PORI
Porilaiset ovat sydämellisiä. – Tul vaa Porrii nii pistetää sut pärekorrii ja veretää pitki Porin torrii, porilaiset toivottavat. Kannattaa mennä. Jos saat porilaisesta ystävän, hän on ystäväsi maailman tappiin asti. Harvoin porilaiset lähtevät muualle, sillä mihin sitä kotoaan lähtisi. Niinpä.Kun lapseni olivat pieniä, he haaveilivat muuttavansa isona Poriin opiskelemaan tai muuten vain asumaan. Ei hassumpi idea. Minä viihdyin Porissa seitsemän vuotta, mutta muutin sitten Joukon perässä muualle.
–Ei sill vällii, porilainen sanoo. Asenne elämään on lupsakka, ja juttua riittää. Poriin on helppo kotiutua, vaikka murre ei tarttuisikaan. Vieraat otetaan avosylin vastaan eikä ulkopuolisuutta tarvitse kokea. Porilaiset viihtyvät vesillä ja tykkäävät tyrnistä. Meren läheisyyden aistii, vaikka meri ei keskustaan asti ulotukaan. Porissa on kaikkea mitä mukavaan lomaan tarvitaan. Kannattaa kokea se itse.
RAATIHUONEENPUISTO
Raatihuoneenpuistossa on komeat kukkaistutukset. Itse raatihuone on kaunis ja sen kellarissa on tasokas ravintola nimeltä – yllätys, yllätys – Raatihuoneen kellari. Siellä on tarjolla myös lounas.
Hallituskatu 9
PORIN KUUDES KAUPUNGINOSA ELI KUUKKARI
Päärnäinen eli porilaisittain Kuukkari on yksi maamme suurimmista säilyneistä puutaloalueista. Se sijaitsee vanhan hautausmaan kupeessa. Vanhat, osittain empiretyyliset puutalokorttelit on suojeltu. Alueella ei ole pelkästään vanhoja puutaloja, vaan mukana on myös 70-luvun laatikoita. (Tai sitten en vain löytänyt parhaiten säilynyttä aluetta.) Silti ei ole hassumpi käydä alueella vaikkapa vain sen koskettavan historian vuoksi.
Porin kaupungissa vuonna 1852 riehunut tulipalo jätti kaupungin 6377 asukkaasta 4600 asukasta kodittomiksi. Varakkaimmilla kaupunkilaisilla oli mahdollisuus rakentaa itselleen uusi koti. Vähemmän varakkaat joutuivat muuttamaan sukulaistensa luo tai vuokralle. Sen sijaan köyhimmät asukkaat kaivoivat kotinsa kuoppiin Päärnäisten hiekkaiselle nummelle ja keräsivät kattoainekset raunioista löytyneistä laudan pätkistä, oljista ja vastaavista. Näin muodostui kuoppakaupunki. Kaupunki ei tehnyt asialle mitään ennen kuin asiasta kirjoiteltiin laajasti Helsinkiä myöten. Kuoppakaupunki oli asuinkäytössä neljänkymmenen vuoden ajan.
Puutarhaharrastajan näkökulmasta pihat ovat harmillisen suljettuja, joten pihoihin ei pääse kurkistelemaan kadulta. Katujen varsilla rehottaa nurmikko, mutta varsinaisia istutuksia ei oikeastaan ole. Puutarhakohde tämä ei siis ole.
Koska kaupunginosalle ei luonnollisesti ole mitään yhtä osoitetta, laitan tähän pari osoitetta, joiden avulla pääsee ainakin lähelle.
Vanha hautausmaa tien toisella puolella: Muistokatu 3
Pumpputori: Maantiekatu 28
KORSMANIN TALO & RAKENNUSKULTTUURITALO TOIVO
Tämä muutaman vanhan puutalon ja viehättävän pihapiirin muodostama kokonaisuus on idyllinen pala historiaa Porin viidennessä kaupunginosassa. Rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Rakennuskulttuuritalo Toivossa esitellään vanhaa rakentamista havainnollisesti. Kaikki nykyajan vaatimusten mukaiset muutokset on toteutettu hyvällä maulla.
Sisäpihalla syreenin tuoksussa aika pysähtyy. On hauska hetkeksi sukeltaa vanhaan aikaan, tavallisen kaupunkilaisperheen kotiin. Puutarhaharrastajan silmä kiinnittää heti huomion vanhanajan huonekasveihin, jotka viihtyvät puutalon viileissä huoneissa. Olohuoneessa soi putkiradio. On kiva bongailla mummolasta tuttuja esineitä, valokatkaisijoita ja muita nostalgisia yksityiskohtia.
Pihalla on helppo liikkua myös pyörätuolilla, mutta entisaikojen rakennuksiin pyörätuolilla on vaikea päästä.
Varvinkatu
p. 02-621 1051
PORIN KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO
Porin kansallinen kaupunkipuisto on perustettu vuonna 2002. Kaupunkipuisto ei ole nähty pienellä vilkaisulla, sillä se on kooltaan noin kymmenen neliökilometriä. Puutarhaharrastajan näkökulmasta sen parhaat paikat ovat Luodon siirtolapuutarha sekä Kokemäenjoen rannalla sijaitseva Kirjurinluoto, porilaisittain Kirvatsi. Varsinkin Hanhiluoto on puutarhaharrastajan mieleen. Kansallisten kaupunkipuistojen tapaan alue sisältää viljelykäytössä olevia kulttuurimaisemia, puistoja ja puistokatuja, kaupunkimetsiä ja jokivarsiluontoa.
Kirjurinluoto / Hanhipuisto: Kirjurinluodontie 2 Pori
Luodon Siirtolapuutarha: Hevosluodontie Pori
HANHIPUISTO
Hanhipuisto on Satakunnassa hyvin menestyvien puiden, pensaiden ja kukkakasvien esittelypuisto. Siellä kasvaa melko harvinaisiakin kasvilajeja ja -lajikkeita.
Vuonna 1988 vanhalle ruoppausmaan sijoituspaikalle alkunsa saanut Hanhipuisto sijaitsee vain kilometrin etäisyydellä kaupungin ydinkeskustasta. Se on osa kansallista kaupunkipuistoa. Puiston kokonaispinta-ala on noin 16 hehtaaria, joista puistomaisesti on rakennettu 8,9 hehtaaria.Kirjurinluodontie 2 Pori
LUODON SIIRTOLAPUUTARHA
Vuonna 1946 perustettu, 95 mökkipalstaa sisältävä Luodon Siirtolapuutarha sijaitsee Hevosluodossa. Keskustasta on matkaa noin 3 km. Niin kuin useimmat siirtolapuutarha-alueet, Luodon siirtolapuutarhakin on erittäin viehättävä kokonaisuus. Hauskinta on nähdä mökkiläiset puuhailemassa palstoillaan ja inspiroitua itsekin pensaiden leikkaamisesta, kitkemisestä, maan möyhentämisestä…
Hevosluodontie Pori
REPOSAAREN PUUTALOKAUPUNGINOSA
Reposaari on idyllinen saari noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Porista. Puutarhaharrastajaa tietysti kiehtoo ajatus eksoottisista kasveista, joita satamakaupunkiin on saatu vuosisatojen ajan laivojen painolastimullan mukana. Kasvilajeista ja niiden määristä en tiedä, mutta asukkaita Reposaaressa on noin tuhat.
Saari on noin kolme kilometriä pitkä ja puoli kilometriä leveä. Siellä näet kauniita puutaloja, norjalaistyylisen tunturikirkon sekä kalasataman troolareineen. Ystäväni kehuivat kovasti Reposaaren kalaravintolaa ja sen noutopöytää, mutta en muista sen nimeä.
Jos arvostat rauhallista, jopa hieman uneliasta, merellistä pikkukaupungin tunnelmaa, Reposaari on sinun paikkasi.
PARATIISIN TAIMITARHA
Paratiisin Taimitarha on siinä mielessä aivan tavallinen puutarhamyymälä, että siellä ei ole varsinaisia näyteistuksia juuri lainkaan. Kuitenkin kasvivalikoima on niin laaja, että sieltä voi hyvinkin löytyä matkamuistot mukaan. Valikoimissa on myös kivoja ruukkuja, köynnöstukia ja muuta tarpeellista.
Kyröläistentie 21 Pori
p. 02 641 7800
SPR:N PORIN KONTTI
Porissa on niin paljon nähtävää, että kirpputoreilla kiertelyyn ei välttämättä riitä aikaa. SPR:n Kontissa tuotteet on lajiteltu ja ryhmitelty, joten ne ovat myös nopeasti löydettävissä. Täällä on ollut myytävänä myös oikeasti vanhaa esineistöä. Jos hyvin käy, saatat löytää pienen maljakon vaikkapa toilettikimppua varten tai jotakin muuta hauskaa. Minä löysin kerran ihanan, vanhan pulpetin. Onneksi palasin ulko-ovelta takaisin sen ostamaan.
Paanakedonkatu 20 Pori
AVOIMET PUUTARHAT -TEEMAPÄIVÄ
Kerran kesässä vietetään valtakunnallista Avoimet puutarhat -teemapäivää. Jos satut olemaan liikkeellä tuona päivänä, avautuu sinulle runsaasti lisää mahdollisuuksia tutustua satakuntalaisiin puutarhoihin. Puutarhat avaavat porttinsa vaihtelevasti eri vuosina, joten katso ajankohtainen tarjonta Avoimet puutarhat -verkkosivulta.
Jos haluat välttää isoja teitä, voit valita reitin Ulvilan Vanhakylästä Nakkilan ja Harjavallan Vinnarin kautta Kokemäelle. En ole itse tuota reittiä ajanut, mutta olen kuullut sen olevan kaunis.
Monta miälenkiintoosta kohoretta. Harvoon tuloo vaan tualapäi käytyä. No, ylipäätänsä mihinää.
VastaaPoistaNiin, kyllä Suomesta löytyy paljon kiinnostavia paikkoja. En minäkään paljoa matkustele, mutta nyt olen enemmän innostunut nimenomaan kotimaan matkailusta.
PoistaHienoja kohteita synnyinnurkillani. Emil Cedercreutzin museosta oli juuri ystävien kanssa juttua. Harmi, että on odotettava seuraavaa kesäkautta. Pitkät ajomatkat syyspimeällä eivät houkuttele.
VastaaPoistaKiitos näistä vinkeistä!
Ole hyvä! Minullakin on jo pitkä lista ensi kesän kohteista. Monet paikat ovat jo tältä kesältä suljettu. Talvella voikin haaveilla niistä ja nauttia jo etukäteen. 😊
PoistaOi hienoa, kiitos! Olipa paljasjalkaisen keskisatakuntalaisen ( nyt kengät kopistelevat Turussa) lukea kotiseudun nähtävyyksistä. Osa oli tuttuja, mm. Cedecreutzin museo, Reposaari, Kirjurinluoto ja Karimaan puutarha. Mutta paljon on vielä kokemattomia kohteita. Nyt voikin suunnitella ensi kesän retkiä.
VastaaPoista-Helena
Ole hyvä! Tuo on juuri niin tuttua, että lähikohteet ovat monesti näkemättä. Hävettää tunnustaa, että Laukon kartano on kuulomatkan päässä, mutta en ole vielä kertaakaan käynyt siellä sisällä asti. Tampereellakin tulee käytyä enemmän asioilla kuin turistina. 😊
PoistaMielenkiintoisia paikkoja ja miten kauniita rakennuksia, esim. Ruukissa. Hyvä esittely, kiitos. Kuten Navettapiikakin sanoi, harvemmin tuolla päin liikuskelee. Varmaan kannattaisi.
VastaaPoistaNyt kun omassa puutarhassa ei ole kovin paljon tekemistä eikä paljon katseltavaakaan, niin tekee mieli kierrellä nähtävyyksiä. Kannattaa tosiaankin. Se piristää. Kiitos itsellesi kivasta kommentistasi!
Poista