lauantai 1. lokakuuta 2022

KUIVAKUKAT ASETELMIIN JA KIMPPUIHIN

Kasvien kuivaaminen on hauskaa puuhaa. Niistä saa loistavaa materiaalia talven yli kestäviin asetelmiin esimerkiksi ulko-ovenpieleen katoksen suojaan.

Osa luettelossa mainituista kasvimateriaaleista on sellaisia, että ne voi asetella suoraan kukka-asetelmaan ja jättää kuivumaan siihen. Tällöin niiden asettelu on vaivatonta eivätkä ne varise helposti. Osa materiaaleista on parasta riiputtaa kuivaksi ja laittaa vasta sitten asetelmaan.

Kukkien riiputtaminen ylösalaisin on helpoin tapa kuivata kasveja. Sido kukat yhteen pieniksi kimpuiksi. Poista sidontakohdan alapuolelle jäävät lehdet. Aseta kimput roikkumaan väljästi ylösalaisin. Kasvien kuivumisaika vaihtelee viikosta kuukauteen.

Mikään ei estä kokeilemasta erilaisia kasveja kuivattaviksi, mutta tähän listaan olen koonnut mahdollisimman helppoja ja varmoja vaihtoehtoja.


Kauniisti kuivuvaa kasvimateriaalia:

LEHTIÄ, OKSIA JA SAMMALTA


Havut, rohtokataja, tuija 
Erityisen ihastunut olen rohtokatajaan. Sen oksat ovat pehmeät, samoin kuin tuijankin (kuvassa).

Eukalyptus
 
Nukkapähkämö
Nukkapähkämön lehdet hieman kurtistuvat kuivuessaan, mutta säilyttävät kuitenkin oman, pehmeän luonteensa.

Ohotanmaruna
Ohotanmarunan hopeanharmaista lehdistä saa kaunista materiaalia vielä myöhään syksyllä. Voit laittaa ne asetelmiin tuoreina tai kuivattuina.

Euroopansorvarinpensas
Euroopansorvarinpensaalla (kuvassa) on pienehköt lehdet, jotka täydentävät asetelmaa kauniisti. Kuivuessaan ne hieman punertuvat.

Sitruunatimjami
Sitruunatimjamin pienillä lehdillä saa asetelmiin kivaa tekstuuria, vaikka ne saavatkin pääosin ruskean värin kuivuessaan.

Puolukanvarvut
Parasta puolukanvarvuissa on se, että niitä voi hakea milloin vain, jopa lumen alta. Huonointa on se, että niitä ei välttämättä löydy omalta maalta.

Oksat
Vanhat vänkkyräiset omenapuun (kuvassa) sekä tammen oksat ovat parhaasta päästä, mutta toki muitakin löytyy ja kannattaa kokeilla.

Sammal
Sammalesta saa kauniin vihreän pohjan, mutta se on näyttävä myös omana elementtinään.

Voit muotoilla esimerkiksi vatiin tai muuhun astiaan kauniin puolipallon muotoisen sammalasetelman. Täytä astia kostealla hiekalla ja muotoile hiekalle puolipallomainen muoto. Aseta sammal mahdollisimman isoina levyinä hiekan päälle. Kiinnitä sammal hiekkaan rautalangasta taivuttelemillasi pinneillä. Jos haluat pitää sammalen raikkaanvihreänä, kastele sitä silloin tällöin. Voit myös antaa sen kuivua. Väri muuttuu, mutta kaunis se on silti.  





KUKKIA


Hortensia
Hortensialajikkeissa on eroja. Minulla punasävyinen ’Early Sensation’ (kuvassa) on toiminut parhaiten. Sen voi laittaa suoraan asetelmaan. Kuivuessa väriin tulee enemmän ruskeita sävyjä.

Morsiusharso

Isotähtiputki
Isotähtiputken kukinnot kannattaa kerätä nuorina ja kuivattaa pieninä kimppuina riiputtamalla.

Pallo-ohdakkeet
Pallo-ohdakkeet kannattaa kerätä ja kuivata nuorina, ennen kuin ne alkavat siementää. Siementen muodostumisen aikaan ne eivät enää ole niin koristeellisia.

Villanukkajäkkärä
Villanukkajäkkärällä (kuvassa) on kauniit valkeat kukat, jotka kuivuvat hyvin. Ne kannattaa riiputtaa kuiviksi. 

Ruiskaunokki
Riiputa ruiskaunokit kuiviksi, niin ne säilyttävät hyvin värinsä ja muotonsa.

Reunuspietaryrtti
Pietaryrtin haju on tuoreena voimakas, mutta kuivuessa haju haihtuu.

Päivänkakkara
Kukinnot kannattaa kerätä nuorina ja kuivattaa pieninä kimppuina riiputtamalla.

Kärsämöt
Kukinnot kannattaa kerätä nuorina ja kuivattaa pieninä kimppuina riiputtamalla.

Peltoemäkki
Tämän viehättävän luonnonkasvin riippuvat versot (kuvassa) tuovat asetelmaan kaunista muotoa.  Itse asettelen peltoemäkit tuoreina ja jätän asetelmaan kuivumaan.

Hiirenvirna
Kerää hiirenvirna kuivattavaksi kukinnan alkuvaiheessa. Myös varret ja mustat siemenpalot sopivat kuivattaviksi.

Koristeheinät









KUIHTUNEET KUKINNOT JA SIEMENKODAT YMS.


Kuivat kukinnot, esimerkiksi keijunkukat, valeangervot, jaloangervot ja jopa ruskeiksi kuivuneet maksaruohot (esim. 'Purple Emperor') sekä ruusun kukkapohjukkeet
Valeangervon kukkavarret (kuvassa) voi poimia suoraan kuivina puutarhasta. Ne ovat komeita ja säilyvät hyvin.

Siemenkodat: esimerkiksi pionin, iiristen, varjoliljan, pellavan ja unikon
Iiriksen kukkavarret (kuvassa) voi poimia suoraan kuivina puutarhasta. 

Unikon siemenkodat ovat mielestäni kauneimmillaan melko alkuvaiheessa. Ne kannattaa kerätä ennen kuin sade tummentaa ne rumiksi. Siemenkodat kannattaa kuivata paperipussi ympärillään, jotta siemenet saa talteen.

Pionilajikkeiden siemenkodissa on suuria eroja. Kannattaa kokeilla erilaisia.

Pihlajanmarjat
Pihlajanmarjat kannattaa kerätä silloin, kun ne ovat parhaimmillaan värikkäinä. Puussa ne muuttuvat yllättävän nopeasti ruskeiksi.

Kiulukat
Ruusunkiulukat rypistyvät kuivuessaan.

Tammenterhot

Kävyt
Käpyjen suomut aukeavat kuivuessaan.


6 kommenttia:

  1. Mukavasti olet hyödyntänyt kasveja, varsinaista uusiokäyttöä parhaimmillaan 😊🌾🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Oikeastaan yksi osa hauskuutta onkin siinä, että saa keksiä erilaisia ratkaisuja kimppujen ja asetelmien tekemiseen oman puutarhan materiaaleja hyödyntäen. Kukkakaupan kukat ovat helppoja, mutta tässä saa todellakin käyttää luovuuttaan, kun käyttää puutarhan kukkia.

      Poista
  2. Pitäisi itsekin ehdottomasti enemmän hyödyntää oman puutarhan antimia. Minulle on vain aina ollut vaikeaa minkään elävän leikkaaminen, varsinkin siinä vaiheessa kun ovat kauneimmillaan. Olen ihan hölmö tiedän sen ja viime vuosina yrittänyt kovasti opettaa itseäni poimimaan kauneutta maljakkoonkin. Ehkä daalioiden kanssa se jo onnistuukin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän näkökulmasi. 😊 Itse tykkään hyödyntää kukkia mahdollisimman paljon, vaikka keskikesällä en kaipaakaan maljakoita sisälle. Silloin olen niin paljon puutarhassa. Sen sijaan on kivaa käyttää luovuutta ja sommitella kimppuja tai asetelmia. Yleensä syksyllä iskee varsinainen vimma tuohon puuhaan. 😊

      Poista
  3. Sinulla on sidontataidot hyppysissäsi. Tosi kauniita asetelmia.

    VastaaPoista