torstai 6. huhtikuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: Z

Puutarhan aakkosten sarja alkaa olla loppusuoralla. Kiitos ystävällisistä kommenteistanne! Ensin yhteenvetoa Y:stä.

Olemme varmaankin yksimielisiä siitä, että ystävät ovat nyt ylivoimaisia ykkösiä. Puutarhaystävien kesken löytyy helposti yhteinen sävel - duurissa tietenkin.

Yritteliäät puutarhaharrastajat saavat iloisia yllätyksiä. Niitä harmillisia yllätyksiä ei lasketa. Miksiköhän muuten niin monet yllätykset ovat keltaisia?

Ylellinen pioni 'Yang Fei Chu Yu' eli Jalkavaimo nousee kylvystä tarjoaa yltäkylläisen valkoisen kukinnan. Yrttejä ylistetään - yleisiä tilliä, sitruunamelissaa ja ruohosipulia, mutta myös vähän erikoisempia mojitominttua, rungollista rosmariinia ja erilaisia timjameita.

Tässä sinkkisoikossa kasvaa aivan tavallisia yrttejä: viinisuolaheinää, sitruunamelissaa, persiljaa ja ruohosipulia.

Navettapiian puuhamaa -blogin Navettapiika ilmaisi ytimekkäästi: Kun yksin puurtaa puutarhas ja vaikka kuinka hyvi muka suunnitteloo, yrityksen ja erehryksen kautta löytyy useen vasta toivottu lopputulos. Yrittää täytyy, sillä kuten Kukkia & haaveita -blogin Sirkku sanoi: "Helppo ei ole puutarhurin tie." Kuka yrittää venyttää vyöhykettä ja kuka mitäkin.

Joku tuntee ylpeyttä omasta puutarhastaan, mutta itse olen mieluummin tyytyväinen ja kiitollinen.

Vielä yksi Y on jäljellä: yöt - pohjoisen yötön yö tai etelän hämärämpi. Kasvihormoni -blogin Sini ja Unelmia ruusuista -blogin Tita kirjoittivat niistä tunnelmallisesti.


Z
ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA.

ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA eli palmuvehka on huonekasvi ja erityisesti talvella varsinainen ilon tuoja. Kuopuksemme valitsi sen itselleen ja hoivaa sitä suurella sydämellä - silloin kun muistaa. Helppohoitoisena ja nopeakasvuisena kasvina palmuvehka on ollut erittäin kiitollinen hoidettava pienelle pojalle. 

Hän sai itse istuttaa kasvin puolihydroon ja nyt sitä on helppo kastella aina mittarin näyttäessä nollaa. Eikä palmuvehka pahastu siitä, vaikka mittari olisi nollassa jonkin aikaa. Ei se pahastu siitäkään, vaikka kani käy vähän nakertamassa sen lehtiä. Ei mene kauan kun palmuvehkan varret kaartuvat siten, että sen alle voi mennä istua kyyhöttämään kuin pieneen majaan ja leikkiä olevansa viidakossa.

Palmuvehka on onnellinen vähässäkin valossa. Tämä vehka kasvaa itäikkunalla, mutta viihtyy hyvin peremmälläkin huoneessa. 

Mikä on sinulle tärkeä Z? Kuuluuko puutarhan riippumatosta kenties Zzzzzz...?

12 kommenttia:

 1. Nyt tuli liian vaikee kirjain, joten pitää horjua vähän toiselle kielelle. Puutarhani on ihan zoo eli eläintarha. Kotoiset kissat ja kanat pitävät viihdettä puutarhassa, mutta luonnoneläimet elävät runsaslajisina pihassamme. Niiden tarkkailu käy mieluusti kameran takaa zoomailemalla.

  Ja tietenkin illalla puutarhassa ahkeroineena hakee maakellarin kylmästä lasin valkoviiniä, kuuntelee mustarastaan iltakonserttia kuusen latvassa, ja tuntee sielussaan mitä on Zen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eläimistä puheenollen - tuossa ikkunan takana on juuri parhaillaan kuuden kauriin lauma. Eilen oli parikymmentä. Onneksi me olemme aidan sisäpuolella. Aivan kuten apinat eläintarhassa ;) Eläimet tosiaan ovat kuin piste i:n päällä.

   Aika usein minulle käy niin, että ahnehdin puutarhatöitä ja aherran niin kauan, että illalla kaadun sänkyyn :)

   Poista
 2. Vaikea kirjain, en voi edes puhua edes mistään zenistä, koska välillä päästelen puutarhassa ärräpäitä, D!

  VastaaPoista
 3. Jaahas. Tärkeä ja merkityksellinen Z meidän puutarhalle on ruotsalainen puutarhamyymälä Zetas, ainakin 20% pihan kasveista on sieltä kotoisin☺️.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Minä olen toistaiseksi hankkinut kasvini ihan koto-Suomesta. Voi olla, että joskus tekee mieli laajentaa repertuaaria ja kokeilla jotain muutakin. Kukapa tietää ;)

   Poista
 4. Zinnioita olen joskus kasvattanut ja ihanan kesäisiä kukkia ovat. Tuonne Zeta'siin haaveilen minäkin joskus pääseväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen laiska kasvattamaan kesäkukkia, joten zinniat ovat vielä kokeilematta. Kauniitahan ne toki ovat.

   Poista
 5. Heti aloin tuota Z pohtimaan...ensimäisenä mieleeni tuli zinnia!
  Rakastan niiden värien runsautta!!
  Zamioculcas on sekin mukavan helppo lemmikki!

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan kasvattanut zinnioita, sillä olen yrittänyt täyttää puutarhaani monivuotisilla. Minulla on siis zinnioiden kokoinen aukko puutarhasivistyksessä ;) No, tosiasiassa aika monta muutakin aukkoa...

   Kiitos samoin sinulle, Susanna, oikein hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 6. Palmuvehka on kyllä kaunis kasvi! Ja yrtit ihania! Kohta puutarhasi alkaa näyttää taas heräilyn merkkejä. Joko jotakin nousee jo hangen alta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on jo nupullaan :) Itse asiassa nuput valmistuivat jo syksyllä, mutta vasta nyt ne ovat alkaneet pullistua. Pionin ja syysmaksaruohon versojen kärkiä pilkistelee jo. Kaikki paikat olen syynännyt tarkkaan ;)

   Poista