sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: Ö

Puutarhan aakkosten sarja on nyt Ö:ssä. Kiitos ällistyttävän osuvista kommenteistanne Ä-kirjaimeen!

Ängelmät voittivat kasvien sarjan ainoina osallistujina. Kasvihormoni-blogin Sinin mielessä on väikkynyt haave äidin kasvimaasta ja sellaisen hän on myös toteuttanut. Lue Sinin ihana juttu kasvimaalta.

Meillä äidin kasvimaalla ei toistaiseksi kasva muuta kuin se raparperi. Sammakot onneksi viihtyvät.

Anun puutarha -blogin Pioni on kiitollinen omalle äidilleen, jolta on perinyt puutarhaharrastuksen. Luulenpa, että jos niitä oman äidin - tai minun tapauksessani isän - kasvattamien tomaattien makuisia tomaatteja tai perunoita olisi myynnissä kaupasssa, olisin valmis maksamaan niistä melkoisen kilohinnan.

- Ärrrrhhh! kuuluu Förmaaki ja puutarha -blogin Sussin puutarhassa.

Älli on arvotavaraa puutarhassa, ettei tee samaa virhettä uudestaan. Vaikka puutarhahöperö tietää, että puutarhassa kaikki vaatii oman aikansa, niin saatuaan älynväläyksen tulee tarve toteuttaa se äkkiä. Siinä innossa saattaa sitten joku asia unohtua, mutta tarkoitus on kuitenkin tehdä äärimmäisen hyvää työtä.

Unelmia ruusuista -blogin Tita mainitsi tosi toimivan keinon saada älynväläyksiä. Oman puutarhan valokuvaaminen on älyttömän hyvä keino päästä älykkäisiin ratkaisuihin.Ö
ÖINEN HILJAISUUS.

Iltamyöhällä kun olen puutarhatöistä väsyneenä käynyt saunassa, on ihanaa vilvoitella terassilla. Raukeana kuuntelen yöhön laskeutuvaa luontoa - hiljaisuutta, jonka silloin tällöin rikkoo oksien rytinä kun kauriit juoksevat naapurin omenapuun alta. Joutsenet huutavat vielä hetken. Sitten hiljenee.


On ihanaa oikaista väsynyt selkänsä ja nukkua täydellisessä hiljaisuudessa kun joutsenten ja kurkien huutokin järvellä on vaiennut, kerätä voimia seuraavaan päivään.

Mikä on sinulle tärkeä Ö? Ötökät? Kenties mustaherukka 'Öjebyn'?

8 kommenttia:

 1. No nyt livahtivat Å ja Ä vålistä, kun tuli matkailtua naapurimaan puutarhamessuilla.
  Toivottavasti mieli avartui matkaillessa :)
  Tässäpä nyt näin jälkikäteen Å ja Ä, sekä Ö ihan ajallaan.

  Å on vaikea, mutta se onkin ruotsalainen Å!
  Siitähän ei tule mieleen kuin ruotsinkielisiä sanoja;
  Åminnelse, muisto. Aika kultaa muistot, puutarhassakin :)
  Årstid; vuodenaika. Puutarhurin lempivuodenaika taitaa olla kevät.

  Ä, yhtä vaikea on keksiä ä-sanoja. Äänimaailma on kyllä tärkeä puutarhassa.
  Kesäöinen hiljaisuus, pieni hetki auringonlaskun ja nousun välillä, jolloin linnutkin ovat hiljaa lyhyen hämärän hetken. Äänimaailma vaihtelee vuodenaikojen mukaan, talvella linnutkin ovat hyvin hiljaisia lintulaudalla käydessään, kevään edistyessä luonto täyttyy yhä lisääntyvästä lintujen laulusta. Loppukesällä voi kuulla perhosten siipen havinan, jos istuu hiljaa paikallaan. Sateen ropina ja ukkosen jylinäkin kuuluvat kesäisiin ääniin.
  Ja tosiaan ne Ängelmät, joita jo hehkutin T-kirjaimen kohdallakin :)

  Ö! Ötökkähotelli. Meillä on useamman vuoden ollut pihalla ötökkähotelli, vaikka se ei ole kovin suosittu ollutkaan, ilmeisesti pihalta löytyy ötököille luontaisia asumuksia riittävästi.

  Kiitos sinulle kivasta haasteesta ja oikein aurinkoista ja touhukasta puutarhakevättä ja -kesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin blogistasi, että olit käynyt haistelemassa uusia tuulia, fiilistelemässä naapurin ihmemaassa ja shoppailemassakin :)

   Tack så mycket! Minun ruotsin kielen taitoni on jo hyllyllä käyttämättömänä niin pölyttynyt, ettei olisi tullut mieleen varmaan mitään sanoja. Muisto on kyllä osuva sana puutarhassa. Aika moneen kasviin liittyy mukavia muistoja ostosreissuilta tai kasvin antajasta.

   Niin, kyllähän se sateen ropina kuuluu kesän ääniin. On ihanaa kun välillä sataa, niin malttaa käydä vähän sisätiloissakin :) Yksi ihana kesän ääni, jota en maininnut, on sammakon kurnutus. Perhosen siipien havinaa en ole kuullut, mutta täytyypä yrittää kuunnella.

   Minä en ole vielä hotellin omistajaksi ryhtynyt ;)

   Kiitos itsellesi kun olet niin ahkerasti osallistunut tähän aakkossarjaan!! Olen saanut sinulta valtavasti uusia ideoita ja monia mukavia hetkiä muutenkin!

   Kiitos samoin, ihanaa puutarhakauden jatkoa sinullekin! Toivottavasti taas monet puutarhaunelmat toteutuvat :)

   Poista
 2. Ötökkähotelli löytyy meiltäkin:) Ja öinen hiljaisuus ja tähtitaivas, ne ovat suurenmoisia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä ainakin yksi hotelli pihassa olisi ihan paikallaan, mutta minä en ole vielä sellaista tullut hankkineeksi :) Tähtitaivas sentään on :) (Meillä päin ei ole katuvaloja.)

   Poista
 3. Suvikummun Marjan innoittamana minunkin mieleni kääntyi ruotsin kieleen. Önskemål eli toiveita liittyy paljon minun puutarhanhoitooni. Toiveita sadosta, paremmasta kelistä, enemmästä puutarha-ajasta ja nuppujen aukeamisesta nyt muun muassa. Jälkijunassa Å olisi ollut omenalajike Åkerö, josta on jäänyt hyvä makumuisto puutarhakouluajoilta ja Ä ehkä äärettömyys, sillä puutarhahan on alati muuttuva ja koskaan valmistumaton projekti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiertelin tänään puutarhassa ja huokailin, että voiko näin kuolleen näköisestä puutarhasta tulla jotain. Siinä samassa huomasin virvaliljojen nousseen maasta. Toiveeni alkoi heti toteutua ;)

   Ihan totta, että puutarha on ääretön projekti monessakin mielessä. Eihän se koskaan tietenkään valmistu, mutta tuottaa äärettömän paljon iloa. Onneksi ei valmistukaan, sillä juuri suunnittelu ja haaveilu ovat ihania. Mitäpä sitä valmiissa puutarhassa tekisikään :)

   Poista
 4. Öö... Mitäpä tähän keksisi? Öinen hiljaisuus on kyllä paras. Erityisesti mökillä me pääsemme siitä nauttimaan. Sitä kesäyön lämmintä hiljaisuutta tulikin ikävä. Itikoiden surina, nuotiotulen ritinä, laineiden liplatus rantakiviin - sitä on öinen "hiljaisuus" :)
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin tänään melututkijan ajatuksia. Hän määritteli hyvän hiljaisuuden juuri tuollaisen kuvailemasi kaltaiseksi. Tuskin monikaan kaipaa täydellistä äänettömyyttä, mutta on ihanaa kuunnella laineiden liplatusta ja tulen ritinää. Siinä kyllä korvat ja mieli lepäävät :)

   Kiitos samoin oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista