sunnuntai 31. joulukuuta 2023

PUUTARHAPÄIVÄKIRJANI MUN Joulukuussa

Joulukuun 2. päivä

Kanalassa on rauhallista ja tunnelmallista. Kiireettömästi siivoan kikkareet. Annan rehut ja jyvät. Kuuluu vaimea piipitys. Kyselen kuulumiset. Juttelen kesästä ja Viuhtista. Onkohan Floralla vielä ikävä? Minulla on.


Joulukuun 3. päivä


Auringonpaiste ja pikku pakkanen saavat minut houkuteltua ulos nauttimaan puutarhasta. Sillä välin sähköpostiin on tulla tupsahtanut uusi pionimallisto. Kevät kolistelee nurkan takana. Johan tässä on talvea vietettykin useampi viikko.


Joulukuun 4. päivä


Sää Katajakujalla tänään 4. joulukuuta:
aurinkoista, lämpötila -17 astetta.
Tuntuu kuin 4. maaliskuuta


Joulukuun 9. päivä

Valkohäntäkauris seisoo syysleimupenkissäni aivan ikkunan edessä. Se on kaunis, lihaksikas ja hyväryhtinen, turkki on siisti ja tasainen. – Se on varmaan sama kuin eilenkin, sille voisi antaa nimen, innostun. Jouko ajaisi sen heti ulos portista, mutta Asla haluaa ottaa valokuvia ja minä en raaski häiritä eläintä.

– Annetaan sen syödä, sanon, sillä on kovat olot talvella. On vain hyvä, että se syö varret, jotka jäivät syksyllä leikkaamatta. Jouko hätäilee, että se oppii tulemaan yhä useammin ja pyytää muitakin syömään. – Onhan meidän puutarhassamme paljon syötäväksi joutavaa, vetoan. Tuijatkin kasvavat vain tuuheammiksi, kun niitä vähän leikkaa. (Oikeasti tuijat olivat aika tylyn näköisiä koko kesän.)


Video: Asla Isopahkala

Kun kauris on syönyt vatsansa täyteen, se lähtee kävelemään muualle puutarhaan. Silloin Jouko ei enää malta mieltään, vaan hätistelee sen pois. Onneksi sillä on nyt vatsa täynnä.


Joulukuun 15. päivä

Astuessani ulos putiikin ovesta satun kasvokkain kahden valkohäntäkauriin kanssa. Ne seisovat melkein terassin edessä. – Ei mitään hätää, yritän sanoa niille, mutta kahdella viimeisellä sanallani ei ole kuulijoita. Olisin vain halunnut sanoa, että onhan meillä niille syötävää vaikka kuinka paljon. Toivoisin vain, että söisivät tuijat vähän tasaisemmin, että puut ehtisivät kesän aikana vihreiksi.


Joulukuun 23. päivä


Olen pyytänyt Avillaa tuomaan kaupasta pari tummanpunaista sekakimppua. Jännittävää! Niissä voi olla mitä tahansa, mikä tekee asetelman sommittelusta mielenkiintoista.

Asettelen glöginpunaiset krysanteemit – pikkupallerot ja tavalliset – varjoyrtin versojen kanssa maitopulloihin. Asettelen sekaan pienilehtistä vihreää. Lisää vihreää saan viirivehkoista. Valkoiset krysanteemit ja nuppuiset liljat asettelen omiin maljakoihinsa. Myöhemmin liljat avaavat nuppunsa viehättävästi kauhtuneen vaaleanpunaisiksi kukiksi.

Kimppujen tekeminen käy helposti, mutta viimeisen puran useaan kertaan. Lopulta olen tyytyväinen, enkä malttaisi lopettaa. Alan ideoida uutta. Jospa tekisin jo uudeksivuodeksi…


Joulukuun 29. päivä


Viimeinkin alan saada talviunen päästä kiinni. – Onneksi on täysi talvi, huokaan kanalaan tarpoessani. En olisi vielä valmis kitkemään. Puutarhasuunnitelmat ja -unelmat, lajit sekä lajikkeet leijuvat utuisina jossakin kaukana. En suunnittele edes uusia leikkokimppuja. Entiset ovat oikein hyviä vielä.

Rakennan maatilaa ja laitumia, hoidan karjaa, viljelen peltoja ja pidän huolen ruokahuollosta – siis Agricola-lautapelissä. Välillä käyn hoitamassa ihan oikeita kanoja. Tyytyväisenä katselen lumisadetta. Puutarhassa on kaikki hyvin.


Lämpimät kiitokset kuluneesta vuodesta seurassanne, hyvät lukijani! 

Onnellista ja toiveikasta puutarhavuotta 2024 kaikille!


P.S. Suunnitelmissani on jatkaa blogia samaan tyyliin kuin tänäkin vuonna. Joka kuukauden lopussa olen julkaissut puutarhapäiväkirjani ja lisäksi matkavinkkejä puutarhaharrastajille. Matkavinkkien kokoelman löydät täältä. Satunnaisesti on tullut kirjoiteltua jotakin muutakin, kuten To Do -listoja ja puutarhamuistiinpanoja haaveilun ja suunnittelun pohjaksi. 

Jokaiseen kommenttiin vastaan ennemmin tai myöhemmin. Joskus vastaaminen viipyy, sillä lihassairauteni vuoksi kirjoittaminen on minulle vaikeaa ja työlästä. Samasta syystä kommentoin blogiystävien juttuja lyhyesti ja harvoin. Vaikka saneluohjelmat on keksitty, ne tekevät vielä niin paljon virheitä, ettei niitä tule aina käytettyä. Olen kiitollinen siitä, että olette uskollisesti pysyneet tämän hauskan harrastuksen parissa. Jatketaan toiveikkain mielin.

16 kommenttia:

 1. Kiitos vaikka vain lyhyemmistäkin teksteistäsi! Niistä tulee niin hyvä ja tyyni mieli! Olet niin urhea! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, anna! Tämä kommentti toi aivan erityisen hyvän mielen itselleni. Kyllä kannattaa yrittää väkertää juttuja, vaikka kädet eivät meinaa toimia. :) Toivottavasti uusi vuosi on hyvä meille kaikille. ♥

   Poista
 2. On aina kiva lukea kuulumisistasi ja katsoa ihania kuvia. Toivon sinulle parempaa vointia ja terveyttä. Toivottavasti puutarha osaltaan antaa sinulle iloa, onnea ja hyvää mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Kiva, kun on uskollisia lukijoita. Kiitos samoin teille sinne oikein hyvää uutta vuotta! ♥ Olisi niin kiva vierailla teidän puutarhassanne. :)

   Poista
 3. Oikein mielelläni lueskelen puutarhapäiväkirjaa, välillä kelaten uudelleen edellisiinkin kuukausiin. Hienoa, että jaksat kirjoittaa ja saat lähipiiristä apua rakkaaseen harrastukseesi. Hyvää uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentistasi! ♥ Kiva on kirjoittaa, kun tietää jonkun lukevan juttujani. Kirjoittaminen on minulla niin verissä, että siitä en luovu, ellei ole ihan pakko. :) Toivotaan, että vuosi on meille kaikille antoisa niin puutarhassa kuin muutenkin.

   Poista
 4. Mielelläni luen puutarhapäiväkirjaasi. Puutarhamatkavinkki-sarjasta pidin paljon. Olisiko mahdollista laittaa vaikka kuvallinen linkki sivubanneriisi? Siten se löytyisi myöhemminkin helpommin, kuin etsimällä postauksista.
  Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentista ja hyvästä ideasta! ♥ Nyt kaikki matkailuvinkit löytyvät kootusti kahdesta paikasta: sivuluettelosta ylhäältä otsikolla "Matkailu" ja reunasta kuvan kanssa. Sivubanneriksi kai sitä sanotaan.

   Kiitos samoin, oikein hyvää tätä vuotta sinullekin. Toivotaan meille kaikille antoisaa puutarhavuotta. :)

   Poista
 5. Jatka vain samalla mallilla, tekstisi on sujuvaa luettavaa ja kuvat kauniita katsella. Meillä kauriit saa nopean häädön, niin paljon aarteita joita suojella niiltä. Onneksi niitä näkyy harvoin, jäniksiä on sitäkin enemmän.
  Mukavaa alkanutta vuotta ja tulevaa puutarhakautta. Toivotaan, että kaikenmaailman sairaudet, kivut ja säryt pysyvät poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset kannustavasta kommentistasi! Kiva on kirjoitella, kun kuulee jonkun lukevan ja jopa pitävän lukemastaan. :)

   Tiedän, että monet eivät pidä kauriista. Täällä seudulla ne ovat aika vihattuja jopa. Minulle ne ovat helppoja lemmikkieläimiä, joista ei tarvitse huolehtia eikä maksaa eläinlääkärimaksuja. :)

   Kiitos samoin, toivotaan meille kaikille iloista ja kaikin puolin onnistunutta puutarhavuotta. ♥

   Poista
 6. Ihanaa, että jaksat tehdä kiinnostavia blogitekstejä kauniilla kuvilla höystettyinä, vaikka se ei olekaan sinulle helppoa.
  Hyvää uutta vuotta 2024!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Tällainen palaute aina lämmittää mieltä pitkään.

   Kiitos samoin, toivotaan, että vuodesta tulee kaikin puolin hyvä ja onnellinen. ♥

   Poista
 7. Jatka plokkaamista ihan oman jaksamisen taharis. Silloon son sullekki virkistykseksi, eikä siitä tuu pakkopullaa. Tekstit on miälenkiintoosia huamioineen ja pohdintoineen. Sullon oma erottuva tyyli. Kaikkia hyvää tulevaan vuoteesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Tällaista palautetta on ihana saada ja sen muistaa vielä pitkään. Kirjoittaminen tosiaankin on itselle ilo eikä sitä jaksaisi pakosta tehdäkään. Päiväkirjaa olen nyt kirjoitellut monen vuoden ajan ja teetän ne kirjoiksi joka vuosi omaan hyllyyni. Lukijat saavat ne palasina pitkin vuotta. :)

   Kiitos samoin, toivotaan tästä vuodesta oikein hyvää ja onnellista.   Poista
 8. Tykkään kovasti näistä sinun puutarhapäiväkirja merkinnöistä, niitä on todella ihana lukea ja kuvasi puutarhastasi ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivaa kuulla! Tällainen ihana palaute kannustaa jatkamaan kirjoittamista. Kiitos!! ♥

   Poista