keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

TIPUINNOSTUS

Munarosvona on ihan kamalaa. Sydäntä särkee ryövätessäni munat hautovan kanan alta. Milli on nyt vakaasti päättänyt saada tipuja. Kahtena keväänä se on hautonut tyhjää pesää aivan loputtomiin. Emme ole voineet antaa sen hautoa munia, koska osa meidän laumasta on sukua keskenään. Sekin on arveluttanut, jos sattuisi tulemaan monta kukkoa. Pieneen kanalaan ei kovin montaa kukkoa sovi, ei myöskään kovin montaa kanaa lisää. Standardien mukaan kanalamme on väljä, mutta me haluamme kanoilla olevan oikeasti tilaa. Niin on paljon sopuisampaa.

Tiedän, että kana toimii vaistojensa varassa. Ei haaveile ajasta, jolloin tiput piipertävät ympärillä eikä suunnittele tipuille nimiä. Se ei ajattele edes tulevien tipujen määrää. Ei taida harmitella rosvottuja munia, vaan asettuu hautomaan vaikka tyhjään pesään. Hautoo vain ja puolustaa muniaan tomerasti. 

Milli on valinnut suosituimman pesän, toisen kerroksen  yksiön.

Säälin sinnikästä Milliä, joka ei vielä
ole saanut hoivattavakseen yhtään tipua.

Minä olen tällainen tunteilija. Säälin sinnikästä Milliä, joka ei vielä ole saanut hoivattavakseen yhtään tipua. Mietin, pettyykö Milli kun näkee munien taas kerran hävinneen – onhan eläimilläkin tunteet. Ikävöin ihanaa Fiona-kanaa, joka kuoli viime kesänä. Haaveilen, millaista olisi kun pikkuruinen pää pilkistäisi emon siiven alta ja kuinka pienet pallerot viipottaisivat emonsa perässä. Ajattelen miten ylpeä ja onnellinen Milli, tuo kanojen arvojärjestyksen alimmainen, olisi hoivatessaan tipuja.

Kurkistus avaraan maailmaan

Päätin, että tänä keväänä Milli saa elämänsä tilaisuuden. Se saa hautoa itselleen pari-kolme tipua nyt kun yksi kana puuttuu. Olen varma, että Millistä tulee huolehtiva emo. Älkää kertoko kenellekään, mutta olen tipuasiasta yhtä innostunut kuin Milli!

Kanamummilta Nousiaisista, meiltä 150 km päästä, tilasin kolme munaa. Innostuin Chaboista, jotka ovat pieniä, hyvin kesyjä, uteliaita ja sopuisia kanoja. Ne munivat paljon ja hautovat mielellään. Nyt meille on tulossa yksi Mille Fleur –muna ja kaksi Chaboa. Jännittävää!

Eniten kuitenkin odotan kanalakäyntiä.
Ehkä pääsemme näkemään,
millaisia tulevien tipujemme vanhemmat ovat.

Munat on parasta hakea itse, jotta ne pysyvät hyvinä. Jouko innostui ajatuksesta kun sanoin suunnittelevani meille yhteisen vapaapäivän munien haun oheen. Nousiaisten lähellä Turussa olisi meille vaikka mitä kivaa: upeaa arkkitehtuuria (kirjasto ja kauppahalli), kiinnostavia museoita (Apteekkimuseo ja Qwenselin talo sekä Ett Hem –museo), taidetta (muraalit) ja tietysti puutarhamyymälöitä (Flör ja Viherlassila) sekä paljon muuta. Kaikkea emme ehdi, mutta varmasti  päivästä tulee antoisa. Eniten kuitenkin odotan kanalakäyntiä. Ehkä pääsemme näkemään, millaisia tulevien tipujemme vanhemmat ovat.

Meillä oli tipuja viimeksi kolme vuotta sitten.

Ja kun kerran tipuja on tulossa, iski minulle kanalan siivousvimma. Täytyyhän pikku piiperoisille olla puhdas ja raikas koti. Yleensä kanala on siivottu ja kalkittu silloin kun kanat ovat viihtyneet koko päivän ulkona. Tänään satoi lunta, joten en päästänyt kanoja ulos. En malttanut odottaa, vaan pyyhin talven pölyt ja sotkut seinistä sekä tasoilta kanojen seurassa. Huh, kylläpä siellä sotkuja olikin!

Kun puhdistin munintapesien ylätasoa, 
huomasin Reetan kurkistavan munintapesästä.

Reetta tuli seurakseni. Se malttoi pitkän aikaa seurailla kanojen touhuja omalta paikaltaan oven suusta, mutta kun puhdistin munintapesien ylätasoa huomasin Reetan kurkistavan munintapesästä. Kukko oli jo mennyt orrelle, niin kissa oli uskaltautunut hiipimään mielipaikkaansa.

Pehkujen vaihto ja puuosien kalkitseminen jäivät myöhemmäksi, mutta nyt on ihana odottaa tipuja raikkaaseen kotiin.

Nyt on kanalassa säpinää. Kaikilla neljällä kanalla on enemmän tai vähemmän hautomiskuumetta. Milli  saa puolustaa pesäänsä aivan tosissaan, etteivät siskot valtaa munakasaa itselleen. Minä joudun edelleen käymään munavarkaissa. Ellen kävisi, kanalamme olisi pian täynnä tipuja. Onneksi eivät pääse salaa hautomaan mihinkään aitan alle. Tänään varastin emon alta seitsemän munaa.

Tervetuloa lukijakseni, Jilla! Tosi kivaa kun liityit. Toivottavasti viihdyt täällä.

21 kommenttia:

 1. Oi joi!
  Tipuset ovat mitä suloisimpia viipeltäjiä!! <3
  En malta odottaa milaisia teidän pikkuiset sitten ovat!
  Ihanaa tipujen odotusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! Tiput tosiaankin ovat herttaisia ♥ Toivotaan, että haudonta onnistuu eikä mikään mene pieleen :)

   Oikein hyvää huhtikuuta sinulle!

   Poista
 2. Voi Milli, rotuominaisuus hänellä hautominen, mille fleurit ovat tunnetusti innokkaita hautojia, ehkä vielä silkkikanaakin päättäväisempiä. Meillä on muuan silkki joskus hautonut viikkokausia, maratonistunnon tuloksena kanan alta löytyi pyöreä pieni kivi. Tänään kuulin kuinka tuttavan kanalassa haudotaan paremman puutteessa vaikka ruoka-annostelijana käytettävää vanhaa löylykauhaa.

  Sanotkin ovat hauskoja pikkuisia, meillä oli kukko, sai nimekseen Vappupilli kun Kieku oli sellaista epävireistä rääkymistä.

  Onnea haudotaan ja tulkoon tikkuja Millille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, tabletti väänsi chabosta sanon 😂

   Poista
  2. Kiitos, Hirnakka! Olen onnellinen, että meidän muut Mille Fleurit eivät ole yhtä innokkaita! Jos haluaisi, ne varmaan innostuisivat aika vähällä houkuttelemisella. Nyt ne hautovat vain silloin tällöin huvin vuoksi hetken aikaa :) (Ja tietysti kun näin menen sanomaan, niin joku keksii ruveta hautomaan ihan tosissaan.)

   Joo, minä olen kuullut haudotuista omenanpuolikkaistakin. Voi, kanaparkoja!

   :D Luulin, että tuo "sano" on joku murreilmaisu :)

   Mukavaa, toivottavasti myös lumetonta, huhtikuun jatkoa sinne teille!

   Poista
 3. meillä kana mokoma aikoinaan hautoi salaa jossain kanihäkin takana.sitten harakka hävytön tappoi ne tiput.kissalle se kyllä pärjäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuuksien kurjuus! Petolinnut pelottavat minuakin aina, sillä meillä ei vielä ole verkkoa kattona.

   Poista
 4. Voi, ihania tipu-uutisia siis jossakin vaiheessa luvassa 😍

  VastaaPoista
 5. Olipas erilainen ja todella mielenkiintoinen postaus. Vähän oikein jännittävä.
  En ole varmaan koskaan ennen sun blogissa käynyt. No nyt liityin lukijaksesi ja laitoin sun blogin mun blogiluettelooni, että voin varmasti seurata tipu elämää.
  Tuuppas säkin käymään aurinkokujalla kylässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos mukavasta palautteesta ♥ Kiitos kutsusta! On aina kiva käydä vastavierailulla ja tutustua muutenkin :) Vastavuoroisuus on tässä bloggaamisessa juuri parasta.

   Poista
 6. Voi miten ihania vauvauutisia! Jään malttamattomana odottamaan uutisia tipusten saapumisesta :) Lämpöiset onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Toivon todellakin, että kolmen viikon kuluttua saisin kertoa tipu-uutisia :)

   Poista
 7. Tipuinnostus melkein itsellekin tuli,niin hienosti kuvailit Millin touhuja!
  Muistelin myös aikaa kun lapsillani oli kesäkanat pihalla.Kanatkin persoonallisuuksia tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuovi ♥ Kiva kun juttuni toi mukavia muistoja mieleen.

   Sehän se juuri onkin hauskaa kun kanat ovat niin omanlaisiaan jokainen :)

   Poista
 8. Onnea uusille munille! Meillä ei maatiaisista yksikään ole tänä keväänä lässähtänyt pesään lätyksi hautomaan. Meidän maatiaiset eivät ole hautomaintoisia. Toisaalta säälittää se valtava antaumuksellisuus hautomakuumeisella. Siinä jää syömiset, sulkien siistimiset ja antaumukselliset rypemiset pitkäksi aikaa. Rasite se on kanalle itselleen. Ehkä siis parempi hankkia munat haudottaviksi, niin kolmen viikon päästä onkin pieniä hoidettavana, ja kana pääsee normaaliin elämään taas palaamaan.

  Pidähän Pauliina meidät ajan tasalla tässä jännitysnäytelmässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita, onnea totisesti tarvitaan :) Helpompaa meilläkin olisi, jos eivät hautoisi niin innokkaasti. Onhan se tosin kivaakin. Säälittää se tyhjän hautominen kun sitä ei oikein saa loppumaankaan. Nyt on itsellekin kiva kun voi antaa hautoa ihan oikeasti.

   Tita, luulenpa että käy niin päin, että osa lukijoista luulee blogini muuttuneen kanablogiksi ;)

   Poista
 9. Ihanaa :) Meilläkin on tipuja kasvamassa ja juttua tulee blogiin kunhan saan vain aikaseksi kirjoittaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että teillekin on tipuja tulossa! Mielenkiinnolla odotan juttuja :)

   Poista