maanantai 8. toukokuuta 2017

MINUN PUUTARHASALKKUNI

Rea Peltolan kirjat ovat puutarhakirjojeni parhaimmistoa. Kirjasta Taitava puutarhuri, sivuilta 96-97 sain idean kantovaatteeseen, jonka toteutin omalla tavallani ja nimesin sen puutarhasalkuksi. Apuväline on aivan loistava! Kun salkun leväyttää auki, siihen on helppo kerätä oksat ja perennan varret. Salkkuun mahtuu oksia kahden kottikärryllisen verran. Täysikään salkku ei paina juuri mitään, joten se on helppo kantaa vaikeakulkuisistakin paikoista kompostille toisin kuin kottikärryt.


Rea oli käyttänyt pressua. Itse hankin kangasta, jota käytetään veneen tai puutarhakeinun kattona tai muussa sellaisessa, jossa kangas joutuu alttiiksi kosteudelle, lialle ja auringon valolle. Kangas on vedenpitävä, likaa hylkivä, homesuojattu ja sen voi pestä 30 asteessa. Pesun jälkeen silitys aktivoi kankaan ominaisuudet. Kangas ei purkaudu, joten reunoja ei tarvinnut ommella.

Kangas on napakkaa. Nuppineulat menivät läpi juuri ja juuri.

Mitoitin salkun koon harjanvarsien ja kankaan leveyden mukaan ja ostin kangasta harjanvarsien pituuden verran. Yhtään kangassuikaletta ei mennyt hukkaan - paitsi tietenkin niiltä kohdin, joihin leikkasin neliön muotoisen aukon kättä varten. Mitoitus osui nappiin ainakin minun kokoiselle käyttäjälle.

Rea oli käyttänyt niittejä. Minä tein harjanvarsille kujat ommellen. Ompeleet vaikuttavat hyvin kestäviltä, sillä ompelin saumat nailonlangalla useaan kertaan. Päitä en ommellut kiinni ja harjanvarret pysyvät hyvin, vaikka kuja ei ole tiukka.

Kuvittelin hurauttavani saumat tuosta noin vain, mutta ei se ihan niin mennyt. Kangas oli jäykkää ja paksua ja pyrki liukumaan paininjalan alla. Saumoista tuli kuin muurahaisten polut. Mieheni mielestä minun voivotteluni vinkkuroiden ompeleiden takia oli absurdia ja niinhän se olikin. Mutkittelevat saumatkin kestävät kyllä. Mutta minä olisin halunnut suorat saumat! Luulin, ettei tämän helpompaa ommeltavaaa olisikaan: neljä lyhyttä suoraa pätkää.

Käytössä unohdin ompeleet ja pelkästään nautin. Miten helppoa onkaan kulkea puutarhassa salkku kainalossa ja keräillä myrskytuulen tuivertamat oksat parempaan talteen. Salkun tyhjentäminenkin on helppoa kun päästää toisesta harjanvarresta irti. Salkku säilyy nätisti rullalla, mutta minä levitin sen avokompostin suojaksi.

Katsellessa ikkunasta ulos alkaa väkisinkin laulattaa: "Lunta tulvillaan, on raikas talvisää..." Onneksi toukokuun lumi ei ole pysyvää. Vink, vink. Nyt onkin hyvä aika värkätä itselleen puutarhasalkku, ellei sellaista ihanuutta vielä omista.

26 kommenttia:

 1. No onpas näppärä salkku, tämä menee oitis tilaukseen hoviompelijalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa teettää jo valmiiksi, vaikka tämän kevään risut olisikin jo kerätty. Apuväline on ihan huippu! Hyvää kevään jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Varmasti hyvä ja toimiva salkku varsinkin juuri pidempien oksien kärräykseen. Kevytpeitekin on kätevä. Nimensä mukaisesti hyvin kevyt, melko kestävä ja hankintahintakaan ei päätä huimaa. Kokojakin löytyy moneen tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pitkät oksat ovat aika vaikeita kottikärryjen kyydissä varsinkin kapeissa paikoissa. Kevytpeite ajaa varmasti saman asian, mutta minä olen nyt ihastunut tuohon erityiskankaaseen. Kallistahan se on, mutta kestävää ja kaunista. Ihanaa kevättä sinulle!

   Poista
 3. Kätevä "laite" tuollahan voisi kuljettaa vaikka saunapuut. Kiitos kun jaoit ohjeen. 🌼 Mukavaa viikonalkua. ☘️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain :). Joo, hyvä idea saunapuille niille sopivassa koossa! Kiitos samoin sinulle oikein hyvää viikkoa!

   Poista
 4. Minä olen joskus käyttänyt lumikolaa samanlaiseen tarkoitukseen. Mutta sinänsä näppärä keksintö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sanotaan, että hätä keinot keksii :) Oikein mukavaa kevättä sinulle! Taitaa se pikkuhiljaa olla tulossa...

   Poista
 5. Uudet ideat otetaan aina mielihyvin vastaan, jos niistä nimittäin on apua puutarhahommissa... On monesti nopeampaa ottaa risut kainaloon kun keikaroida kottikärryjen kanssa ja juuttua ylileveiden risukuormien kanssa kiinni johonkin pensaaseen. Heti ajattelin myös piikkisiä ruusuja.. onnistuisikohan niidenkin kuljetus itseään piikittämättä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä risujen salkussa kantaminen on juhlaa kottikärryissä kuskaamiseen verrattuna. En usko piikkien haittaavan, sillä tuo mainitsemani kangas on mukavan napakkaa. Varmaksi en uskalla sanoa, sillä ehdin taiteilla ruusun oksat kottikärryillä pois ennen kuin sain tämän upouuden salkkuni käyttöön. Ja niinhän siinä kävi, että niitä piikkisiä oksia tippuili kottikärryistä :(. Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

   Poista
 6. Hyvä idea! Meidän tontilla on paikoin mahdotonta mennä kottikärryillä, joten itse käytän kantamiseen Ikean isoa sinistä kassia. Juurikin kannoin siinä viisi kassillista havunneulasia tontin reunalle rodopenkkiä odottamaan sekä paluumatkalla betonitiiliä kukkapenkin rajausta varten. Keväällä vaihdoin jopa ruukkukasvien mullatkin kassissa: ei tullut sotkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Reetta! Tuosta sinun Ikean kassi -ideasta tulikin mieleeni, että avattu salkkuhan on oiva apuväline myös taimien koulimisessa yms. Siitä sitten voi lopuksi kaataa mullat nätisti takaisin pussiin. Ikean kassikin varmasti toimii :) Touhukasta kevään jatkoa!

   Poista
 7. kiva ja hyödyllinen vinkki, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Olen niin onnellinen uudesta salkustani :) Hyvää kevään jatkoa!

   Poista
 8. Kottikärryillä ei tosiaan ole mitään virkaa kuivien oksien ja jopa lehtien kuljetuksessa. Tämä on näppärä juttu ja hienot valmistusohjeet tarjolla. Voisi olla mukava lahja puutarhaharrastajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monesti olen taiteillut hajoavan oksakuorman kanssa ja kerännyt kuormasta putoilevia risuja. Nyt on suorastaan nautinto keräillä kasvijätteitä kompostiin. Salkkuun vaan :) Enpä hoksannut pyytää lahjaksi. Se olisikin ollut hyvä idea jo aikoja sitten. Mies kun olisi vienyt kankaan oikein ompelijalle, olisin varmaan saanut ne suorat saumatkin. ;) Oikein mukavaa kevättä!

   Poista
 9. Onpa kätevä väline! Minulla on rikkinäinen puutarhakeinun katos, siitähän tuollaisen saisi varmasti askarreltua. Kiitos vinkistä!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä kun sulla on kangaskin valmiina! Et varmasti tule katumaan, vaikka tämän kevävän risut onkin jo kerätty. Mukavaa kevään jatkoa!

   Poista
  2. Itse asiassa en ehtinyt tekemään kanninta ennen kuin _tänään_ kannoin viimeiset omat risuni kompostiin. Ne oli kauniissa (kauheassa) läjässä odottamassa kuljetusta. Ei voinut kuljettaa ennen kuin sain kompostin ensin tyhjäksi! Mutta tosiaan kantokassi jäi tekemättä, ihan piti tyytyä keikkuvaan kottarikyytiin :)

   Poista
  3. No, osaat sitten arvostaa kantovaatetta sitäkin enemmän kun olet keikutellut niitä risuja kottikärrykyydillä menemään ;). Tiedän tuon ketjureaktio-tunteen :)

   Poista
 10. Hieno apuväline! Pitääpä pistää harkintaan tehdä itselle ja kaverille viemisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Mun on helppo kehua ideaa täysillä, kun idea ei alunperin ollut omani :) Kaveri ilahtuu aivan varmasti. Hyvää kevään jatkoa!

   Poista
 11. Hyvä idea! Minä olen miettinyt vastaavaa mattojen raahaamista varten puistelutelineelle. Kun siivoan asiakkaalla kerrostalossa ja otan hirveän mattokasan kainaloon, siinä on itkussa pitelemistä. Mutta en ole vielä päässyt toteutuksen asteelle. Ensihätään voisin kokeilla Ikean kassia minun tarkoitukseeni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hassumpi varmaan siihenkään hommaan, mutta ei siinä kovin paljon mattoja ehkä jaksaisi kantaa. Pitäisi kääräistä rullalle ja ottaa sitten kainaloon. Toki tällainen kantoväline estäisi mattoja valumasta pitkin rappukäytäviä :)

   Poista