maanantai 10. huhtikuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: Å

Sarja puutarhan aakkosista jatkuu Å:lla. Ei ihan helppo tämäkään. Sitä ennen kuitenkin yhteenvetoa Z:sta. Kiitos kommenteistanne!

Voimme vain arvailla sitä eliölajien ja yksilöiden määrää, joka vilistää puutarhoissamme niin mullan yllä kuin allakin. Unelmia ruusuista -blogin Titan mainitsema zoo on siis aivan paikallaan.

Mikähän eläintarhan pikkuasukas on osannut munia munansa näin tarkkaan muodostelmaan 'Queen of Night' -tulppaanin terälehdelle?

Zoomit ovat ahkerassa käytössä ainakin meillä, joiden puutarhoissa ei kaikki ole vielä ihan tip top. Se onkin kaikkein nopein tapa siivota piha ja saada paikat kuntoon silloin kun tilanne on riistäytymässä käsistä.

He, jotka eivät illalla puutarhatöiden jälkeen kaadu sänkyyn, mietiskelevät Zeniä tai jotain muuta vastaavaa mustarastaiden laulaessa leppeässä kesäillassa.

Vaivaton ja näyttävä Zamioculcas viheriöi sisällä ja pian värikkäät Zinniat kukoistavat pihoilla. Ruotsalainen puutarhamyymälä Zetas pelastaa pulasta heidät, joilla on puutarhassaan jo kaikkea. Å

Å:n hyppään yli yhtä kevyesti kuin monen rästiin jääneen homman yli. Ei auta jäädä tuijottamaan mahdottomalta tuntuvaa Å:ta - tai puutarhan puutteita, vaan nauttia siitä mitä puutarhassa jo on. Muutama voikukka istutusten seassa lisää vain biodiversiteettiä.

Olen Rea Peltolan iki-ihanista kirjoista oppinut, että aikaahan on. Jos joku homma jää tänä vuonna tekemättä, sen voi tehdä ensi vuonna. Naulan kantaan.

Ystäväni sanoi, että hänen sovittu työprojektinsa on hyvällä mallilla: se on aloittamista vaille valmis. Wau! Tuon ajattelumallin kopioin heti. Aika moni hieno istutussuunnitelmakin on ihan yhtä hyvällä mallilla. Ja se singelin laitto talon perustusten viereen.

Hyppäämisen taito on paikallaan myös siinä, ettei jää harmittelemaan haljennutta vesiallasta tai ruskettunutta katajaa tai sitä koiranruusuksi muuttunutta 'New Dawnia'. Aina voi aloittaa alusta.

Nyt on se hetki keväästä, että melkein kaikki on vielä mahdollista. Nautin tästä kutkuttavan ihanasta hetkestä kun kaikki luonnon lahjat ovat vielä paketeissaan. Muutama salaisuus on jo hieman raottunut. Pionien versojen kärjet pilkistävät jo.

Loistosalvia ja malva entisessä puutarhassani.


Onko sinulla joku tärkeä Å? Kenties omenapuu Åkerö?

8 kommenttia:

 1. Eipä tule mitään mieleen Å:sta. Z-kuvaustasi oli mukava lukea. - Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteestasi, Anneli! Kiitos samoin sinulle aurinkoista viikon jatkoa! Toivotaan, että aurinko nyt paistaisi.

   Poista
 2. Å olisi Åland, jos olisi käynyt siellä jossain puutarhassa. Lehdestä olen ihaillut sieltä muutamaa upeaa kotipuutarhaa, mutta koska en ole päässyt käymään, se ei voi olla minun ååni.

  Sen sijaan ruotsinkielinen ystäväni ihaili aikoinaan kauniita kasveja: ååh vad fint! Tästä voin hyvin laajentaa sanonnan myös muihin puutarhan kohtiin, kuten viime kesänä siivottuun kivireunukseen: Åå vad fint det blir! (Ja tästä huomaa, että ruotsin kirjoittamisesta on ainakin 15 vuotta aikaa, kun ei enää muista, miten bli-verbi kirjoitetaan.) Tai kevään ensimmäiset piipot: åå vad finns här! Tai tarjous taimistolla: åå vad billig!

  Hyvää viikkoa sinne!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kiitos, Sini! Kommenttisi oli jälleen persoonallinen ja hauska! Varsinkin tuo viimeinen oli hupaisa. Monesti vain sattuu niin, että joku tietty kasvi on saatava, vaikka se maksaisi messinkiä ;)

   Tack! Glad påsk! (Meniköhän se yhtään edes sinne päin?)

   Poista
 3. Åbo on puutatarhani tärkeä Å 😊. Täällä on loistavia puutarhaliikkeitä, joista löytyy vaikka mitä erikoisuuksia. Lisäksi on upea kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon tammimetsät, puistot ja vaikka mitä. Eli Åbo on mahtava paikka puutarhurin olla ja harrastaa. Eikä Ib vyöhykekään huono ole, varsinkaan näin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt jatkossa ainakin muistan, että puutarhasi sijaitsee Turussa. Hienoja paikkoja teillä siellä tosiaan on. Olen perheeni kanssa retkeillyt siellä muutamana kesänä.

   Olen itse ollut tosi iloinen kun muutimme aikanaan kolmoselta kakkosvyöhykkeelle. Yksikin vyöhyke vaikuttaa tosi paljon. Olen huomannut rajan selvästi kun meiltä ajelee Pirkkalaan 30-40 km päähän ja siellä on jo kolmosta. Siellä on paljon talvisempaa juuri tähän aikaan kuin täällä pikkuisen etelämmässä järvien kainalossa.

   Poista
 4. Kyllä Å on sellainen kirjain, että vain ÅKERO ja ÅBO tulevat mieleen. Åbo on syntymäkapunkini ja Åkeroa ei meillä ole. Eli se siitä.

  Tämä postaussarja on ollut kekseliäästi ideoitu ja kokonaisuudessaan hauska ja hyödyllinen. Se oli sijoitettu juuri tuohon `puutarhassa ei tapahdu mitään`- vaiheeseen, jolloin oli hauska kuluttaa aikaa kirjainleikkiin ja samalla silmäillä menneitä puutarhavuosia. Kiitos Pauliina, oli mukavaa osallistua tuohon vuoropuheluun ison joukon mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko, taas niin ihanasta palautteestasi! Tätä sarjaa on ollut tosi hauska kirjoitella ja saada lukijoiden kommmentteja. Niitä on saanut usein lukea hymyssä suin. Itsekin olen saanut kommenteista paljon hyötyä ja inspiraatiota. Postailen niistä joskus myöhemmin ja ehkä kesällä kuvien kera :)

   Niin, minulla oli tavoitteena saada sarja päätökseen ennen kevätkiireiden alkua. Ehkäpä pääsen tavoitteeseeni :)

   Kiitos itsellesi kun olet ollut mukana! Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista