lauantai 21. tammikuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: G

Sarja puutarhan ihanista asioista jatkuu. Olen ihan fiiliksissä taas niin mukavista ja monipuolisista kommenteistanne. Kiitos niistä! Ensin yhteenvetoa viimekertaisesta ja sitten miettimään G:tä.

Hyvä fiilis, fatalismi ja ripaus fiksuutta - niillä pärjää pitkälle. Niin, ja Fiskarsit, mutta sitä ei saa sanoa kun tämä ei ole mainos. Vaikka käteviä ja kestäviä ovatkin kirveestä kauhaan, kuten Pirkko Vaarin torpan puutarhassa -blogista mainitsi. Lukaiskaapa tästä Unelmia ruusuista -blogin Titan perustelut mihin sitä fatalismia eli kohtalouskoa tarvitaan.

Fasaanit töräyttelevät fanfaarejaan Pirkon iloksi Vaarin torpan puutarhassa. Suvikummun Marja ja Between eivät jaksaneet odottaa K-kirjaimeen asti, joten fiksut ja filmaattiset Felis catukset eli kissat, ihanat puutarhakaverit, pääsivät mukaan jo nyt.

Monen puutarhan suuri F ovat Fritillariat eli pikarililjat ja niistä mainittiin erityisen tumma F. camtschatcensis eli tummapikarililja. Valkoisesta F. imperialiksesta eli keisarinpikarililjasta ja F. uva-vulpiksesta eli assyrianpikarililjasta unelmoidaan.

Fritillaria eli kirjopikarililja

Monien puutarhojen ihanuuksia ovat myös Filipendulat eli mesiangervot. Erityisesti mainittiin F. multijuga 'Hjordis' eli rusomesiangervo, F. rubra 'Venusta' eli preeriamesiangervo  ja jalomesiangervo F. 'Kahome' sekä F. purpurea 'Elegans' eli ketomesiangervo. Osuvasti Suvikummun Marja kuvaili niitä ihaniksi vaaleanpunaisiksi hattaroiksi.

'Flammentanz' köynnösruusu on aivan varmasti suorastaan fantastinen. Pidettyjä ovat myös Forsythia ovata eli koreaonnenpensas ja Fothergilla major eli höyhenpensas. Pylvästuija 'Fastigiata' sopii pienenkin pihan komistukseksi. Reetta Kasvin paikka -blogista kehui Ficus caricaa eli aitoviikunaa. Kuulosti mielenkiintoiselta.

Fragaria eli mansikka, tottakai, on puutarhan tärkeä F. Myös Fragaria vesca eli ahomansikka ja Fragaria x roxea 'Pink Panda' ja 'Pink Beauty' koristemansikat saivat ihastelua.

Freesia on aina niin freesi ja fiini. Fuchsiat eli verenpisarat ovat varjon kaunistuksia.

Between muistutti, että piakkoin onkin aika kylvää Ferramolit kun heti maan lämmettyä kotilot mönkivät koloistaan. Fiksu puutarhuri kylvää rakeet ennen kuin kotilot kerkeävät lisääntymispuuhiin.

Ja taas saimme riipaisevan tarinan avuliaasta aviomiehestä, joka hyvää hyvyyttään auttoi vaimoaan puutarhassa. Vaimo vain ei tainnut olla kovin kiitollinen ;) Lue tarina tästä.

G
GERANIUM.

G on omistettu GERANIUM-suvulle eli kurjenpolville. Ne ovat järkevän puutarhurin valinta paikkaan kuin paikkaan – helppoja, vaivattomia, näyttäviä, pitkään kukkivia, reippaita ja mitä lie. Kesti kuitenkin jonkin aikaa ennen kuin löysin nämä aika tavanomaiset kasvit.

Aloitin peittokurjenpolvella. Oi, miten ihana se onkaan! Se on hillityn kaunis ja sopii monen perennan tai pensaan seuralaiseksi. Eräänä kesänä kasvatin sitä terassilla ruukuissa ja syksyllä istutin runsaat pehkot maahan. Vaikka se ei kukkinut kovin pitkään, sen pyöreä muoto oli kaunis kapeissa ja korkeissa sinkkiruukuissa. 

Peittokurjenpolvi kasvaa näyttäväksi jo yhdessä kesässä eikä piittaa siitä, vaikka sitä jakaa useinkin. Sillä voi täyttää kaikki rumat tyhjät aukot kunnes löytää jonkin metsästämänsä kasvin.

Peittokurjenpolvi ei kuki kovin pitkään kuten jotkut muut kurjenpolvet. Ei haittaa, sillä sen lehdet ilahduttavat vihreinä melkein ympäri vuoden. Niillä on kauniin punertava syysväri ja varsinkin nuoret lehdet säilyvät vihreinä talvella.

Peittokurjenpolvi pärjää hyvin talven kourissa, mikä on myös iso etu tällaiselle kasviparkojen puolesta pelkääjälle.

Etualalla kukkii peittokurjenpolvi, taaempana näkyy voimakkaamman värinen verikurjenpolvi.

Peittokurjenpolveen ihastuneena kokeilin pian niin kyläkurjenpolvea kuin puhtaan valkoisiakin kurjenpolvia. Kivoja ja käyttökelpoisia moneen paikkaan.

Kyläkurjenpolven sininen on oikeasti hyvin lähellä vuorikaunokin sinistä. Etualalla valkoinen kurjenpolvi, joka on Haikalan puutarhan vanhaa kantaa.

Verikurjenpolvi minulle on kulkeutunut myös, mutta se ei ole saanut varauksetonta suosiotani. Sen sijaan ’Rozanne’ ihastutti heti sen nähdessäni. ’Rozannen’ väri on kasvupaikasta riippuen aika puhtaan sininen, ei selkeästi lilaan vivahtava kuten monilla muilla sinisillä kurjenpolvilla. Pian istutuksen jälkeen sain huomata, että kauniin värin lisäksi se on reipas kasvamaan ja kukkii pitkään. 'Rozannesta' tuli heti yksi lempikasveistani.

Kuvassa on kaksi ’Rozannea’ ensimmäisenä kesänään. Taustalla kukkivat syysleimu ja punatähkä.

Haluaisin tietää mikä on sinun puutarhasi tärkeä G? Käsi pystyyn, jos se on Geranium.

Tervetuloa, Erja Haapala, lukijaksi! On aivan hirveän mukava saada uusia puutarhaystäviä.

24 kommenttia:

  1. Nää vaikeet kirjaimet on pienellä mietinnällä ihan helppoja. Minun Geeni on grandioosi. Sehän tarkoittaa suuruudenhulluutta. Puutarhanhoidon lähdettyä lapasesta ja mopon keuliessa tauotta, saa diagnoosina grandioosin. Kun pinta-ala ei rajoita harrastusta, niin huomaa joka vuosi tekevänsä jokin uuden istutusalueen, kunnes sitä on ihan huikean paljon. Samalla joutuu miettimään miten entiset alueet hoidetaan. No onneksi siihen keksii helpottavia konsteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Täälläkin sitä taitaa olla liikkeellä. Miehellä varsinkin;) Hän on jo kovasti kannustanut minua aloittamaan viereisen pellon valtaamisen puutarhaksi. Olen pysynyt tiukkana ja sanonut, että laitan nyt ensin tämän talon ympäristön täyteen. Tämä nykyinenkään puutarha ei ihan pieni ole. Itse asiassa en aluksi kehdannut sanoa vieraille millaista puutarhaa olen suunnitellut. Olisin saattanut saada grandioosi-diagnoosin ;)

      Poista
  2. Voi Tita, vain grandioosi...kuulostaa aika vieraalta täälläpäin, aika harvalla tarhurilla mopo keulii...vai keuliiko jo niin ettei sitä enää huomaa itse...

    Siis G - tottakai se on geranium, mutta se ei ole ykkönen vaikka ihanainen neidonkurjenpolvi lähes vei sydämeni (siis sekin) viime kesänä. Verikurjenpolvi on myös yksi suosikeistani!

    Ihanin G-kukkani on ilman muuta glaucidium palmaticum, vallankin f. album, puhtaan valkoisena, silkkisen ihanana, upeana, kauniina, suloisena, viettelevänä, valkoisena...myös vaaleansininen siskonsakin on hyvin kaunis ja löytyy Kivipellosta sekin. Ihanuuksiin kuuluu myös gillenia trifoliata. Pihamme pikkunyanssi - gerbera nivea...sekin täytyy mainita! Herkullinen G on ilman muuta tomaatti 'Green Zebra', suosittelen sitä kaikille tomaatteja kasvattaville.

    Hui, melkein unohdin tärkeän G:n - Gallica-ruusut! Valikoimaa niissä riittää ja kauneutta!

    Mukavaa viikonloppua, Pauliina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuisen hymyilytti kun luin Gerbera nivean tarinan blogistasi. Lähditte varmaan taimiostoksille liian pienellä autolla. Taimia ei siis ollut liikaa, vaan auto yksinkertaisesti liian pieni ;) Ei se grandioosia silti varmaan ole, vaan ihan tavallista puutarhahulluutta ;)

      Minullakin on valkoinen sinikämmen. Sen lisäksi, että kukka on kaunis, perenna vaikuttaa kivan luotettavalta. Minulla se on ollut vasta pari kesää, mutta hyvältä näyttää. Voi olla, että siitä joskus tulee suuri G. Sinisen ostan heti kun sattuu vastaan tulemaan.

      Kiva kun saatiin monta uutta ihanaa listalle! Kiitos, Saila ja hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. G tuo ilman muuta esimmäiseksi mieleen Geraniumit, kurjenpolvet. Niitähän riittää, varmasti satoja eri lajikkeita! Meilläkin niitä on monessa paikassa, valkoinen peittokurjenpolvi St'Ola on juuri oikealla paikalla rungollisen Therese Bugnet-ruusun juurella. Hennon vaaleanpunainen neidonkurjenpolvi viihtyy kirkkaanpunakukkaisen korallikeijunkukan seurassa. Parina viime kesänä olen oikein innostunut keräilemään kurjenpolvia, ihanimmat ovat kyläkurjenpolvet Double jewel ja Summer skies. Hurmaavat kerratut vaaleanlilat kukat molemmilla.
    Aina, eli yleensä koskaan, en ole se FIKSU puutarhuri, taannoin istutin tarhakurjenpolvi Geranium magnificumin lapinvuokkojen ja bellisten seuraksi. Ei yhtään tullut mieleen, että mitähän se magnificum tarkoittaa.... No tämäkin muutti kasvarin taakse metsäpuutarhaan, siellä on tilaa kasvaa :)
    Gentianat, katkerot, ovat yksi keräilyni kohde. Tromssan kasvitieteellisessä puutarhassa ihastuin gentianoihin. Siellä on vaikka mitä eri lajikkeita. Niitä nyt yritän metsästää omaan mini-Tromssa kivikkopenkkiini.
    Samoja G-ihanuuksia kuin Kivipellon Sailalta, löytyy meidänkin pihalta. Lienee meidän yhteisillä taimistoretkillä jotain osuutta asiaan :).
    Glaucidium palmatum, ihanat sinikämmenet. Sinisiä minulla on kolme ja yksi valkoinen. Kumpa kaikki taas heräisivät keväällä.
    Gillenia trifoliata, perhoangervo, kuin parvi pieniä perhosia olisi laskeutunut pensaaseen. Perhoangervokin kasvaa metsäpuutarhassa, siellä silläkin on tilaa levittäytyä.
    Eilen tein postausta kesäkukkakylvöistä, aivan ihana kesäkukka on silkkikukka, Godetia grandiflora. Kuuluu ehdottomasti Cottage Garden-puutarhaan.
    Sailan mainitsema Pikkugerbera, Gerbera nivea, asustaa pikku-Tromssassa, joka kesä tekee kukkanuput, innokkaana käyn päivittäin seuraamassa, milloin näen ne ihanat valkoiset terälehdet. Vielä en ole onnistunut niitä näkemään. Kun nuput avautuvat, sieltä pelmahtavat esiin siemenhahtuvat. Hassu, kiusoitteleva kukka!
    Keväisen aurinkoista viikonloppua sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, Marja! Olit taas paneutunut G-kasveihin ihailtavalla tavalla. Kiitos! Nuo kaksi kyläkurjenpolvilajiketta merkkasin kevään ostoslistalle heti. En kyllä tiedä vielä niille paikkaa, mutta fiksu puutarhuri suunnittelee niille paikat nyt talvella. Ja ellei keksi paikkaa, niin ainahan voi ostaa lastentarhaan jemmaan täydellistä paikkaa odottamaan ;) Niin, jos jostain löytää...

      Yksi katkero minulla oli kokeeksi, mutta se ei tainnut viihtyä meillä. Otti ja kuoli :( Ovathat ne niin kauniita, että vielä aion yrittää.

      Saatiin taas paljon uusia ideoita mieleen muhimaan. Mahtavaa!

      Täällä päivä oli tosiaankin aurinkoinen ja ihana, juuri sellainen kuin talvipäivä parhaimmillaan on. Oikein hyvää viikonlopun jatkoa sinullekin!

      Poista
  4. Käsi nousee pystyyn - geranium on isossa osassa puutarhassa. Varsinkin ruusutarhassa olen pensaiden alustat ja välit kattanut neidonkurjenpolvilla. ja jalokurjenpolvilla. Kuivissa kohdissa pelastaa verikurjenpolvet ja vuohenputkea vastaan voitokkaasti taistelee tontin rajalla tuoksukurjenpolvi. Peittokurjenpolvea ja tarhakurjenpolvea istutin viime kesänä ruusutarhan uuteen laajennukseen. Niin ja metsäpuutarhaan oli pakko ottaa kokeiluun yksi metsäkurjenpolvi.
    Mutta jos saa toisen tärkeän G:n valita niin se on gladiolukset. Ihanan värikkäinä ja eksoottisina en voi vastustaa niitä. Yhtenä talvena muutama talvehti saaressa, mutta edellistalvi valitettavasti koitui niidenkin sitkeiden kavereiden kohtaloksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Reetta! Tästä sai taas hyviä vinkkejä kurjenpolvien käyttöön. Se niissä onkin ihana kun ne sopivat vaikka minne ja niillä saa nopeasti täytettä puutarhaan.

      Gladiolukset eivät päässeet mun G:ksi sen vuoksi kun niitä pitää hyysätä. Tukea ja talvettaa tai ostaa uusia ja istuttaa. Joka vuosi kuitenkin niin teen, koska ne vain ovat niin ihania :)

      Poista
  5. Ihanat kurjenpolvet kuvissasi! Minäkin ymmäsin viime kesänä kurjenpolvien hienouden ja hankin niitä muutamia lisää, muunmuassa 'Rozannen'. Toivottavasti ne ilahduttavat ensi kesänä runsaalla kukinnalla :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piparminttu! Onnittelen - 'Rozanne' on aivan huippuihana ja reipas! Minulla on ollut se kaksi vuotta ja odotan, että pääsen sitä jakamaan. Se on niin kova kukkimaan, että aivan hämmästyttää. Varmasti saat ihanan kukinnan :)

      Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Niinpä. Minusta ei ehkä olisi keräilemään kaikkia pois...

      Poista
  7. Kyllä nua geraniumit on ylivetoja jokapaikanhöyliä. Niiton mullekki kerääntyny toistakymmentä erilaasta vuasien mittahan. Ja aiva varmasti tuloo lisää. Seleviäävät talavistaki kohtuu hyvin. Glariolukset yritän talavettaa kellaris. Sinikämmenistä tykkään mäki. Sinine meni uutehen puuhu. Tuhooja talavi vei senki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuvasti sanottu! Meidän puutarha olisikin paljon tyhjempi ilman noita reippaita kurjenpolvia. Ovat suorastaan mun pelastus :) Ja gladiolukset tuovat sitten ripauksen luksusta.

      Minä pelkäsin sinikämmenten puolesta kun ne olivat viime talven alla vielä kovin pieniä. Hengissä selvisivät :)

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Tästä tuli yllättävänkin hauskaa kun ihmiset ovat olleet niin aktiivisesti mukana. Kiitos, Sussi!

      Poista
  9. Geraniumit tulee ihan ensimmäisenä G-kasveina mieleen. Niitä löytyy monensorttisia minultakin. Viime kesänä hankit sinikämmeniä (Glaucidium palmatum)ja Gillenia trifoliata/perhoangervon, jotka mm. Suvikummun Marja tuolla ylempänä mainitsi. Myös kellukat Geum coccineum ja Geum 'Mai Tai' löytyvät varmaan monelta muultakin.

    Nämä sinun aakkospostauksesi ovat tosi kivoja. Monet kasvit ovat toki tuttuja, mutta uusiakin on jo tässä vaiheessa löytynyt. Innolla odotan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Nyt tuntuu, että taidanpa hankkia ensi keväänä lisääkin kurjenpolvia. Mitä enemmän niitä miettii sitä enemmän niille löytyy tarvetta :)

      Ei haittaa, vaikka tulee samoja kasveja eri ihmisiltä. On hauskaa tietää mitkä on suosittuja ja tykättyjä. Ja nyt pitää nuo kellukkalajikkeet Googlettaa.

      Kiitos, Between, taas niin ihanasta palautteesta! Minulla on enimmäkseen ihan peruskasveja ja helppoja sellaisia :) Joitakin vähän erikoisempiakin on, mutta niitä en uskalla vielä esitellä kun en tiedä miten kotiutuvat meille. Joskus myöhemmin varmaan niistäkin kirjoittelen. Tosi mukava, että olet saanut uusia ideoita.

      Poista
  10. Vähän myöhässä, mutta nostan käden pystyyn;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa :) Kiva kuulla, että sinäkin pidät kurjenpolvista.

      Poista
  11. Minäkin (uusi lukija) nostan käteni pystyyn :) Kurjenpolvet ovat ihania ja leviävät hyvin. Tykkään eniten neidonkurjenpolvesta, joka on peittänyt meidän pihassa jo useita neliömetrejä. Sen seassa on myös loistokurjenpolvea, jonka kukinto on ihanan värinen. Tuoksukurjenpolvi ja peittokurjenpolvi ovat ihan omiaan peittämään puiden ja pensaiden alustoja. Muitakin kurjenpolvia meiltä löytyy, mutta nuo edellä mainitut ovat menestyneet parhaiten. Espanjankurjenpolvi meiltä kuoli viime talvena, mutta kesällä ilahduin kun löysin paljon siementaimia ympäriinsä :)

    Täytyy vielä mainita tummakurjenpolvi, joka on kyllä erikoinen tyyppi. Kukinta on aika jännä, ja se tekee isot ja peittävät lehdet ja sopii hyvin taustakasviksi hankaliin paikkoihin (mutta ei pienempien kaveriksi). Sekin siementää, eli kukinnot kannattaa leikata pois jos sitä ei halua yllättäviin paikkoihin.

    Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, miten kiva tavata uusi ihmisiä täällä! Tervetuloa mukaan!

      Minun neidonkurjenpolveni on vielä aika uusi, mutta toivottavasti sekin leviää. Loisto- ja Espanjankurjenpolvea tai tummaa minulla ei ole, mutta varmaan niitäkin vielä tulee. Sen verran paljon niistä tykkään. Meillä on iso ja nuori puutarha, joten nopea vihreys ja runsas kukinta ovat oikein tervetulleita :)

      Poista
  12. Lisäyksenä vielä, että toinen mieluisa g-alkuinen on gallium odorata, tuoksumatara. Sitä on meillä pensaan juurella pihan takaosassa. Se on kaunis ja herkkä peittokasvi, ja kukkiessaan oikea tähtitaivas.
    Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon sen, että on kaunis ja ihana! Minulla on tuoksumataraa vasta pieni alku, mutta kivasti se tuntuu leviävän. Kiitos, Katja mukavista kommenteista!

      Poista