maanantai 26. elokuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: SATAKUNTA (2) RAUMAN SEUTU

Tällä kertaa olen koonnut itseäni kiinnostavia puutarhakohteita ja muuta mielenkiintoista Raumalta ja sen ympäristöstä: vanhaa kaunista arkkitehtuuria, kiinnostavia kotimuseoita, vähän taidetta, puutarhoja ja puutarhamyymälöitäkin.


EURA

KAUTTUAN RUUKINPUISTO

Kauttuan ruukinpuisto Eurassa on yllättävän yhtenäinen, rauhallinen ja kaunis kokonaisuus. Ihmettelen, etten ole aiemmin kuullut siitä mitään. Ruukinpuisto kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.



Kauttuan Ruukinpuisto on rakentunut yli 330 vuoden aikana rauta- ja paperiteollisuuden ympärille. Kesäisin alueella järjestetään monenlaisia näyttelyitä ja Tallinmäen tapahtuma-aukio toimii vilkkaana tapahtumapaikkana.


Vuonna 1802 rakennettu Kauttuan Ruukinkartano on hotelli ja ravintola.

Sepäntie 3 Kauttua


RUUKIN LINTU


Taidekäsityömyymälä Ruukin Linnussa on Marja-Liisa Ala-Siuru-Aaltosen tuotteita. Myymälästä löytyy muun muassa kirjailtuja neuleita, räsymattoja, pöytäliinamekkoja ja tauluja. Ruukin Linnussa on myös elämyksellinen Nukkekoti- ja Pienoismallinäyttely.


Sepäntie 2 E 1 Kauttua


RUUKIN SYDÄN

Ruukin Sydän on herkkukahvila, josta voit hakea uunituoreet makeat ja suolaiset herkut mukaan tai nauttia tunnelmallisessa kahvilassa tai ulkona terassilla. Kahvilassa tarjoillaan lounasta.
Kahvilassa sijaitsee myös alueen Info-piste.

Sepäntie 4 Kauttua


EURAN SYREENIPUISTO

Euran syreenipuisto on osa Kansallisen kasvigeenivaraohjelman varmuuskokoelmaverkostoa, jolla turvataan Suomessa pitkään viljelyssä olleiden, ilmastoon sopeutuneiden arvokkaiden kasvikantojen geeniperimän säilyminen.

Syreenipuistoon on istutettu 14 syreenikantaa tai -lajiketta. Jalosyreenit ovat perinteisestä pihasyreenistä jalostettuja lajikkeita, joiden kukanväri ja kerrannaisuus vaihtelevat. Jalosyreenit kukkivat kesäkuussa. Puistosyreenit ovat leveitä, tuuheita, pystyoksaisia pensaita, joiden suuret kukinnot aukeavat kesä-heinäkuun vaihteessa. Isabellansyreenien, kaarisyreenien ja villasyreenien kasvutapa ja kukanväri vaihtelevat lajikkeittain. Nämä lajit aloittavat kukintansa kesäkuun puolivälissä tai loppupuolella.

Puistoon on istutettu myös Kauttuanruusuja, Ahlströmin pioneja sekä “Vaaniin Herkku” -perunaa.

Syreenipuisto sijaitsee Eurantiellä Esihistorian opastuskeskuksen kanssa samassa pihapiirissä, Lounasravintola Idyllin päässä olevan parkkipaikan vieressä.


EURAJOKI

VUOJOEN KARTANON PUUTARHA


Vuojoen Kartanon puutarhaan voi mennä vapaasti milloin tahansa nauttimaan upeasta kartanomiljööstä. Talvipuutarhan eli Orangerian seinustalla kasvaa runsaasti pioneja. Puutarhassa on myös ruusupensaita sekä hyötykasveja, kuten omenapuita, raparperia ja marjapensaita.

Kartanontie 28 Eurajoki


KÖYLIÖ

SEPÄN PUUTARHATILA

Sepän Puutarhatilan valikoimissa on niin yksivuotisia kuin monivuotisiakin kasveja. Mielenkiintoista olisi käydä katsastamassa tämä maaseudulla sijaitseva taimitarha, jos joskus kasvukaudella siellä päin liikun.

Korpitie 57 Tuiskula
p. 050 377 5012


RAUMA

LUOVA PUUTARHA


Halusin nähdä Rauman keskustassa olevan puiston, jolla on kiinnostava nimi: Luova puutarha. Puiston sanotaan olevan kaupunkilaisten vihreä keidas, jossa on mahdollisuus jakaa ja luoda kokemuksia. Minun luovuuteni ei nyt puhjennut kukkaan.

Alfredinkatu 1 Rauma


RAUMAN SEMINAARIN PUUTARHA


Rauman Seminaarin puutarha on osa Turun yliopiston toimintaa. Siellä ammentavat puutarha-alan oppejaan niin pikkukoululaiset kuin opiskelijatkin. Puutarhasta löytyy satoja lajeja erilaisia kukkia, puita ja pensaita.

Satamakatu 5 Rauma
p. 050 341 8007


VILLA VAAHTOKARKKI

Purkki Aitta on käsityöpuoti vanhassa navetassa, jota ympäröi puutarha. Puutarhaan ovat vieraat tervetulleita. Talo on rakennettu vuonna 1932. Pihapiiri on maalaishenkinen. Puutarhassa kasvaa parikymmentä omenapuuta. Pihalta voi bongailla koriste-eläimiä.

Aitassa on myynnissä mm. metallijätteestä valmistettuja purkkeja, käsinmaalattuja kivipöllöjä, heinäseivästikkaita ja erilaisia saunatonttuja.

Santtahkontie 1 Rauma
045–1396960
Pihapiirin ja käsityöpuoti Purkki Aitan aukiolot: purkkiaitta.fi


HELISTÖN SIIRTOLAPUUTARHA

Helistön siirtolapuutarha on verrattain uusi ja vielä pieni siirtolapuutarha alue Raumalla.

Salavaveheen tie


VANHA RAUMA


Vanha Rauma on elävä ja hyvin hoidettu vanha puukaupunki ja se on yksi Unescon maailmanperintöluettelon kohteista. On kiehtovaa ajatella, että tässä historiallisessa paikassa yhä asutaan ja tehdään työtä ympäri vuoden. Alueella on runsaasti kahviloita sekä yli sata putiikkia. Myös useat taiteilijat työskentelevät vanhassa kaupungissa.

Vanhassa Raumassa on keskiajalle tyypillisiä kapeita, mutkittelevia katuja ja kujia sekä epäsäännöllisiä tontteja. Talot on rakennettu tiiviisti. Niissä on komeat portit ja lauta-aidat.

Rauma on tunnettu pitsinnypläysestä. Raumalla vietettävien pitsiviikkojen aikana monet puutarhat avaavat ovensa vierailijoille. Ajankohta kannattaa tarkistaa netistä.

Raumalla sanotaan olevan nähtävää joka vuodenaikana. Talvella ja varsinkin joulunaikaan vanhassa kaupungissa on erityistä tunnelmaa.

Vanhassa Raumassa kannattaa välttää autoilua. Alueella on vain muutamia parkkipaikkoja. Vanhan Rauman reuna-alueilla on neljä isohkoa parkkialuetta, joista on lyhyt kävelymatka Vanhan Rauman kohteisiin.


KATUTAIDETTA

Vanhan Rauman alueella on ainakin yksi patsas, joka kuvaa tavallista kaupunkilaista istumassa penkillä tai muuten vain aikaa viettämässä kaupungilla. Joskus läheisessä rannassa oli naisia, jotka olivat menossa uimaan. Nyt en heitä löytänyt.



KITUKRÄNN

Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä on Suomen kapeimmaksi mainittu katu, Kitukränn. Sen varrella on hauska kieltotaulu. 


VANHA RAATIHUONE


Kauppatorin laidalla sijaitsee vuonna 1776 rakennettu Vanha Raatihuone, joka toimii museona. Museossa on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Vanhalla Raatihuoneella on myös museokauppa Kistupuad.


KERAMOS

Raumalla on paljon taiteilijoita ja ateljeita. Erilaisia ateljeita on niin paljon, etten pysty niitä kaikkia tässä mainitsemaan. Otin vain esimerkiksi yhden paikan. Täällä on tarjolla eri taiteilijoiden keramiikkaa, veistoksia ja muita töitä.

Isokirkkokatu 1 Rauma
p. 044 272 9662


RAUMAN TAIDEMUSEO


Rauman taidemuseo toimii Vanhassa Raumassa Pinnalan talossa. Museon rakennukset ja pihapiiri muodostavat idyllisen kokonaisuuden. Museossa voit tutustua erilaisiin taiteen ilmiöihin nykytaiteesta taiteen historiaan. Museossa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja.

Kuninkaankatu 37 Rauma
p. 02 822 4346


KIRSTIN KOTIMUSEO


Kirstin koti pihapiireineen on peräisin 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolelta. Talo on ollut 200 vuotta saman suvun omistuksessa ja sen omistajina on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Museossa voit nähdä omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla.

Kirsti on Rauman museon kesäkohde.

Pohjankatu 3 Rauma
p. 044 793 3529


MARELA

Marela on kauppias- ja laivanvarustajasukujen koti 1800-luvun lopulta. Tuolloin talon omisti porvari Gabriel Granlund. Museossa voit nähdä sen aikaista vaurautta: koristeellisia kaakeliuuneja ja ovia, kattomaalauksia sekä panelointia. Olisikin hauska käydä ja kuvitella, millaista vanhan laivanvarustajaperheen elämä on tuolloin ollut.

Kauppakatu 24 Rauma
p. 044 567 9183


PYHÄN RISTIN KIRKKO


Aivan Vanhan Rauman kupeessa on todella kaunis kirkko. Kirkon rakensivat alun perin fransiskaaniveljet luostarinsa kirkoksi 1500-luvun alussa. Kirkon katto- ja holvimaalaukset esittävät tiivistetysti koko raamatullisen pelastushistorian. 

Kirkon läheisyydessä sijaitsee tilava parkkipaikka, "kirkkoparkki". Luostarinkatu 2

Luostarinkatu 1 Rauma

 
TERESIA JA RAFAEL LÖNNSTRÖMIN KOTIMUSEO

Raumalaisen tehtailijapariskunnan, Teresia ja Rafael Lönnströmin, museoitu edustuskoti taidekokoelmineen vaikuttaa kiinnostavalta tutustumiskohteelta.

Syväraumankatu 41 Rauma
p. 045 261 0504


VUORELAN PUUTARHA

Vuorelan puutarha on perinteikäs taimisto Raumalla. Katsoin sen valikoimaa netistä ja vaikutti laajalta: ainakin kesäkukkia, perennoja (lähes 300 erilaista), havuja ja pensaita. Kovin erikoista sieltä ei välttämättä löydy, mutta ei koskaan voi tietää… Ja ainahan puutarhaihmisen sydäntä lämmittää bongata uusia puutarhamyymälöitä matkan varrelta.

Nällimäentie 90 Vasarainen
Puh: 02-823 6461
Puutarha palvelee keväästä myöhäiseen syksyyn asti.


RAVINTOLA KAPTEENINHUONE


Kävimme nauttimassa aamupalan tässä merellisessä ravintolassa. Aamupalan hinta oli edullisimmasta päästä, mutta valikoima monipuolinen ja hyvä.

Kalliokatu 25 Rauma


AVOIMET PUUTARHAT -TEEMAPÄIVÄ

Kerran kesässä vietetään valtakunnallista Avoimet puutarhat -teemapäivää. Jos satut olemaan liikkeellä tuona päivänä, avautuu sinulle runsaasti lisää mahdollisuuksia tutustua satakuntalaisiin puutarhoihin. Puutarhat avaavat porttinsa vaihtelevasti eri vuosina, joten katso ajankohtainen tarjonta Avoimet puutarhat -verkkosivulta.

BONUKSENA

Vinkkaan vielä yhden kiinnostavan matkakohteen, joka on Rauman lähellä, mutta Varsinais-Suomen puolella.

VAKKA-TAIMI


Vakka-Taimi on erikoistunut harvinaisten puuvartis­ten ja perennojen kasvatukseen. Tämä puutarhaharrastajien keskuudessa hyvin tunnettu herkkukauppa sijaitsee Rauman lähellä.

Näytepuutarhoissa on satoja harvinaisia puita, pensaita, köynnöksiä ja muita perennoja. Ruusuja ja pionejakin on runsaasti. Esittelypuutarhoihin voi omatoimisesti tutustua milloin tahansa eikä alueelle ole pääsymaksua.

Vakka-Taimi, Muurila Gardens
Polttilantie 102 Ihode

10 kommenttia:

  1. Lämmin kiitos sinulle näistä molemmista jutuista todella kattavine matkaideoineen. Ihania kohteita ja kauniita kuvia. Jäi kaihertamaan muistot vanhalta Raumalta, olimme siellä lasten kanssa joskus kauan sitten. Silloin siellä oli tarjolla mm. lapsille suunnattu seikkailu eli lapset pääsivät vanhassa kaupungissa vanhaan asuun pukeutuneen oppaan kanssa etsimään kartan kanssa aarretta - siitä riitti puhetta ja muistoja pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tykkäsit ja erityisen mukava, kun juttu herätti mukavia muistoja! ♥

      Poista
  2. Olipa mukava lukea vierailijan näkemys tutuista paikoista😊
    Käyn aina välillä kurkkimassa blogeja, vaikka omaa blogia ei ole tullut päivitettyä, kun olen instan puolella enimmäkseen.
    Lapsuuteni olen viettänyt tuolla Kauttuan ruukinpuiston liepeillä ja sittemmin asunut täällä Raumalla.
    Vuorelan puutarhalla olin töissä 30 vuotta! Tänä vuonna jäin vihdoin eläkkeelle. Siellä tosiaan on todella laaja valikoima kesäkukkia, jotka kaikki kasvatetaan itse, kuten myös perennat ovat omaa tuotantoa. Kesäkukkia toimitetaan myyntiin lähialueiden puutarhamyymälöihin ja perennoja ympäri Suomen. Puu- ja pensasvalikoima on varsin kattava myös.
    Vakka-Taimi onkin varsinainen aarreaitta puutarhaharrastajalle.
    Siellä on nyt lauantaina jokasyksyinen taimipäivä, eri alojen asiantuntijoita ja taimimyyjiä on runsaasti paikalla Arno Kasvista lähtien.
    Oikein ihanaa loppukesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi! Oletpa asunut idyllisissä paikoissa. Kauttuan ruukinpuisto oli kyllä todella miellyttävä paikka. Se oli meille todellinen elämys, kun emme olleet siitä aiemmin kuulleetkaan. Niin rauhallinen ja tunnelmallinen!

      Olipa hauska sattuma, että entinen työpaikkasikin mainittiin. :) Se jäi minulta vielä näkemättä, mutta onpahan seuraavallekin kerralle jotakin uutta katseltavaa. Harmi, että olimme Pyhärannassa vähän liian aikaisin. :) Silloin siellä olisi varmasti saanut pään pyörälle.

      Kiitos samoin, oikein hyvää loppukesää sinullekin!

      Poista
  3. Ihana ja kaunis kulttuurimatka armaassa kotomaassa! Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tykkään tosi paljon matkustaa Suomessa ja ihan lähiseuduilla. :)

      Poista
  4. Todella ihanat kuvat - kiitos mahtavasta postauksesta !!

    VastaaPoista
  5. Tämä on ihan valtavan hyvä. Vaikka asumme Porissa ja sukulaisia sekä tuttuja Raumalla ja Eurassa, sait tietyt tutut kohteet avautumaan nyt uusin silmin. Linkkasin perheen whatsapp-ryhmään tämän sivun, niin saadaan käytyä. Edesmenneellä anopillani oli juuri Ruukinpuistossa savipaja. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla! Tällainen on ihan parasta palautetta minulle. :) Olipa hauska, että jutussa oli yhtymäkohtia sinun sukulaisiisikin.

      Poista