lauantai 24. elokuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: ETELÄ-KARJALA - IMATRA JA LAPPEENRANTA

Matkavinkkini eivät tällä kertaa ole kovin puutarhallisia. Täällä suunnalla varsinaisia puutarhakohteita on hyvin vähän. Toisaalta, kaiken ei tarvitse olla puutarhaa. Rakastan kauniita asioita ja pienikin vihreä kauniin rakennuksen kainalossa sykähdyttää sydäntä.

IMATRA

Imatralla on jotakin muutakin nähtävää, mutta poimin tähän muutaman mielestäni parhaan.

IMATRANKOSKI


Imatrankoski oli Suomen ensimmäinen kansainvälinen matkailunähtävyys jo 1700-luvulla. Koskivoiman pohjalta kehittynyt Imatra on maamme teollistuneimpia paikkakuntia. Imatrankoski on suuruudessaan vaikuttava. Sen uomaa reunustavat korkeat, jyhkeät kalliot.

Netissä kerrottiin, että kosken ylitse oli tehty köysirata vuonna 1872. Siinä on ollut huimapäille elämystä. Itse en olisi kestänyt edes katsella sellaista.

Parkkeerasimme automme lähelle Valtionhotellia ja kävelimme läheisen autotien yli suurelle koskelle. Aivan hotellin takana oleva kosken kohta on hieman pienempi kuin tuo kauempana oleva.

Matka Valtionhotellilta Imatrankoskelle pyörätuolilla oli sopivan mittainen ja ison tien pääsi ylittämään hyvin suojatien kohdalta.

Imatrankoskentie 1 Imatra
 

VALTIONHOTELLI


Imatrankoski on suuruudessaan ja kauneudessaan vaikuttava, mutta hämmentävintä minusta kuitenkin on upea linnamainen Valtionhotelli (tuttavallisemmin Valtsu) korkealla mäellä, kosken partaalla. En voi käsittää niitä rohkeita rakennusmiehiä, jotka telineillä ovat 1900-luvun alussa keikkuneet!

Nykyinen jugendlinna on valmistunut vuonna 1903. Rakennus sai ensin nimen Grand Hotel Cascade, mutta suomentui Imatran Valtionhotelliksi. Sisällissodan aikana rakennus toimi sotilassairaalana, talvisodan aikaan siellä piti majaa Kannaksen armeijan esikunta ja jatkosodan aikana päämajan sotilashallintokeskus. Kellarissa sijaitsi Imatran ilmapuolustuskeskus.

Valtionhotellissa voi yöpyä historiallisessa miljöössä. Huhutaan, että linnassa vaeltaa aaveena harmaa rouva.

Torkkelinkatu 2 Imatra

 
VIRKKUKOUKKUSEN ELÄMYSKAUPPA

Tämä kiinnostava kauppa on täynnä mitä värikkäämpiä Suomessa suunniteltuja sekä valmistettuja vaatteita, asusteita ja pieniä lahjaideoita. Harmi, että minulla ei vielä ole ollut aikaa vierailla täällä.

Koskenparras 4 (Imatrankosken kävelykadulla) Imatra


LAPPEENRANTA


Etukäteen kuvittelin, että Lappeenranta on kuin mikä tahansa Suomen pikkukaupunki. Olin väärässä. Lappeenranta onkin omaleimainen paikka, jonne tekee mieli palata vielä uudestaan.

Lappeenranta perustettiin "kreivin aikaan" vuonna 1649. Lappeenranta oli aikoinaan Suomen tervakaupan keskus ja vilkas markkinapaikka.
 

SAIMAAN KANAVAN MUSEO JA SEN PIHAPIIRI

Museossa on nähtävissä kanavarakenteita ja -rakennuksia eri aikakausilta. Saimaan kanavan vaiheista kertova näyttely sijaitsee entisessä kanavan yläpiirin piiripäällikön komeassa virkatalossa. Nähtävillä on myös video nykyisen Saimaan kanavan rakentamisesta vuosilta 1963–1968.

Vuonna 1845 rakennetulla rakennuksella on historiallisesti arvokas piha-alue kukkaistutuksineen ja puistokäytävineen.

Museovierailut ja -opastukset ympäri vuoden sopimuksen mukaan. Museossa on kahvio ja museokauppa. Vapaa pääsy kaikille.

Sulkuvartijankatu 16 Lappeenranta
Puh. 040 149 0140


LAPPEENRANNAN VANHA KAUPUNKI ELI LINNOITUS

Linnoitusta voi kutsua Lappeenrannan kantakaupungiksi, sillä tälle Saimaaseen työntyvän niemen rannoille alkoi tervakaupan myötä kehittyä pysyvä asutus 1500-luvulla, kenties jo aiemmin. Lappeenrannan Linnoitus on yksi merkittävimmistä ja parhaiten alkuperäisessä kunnossa säilyneistä suomalaisista linnoitusalueista. Vanhan kaupungin alue on säilynyt hämmästyttävän yhtenäisenä, vaikka sinne on rakennettu vuonna 1972 Yleisradion toimitalo. Onneksi rakennus ei pilaa koko yleisilmettä.

Pääkatu, Kristiinankatu, on nimetty Ruotsin kuningatar Kristiinan mukaan, jonka aikana linnoituksen mäelle perustettiin kaupunki nimeltään Lapwestrandh eli Lappeenranta.


Rakennuksista vanhimmat, kuten pääportin (Viipurin portti) vartiorakennus eli nykyinen Ratsuväkimuseo, nykyiset Lappeenrannan taidemuseon rakennukset, ortodoksinen kirkko ja Komendantin talo, ovat 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä. Pääosa puurakennuksista on 1800-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta ja tiiliset sotilaskasarmit 1900-luvun alkupuolelta.

Linnoituksen alueella on useita museoita, Suomen vanhin ortodoksikirkko vuodelta 1785, putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Yli 200-vuotias Kehruuhuone on toiminut muun muassa naisten ojennuslaitoksena. Nykyisin se toimii ravintolana.

Linnoituksen vallit tarjoavat ihastuttavia kävelypolkuja ja piknik-paikkoja.


Linnoituksessa on tapahtumia ympäri vuoden. Voit bongata ratsukoita Linnoituksen alueella heinäkuussa. Elokuussa vietetään vanhan kaupungin päiviä. Joulun alla Katariinan torilla järjestetään vanhan ajan joulumarkkinat.

Linnoituksen alueesta on tehty maksuton kartta, jonka voit noutaa matkailuneuvonnasta (Brahenkatu 5, kauppakeskus IsoKristiina). Voit tutustua linnoituksen alueeseen myös mobiililaitteellasi. Järjestelmä paikantaa sinut ja opastaa sinut alueen eri kohteisiin ja antaa lisätietoa.

Vanhan kaupungin alue on helposti otettavissa haltuun, sillä pääosa rakennuksista sijaitsee pääkadun varrella, joka nousee Viipurin portilta ja laskee satamaan. Liikuin alueella pyörätuolilla. Mukulakivikadut tekivät liikkumisen hieman hankalaksi, mutta ei mahdottomaksi. Menin autolla Viipurin portista mäen ylös, ja satamaan menin autolla. Pyörätuolia olisi ollut todella työläs työntää mäkeä ylös ja alas.

 
VIIPURIN PORTTI



RATSUVÄKIMUSEO


Pääportin (Viipurin portti) vartiorakennus eli nykyinen Ratsuväkimuseo on 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä.


TAIDEMUSEO


Lappeenrannan taidemuseon rakennukset ovat 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä.


ORTODOKSINEN KIRKKO


Suomen vanhin ortodoksikirkko on vuodelta 1785.


KOMENDANTIN TALO


Komendantin talo on 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä.


SOTILASKASARMIT


Tiiliset sotilaskasarmit ovat 1900-luvun alkupuolelta.


KEHRUULAITOS


200-vuotiaan Kehruulaitoksen lounaat ovat kuulemma kokemisen arvoisia. Paikka toimi aikoinaan naisten ojennushuoneena, joten rakennus on jo nähtävyys itsessään.


KAHVILA MAJURSKA


Majurskan talo rakennettiin 1800-luvun puolivälissä venäläisten upseeriperheiden asunnoksi. Rakennus oli venäläisten hallussa Suomen itsenäistymiseen 1917 asti.

Talon pohjoispäädyssä sijaitsi upseerikerho. Toista päätä asutti paikallisen komentajan perhe. Rakennus toimi Linnoituksessa toimineen vankilan henkilökunnan asuntona 1920-luvulla. Vuosina 1936–1939 vaihdettiin kuulumisia julkisivun pikkuikkunoiden kautta, kun talo toimi kulkutautisairaalana. Myös kansanhuolto ja sateenvarjotehdas ovat olleet osana talon värikästä historiaa.

Kahvila Majurska perustettiin vuonna 1986 Kati Kaapron toimesta. Rouva Kaapron puoliso oli sotilasarvoltaan majuri, joten kahvila sai nimekseen Majurska, joka tarkoittaa majurin vaimoa. Majurskassa kannattaa kuulemma maistella kahvilan legendaarista rahkatorttua.

Kristiinankatu 1 Lappeenranta


KAHVILA SATAMATIE 6

Suomen parhaaksi kahvilaksi vuosina 2018 ja 2020 äänestetty Satamatie 6 sijaitsee linnoitusniemen kärjessä, rannan tuntumassa, yli satavuotiaassa entisessä hevostallissa.

Satamatie 6


HIEKKALINNA


Lappeenrannan sataman alueella, on kesäisin valtava taideteos, hiekkalinna, jonka tekemiseen käytetään yli kolme miljoonaa kiloa hiekkaa. Teema on vuosittain eri. Vieraillessani alueella kesällä 2024 taideteoksen teemana oli Lappeenranta – Saimaan sydän. Hiekkalinna on ollut osa Lappeenrannan kesäperinteitä jo vuodesta 2004. Linnan ympäristössä on lisäksi monenlaista tekemistä perheille.

Voin tässä paljastaa minua ja monia muitakin aikuisia vaivanneen asian: Miten hiekkalinna pysyy koossa sortumatta? Salaisuutena on viimeistelyvaiheessa taideteosten päälle ruiskutettava puuliima-vesiseos, joka liimaa pienimmätkin yksityiskohdat näkymättömästi säänkestäväksi.

Sisäänpääsy on ilmainen.

Alueella oli helppo liikkua pyörätuolilla.

Satamatie 11 Lappeenranta


LINNOITUKSEN LUONTO- JA KULTTUURIPOLKU 


Linnoituksen ympäri kiertävä luonto- ja kulttuuripolku on pituudeltaan noin 1,8 km. Polun varrella on 11 opastaulua. Tauluissa kerrotaan alueen rakennus- ja kulttuurihistoriasta sekä omaleimaisesta kasvillisuudesta. Monipuolinen kasvillisuus kertoo menneiden aikojen ravinnosta, lääkinnästä, liikkumisesta ja muusta kulttuurista.

Luonto- ja kulttuuripolun voi kulkea haluamaansa suuntaan ja tauluja voi käydä lukemassa myös yksitellen. Reitti kulkee osin vaikeakulkuisessa maastossa, mutta opastaulut on pyritty mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan siten, että kulku tauluille on esteetön. Polkuopastus yhdistetään Linnoituksen olemassa olevaan mobiilireittiin, ja opastauluissa esitetyn QR-koodin ja nettisivulinkin kautta pääsee lukemaan lisätietoja Linnoituksesta.

Aloitus ja paluu: Katariinantori, Lappeenrannan linnoitus
Kristiinankatu 16

 
WOLKOFFIN TALOMUSEO

Linnoitukselta Lappeenrannan torille vievän Kauppakadun varrella, Raatihuoneen läheisyydessä, on Wolkoffin talo. Talo on yksi Lappeenrannan vanhimmista säilyneistä puurakennuksista, peräisin vuosilta 1826–1905. Vanhimman osan rakennutti kauppias Claudelin. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872–1983. Talon interiöörit ovat muotoutuneet neljän sukupolven aikana kootuksi autenttiseksi kokonaisuudeksi.

Ivan Wolkoff oli entinen venäläinen maaorja, joka eteni Lappeenrannassa vauraaksi kauppiaaksi. Kotimuseossa kerrotaan Wolkoffin suvun historiasta ja nähdään, miltä varakkaan venäläisen kauppiaan talo on näyttänyt. Talomuseon yhteydessä toimii ravintola.

Museoksi talo vihittiin kesällä 1993. Entinen kauppaliike toimii nyt museopuotina, ja sieltä alkavat opastukset kodin puolelle.

Museoon tutustutaan vain opastetuilla kierroksilla. Museo koristellaan jouluna ja pääsiäisenä suvun ortodoksiperinteiden mukaisesti.

Kauppakatu 26 Lappeenranta


KAUPPAHALLI

Pidän idyllisistä kauppahalleista. Lappeenrannan kauppahalli tosin ei ole idyllinen, mutta voisin silti käydä siellä etsimässä paikallisia herkkuja.

Lappeenrannan Kauppatori


PULSAN ASEMA

Pulsan asema on 1869 valmistunut rautatieasemakokonaisuus. Paikallinen yrittäjäperhe on antanut asemalle uuden elämän entisöimällä sen vanhaa rakennusperinnettä kunnioitten.

Nykyisin asemalla toimi tunnelmallinen kahvila, sisustusmyymälä ja aamiaismajoitusta. Neljä rautatieläismökkiä on kunnostettu bed&breakfast-käyttöön. Mökit on sisustettu talonpoikaista ja modernia tyyliä yhdistellen.

Asema sijaitsee keskellä kaunista maalaismaisemaa 24 km Lappeenrannan keskustasta. Idyllinen maantie mutkittelee pienten kylien, peltojen ja metsien lomassa, ja matkan varrelle jää mm. Vilkjärven kylän yleinen uimaranta.

Asemapuiston menneisyydestä kertovat poikkeuksellisen komeat pensaat sekä kuuset, pihtakuuset, lehmukset ja jalavat. Pihapiiri on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Pulsan asema-alue on arvokas perinnemaisema. Pulsan aseman alue on noin 3,5 hehtaarin kokoinen. Aseman alueella on kaikkiaan 15 rakennusta, joista päärakennuksesta hieman kauempana oleva on kunnostettu kokous- ja juhlakäyttöön. Varsinaisen asemarakennuksen vanhassa odotussalissa ja sen yläkerrassa toimii sisustusmyymälä.

Pulsan Aseman tie 21 Pulsa


AVOIMET PUUTARHAT -TEEMAPÄIVÄ

Kerran kesässä vietetään Avoimet puutarhat -teemapäivää. Jos satut olemaan liikkeellä tuona päivänä, avautuu sinulle runsaasti mahdollisuuksia tutustua Etelä-Karjalalaisiin puutarhoihin. Puutarhat avaavat porttinsa vaihtelevasti eri vuosina, joten katso ajankohtainen tarjonta Avoimet puutarhat -verkkosivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti