torstai 2. syyskuuta 2021

TOILETTIKIMPUT

Kun puutarhan syyspuuhat alkavat kaartua loppua kohti, minä innostun leikkokukista. Siinä vain on se huono puoli, että tähän aikaan monet kukat ovat jo kukkineet. Ehkä kuitenkin juuri siksi innostun. On niin inspiroivaa luoda vähistä aineksista kauniita kimppuja ja asetelmia. Kun aluksi luulee, ettei puutarhassa enää tähän aikaan juuri mitään ole. Ja sitten kun huomaa, että materiaalia onkin kaikkialla ja tekee mieli tehdä asetelma toisensa perään.

Sähäkkää sinistä: rantatädykettä ja törmäkatkeroa.

Kuitenkin tuo pikkuinen kimppu kerää katseet.

Pieneen kimppuun ei tarvita kuin muutama kukka tai oksa. Kuitenkin tuo pikkuinen kimppu kerää katseet. Varsinkin wc:ssä, vaikkapa käsienpesualtaan reunalla, kimppu saa runsaasti huomiota. Onhan ihmisillä aikaa ihailla sitä. Kutsun niitä toilettikimpuiksi. Toki pienelle kimpulle löytyy paikka mistä tahansa, mutta wc:ssä se takuuvarmasti huomataan.

Yksinkertainen on kaunista. Tässä kimpussa yhdistyvät kuunliljan leveä lehti, purppurapunalatvan kukinto ja kapeat, pitkät iiriksen lehdet.

Pienen kimpun voi tehdä helposti tai vaikeasti, nopeasti tai hitaasti, ihan miten haluaa. Lopputulos on joka tapauksessa palkitseva. Riittää, että se miellyttää omaa silmää.

Syysvuokkoa ja punalatvaa

Toilettikimppu kannattaa muistaa juhlien somistusta suunnitellessa. Unikot kestävät maljakossa vain lyhyen aikaa, mutta ovat sitäkin ihanampia.

Joskus olen tökännyt toisen asetelman teosta jääneet rippeet pulloon odottamaan asettelua ja huomannut, että kimppu on ihan riittävän nätti näinkin. Joskus taas on kiva fiilistellä, miettiä jokainen yksityiskohta tarkasti, kokeilla eri vaihtoehtoja.


Tämä pieni kimppu pionista on tehty kesällä.

Taidankin käväistä hakemassa muutaman oksan. Siihen ei mene kuin muutama minuutti. Tai voisin tehdä muutaman erilaisen eri teemoista: Kesän viimeinen päivä, Joutsenet ovat pian täällä, Olet minulle tärkeä, Tervetuloa syyskuu… Tästä tulee hauskaa. Palaamisiin!

Vähän myöhemmin:

Kipaisin puutarhaan ja tällaiset kimput sain aikaan.

Vain tuoksua mintun ja ruusun, jota tuuli kantaa tullessaan, vain tuoksua mintun ja ruusun tuo tuuli tullessaan… Tämä pieni kansanlaulu soi mielessäni tehdessäni tätä kimppua, jolle olin valinnut teemaksi Kesän viimeinen päivä. Kimpussa tuoksuvat mirrinminttu, ruusu, syysleimu sekä sitruunatimjami.

Joutsenet ovat pian täällä -teemasta minulle tulivat mieleeni valkoiset joutsenet sekä sininen taivas. Ne halusin tähän kimppuun tuoda. Suomen kesä on kypsynyt, tädykkeet ovat kukkineet ja varistaneet terälehtensä. Pian joutsenet kokoontuvat pelloille valmistautumaan muuttomatkalle. Syksyn haikeudessa on kuitenkin mukana myös toivo.

Lisää kiinnostavia teemoja tulvi mieleeni: Syksyssä piilee kevään toivo, Kiitos kuluneesta kesästä, Valoisin mielin syksyyn, Juuri tämä hetki on arvokas, Kauneus on katsojan silmässä. Tuon viimeisen teeman idea olisi siinä, että käyttäisin kimppuun kasveja, joista en oikeastaan pidä. Kokeilisin vaikkapa väriä, joka ei ole lempivärini. Miettisin sille sellaiset kaverit, että vaikeaksi mieltämäni kukka pääsisi oikeuksiinsa ja kokonaisuus miellyttäisi silmääni. Olisi myös hauskaa tehdä samasta pääkukasta monta eri kimppua, joissa kussakin olisi eri tyyli ja tunnelma. Oi, kunpa ehtisin toteuttaa nämä kaikki!

16 kommenttia:

 1. Ihania ja söpöjä! Kimppujen tekemine on yllättävän mukavaa puuhaa, vaikken varsinaasesti mikää kimppuihimine ookkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Minäkään en ole ollut kimppuihminen, mutta kerrankos sitä ihminen hurahtaa. 😊 Nyt en muuta tekisikään kuin kimppuja ja asetelmia. 😉

   Poista
 2. Kukista päätellen teillähän on siellä vielä taysi kesä, vaikka viimeisiä viedään! Kauniita yhdistelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Minulla on tapana tehdä syksylläkin kesäisiä kimppuja. Pidän niin paljon vaaleista ja hempeistä sävyistä. 😊

   Poista
 3. Suloisia pikkukimppuja! Vieläköhän näkisi hakea ulkoa muutaman kukan? Näyttää nimittäin tulevan kylmä yö :( Toivottavasti teillä ei halla vielä vieraile karsimassa puutarhan kukkavalikoimaa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Itse en pelkää hallaa, sillä monet kukat kukoistavat siitä huolimatta. Ruusut varsinkin ovat aika uskomattomia. Ne voi poimia jäisinä nuppuina maljakkoon ja siitä ne vain aukeavat aivan kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. 😊 Oikein hyvää alkanutta syyskuuta sinne teille!

   Poista
 4. Nättejä kimppuja :) ihanaa syksyä sinulle !

  VastaaPoista
 5. Ihania pikkukimppuja! Harvoin raaskin leikata kukkia maljakkoon, mutta pikkukimpun verran silti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Minä raaskin poimia reilusti kukkia maljakkoon, koska en enää vietä niin paljon aikaa puutarhassa kuin aiemmin kesällä. Varsinkin sateella on kiva tuoda puutarhaa sisälle ja nauttia siitä lämpimässä ja mukavassa sisätilassa. 😊

   Poista