torstai 15. heinäkuuta 2021

LAISKAMATONA

Hiukset ja toppi vettä valuen menen ulos. Mittari näyttää 31 astetta. Olen käynyt vaatteet päällä kylmässä suihkussa, jotta jaksaisin olla hetken ulkona. Ehdin kitkemään ämpärillisen, vähän toista ja ison tukon vesiheinää kanoille ennen kuin kuumuus ajaa minut sisälle. Saavutus ei ole suuren suuri jauhosavikoiden, pihasaunioiden, ratamoiden ja valvattien aikaan. Olen silti tyytyväinen. Tulee hyvä mieli, kun saa tehdä edes jotain.

’Amazing Gray’ -unikot ovat juuri niin hämmästyttävän värisiä kuin nimi ja siemenpussin kuva antoivat ymmärtää. Ihania!

Vietän siestaa sisällä. Käyn suihkussa ja kierrän ämpärin kanssa hetken puutarhassa. Paarmat käyvät kimppuuni ja olen tulla hulluksi niiden kanssa. Alistuneena menen sisälle. Työn jälki kuitenkin palkitsee ja saa minut uudestaan ulos suihkun kautta.

Varjoisat seinänvierustat ovat täynnä taimipurkkeja, jotka odottavat viileämpiä istutusilmoja. Nyt olisi hyvä tilaisuus sommitella niille paikkoja kaikessa rauhassa. Miettiä yhteensopivat värit ja sopuisat naapurit. Voisi haaveilla uusista pensasryhmistä. Kartoittaa aukkopaikat. Suunnitella uusia upeita alueita.

Ihan sama, kunhan tulisi syyskuu.

Teenkö niin? No en. Helle on sumentanut pääni. Veltostuttanut. Tehnyt välinpitämättömäksi. Ihan sama, kunhan tulisi syyskuu. Tai elokuu. Tai edes ensi viikko. Silloin ennusteen mukaan pitäisi olla hieman viileämpää.

Kukat ovat upeita, mutta yksittäisen kukan loisto on nopeasti ohi. Aivan kuten minunkin ahkerointini.

Tällainen laiskottelu ei ole minun juttuni. Kuulun niihin ihmisiin, jotka rentoutuvat puuhastelemalla. Kaipaan kitkemistä, leikkaamista, kuopsutusta, innostusta.


Olen vakuutellut itselleni,
että aina on puutarhasää, jos niin haluaa.

Olen vakuutellut itselleni, että aina on puutarhasää, jos niin haluaa. Näillä helteillä päivän puutarhatöiksi luetaan kukkamaljakon ostaminen kirpputorilta tai kahden basilikaruukun kastelu tai puutarhakuvien siirtäminen tietokoneelle. Niin, ja tietysti kukkien poimiminen maljakkoon.

24 kommenttia:

 1. Justihin leikkasin loput nurmikosta, eileen alootetun, milioonan kärpääsen saattelemana. Päivällä perkasin valvattia, paarmojen syämänä. Viälä käyn kastelemas purkit, hyttyysten pistelemänä. Siinä oliki tämän päivän tyät. Onneksi viilenöö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Hauska näkökulma päivän töihin. Voin kärsiä nälkää, kipua ja kylmää aika sitkeästi, mutta noiden lentävien kanssa on toisin. Niitä ei vaan kestä, ei sitten millään. Tuntuu että, hikinen iho oikein houkuttelee niitä. ☹ Onneksi nykyiset hyttysmyrkyt on tosi tehokkaita ja vieläpä miellyttävän tuoksuisiakin.

   Poista
 2. Luettelen puolisoni kanssa töitä, joita olemme tehneet: Kävin kaupassa, minä taas korjasin tuulettimen. Ylävitoset sen kunniaksi, että jotain pystyy tekemään. Lopun aikaa voi lähinnä koota voimia ja lukea kirjoja. Lapsia on kiva kuskata, kun auton ilmastointi toimii. Paarmat todella ovat kamalia. Varsinkin, jos huomaa useamman kimpussa yhtä aikaa, on valmis lukittautumaan taas hetkeksi sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies nauttii helteistä ja painaa ulkotöitä kuin viimeistä päivää. 😉 Minulle tulee huono olo jo katselemisesta. 😊 Tytär tykkää helteistä yhtä paljon ja sitä minä en voi käsittää. Onneksi näin. Riittää kastelijoita ja muita kiireellisiä työn tekijöitä.

   Autossa tosiaan on helppo matkustaa. Ja ruokakaupoissakin on mukavan viileää. Ja mikä parasta: paarmat, hyttyset ja muut lentävät eivät sinne eksy. 😊

   Poista
 3. Päivällä mietinkin jääköhän tämä kesä jollain lailla elämään puheissa, kuten jäätalvi -16 " tappotalvena"
  Tyytyväinen saa olla itseensä aina, kun on jaksanut kastella ruukut ja vaikka jotain ihan pientä tehnyt pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Luulisin, että tämä kesä muistetaan helteistä. Kuivuus on tehnyt puutarhassa aika ikävää jälkeä. En ole osannut aiemmin pelätä kesävaurioita, mutta niitäkin näköjään voi tulla. ☹ Kunpa pian alkaisivat sateet.

   Poista
 4. Päivän työt ovat nyt hyvin keveitä. Kahden minuutin ajo uimarannalle ja takaisin. Kierros puutarhassa ja taas uimaan. Tunnen tuskasi sillä olen myös puuhastelemalla rentoutuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. 😊 Meitä puuhailemalla rentoutujia saattaa puutarhapiireissä olla enemmänkin. 😊

   Poista
 5. Meillä oli eilen ennätykselliset 34 astetta. Pistää iltapäivällä ajatukset ihan puuroksi. Olen myös enemmän käsillä tekijä, ja nyt ihan pistoksissa, kun en millään jaksa sitä mitä olen suunnitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Sehän se juuri on, kun haluaisi tehdä, mutta ei vaan jaksa. Eikä kyllä kaikkea pystykään, kun on kuivaa ja kuumaa. Sitä ei helteen sumentamin aivoin edes muista, millaista on touhuta viileässä intoa puhkuen. 😊 Kun ei välissä muista edes syödä.

   Poista
 6. Olen tässä helteessä monta kertaa miettinyt sinun pärjäämistäsi, sillä muista jo aikaisemmilta vuosilta, että helle on sinulle vaikeaa.
  Vaikka yleensä en ole kokenut hellettä itse hankalana, on nyt kuivuus ja 30 asteen paahde jo liikaa. Kasteluun menee päivittäin aikaa ja onhan sitä tehtävä yhtä sun toista muutakin. Voinnin mukaan mennään. Hauska tuo lopputekstin näkökulma :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että olet myötätuntoisesti muistanut minua! ♥ Kyllä täällä jotenkuten sitkutellaan, kun ei ole vaihtoehtoja. 😊 Lyhyistä aamun hetkistä nautin, kun vähän pääsee puutarhaan. Illan viileydessä tuntuu kuin heräisi eloon. Mutta silloin on ikävä kyllä ne paarmat ja muut riesana. Aina, kun on vähänkin viileämpi päivä, saa taas voimia. Sitä pitää pienistäkin asioista ammentaa toivoa. Kerran ennusteessa oli, että sateen todennäköisyys on 37 %. Se auttoi jo ajatuksena, vaikka ei sitten lopulta satanutkaan. 😊

   Poista
 7. Ei ole ehkä ollenkaan huono, että vietän tänä kesänä päivät ilmastoidussa toimistossa. Ei tarvitse ihmetellä, miten en jaksa mitään. Illalla sitten vaan kastelen tomaatteja ja ruukkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinulla onkin sitten aivan ihannetyö! Ja kastelussa on yllin kyllin puuhaa. Saa olla tyytyväinen, kun saa sen hoidettua. 😊

   Poista
 8. Helle vetää veteläksi täälläkin, vaikka olen yleensä pärjännyt aika hyvin lämpimässä. Tekisi mieli siirtää ja jakaa kasveja mutta ei se oikein näille keleille sovi. Saa nähdä, saadaanko tänään sadetta. Kovin olivat vaihtelevaisia nuo sääennusteet: kahden tunnin sisällä tuulen nopeus vaihtelee eri ennusteissa 4-15m/s ja sateet 0-11mm välillä. Varmaan jonkun ukkosrintaman reuna osuu tähän ja siksi ennusteet näyttävät kovin ristiriitaisia lukemia keskenään. Nyt on taivas pilvessä, vaikka pitäisi paistaa aurinko. Puiden latvat heiluvat rajustikin, mutta puutarhassa näyttää aika tyyneltä. Omituinen sää. Toivon kuitenkin, että sataisi edes sen verran vettä, että saisin kerättyä kasteluvettä varastot edes puolilleen. Toivottavasti teillekin tulisi viileämpää ja sitä kauan kaivattua sadetta. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä meni pitkään, ennen kuin sain vastattua näihin kommentteihin. Nyt kun sää on viilentynyt, olen aivan kuin herännyt eloon. Helle ei todellakaan ole minua varten. Viileällä säällä olen taas oma itseni. Olen istuttanut kasveja ja nauttinut monenlaisista muustakin puuhasta puutarhassa.

   Olemme saaneet sadetta, toivottavasti tekin siellä. Nyt siitä osaa olla erityisen kiitollinen.

   Oikein hyvää viikonloppua teille sinne! ♥

   Poista
 9. Nuo teidän eteläsuomalaisten hellelukemat ovat melko uskomattomia! Meilläkin on ollut lämmintä, mutta ei sentään tuollaisia lukuja. Tänä aamuna satoin vähän vettä pitkän tauon jälkeen ja nyt mittari näyttää +14 astetta!
  Kovin kuumalla puutarhatyöt tosiaan jäävät pakollisiin ruukkujen kasteluihin ja puutarhalehtien lueskeluun:) Mutta ehtiihän sitä myöhemminkin taas tehdä toisenlaisiakin puutarhapuuhasteluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä heinäkuu ollut aika uskomaton tosiaan. Muutama viileä päivä oli ihanaa aika. Sai vähän palautua. Jaksoi sitten taas hellettä vähän aikaa. Nyt sää on muuttunut ja olen päässyt taas puutarhapuuhiin innolla. 😊

   Poista
 10. Nyt helteet ovat olleet sitä luokkaa, ettei puutarhassa ole voinut tehdä muuta, kuin ihan välttämättömät työt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tosiaankaan jaksanut. Onneksi nyt on saatu sadetta ja viileämpiä ilmoja. Olen niin kiitollinen niistä.

   Poista
 11. Tuo sinun unikkosi on kyllä ihanan värinen. Tänään on jo viilentynyt hieman ja keräsin vadelmat aamulla. Istutus puuhiin minäkin haikailen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo unikko tosiaankin oli kiva kokeilu. Ihastuin siihen todella.

   Nyt varmaankin sää on viilentynyt sekä siellä että täällä. Ihanaa, kun jaksaa taas tehdä kaikenlaista.

   Minä vain haaveilen vadelmista. 😊

   Poista
 12. Oi, oi, inhottavaa kun kuumuus noin uuvuttaa, mutta me olemme erilaisia. Minä olen kyllä (enkä tarkoita kehuskella) vuodattanut hikeä ruusupenkeissä. Jaksan tehdä, vaikka kuumaa onkin. Talven tuhoja tuli niin paljon, että katkoin kuivia oksia vielä juhannuksenakin. Eli ei siis ole syytä ylpeilyyn!
  Kuulkaas, nyt sataa! Se on taatusti kaikista mukavaa, ja luonto kiittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat todellakin olla kiitollinen, että sinua on siunattu tuollaisella ominaisuudella. On se hyvä, että me olemme erilaisia. Mieheni ja tyttäreni pitävät helteistä ja se on minun onneni. En itse jaksaisi tehdä helteillä mitään. Nyt olen saanut heiltä paljon apua.

   Meidänkin ruusut olivat saaneet talvituhoja, mutta onneksi ne toipuivat hyvin.

   Kyllä nyt osaa olla kiitollinen sateesta ja viileistä säistä. 😊

   Poista