sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

MIKÄS TÄMÄ TÄMMÖINEN VOISI OLLA?


Meillä kasvaa muutamia tällaisia hyvin matalia, noin 5 cm korkuisia, pienikukkaisia kasveja, joita en tunnista edes Luontoportin Kukkakasvien tunnistus -ohjelman avulla. 

Kukasta on vähän hankalaa saada tarkkaa kuvaa. Väri on tuollainen vaaleanpunaisen ja lilahtavan sävyinen. Terälehtiä on viisi ja se kukkii juuri parhaillaan aurinkoisella paikalla.

Lehdet ovat hyvin kapeat. Ne näyttävät kuin pieniltä neulasilta, mutta ovat aivan pehmeitä.


Tunnistatko sinä, mikä kasvi tämä voisi olla? Olisin kiitollinen avustasi. 

13 kommenttia:

  1. Hei! Olisiko suolasolmukki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Pääsin antamasi nimen avulla kasvin jäljille. Uskon sen olevan punasolmukki ihan vain sen perusteella, että suolasolmukki on enemmän merenrantojen kasvi. Punasolmukki sen sijaan viihtyy juuri sellaisella maalla, missä se täälläkin kasvaa.

      Niiden tieteellisiin eroihin en todellakaan perehtynyt. 😊 Niiden eroista nimittäin kerrotaan Luontoportin sivuilla seuraavaa: ”Merenrannoilla kasvavasta suolasolmukista (S. salina) punasolmukki eroaa esimerkiksi korvakkeiden perusteella. Punasolmukin korvakkeet ovat suikeat ja tyvestä erilliset, suolasolmukilla puolestaan leveän kolmiomaiset ja yhdistyviset. Heteitäkin suolasolmukilla on vähemmän. Lajit esiintyvät joskus yhdessä merenrannoilla ja risteytyvätkin keskenään, jolloin tarkkasilmäinen saattaa löytää niiden välimuotoja.”

      Minulle riittää vähempikin tarkkuus. 😊 Joka tapauksessa tosi hauska, kun sain tietää tämän nimen ja sen, että voin jättää sen rikastuttamaan puutarhan kasvillisuutta.

      Poista
    2. Kopioin tähän vielä, mitä tästä pienestä kasvista sanotaan Luontoportin sivuilla:

      "Lyhytikäisen ja vain muutaman sentin alustastaan kohoavan punasolmukin luulisi olevan tuttu vain kasviharrastajille, mutta lukuisista kansanomaisista nimistä päätellen tämä pikkuruoho on herättänyt laajemminkin suomalaisten huomion. Kasvia on vaikea havaita ennen ja jälkeen kukinnan, tuhnuisella säälläkin se pitää kukkansa supussa, mutta auringonpaisteessa avautuva kukkapaljous saattaa ihastuttaa vaikka keskellä hiekkaista pihapolkua. Punasolmukki kestää hyvin tallaamista ja voi muodostaa seinustoilla ja tantereilla jopa useiden neliömetrien kasvustoja. Se menestyy jopa koulujen pihoissa, urheilukenttien laitamilla ja pysäköintipaikkojen reunoilla, joiden kulutus on liikaa useimmille kasveille. Punasolmukki on läsnä myös katujen kivipeitteen väleissä, asvaltin raoissa ja muualla kasvittoman oloisilla keskusta-alueilla.

      Punasolmukki viihtyy kulttuurimailla, mutta se on hyötynyt ihmisestä myös laajentamalla levinneisyyttään Etelä-Lappiin saakka – liikennevälineiden mukana se saattaa kulkeutua kauaskin metsäteiden varteen, jalkamiesten kyydissä jopa syrjäisten metsämajojen ja kämppien ympäristöön. Laji suosii kuitenkin asutuskeskuksia ja puuttuu varsinaiselta maaseudulta sekä luonnontilaisilta alueilta."

      Poista
  2. No sehän on söpö. Hauskaa, että sait nimen, en olisi tiennyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain. 😊 Olen niin iloisesti yllättynyt, että nimi löytyi noin nopeasti.

      Poista
  3. Enpä ole kuullutkaan, mutta söpöhän se kieltämättä on. Nätin värinen. Aurinkoista kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ihme, ettet ole kuullut, sillä se ei ole kovin yleinen. Kivaa saada tällaisia yllätyksiä joskus. Onneksi ei ollut mikään aggressiivisesti leviävä vieraslaji. 😊 Oikein hyvää kesän jatkoa sinnekin!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Aika harvinainen se näyttäisi olevan levinneisyyskartan mukaan. Onneksi satuin huomaamaan, enkä kitkenyt sitä pois. 😊

      Poista
  5. Ihan uusi tuttavuus mutta kaunis on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi niin hauska tietää, minkä renkaan mukana tai mistä lie tullut meille. 😊

      Poista
  6. Olipa kiva saada nimi tälle, olen melko varma että olen nähnyt tätä meidän pihalla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään nimistä tosi paljon ja siksi olen niin onnellinen, että sain tälle pikkuruiselle kasville nimen. Nimi oli senkin puoleen hyvä, että sain tietää, ettei tämä ole mikään aggressiivisesti leviävä kasvi. Jätän sen siis meille. Ehkä joskus, kun aurinko paistaa, saatat nähdä tämän pihallasi. Tämähän kukkii ainoastaan aurinkoisella säällä. 😊

      Poista