lauantai 5. joulukuuta 2020

PITKÄIKÄISET TULPPAANIT

Tänä syksynä rupesin suunnittelemaan kevätpuutarhaa. Hyppäsin kevyesti tulppaanien yli, sillä useimmat tulppaanit taantuvat kovin nopeasti. Mutta elämä on odottamatonta ja yllätyksellistä. Silmäni osuivat tekstiin, jossa sanottiin papukaijatulppaanien olevan kestäviä. Silloin sain ahaa-elämyksen. Minullahan on muutamia tulppaaneja, jotka kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen. En ole kiinnittänyt niihin sen suurempaa huomiota. Olen ajatellut vain, että ne taantuvat ennemmin tai myöhemmin. Nyt tarkistin: ne ovatkin papukaijatulppaaneja. Olen istuttanut ne viisi vuotta sitten. Toden totta ne ovat kestäviä ja uskollisia. 


No, siitähän riemu repesi. Piti katsoa, millaisia papukaijatulppaaneja on valikoimissa. Samalla piti tutkailla vähän muitakin pitkäikäisiä tulppaaneja. Niitä löytyy yllättävän paljon. Toki takuuseen en mene niiden pitkäikäisyydestä, mutta hyvällä paikalla niiden sanotaan kestävän pitkään, jopa vuosikymmeniä. Ja niinhän siinä sitten kävi, että marraskuun viimeisinä päivinä istutin lumisateessa puolensataa tulppaania.

Kokosin tähän valikoiman itseäni miellyttäviä tulppaaneja, jotka voivat olla pitkäikäisiä.


Papukaijatulppaanit

’Air’
Hurmaava, ilmavan kevyt ja pastellinroosa sävy on saanut särmää limenvihreästä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus 35–45 cm.


'Libretto Parrot'
Vaaleasävyinen.


’Madonna’
Muhkeiden, valkoisten kukkien terälehdet ovat sävyttyneet hennosti raikkaan vihreällä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm.


’White Parrot’


’Super Parrot’
Papukaijatulppaani 'Super Parrot' tuo puhdasta kauneutta valkoisella kukinnallaan. Kukassa on vihreä raita. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus 40 cm.


’Apricot Parrot’ 


Aprikoosinvärinen papukaijatulppaani, jonka terälehdissä myös aavistus vihreää. Pitkä kukinta-aika. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 70 cm. 


’Diana Ross’
Hieno papukaijatulppaani, jonka herkullisen pinkit kukat saavat lämmintä hehkua oranssista sävystä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm.


’Pinkvision’
Kukkii voimakkaan vaaleanpunaisin kukin, joissa on vihreä raita.


'Green Wave'
Papukaijatulppaani 'Green Wave' on todella persoonallisen näköinen kaunotar, joka kukkii toukokuussa vaaleanpunaisin kukin, joissa on vihreä raita. Kukkii toukokuussa. Kasvukorkeus 50 cm.


’Mysterious Parrot’
Upea sävy ja kukan muoto! Röyhelömäiset, höyhenmäiset terälehdet tuovat särmää tulppaanien joukkoon. ´Mysterious Parrot´ -tulppaanin täyteläisen viininpunaiset kukat sopivat erinomaisesti valkoisten ja vaaleanpunaisten tulppaanien kumppaniksi. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm. 


'Black Parrot''Amazing Parrot' 
Jotain erilaista kukkapenkkiin tarjoaa papukaijatulppaani 'Amazing Parrot', joka kukkii vaaleanpuna-oranssein kukin touko-kesäkuussa.


Triumph-tulppaanit

Lajikkeiden kukat avautuvat toukokuussa ja ne luokitellaan keskivarhaisiksi kukkijoiksi. Kestäviä ja sopivalla paikalla pitkäikäisiä Truimph- tulppaaneja löytyy myös lilan ja vaaleanpunaisen sävyisinä. Ainakin osa niistä on aika kestäviä.’Princess Irene’
En ymmärrä, mikä minuun on mennyt, mutta nämä oranssinkeltaiset tulppaanit näyttivät kuvissa upeilta.


Darwin-hybridit

Jos joskus innostun kirkkaista väreistä - punaisesta, keltaisesta ja oranssista - hankin Darwin-hybridi tulppaaneja. Ne ovat todella pitkäikäisiä.

Darwin-hybridi tulppaanit ovat yleensä puna-, kelta- ja oranssikukkaisia ja napakan varren pituus on n. 50 cm. Kukat ovat suuria ja näyttäviä. Darwin-hybridit ovat keskivarhaisia kukkijoita eli ne kukkivat toukokuussa. 


’Mystic van Eijk’
’Mystic van Eijk’ on kauniin vaaleanpunainen. Kukkii huhti- toukokuussa.  


’Pink Impression’
’Pink Impression’ tekee vaikutuksen. Se on yksinkertaisen kaunis Darwin-hybridi, joka loistaa vaaleanpunaisen eri sävyissä.


'Hakuun'
’Hakuun’ on yksi harvoista valkoisista Darwin-hybrideistä. Korkeus on 55 cm.


Apeldoorn -tulppaanit 
Etenkin Apeldoorn -tulppaanit ovat varmoja talvehtijoita, ja kunhan muistaa lannoittaa niitä keväisin ennen kukintaa, pitkäikäisempiä kukkijoita saa tulppaaneista etsiä. Valitettavasti nämä tulppaanit ovat kirkkaan punaisia tai -keltaisia. 


Raitatulppaani 

Raitatulppaanit (Tulipa greigii) ovat pitkäikäisiä tulppaaneja. 

’Fur Elise’ on kaunis vaalean persikanvärinen. 


Kasvitieteelliset tulppaanit

Buharantulppaani
Buharantulppaani on yleensä kellertävä-, oranssi- tai punertavakukkainen ja matala. Kukkii toukokuussa. Sen lehdet ovat kiharaiset. Paras paikka sille on lämmin, hiekkapitoinen, läpäisevä ja aurinkoinen.


Kääpiötulppaani (Tulipa turkestanica)


Kääpiötulppaani kukkii runsaasti huhtikuussa. Joka varressa on usein monta pientä kukkaa. Kukat avautuvat suuriksi tähdiksi, joiden sisäpuoli on valkoinen ja keskiosa keltainen. Terälehtien ulkoreunassa on hennonharmaata violettia keltaisella pohjalla. Korkeus 20 cm.


Lummetulppaanit
Lummetulppaanit ovat vähän jalostettuja ja siksi pitkäikäisiä tulppaaneja. Ne kukkivat aikaisin toukokuussa ja ovat aika matalia. ’Ancilla’ on kaunis valkoinen, jolla on keltainen keskusta. ’Concerto’ on vaaleankeltainen.


Parvitulppaani
Parvitulppaani (Tulipa tarda) on erittäin matala keltavalkokukallinen tulppaani. Leviää hyvin siemenistä ympärilleen. Parvitulppaani viihtyy läpäisevässä ja hiekkapitoisessa maassa ja aurinkoisella paikalla.


Syreenitulppaani 'Lilac Wonder'
Hurmaavan kaunis matalakasvuinen kasvitieteellinen syreenitulppaani ilahduttaa yhtenä kevään ensimmäisistä kukkijoista. Korkeus 15 cm. Kukkii huhtikuussa.


Tähtitulppaani
Albo Caerulea Oculata
on uskomattoman kaunis ja kestävä pikkutulppaani. Valkoisia kukkia koristaa tummansininen sydän. Ihastuttava esim. krookusten joukossa. Kukkii huhti-toukokuussa. Kasvukorkeus 10–15 cm.


’Little Beauty’
Tällä matalalla tulppaanilla on purppuraan vivahtava pääväri ja sinilila keskus.


PolychromaHuomaa!


Tulppaanin kukinnan uusiutumista seuraavana vuonna voi edistää muun muassa:
 • istuttamalla sipulit kuohkeaan ja ravinteikkaaseen maahan
 • lannoittamalla ja kastelemalla keväisin, myös kukinnan aikaan
 • poistamalla siemenkodat kukinnan jälkeen, jotta siementen kypsyttäminen ei vie kasvuvoimaa
 • antamalla lehtien lakastua paikoilleen, jolloin niiden sisältämät ravinteet palautuvat sipuliin.

9 kommenttia:

 1. Listalta löytyi paljon tuttuja ja tuntemattomiakin tulppaaneita. Vuodesta toisee kestäviä tulpppaaneita olisi kyllä kiva löytää, mutta valitettavan moni häviää muutamassa vuodessa. Minun papukaijatulppaanini eivät ole ymmärtäneet, että niiden pitäisi olla monivuotisia. Tai no, 'White Parrotit' kukkivat kyllä viime keväänä toista kertaa, mutta kukka ei enää ollut samanlainen kuin ensimmäisenä vuonna. Kaikki muut ovat hävinneet ensimmäisen kukinnan jälkeen. Myös 'Hakuun' kukki vain kerran, mutta ehkä viime talven märkyys oli niille liikaa. 'Pink Impressionille' kehut kohtuullisesta kestävyydestä. Ehdottomasti kestävin kaikista näkemistäni tulppaaneista on ollut 'Apeldoorn Elite'. Jos se olisi vaaleanpunainen, olisin hankkinut sitä itsellenikin jo ajat sitten, mutta se kun sattuu olemaan räikeän punakeltainen, niin on jostain syystä jäänyt... :D
  Tuota lummetulppaani 'Concertoa' minulla on ja niitä voin suositella lämpimästi. Väri on ehkä ennemminkin kellertävään vivahtava valkoinen kuin vaaleankeltainen. Hyvin kaunis, isokukkainen ja kukkii melko aikaisin. Kasvitieteellisiä tulppaaneita haluaisin saada lisää, mutta niitä tulee harvemmin täällä päin vastaan. 'Little Beautya' minulla on ollut pari vuotta ja se on viihtynyt hyvin.
  Listaltasi puuttuu tulitulppaani 'Exotic Emperor'. Se on ollut minulla kestävä ja on vielä lisäksi todella kauniskin. Se on ollut omista tulppaaneistani aikaisin kukkien toukokuun puolivälissä. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät minunkaan papukaijani ole säilyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Kukkivat sentään. Se on tärkeintä. Mikä siinä onkin, että kestävimmät tulppaanit ja kasvit ylipäätään taitavat olla keltaisia? Niin toivoisin, että keltainen olisi lempivärini 😉.

   Kiitos, kun kerroit kokemuksiasi ja annot vinkkejä. Niistä voi olla hyötyä itselleni ja toisillekin. Lisään tuon mainitsemasi tulitulppaanin listalle.

   Poista
  2. P.S. Teen päivitykset blogin sivulle.

   Poista
 2. Mulla on lummetulppaaneja puutarhassa ja ne ovat kukkineet varmasti ainakin kymmenen vuotta!

  VastaaPoista
 3. Tulppaanit ovat ihania niin puutarhassa kuin maljakossa:) Tänä syksynä kaivelin niitä sipuleita taas maahan siinnä toivossa, että keväällä nousisivat. En vain tiedä mikä viehätys meidän isoilla koirilla on kaivaa niitä sipuleita sieltä penkistä ylös :( Nytkin syksyn päälle löysin muutamia kaivettuja sipuleita pihalta eli en tiedä paljonko niitä sitten nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tulppaaneista tosi paljon, mutta kovin lyhytikäisiä en jaksa hoidella. Siksi nämä pitkäikäiset olisivatkin enemmän kuin tervetulleita. 😊

   Oi-voi teidän koiria! Kunpa koirat voisikin työllistää siinä istutusvaiheessa: vauhdikkaasti kaivaisivat kolot tulppaaneille. 😊

   Poista
 4. Kyllä tulppaanit on kauniita, minulla on myös ihan vaaleanpunaista Darwin tulppaaneja että kyllä niitä vaaleitakin värejä löytyy. Lumme, parvi ja kääpiö tulppaaneja myös minulta löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että vaaleanpunaisissakin on pitkäikäisiä lajeja. Siihen on niin tottunut, että kaikki keltaiset ovat juuri niitä kestävimpiä niin tulppaaneissa kuin perennoissakin. 😊

   Poista