keskiviikko 6. marraskuuta 2019

SÄTEILEVÄ PUUTARHURI

Viime syksynä järjestämäni arvonnan yhteydessä Marja-Liisa kysyi parantavista kasveista. Kiitos hyvästä kysymyksestä, Marja-Liisa!

Tiedän aiheesta hyvin vähän. Listani on kovin lyhyt. Valkosipuli ja nokkonen ovat kuuluisia monista hyvistä vaikutuksistaan. Karpalomehua suositellaan virtsatietulehdusten ehkäisyyn ja mustaherukkamehua flunssaoireisiin. Kaalinlehtiä suositellaan edelleen vierihoito-osastoilla ainakin joissakin Suomen sairaaloissa pakottavien rintojen / rintatulehduksen hoitoon synnytyksen jälkeen. Niitä olen itsekin aikoinaan käyttänyt.

Pakastamme mustaherukat kokonaisina ja syömme ne sellaisinaan. Herkullista ja terveellistä!

Perheemme ykkössuosikki on Pycnogenol. 

Näiden lisäksi minulla on hyviä kokemuksia parantavista kasveista aromaterapiassa sekä luontaistuotteissa. Perheemme ykkössuosikki on männystä, tarkemmin sanottuna männyn kuoresta, valmistettu Pycnogenol. Se tepsii kaikenlaisiin allergiaoireisiin kokemustemme mukaan paljon paremmin kuin mikään allergialääke. Toisin kuin monet lääkevalmisteet, Pycnogenol ei väsytä, vaan päinvastoin. Se poistaa allergian tuoman väsymyksen ja virkistää. Kaiken lisäksi se on antioksidantti. Siitepölyn aiheuttamien allergiaoireiden ehkäisemiseksi valmisteen käyttö kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Akuutteihin oireisiin se tehoaa nopeasti. Esimerkiksi kissoihimme reagoivat, aivastelevat vieraamme ovat saaneet hyvän avun ja antioksidantit kaupan päälle.

Toinen perheemme suosikkivalmiste on kurkumakasvista valmistettu kurkumiini. Laadukas valmiste todellakin tepsii päänsärkyihin ja moniin muihin särkyihin. Laadukas aaloe-juoma on niitä harvoja aineita, joka auttaa vatsakipuihin. Aaloeta tuli käytettyä paljonkin silloin kun vauvat itkivät vatsavaivojaan.

Aivan ehdoton luonnonlääke perheessämme on mustapippuri.

Aivan ehdoton luonnonlääke perheessämme on mustapippuri. Jos tuntuu, että vatsatauti on tulossa, lapset ottavat kuusi ja aikuiset 8-10 kokonaista mustapippuria veden kanssa. Toimii! Saimme tämän vinkin eräältä äidiltä kun pieni lapsemme yllättäen oksensi lattialle tilaisuudessa, jossa oli paljon ihmisiä. Oli aika noloa, mutta eipähän ole sen tilaisuuden jälkeen oksennustauteja tarvinnut sairastella.

Viimeisenä, vaikkakaan ei vähäisimpänä, mainitsen kasvien parantavan vaikutuksen mielialaan. Siihen sopivat ihan kaikki kasvit, joista pitää. Lainaan päiväkirjastani katkelman ehkä vuodelta 2015. Sairastuin tuolloin käsien vapinaan, jonka syytä selviteltiin. Onneksi mitään sairautta ei löydetty ja harmilliselle vaivalle annettiin nimi essentiaalinen vapina.

Kuva on vuodelta 2015.

”Voi, minun ihana puutarhani! Tänään tarvitsen sitä erityisesti kun säteilen. En valitettavasti säteile onnea, vaan ihan aitoa radioaktiivista säteilyä. Olin nimittäin isotooppikuvauksessa, jota varten minulle pantiin radioaktiivista ainetta. Jouko sai tulla hieromaan jalkapohjiani ja pitämään 45 minuutin yksinpuhelua. Onneksi Jouko keksi ruveta lukemaan jotakin vanhaa Kodin kuvalehden puutarhanumeroa. Se helpotti vähän.

Sattui olemaan juhannusaatto.

Nyt illalla olen ihan puhki poikki. Ikävä kokemus pyörii mielessä ja mieliala on apea siitä huolimatta, että tutkimus on nyt ohi. Ikäväksi kokemuksen teki se, että sattui olemaan juhannusaatto ja tutkimuksen tehnyt hoitaja olisi ilmeisesti halunnut olla ihan muualla kuin töissä tai sitten hän oli töihin lähtiessään tapellut miehensä kanssa.

Tähän ei auta mikään muu kuin puutarha: paneudun perennojen kasvun seurantaan ja uusien alueiden suunnitteluun. On ihme, jos se ei auta! Onneksi minulla on oikean puutarhan lisäksi sisäpuutarha: nämä puutarhatiedostot. Nyt nimittäin sataa kaatamalla. On kylmää ja koleaa. Vaikka olenkin puutarhahullu, tänään en nenääni ulos pistä. Uppoudun ihaniin kasvikuviin.”

Tätä lääkettä olen käyttänyt hyvällä menestyksellä vaivaan kuin vaivaan. Voi annostella tarpeen mukaan eikä haittavaikutuksia ole.

Mitkä ovat sinun suosikkisi parantavista kasveista?

8 kommenttia:

  1. Suosikkia en tiedä mutta eniten käytän piparminttua ja valkosipulia. Kaalinlehdet olivat samassa käytössä kun lapset syntyivät ja oli uskomatonta miten nopeasti auttoivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipuli minullakin on jatkuvassa käytössä ihan ennaltaehkäisevässä mielessä. On vieläpä herkullinenkin.

      Kiva kuulla, että sinäkin olet käyttänyt kasvien hyviä vaikutuksia avuksesi. Turhaa onkin aina juosta apteekkiin.

      Poista
  2. Karpalon edut tiedän hyvinkin,mustapippurin terveysvaikutuksesta olen kuullut matkapahoinvoinnin ehkäisemiseksi,mutta että sillä voi välttää mahataudit!!Aivan superia!
    Pycnogenol on tuntematon minulle,mutta nythän voin suositella sitä heinäallergikollekin ja kissa-allergiasta kärsivälle-kiitos siis tiedoista,todella mielenkiintoista jälleen kerran��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle oli uutta, että mustapippuri tepsii matkapahoinvointiin. Tosi hyvä tietää.

      Olimme kerran rippijuhlissa, jossa joku kärsi äkillisestä oksennustaudista. Ei muuta kuin äkkiä mustapippuria hakemaan. Se oli siinä se vatsatauti. Kyllä oli kiva tunne kun pystyi pienellä vinkillä auttamaan.

      Pycnogenol on tosiaankin aivan huippu. Saimme siitä vinkin sukulaiselta ja nyt itse suosittelemme sitä muille. Itse en koivun kukinnan aikaan pärjää ilman!

      Kiitos, Tuovi! Mukava kuulla, että tykkäsit ja annoit kivaa palautetta!

      Poista
  3. Kaalinlehtikääreillä on hoidettu hevosten jalkavaivoja, etenkin turvotuksia hyvin kauan ja minulla kestikin tajuta miksi aikoinaan myös naistenklinikan jääkaapissa oli aina kaalinkeriä.

    Valkosipuli on tuttu juttu ja ehdoton suosikkini! Piharatamolla on joskus parannettu pieniä ruhjeita ja haavoja.

    Karpalon tiesinkin mutta mustapippurin tuosta puolesta olin ihan pimennossa tähän saakka, kiitos vaan vihjeestä!

    Meillä on jossain joku Rautavaaran teos 'Mihin kasvimme kelpaavat' ja sitä äitikulta selasi tiuhaan, joskus hamassa historiassa ennen tohtori Googlea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Niin tosiaan, moni muukin kasvi auttaa varmasti eläimillä kuin ihmisilläkin. Itse annoin kanoille nokkosjauhetta keväällä kun yhdellä kannalla oli kovin vaalea heltta.Taisi olla jotain vitamiinin puutetta ja nokkonen vaikutti auttaneen. Voi olla, että talvella annan nokkoskuurin ihan varmuuden vuoksi.

      Valkosipulista minäkin tykkään oli vaivoja tai ei. Lapsena muistan hakeneeni piharatamoa pikkuaivoihin. Muistankohan oikein, että se olisi auttanut nokkosen poltteluun?

      Voi kunpa olisinkin tiennyt sen mustapippurivinkin kun lapset olivat pieniä ja niitä oksennustauteja oli silloin tällöin. Yhtenä pääsiäisenä taisimme olla kaikki yhtä aikaa siinä taudissa. Yksi vähän vähemmän oireileva hoiti muita.

      Tohtori Google on kyllä aika näppärä, jos ei ihan kaikkea usko.joku oli sieltä saanut vihjeen kipuvillasta ja vinkkasi sen minulle. Minähän kokeilin ja tepsihän se :)

      Poista
  4. Inkivääri, valkosipuli ja mustaherukkamehu - siinä luonnonlääkkeiden suosikit meidän perheessämme. Mustapippurin vatsatautia kartoittavasta voimasta en ole aikaisemmin kuullutkaan! Se oli hyvä ja hyödyllinen tieto, kiitokset! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kolmikko tosiaan! Inkivääristä olen kuullut tosi paljon hyvää, mutta itse en ole sitä tullut käyttäneeksi.

      Meillä mustapippuri on tepsinyt vatsatautiin kun sen on ottanut tarpeeksi ajoissa. Ei se tosin turha ole ollut silloinkaan kun vatsatauti on ollut jo päällä. Helpolla olemme tuon vinkin jälkeen päässeet.

      Kiitos samoin, oikein hyvää viikonloppua myös sinne teille!

      Poista