sunnuntai 6. tammikuuta 2019

BLOGISSA ON HILJAISTA

Mitä puutarhaintoilija tekee kun puutarha nukkuu hangen alla? Rapisteleeko siemenpusseja? Vilkuileeko uusia siemenluetteloita? Tekeekö uusia kylvösuunnitelmia kasvimaalle? Suunnitteleeko uutta pionipenkkiä – sitä, jonka pionit sai joululahjaksi kun sitä niin kovasti toivoi? Eiväthän ne juurakot toki lahjapaketeissa olleet, mutta lahjakortti oli. Kirjoitteleeko uusia puutarhajuttuja?

Rapisteleeko siemenpusseja?
Vilkuileeko uusia siemenluetteloita?

Ei, ei. Tämä puutarhaintoilija ei tee mitään noista. Ei haaveile keväästä. Ei uppoudu puutarhaunelmiin. Ei hoida edes viherkasveja. Onneksi ne pärjäävät hyvän aikaa vesiviljelyssä itsekseenkin.

Tämä puutarhaintoilija näpertelee. Leikkaa, liimaa, sommittelee. Kiinnittää lasten koulukuvia albumeihin. Tekee itselleen muistikirjaa. 

Idean muistikirjan tekoon sain tyttäreni bujoilusta. Yksinkertaistaen bujo (bullet journal) tarkoittaa itse tehtävän kalenterin, tehtävälistojen ja muistikirjan yhdistelmää. Minulle bujoa paremmin sopii valmis kalenteri ja muistikirja, jossa on osio myös kiitollisuuspäiväkirjalle.

Kuva on lapseni koulukuva-albumista. Minulla on tapana kehystää osa valokuvista kauniilla koristepapereilla ja sinne tänne sommitella joku koristekuvakin. Luokka- ja yksityiskuvan lisäksi kokoan albumiin kuvia koulurakennuksista ja koulumatkasta. Huomasin, ettei kaikista kouluista olekaan kuvia. Se onkin seuraavan aurinkoisen päivän projekti. 

Lähtee lasten kanssa luistelemaan
– 35 vuoden tauon jälkeen.

Välillä puutarhaintoilija laskee väripaperinsa, valokuvateippinsä, liimapuikkonsa, saksensa. Lähtee lasten kanssa luistelemaan – 35 vuoden tauon jälkeen. Pelaa lasten kanssa Huhupuheita-piirtämispeliä. Keksii piirrettäväksi sanaksi ”mansikkamaa”, mutta sitä ei tietenkään paljasteta muille kuin ensimmäiselle pelaajalle. Lopulta ketjun tuloksena on ”perunapelto”. Piirtämisketju tuottaa mukavat naurut. Voitosta ei niin väliä kunhan on hauskaa yhdessä.

Valokuva-albumeihin tarvitaan  happovapaat paperit ja valokuvateippi. Muistikirjaan kelpaa ihan tavallinen puikkoliima.

Puutarhaintoilija nauttii. Tekee muistikirjaan oman osaston puutarhan muistiinpanoille. Liimaa lehtileikkeitä ja otsikoi sivut: ”Puutarhaunelmia”, ”Iloa syksyyn”, "Kevätiloa"... Sivuille päätyvät niin vihreäkukkainen pioni 'Green Halo', kermankeltainen iiris 'Moon Silk' kuin vaaleanpunainen 'Lilac Wonder' Kreetantulppaanikin.

Tässä on puutarhaosion ensimmäisen aukeaman pohja tekstejä vailla.

Välillä puutarhaintoilija opiskelee. Viikon välein sähköpostiin tulla töksähtää tuhti tietopaketti matala-asteista tulehdusta hillitsevästä ruokavaliosta. Puutarhaintoilija lukee joka ikisen sanan ja omaksuu uuden superterveellisen ruokavalion osaksi omaa arkea ja juhlaa. 

Näinkö nämä asiat nyt menevät?

Ihmettelee, että näinkö nämä asiat nyt menevät: värit ovat viime aikoina kietoneet puutarhaintoilijan syleilyynsä.  Syystalvella uppoutui värien maailmaan. Mietti värejä puutarhassa ja värien symboliikkaa, julkaisi blogissa pari juttuakin väreistä. Loput kahdeksan värijuttua jäivät valmiina odottelemaan julkaisemistaan luonnokset-kansioon. Nyt syö mahdollisimman paljon eri värejä joka aterialla.  Sitä painotetaan kurssin jokaisessa osiossa. Kaiken lisäksi puutarhaintoilija haaveilee värikkäästä talvimekosta, ei mustasta, harmaasta tai muusta tummasta, vaan jostain raikkaasta. Värejä, värejä, värejä elämään...

Tälle aukamalle aion liimata ruokavinkkejä. Kaunis kirja saa olla aina esillä, jotta terveellisen ruokavalion asiat eivät pääse unohtumaan.

Puutarhaintoilija toivoo Katajakujalle pitkää ja lumista talvea.

Oi, on niin paljon mielenkiintoisia asioita, joihin puutarhaintoilija haluaisi uppoutua! Seuraavaksi puutarhaintoilija kokoaa uudet superterveelliset ruokaohjeet muistikirjan sivuille. Haaveissa siintelee myös puutarhan pohjapiirustuksen teko paperille, uuden pionipenkin suunnittelu, lasten albumien jatkaminen, istutus- ja kylvösuunnitelmat, versojen idätys, uusien ruokaohjeiden kokeilu, laskettelureissu parinkymmenen vuoden tauon jälkeen... Puutarhaintoilija toivoo Katajakujalle pitkää ja lumista talvea, jotta aika riittää kaikelle tälle – ja tietysti työlle – ennen kuin puutarhan kevätpuuhat imaisevat puutarhaintoilijan kokonaan.


Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille!

42 kommenttia:

 1. Hyvä sinä! Minä olen tehnyt itselleni jo monta kivaa kirjaa,tosin en tuota bujoa niinkään sovella vaan sidon sivuja itse ja liimailen,ym laittelen kaikkea mahdollista väliin ja sivuun jne. Minulla on jo kasvikirja vinkkeineen, kalenterin tein tälle vuodelle tai no vasta huhtikuussa olen. On runoille, ym askarteluille korteille jne. Kivaa puuhaa! Tekeillä on erillinen reseptikirja johon kokoan vain kivat reseptit. Kirjoja saa näin juuri sellaisia kun itse haluaa,puutarhaa unohtamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Esther Helmiä! Tosi kiva kuulla. Tuohon suuntaan ehkä itsekin menen, että tulee tehtyä erikseen vielä puutarhakirja, reseptikirja yms. Se tosiaan on kivaa ja rentouttavaa puuhaa. Sinulla on vieläpä hieno taito sitoa kirjat itse!

   Poista
  2. Mutta vain simppelisti. Kun kerkiit ja on innostusta katso nimellä Junk Journal netistä, löytyy vaikka mitä kivaa tähän liittyen.

   Poista
  3. Vilkaisin jo ja sieltähän löytyi vaikka mitä mielenkiintoista :) Pitää vielä myöhemmin katsella lisää. Mutta mistähän löytäisi päivään vähän lisää tunteja ;)

   Poista
 2. Hmmm... tuossahan on ihan uusia aluevaltauksia, joita voisi kokeilla :D Lupsakkaa Loppiaista - päivä on selvästi pidentynyt täällä pohjoisella kantilla. Onpa mukavaa lasketella kohti kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä :) Välillä on tosi hauskaa ja rentouttavaa näperrellä. Joulukuusi lähtee huomenna ja meillä alkaa kevät!! Päivä tuntuu tosiaan pidentyneen :)

   Poista
 3. Puutarhapäiväkirjaa kyllä monesti kirjoittelin ja suunnittelin kuvien kera seuraavaa kesää, mutta tuollainen soma muistikirja on kaunis katsella myöhemminkin.
  Ihana idea ja tosiaan voi tehdä ihan mille idealle vain!

  Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaiset puutarhapäiväkirjat ovat hauskoja. On niin kiva katsella mistä joskus on haaveillut ja mitä loppujen lopuksi on tullut toteutettua :) Minulla ainakin lopputulos on aina muuttunut matkalla huimasti.

   Kiitos, Susanna, ja miellyttävää viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. Kun lumi peittää maan, se on kuin lupa keskittyä aivan muihin asioihin. Ja hyvä niin. Keväällä on sitten aivan uusi into aloittaa taas puutarhan parissa ahertaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Saa ihan rauhassa näperrellä eikä ole koko ajan sellainen tunne, että "pitäisi" olla puutarhassa. Luova tauko on ihan paikallaan :)

   Poista
 5. Mielenkiintoista tuo bujoilu. Ikinä kuullutkaan.

  VastaaPoista
 6. Joskus olen tehnyt koristeellisia kuvakirjoja. Sinun kirjoja onmukava selailla myös ajan päästä, kun teet noin hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Aiemmin tein melkein kaiken tietokoneella, mutta nyt on hauska näperrellä käsin.

   Poista
 7. Kiva postaus kiitos sinulle .

  VastaaPoista
 8. Mukavaahan askartelu näin talvella, kun pihatöistä voi vain haaveilla! Luulisi, että tulisi tosi nopeasti täyteen tuo muistikirjasi! Itsellä ainakin on ruokaohjeita yksi paksu kansiollinen. Hyviä hetkiä askartelun parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen jo lapsena tykännyt askarrella, mutta jotenkin se sitten jäi vähemmälle. Nyt tuli inspiraatio. Ajattelin, että jospa se kirja riittäisi vuodeksi. Sitten saa taas tehdä uuden :) Kaikenlaisia ruokaohjeita en kirjaani huoli, vaan vain uudet superterveelliset vinkit, joita en saa unohtaa :)

   Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 9. Askartelu on mukavaa välillä. Muistikirja varmasti ihana valmiina. Ihania hetkiä harrastusten parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, varsinkin talvella. Kiitos! Ihanaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Oho, mä oon ollu ihan varma, että oon ainut puutarhuri, joka ei hypistele multapusseja tai muuta puutarhatouhua. Ainakin siltä on tuntunu, kun siemenpusseja näkyy niin monen kuvissa. Leikekirja ajatus on käväissyt omissakin ajatuksissa. Ja jostain syystä piirtäminen on vuosien tauon jälkeen alkanut tuntua mukavalta ajatukselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ajatellut kuuluvani vähemmistöön kun en edes suunnittele kylvöjä :) Tarvitsen vähän talviunta...

   Minäkin haaveilen piirtämisestä, mutta ainakin vielä kun käteni vapisevat, tyydyn leikkaamaan ja liimaamaan. Eihän sitä koskaan tiedä, jos saa inspiraation ja alkaa vaan piirtää omalla tyylillä :)

   Innostavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 11. Heh, sattuipa sopivasti: minäkin juuri julkaisin askarteluaiheisen postauksen :D Sinulla on kyllä huomattavasti kauniimmat askartelut, minä käytännöllisenä ihmisenä jätin koristelut vähemmälle. Nyt kyllä aloin vakavasti harkita puutarhavihkoni somistamista jotenkin. Olisihan sitä mukavampi selata, jos siellä olisi kaiken tarpeellisen tiedon lisäksi silmänruokaakin. Talvi jotenkin houkuttelee askartelujen pariin, kesällä ei kiinnosta pätkääkään. Eipä kyllä silloin riittäisi aikakaan :D Mukavaa viikkoa askartelun parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kävinkin jo lukaisemassa sen. Tosi kivoja juttuja olit tehnyt - ja niin hyödyllisiä!

   Niin, talvipimeällä näpertelee mielellään, mutta hyvillä puutarhailmoilla tuntuisi lähes vääryydeltä istua sisällä askartelemassa ;) Silloin ainoa innostava "askartelu" on uuden istutussuunnitelman teko.

   Oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 12. Oi kuinka hauska idea ! Näin minä taannoin kirjakaupassa jonkun bujo-työpajan mainoksen mutta sivuutin. Nyt vähän närästää oma laiskuuteni. Kiitos kun tartutit innostusta.

  Värejä sitä kieltämättä vähän kaipaa. Onhan lumi tosi puhdas ja kiva elementti mutta esim. pionien väriloisto (mm. kaikki valkoisen sävyt) menee heittämällä edelle. Green halo -lajike on minulla hankinnassa ensi kesänä. On se vaan niiiiiiin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hirnakka! Vieläkään ei ole myöhäistä innostua vaikkapa siitä bujoilusta. Minusta ei bujon tekijäksi ole kun en puutarha-aikaan malttaisi sitä tehdä, mutta aina voi kehitellä oman, itselle sopivan version :) Minusta tuntuu, että innostuin vähän liikaakin ;)

   Ei sitä puutarhan väriloistoa uskoisi edes todeksi näin talvella, ellei olisi kuvadokumentteja. On se niin erilaista, se valkoinenkin kukkapilvi.

   Valitettavan kalliita ne vihreäkukkaiset pionit :( Katsotaan, raaskinko sellaisen ihanuuden hankkia... Hienohan se on ku mikä!

   Poista
 13. En oo miekään kuullu aiemmin tuosta bujoilusta. Mukava tuommosta muistikirjoo on tehä ja kahellakkin valamiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuulin bujoilusta tyttäreltäni, joka tekee piirtämällä ihania ja raikkaita kirjoja. Innostus tietysti tarttui, vaikka muuttuikin matkalla :)

   Poista
 14. Pitäisi kanssa keksiä jokin kätevä arkistointijärjestelmä chilin siemenille, lajikkeita on arviolta 1000 eri lajiketta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi-joi, en ollenkaan käsitä chililajikkeittesi huimaa määrää :) Itselläni ei ole edes puutarhakasvien lajeja ja lajikkeita niin paljoa. Arkistointi tosiaan on tarpeen, jos aikoo pysyä kärryillä niistä!!

   Poista
 15. Voi miten kaunis kirja! Aivan ihana ja tavattoman inspiroiva!

  Askartelu on kyllä mukavaa puuhaa. Siinä mieli lepää ja ajatus kulkee, kun suunnittelee ja sommittelee kauniita kokonaisuuksia. Minä bujoilin viime vuonna itselleni kalenterin/muistikirjan, mutta kovin kiireinen loppuvuosi vei nyt mehut askartelulta ja tyydyin kirjakaupasta ostettuun versioon. Ehkä ensi vuodeksi sitten taas askarrellaan :)

  Mukavaa alkanutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Olen ollut mahtavassa flow-tilassa näperellessäni. Huolet unohtuvat kun keskittyy juuri siihen paperiin ja miettii sille sopivaa paria...

   Mukava kuulla, että sinä olet bujoillut! Minä en saisi aikaan oikeaa bujoa. Aika ei riittäisi, mutta tällainen oma versio on ihan passeli. Ehkä ensi vuonna teen taas jonkinlaisen version :)

   ♥ Niin se tammikuu taas lähti juoksemaan ;)

   Poista
 16. Hianoja! Ja varmasti rentouttavaa puuhaa. En pääsisi alakua piremmälle :D
  Hyvää vuaren jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Rentouttaa tosiaan :) Minä puolestani en saisi aikaan yhden yhtä villasukkaa tai risulintua :D

   Kiitos samoin sinne teille, Navettapiika!

   Poista
 17. Kirjan askarteleminen on varmaankin mukavaa puuhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, on toki :) Jo heti aamulla mietin, että milloinkahan taas pääsen sitä tekemään.

   Tervetuloa lukijaksi, Suvi! Tosi kiva kun liityit :)

   Poista
 18. Kuulostaa mukavalta puuhalta, johon on kiva uppoutua ja mietiskellä samalla menneitä ja tulevia. Kaunista jälkeä syntyy samalla. Suorastaan terapeuttista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on älyttömän kiva näperrellä jotain, vaikka se onkin sitten blogiajasta pois :) Sekin on kivaa, että tuotoksen voi ottaa käteensä eikä vain katsoa näytöltä. Terapeuttista tosiaan!

   Poista
 19. Hienot sivut! Yhteen aikaan bujoilin, etupäässä kirjoittamalla. Se oli kyllä kivaa puuhaa, kunnes aika ei enää riittänyt siihen.
  Askartelu on ihanan rentouttavaa, huomaankin nyt kaipaamaan sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, SariW! Kiva kuulla, että olet tykännyt bujoilusta. Bujoilu tosiaan vaatii aikaa - vähän niin kuin tämä bloggaaminenkin :) Onneksi pienimuotoisempikin askartelu rentouttaa, varsinkin tammikuussa.

   Poista
 20. Heitin sinulle haasteen askartelun vastapainoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävinkin jo kurkkaamassa ja aloitin heti vastausten miettimisen tuohon hauskaan haasteeseesi.

   Poista