lauantai 24. kesäkuuta 2017

PIKANTTI PORKKANAKEITTO

Rönsyilen nyt puutarhablogin vihreältä ja rehevältä polulta ja esittelen teille kaksi keittoa, joita tarjoilin rippijuhlissa. Reseptejä kyseltiin sen verran vilkkaasti, että keittojen täytyi olla erityisen herkullisia. Jotkut vieraista valittelivat syöneensä ihan liikaa :).

Erähenkisen pojan juhlissa oli luontevaa tarjota Lapin lihakeittoa ja Pikanttia porkkanakeittoa perunarieskojen kera. Jälkiruoaksi oli täytekakkukahvit sekä raikkaita kasviksia. Menu oli yksinkertainen, mutta toimiva.

Porkkanakeitto ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen juhlatarjoilua suunnitellessa. Tämä versio porkkanakeitosta on kuitenkin kaunis ja maultaan juhlava. Feta-muruilla ja paahdetuilla pinjansiemenillä höystetty keitto on aivan toista maata kuin arkinen sosekeitto. Hyvänä puolena on sekin, että keitto on gluteeniton ja tämän voi helposti toteuttaa vegaanisena.

Keittojen seurana tarjoilin gluteenittomia perunarieskoja, jotka ovat aivan yhtä maukkaita kuin tavallisetkin. Tarjolla oli myös kahdenlaista juustoa.

Itse surautan keiton vaivattomasti Thermomixillä, mutta toki keittäminen onnistuu ihan perinteisin menetelminkin. Ohjeen olen muokannut netistä löytämieni useiden ohjeiden perusteella. Ohje on kuudelle. Tämä annos mahtuu sopivasti Thermomixin kulhoon.

750 g porkkanoita paloina
3 perunaa paloina
1½ sipulia lohkoina
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
30 g voita

enintään 750 g vettä
1½ yrttikuutiota

1½ appelsiinia kalvottomina lohkoina
4 - 6 dl appelsiinimehua
3 rkl hunajaa
ripaus mustapippuria
1 tl timjamia

loraus kermaa
tarvittaessa ripaus suolaa

300 g Feta-juustoa
pussillinen pinjansiemeniä
persiljasilppua

Sekoittele pilkottuja porkkanoita, perunoita, sipulia ja valkosipulia kymmenen minuuttia voissa pannulla. Thermomixillä voi käyttää Varomaa ensin pari minuuttia ja sitten pyörittää 100 asteessa 10 minuuttia. Tätä freesausta eli kuullottamista ei kannata jättää väliin, sillä se tekee kuulemma kasvisten mausta täydellisen.

Lisää yrttikuutiot ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Keitä kasvikset pehmeiksi, ehkä 20-30 minuuttia. Itse taisin keittää 90 tai 100 asteessa.

Lisää loput aineet kermaa lukuunottamatta. Huomaa, että appelsiinien tulee olla kalvottomia, jotta mausta tulee mahdollisimman pehmeä. Vaivattomin tapa on puristaa appelsiini mehulingolla. Ellei mehulinkoa ole, appelsiiini kannattaa kuoria leikata kalvottomaksi ja siivuttaa. Leikkaa vielä siivuistakin kalvot pois. Työlästä kyllä, mutta juhlakeitto onkin aivan eri juttu kuin jokapäivän soppa. Soseuta keitto samettiseksi

Lisää tarvittaessa lientä, jos keitto vaikuttaa liian paksulta. Tarkista maku. Jos olet käyttänyt suolattomia yrttikuutioita, voit tarvita ripauksen suolaa.

Hienonna Feta haarukalla eri kulhoon. Paahda pinjansiemenet ja tarjoile ne erikseen keiton seurana. Paahda pinjansiemenet hyvin varovasti, sillä ne palavat helposti.

Kaada keitto tarjoiluastiaan. Lorauta kermaa kauniiksi kuvioksi ja ripottele keskelle persiljasilppua.

Hyvää ruokahalua!

Jälkiruoaksi oli täytekakku ja raikkaita kasviksia.

Olen huomannut, että valmiiksi pilkotut hedelmät ja vihannekset saavat aikaan ihastelua ja menevät kuin kuumille kiville niin lasten kuin aikuistenkin tilaisuuksissa. Tällä kertaa kokosin sinkkivateihin kukkakaalia, kurkkua, miniluumutomaatteja, hunajamelonia, luumuja, mandariineja, viinirypäleitä, vesimelonia, mansikoita, karambolaa ja ananaskirsikoita. Lisänä oli dippikastiketta ja pähkinöitä. Vaniljalla maustetulla jugurttikastikkeella tai suklaakastikkeella olisi ollut varmasti menekkiä myös.

Kasvisvati koristaa pöydän.

Lapin lihakeiton ohjeen saat seuraavassa postauksessani.


6 kommenttia:

  1. Porkkanakeitto on aina herkkua, mutta sinun ohjeellasi varmasti asteen verran hienompaa. Kyllä sitä ehdottomasti kelpaa tarjota juhlapöydässä.
    Juhlapöytäsi antimet ovat niin kutsuvasti esillä ja herkulliset, että varmasti vieraille kelpasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos keiton saisi tehdä oman maan porkkanoista, sen maku olisi varmasti vielä herkullisempi. Tänä keväänä minulta jäi porkkanat kylvämättä. Oli niin paljon kaikenlaista muuta, mutta ainahan niistä itse kasvatetuista porkkanoista haaveilee :).

      Kiitos, Between! Menu oli hyvin yksinkertainen, mutta vieraat vaikuttivat tyytyväisiltä.

      Poista
  2. Ihanat kuvat. Porkkanakeitto on todella herkullista, ja tuo resepti vaikuttaa todella hyvältä. Taidankin kokeilla sitä. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anneli, mukavasta palautteesta! En aiemmin ole käyttänyt appelsiinia porkkanakeitossa, mutta jatkossa kyllä aion käyttää. Ovathan porkkana ja appelsiini tunnettu makupari. Arkikeiton seurana syön auringonkukan siemeniä. Antavat ihan mukavan lisän.

      Kiitos samoin kaunista sunnuntaita sinullekin! Täällä sataa ja paistaa vuorotellen :)

      Poista
  3. Kauniisti olet juhlapöydän kattanut! Tuota keittoa täytynee kokeilla, niin hyvältä kuullostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile ihmeessä. Appelsiini on oikein sopiva makupari porkkanalle ja paahdetut pinjansiemenet ovat aivan huippua niille, jotka pinjansiemenistä tykkäävät :) Toivottavasti kesäsi on kaunis ja ihana!

      Poista