maanantai 26. elokuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: SATAKUNTA (2) RAUMAN SEUTU

Tällä kertaa olen koonnut itseäni kiinnostavia puutarhakohteita ja muuta mielenkiintoista Raumalta ja sen ympäristöstä: vanhaa kaunista arkkitehtuuria, kiinnostavia kotimuseoita, vähän taidetta, puutarhoja ja puutarhamyymälöitäkin.


EURA

KAUTTUAN RUUKINPUISTO

Kauttuan ruukinpuisto Eurassa on yllättävän yhtenäinen, rauhallinen ja kaunis kokonaisuus. Ihmettelen, etten ole aiemmin kuullut siitä mitään. Ruukinpuisto kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.



Kauttuan Ruukinpuisto on rakentunut yli 330 vuoden aikana rauta- ja paperiteollisuuden ympärille. Kesäisin alueella järjestetään monenlaisia näyttelyitä ja Tallinmäen tapahtuma-aukio toimii vilkkaana tapahtumapaikkana.


Vuonna 1802 rakennettu Kauttuan Ruukinkartano on hotelli ja ravintola.

Sepäntie 3 Kauttua


RUUKIN LINTU


Taidekäsityömyymälä Ruukin Linnussa on Marja-Liisa Ala-Siuru-Aaltosen tuotteita. Myymälästä löytyy muun muassa kirjailtuja neuleita, räsymattoja, pöytäliinamekkoja ja tauluja. Ruukin Linnussa on myös elämyksellinen Nukkekoti- ja Pienoismallinäyttely.


Sepäntie 2 E 1 Kauttua


RUUKIN SYDÄN

Ruukin Sydän on herkkukahvila, josta voit hakea uunituoreet makeat ja suolaiset herkut mukaan tai nauttia tunnelmallisessa kahvilassa tai ulkona terassilla. Kahvilassa tarjoillaan lounasta.
Kahvilassa sijaitsee myös alueen Info-piste.

Sepäntie 4 Kauttua


EURAN SYREENIPUISTO

Euran syreenipuisto on osa Kansallisen kasvigeenivaraohjelman varmuuskokoelmaverkostoa, jolla turvataan Suomessa pitkään viljelyssä olleiden, ilmastoon sopeutuneiden arvokkaiden kasvikantojen geeniperimän säilyminen.

Syreenipuistoon on istutettu 14 syreenikantaa tai -lajiketta. Jalosyreenit ovat perinteisestä pihasyreenistä jalostettuja lajikkeita, joiden kukanväri ja kerrannaisuus vaihtelevat. Jalosyreenit kukkivat kesäkuussa. Puistosyreenit ovat leveitä, tuuheita, pystyoksaisia pensaita, joiden suuret kukinnot aukeavat kesä-heinäkuun vaihteessa. Isabellansyreenien, kaarisyreenien ja villasyreenien kasvutapa ja kukanväri vaihtelevat lajikkeittain. Nämä lajit aloittavat kukintansa kesäkuun puolivälissä tai loppupuolella.

Puistoon on istutettu myös Kauttuanruusuja, Ahlströmin pioneja sekä “Vaaniin Herkku” -perunaa.

Syreenipuisto sijaitsee Eurantiellä Esihistorian opastuskeskuksen kanssa samassa pihapiirissä, Lounasravintola Idyllin päässä olevan parkkipaikan vieressä.


EURAJOKI

VUOJOEN KARTANON PUUTARHA


Vuojoen Kartanon puutarhaan voi mennä vapaasti milloin tahansa nauttimaan upeasta kartanomiljööstä. Talvipuutarhan eli Orangerian seinustalla kasvaa runsaasti pioneja. Puutarhassa on myös ruusupensaita sekä hyötykasveja, kuten omenapuita, raparperia ja marjapensaita.

Kartanontie 28 Eurajoki


KÖYLIÖ

SEPÄN PUUTARHATILA

Sepän Puutarhatilan valikoimissa on niin yksivuotisia kuin monivuotisiakin kasveja. Mielenkiintoista olisi käydä katsastamassa tämä maaseudulla sijaitseva taimitarha, jos joskus kasvukaudella siellä päin liikun.

Korpitie 57 Tuiskula
p. 050 377 5012


RAUMA

LUOVA PUUTARHA


Halusin nähdä Rauman keskustassa olevan puiston, jolla on kiinnostava nimi: Luova puutarha. Puiston sanotaan olevan kaupunkilaisten vihreä keidas, jossa on mahdollisuus jakaa ja luoda kokemuksia. Minun luovuuteni ei nyt puhjennut kukkaan.

Alfredinkatu 1 Rauma


RAUMAN SEMINAARIN PUUTARHA


Rauman Seminaarin puutarha on osa Turun yliopiston toimintaa. Siellä ammentavat puutarha-alan oppejaan niin pikkukoululaiset kuin opiskelijatkin. Puutarhasta löytyy satoja lajeja erilaisia kukkia, puita ja pensaita.

Satamakatu 5 Rauma
p. 050 341 8007


VILLA VAAHTOKARKKI

Purkki Aitta on käsityöpuoti vanhassa navetassa, jota ympäröi puutarha. Puutarhaan ovat vieraat tervetulleita. Talo on rakennettu vuonna 1932. Pihapiiri on maalaishenkinen. Puutarhassa kasvaa parikymmentä omenapuuta. Pihalta voi bongailla koriste-eläimiä.

Aitassa on myynnissä mm. metallijätteestä valmistettuja purkkeja, käsinmaalattuja kivipöllöjä, heinäseivästikkaita ja erilaisia saunatonttuja.

Santtahkontie 1 Rauma
045–1396960
Pihapiirin ja käsityöpuoti Purkki Aitan aukiolot: purkkiaitta.fi


HELISTÖN SIIRTOLAPUUTARHA

Helistön siirtolapuutarha on verrattain uusi ja vielä pieni siirtolapuutarha alue Raumalla.

Salavaveheen tie


VANHA RAUMA


Vanha Rauma on elävä ja hyvin hoidettu vanha puukaupunki ja se on yksi Unescon maailmanperintöluettelon kohteista. On kiehtovaa ajatella, että tässä historiallisessa paikassa yhä asutaan ja tehdään työtä ympäri vuoden. Alueella on runsaasti kahviloita sekä yli sata putiikkia. Myös useat taiteilijat työskentelevät vanhassa kaupungissa.

Vanhassa Raumassa on keskiajalle tyypillisiä kapeita, mutkittelevia katuja ja kujia sekä epäsäännöllisiä tontteja. Talot on rakennettu tiiviisti. Niissä on komeat portit ja lauta-aidat.

Rauma on tunnettu pitsinnypläysestä. Raumalla vietettävien pitsiviikkojen aikana monet puutarhat avaavat ovensa vierailijoille. Ajankohta kannattaa tarkistaa netistä.

Raumalla sanotaan olevan nähtävää joka vuodenaikana. Talvella ja varsinkin joulunaikaan vanhassa kaupungissa on erityistä tunnelmaa.

Vanhassa Raumassa kannattaa välttää autoilua. Alueella on vain muutamia parkkipaikkoja. Vanhan Rauman reuna-alueilla on neljä isohkoa parkkialuetta, joista on lyhyt kävelymatka Vanhan Rauman kohteisiin.


KATUTAIDETTA

Vanhan Rauman alueella on ainakin yksi patsas, joka kuvaa tavallista kaupunkilaista istumassa penkillä tai muuten vain aikaa viettämässä kaupungilla. Joskus läheisessä rannassa oli naisia, jotka olivat menossa uimaan. Nyt en heitä löytänyt.



KITUKRÄNN

Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä on Suomen kapeimmaksi mainittu katu, Kitukränn. Sen varrella on hauska kieltotaulu. 


VANHA RAATIHUONE


Kauppatorin laidalla sijaitsee vuonna 1776 rakennettu Vanha Raatihuone, joka toimii museona. Museossa on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Vanhalla Raatihuoneella on myös museokauppa Kistupuad.


KERAMOS

Raumalla on paljon taiteilijoita ja ateljeita. Erilaisia ateljeita on niin paljon, etten pysty niitä kaikkia tässä mainitsemaan. Otin vain esimerkiksi yhden paikan. Täällä on tarjolla eri taiteilijoiden keramiikkaa, veistoksia ja muita töitä.

Isokirkkokatu 1 Rauma
p. 044 272 9662


RAUMAN TAIDEMUSEO


Rauman taidemuseo toimii Vanhassa Raumassa Pinnalan talossa. Museon rakennukset ja pihapiiri muodostavat idyllisen kokonaisuuden. Museossa voit tutustua erilaisiin taiteen ilmiöihin nykytaiteesta taiteen historiaan. Museossa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja.

Kuninkaankatu 37 Rauma
p. 02 822 4346


KIRSTIN KOTIMUSEO


Kirstin koti pihapiireineen on peräisin 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolelta. Talo on ollut 200 vuotta saman suvun omistuksessa ja sen omistajina on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Museossa voit nähdä omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla.

Kirsti on Rauman museon kesäkohde.

Pohjankatu 3 Rauma
p. 044 793 3529


MARELA

Marela on kauppias- ja laivanvarustajasukujen koti 1800-luvun lopulta. Tuolloin talon omisti porvari Gabriel Granlund. Museossa voit nähdä sen aikaista vaurautta: koristeellisia kaakeliuuneja ja ovia, kattomaalauksia sekä panelointia. Olisikin hauska käydä ja kuvitella, millaista vanhan laivanvarustajaperheen elämä on tuolloin ollut.

Kauppakatu 24 Rauma
p. 044 567 9183


PYHÄN RISTIN KIRKKO


Aivan Vanhan Rauman kupeessa on todella kaunis kirkko. Kirkon rakensivat alun perin fransiskaaniveljet luostarinsa kirkoksi 1500-luvun alussa. Kirkon katto- ja holvimaalaukset esittävät tiivistetysti koko raamatullisen pelastushistorian. 

Kirkon läheisyydessä sijaitsee tilava parkkipaikka, "kirkkoparkki". Luostarinkatu 2

Luostarinkatu 1 Rauma

 
TERESIA JA RAFAEL LÖNNSTRÖMIN KOTIMUSEO

Raumalaisen tehtailijapariskunnan, Teresia ja Rafael Lönnströmin, museoitu edustuskoti taidekokoelmineen vaikuttaa kiinnostavalta tutustumiskohteelta.

Syväraumankatu 41 Rauma
p. 045 261 0504


VUORELAN PUUTARHA

Vuorelan puutarha on perinteikäs taimisto Raumalla. Katsoin sen valikoimaa netistä ja vaikutti laajalta: ainakin kesäkukkia, perennoja (lähes 300 erilaista), havuja ja pensaita. Kovin erikoista sieltä ei välttämättä löydy, mutta ei koskaan voi tietää… Ja ainahan puutarhaihmisen sydäntä lämmittää bongata uusia puutarhamyymälöitä matkan varrelta.

Nällimäentie 90 Vasarainen
Puh: 02-823 6461
Puutarha palvelee keväästä myöhäiseen syksyyn asti.


RAVINTOLA KAPTEENINHUONE


Kävimme nauttimassa aamupalan tässä merellisessä ravintolassa. Aamupalan hinta oli edullisimmasta päästä, mutta valikoima monipuolinen ja hyvä.

Kalliokatu 25 Rauma


AVOIMET PUUTARHAT -TEEMAPÄIVÄ

Kerran kesässä vietetään valtakunnallista Avoimet puutarhat -teemapäivää. Jos satut olemaan liikkeellä tuona päivänä, avautuu sinulle runsaasti lisää mahdollisuuksia tutustua satakuntalaisiin puutarhoihin. Puutarhat avaavat porttinsa vaihtelevasti eri vuosina, joten katso ajankohtainen tarjonta Avoimet puutarhat -verkkosivulta.

BONUKSENA

Vinkkaan vielä yhden kiinnostavan matkakohteen, joka on Rauman lähellä, mutta Varsinais-Suomen puolella.

VAKKA-TAIMI


Vakka-Taimi on erikoistunut harvinaisten puuvartis­ten ja perennojen kasvatukseen. Tämä puutarhaharrastajien keskuudessa hyvin tunnettu herkkukauppa sijaitsee Rauman lähellä.

Näytepuutarhoissa on satoja harvinaisia puita, pensaita, köynnöksiä ja muita perennoja. Ruusuja ja pionejakin on runsaasti. Esittelypuutarhoihin voi omatoimisesti tutustua milloin tahansa eikä alueelle ole pääsymaksua.

Vakka-Taimi, Muurila Gardens
Polttilantie 102 Ihode

lauantai 24. elokuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: ETELÄ-KARJALA - IMATRA JA LAPPEENRANTA

Matkavinkkini eivät tällä kertaa ole kovin puutarhallisia. Täällä suunnalla varsinaisia puutarhakohteita on hyvin vähän. Toisaalta, kaiken ei tarvitse olla puutarhaa. Rakastan kauniita asioita ja pienikin vihreä kauniin rakennuksen kainalossa sykähdyttää sydäntä.

IMATRA

Imatralla on jotakin muutakin nähtävää, mutta poimin tähän muutaman mielestäni parhaan.

IMATRANKOSKI


Imatrankoski oli Suomen ensimmäinen kansainvälinen matkailunähtävyys jo 1700-luvulla. Koskivoiman pohjalta kehittynyt Imatra on maamme teollistuneimpia paikkakuntia. Imatrankoski on suuruudessaan vaikuttava. Sen uomaa reunustavat korkeat, jyhkeät kalliot.

Netissä kerrottiin, että kosken ylitse oli tehty köysirata vuonna 1872. Siinä on ollut huimapäille elämystä. Itse en olisi kestänyt edes katsella sellaista.

Parkkeerasimme automme lähelle Valtionhotellia ja kävelimme läheisen autotien yli suurelle koskelle. Aivan hotellin takana oleva kosken kohta on hieman pienempi kuin tuo kauempana oleva.

Matka Valtionhotellilta Imatrankoskelle pyörätuolilla oli sopivan mittainen ja ison tien pääsi ylittämään hyvin suojatien kohdalta.

Imatrankoskentie 1 Imatra
 

VALTIONHOTELLI


Imatrankoski on suuruudessaan ja kauneudessaan vaikuttava, mutta hämmentävintä minusta kuitenkin on upea linnamainen Valtionhotelli (tuttavallisemmin Valtsu) korkealla mäellä, kosken partaalla. En voi käsittää niitä rohkeita rakennusmiehiä, jotka telineillä ovat 1900-luvun alussa keikkuneet!

Nykyinen jugendlinna on valmistunut vuonna 1903. Rakennus sai ensin nimen Grand Hotel Cascade, mutta suomentui Imatran Valtionhotelliksi. Sisällissodan aikana rakennus toimi sotilassairaalana, talvisodan aikaan siellä piti majaa Kannaksen armeijan esikunta ja jatkosodan aikana päämajan sotilashallintokeskus. Kellarissa sijaitsi Imatran ilmapuolustuskeskus.

Valtionhotellissa voi yöpyä historiallisessa miljöössä. Huhutaan, että linnassa vaeltaa aaveena harmaa rouva.

Torkkelinkatu 2 Imatra

 
VIRKKUKOUKKUSEN ELÄMYSKAUPPA

Tämä kiinnostava kauppa on täynnä mitä värikkäämpiä Suomessa suunniteltuja sekä valmistettuja vaatteita, asusteita ja pieniä lahjaideoita. Harmi, että minulla ei vielä ole ollut aikaa vierailla täällä.

Koskenparras 4 (Imatrankosken kävelykadulla) Imatra


LAPPEENRANTA


Etukäteen kuvittelin, että Lappeenranta on kuin mikä tahansa Suomen pikkukaupunki. Olin väärässä. Lappeenranta onkin omaleimainen paikka, jonne tekee mieli palata vielä uudestaan.

Lappeenranta perustettiin "kreivin aikaan" vuonna 1649. Lappeenranta oli aikoinaan Suomen tervakaupan keskus ja vilkas markkinapaikka.
 

SAIMAAN KANAVAN MUSEO JA SEN PIHAPIIRI

Museossa on nähtävissä kanavarakenteita ja -rakennuksia eri aikakausilta. Saimaan kanavan vaiheista kertova näyttely sijaitsee entisessä kanavan yläpiirin piiripäällikön komeassa virkatalossa. Nähtävillä on myös video nykyisen Saimaan kanavan rakentamisesta vuosilta 1963–1968.

Vuonna 1845 rakennetulla rakennuksella on historiallisesti arvokas piha-alue kukkaistutuksineen ja puistokäytävineen.

Museovierailut ja -opastukset ympäri vuoden sopimuksen mukaan. Museossa on kahvio ja museokauppa. Vapaa pääsy kaikille.

Sulkuvartijankatu 16 Lappeenranta
Puh. 040 149 0140


LAPPEENRANNAN VANHA KAUPUNKI ELI LINNOITUS

Linnoitusta voi kutsua Lappeenrannan kantakaupungiksi, sillä tälle Saimaaseen työntyvän niemen rannoille alkoi tervakaupan myötä kehittyä pysyvä asutus 1500-luvulla, kenties jo aiemmin. Lappeenrannan Linnoitus on yksi merkittävimmistä ja parhaiten alkuperäisessä kunnossa säilyneistä suomalaisista linnoitusalueista. Vanhan kaupungin alue on säilynyt hämmästyttävän yhtenäisenä, vaikka sinne on rakennettu vuonna 1972 Yleisradion toimitalo. Onneksi rakennus ei pilaa koko yleisilmettä.

Pääkatu, Kristiinankatu, on nimetty Ruotsin kuningatar Kristiinan mukaan, jonka aikana linnoituksen mäelle perustettiin kaupunki nimeltään Lapwestrandh eli Lappeenranta.


Rakennuksista vanhimmat, kuten pääportin (Viipurin portti) vartiorakennus eli nykyinen Ratsuväkimuseo, nykyiset Lappeenrannan taidemuseon rakennukset, ortodoksinen kirkko ja Komendantin talo, ovat 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä. Pääosa puurakennuksista on 1800-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta ja tiiliset sotilaskasarmit 1900-luvun alkupuolelta.

Linnoituksen alueella on useita museoita, Suomen vanhin ortodoksikirkko vuodelta 1785, putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Yli 200-vuotias Kehruuhuone on toiminut muun muassa naisten ojennuslaitoksena. Nykyisin se toimii ravintolana.

Linnoituksen vallit tarjoavat ihastuttavia kävelypolkuja ja piknik-paikkoja.


Linnoituksessa on tapahtumia ympäri vuoden. Voit bongata ratsukoita Linnoituksen alueella heinäkuussa. Elokuussa vietetään vanhan kaupungin päiviä. Joulun alla Katariinan torilla järjestetään vanhan ajan joulumarkkinat.

Linnoituksen alueesta on tehty maksuton kartta, jonka voit noutaa matkailuneuvonnasta (Brahenkatu 5, kauppakeskus IsoKristiina). Voit tutustua linnoituksen alueeseen myös mobiililaitteellasi. Järjestelmä paikantaa sinut ja opastaa sinut alueen eri kohteisiin ja antaa lisätietoa.

Vanhan kaupungin alue on helposti otettavissa haltuun, sillä pääosa rakennuksista sijaitsee pääkadun varrella, joka nousee Viipurin portilta ja laskee satamaan. Liikuin alueella pyörätuolilla. Mukulakivikadut tekivät liikkumisen hieman hankalaksi, mutta ei mahdottomaksi. Menin autolla Viipurin portista mäen ylös, ja satamaan menin autolla. Pyörätuolia olisi ollut todella työläs työntää mäkeä ylös ja alas.

 
VIIPURIN PORTTI



RATSUVÄKIMUSEO


Pääportin (Viipurin portti) vartiorakennus eli nykyinen Ratsuväkimuseo on 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä.


TAIDEMUSEO


Lappeenrannan taidemuseon rakennukset ovat 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä.


ORTODOKSINEN KIRKKO


Suomen vanhin ortodoksikirkko on vuodelta 1785.


KOMENDANTIN TALO


Komendantin talo on 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä.


SOTILASKASARMIT


Tiiliset sotilaskasarmit ovat 1900-luvun alkupuolelta.


KEHRUULAITOS


200-vuotiaan Kehruulaitoksen lounaat ovat kuulemma kokemisen arvoisia. Paikka toimi aikoinaan naisten ojennushuoneena, joten rakennus on jo nähtävyys itsessään.


KAHVILA MAJURSKA


Majurskan talo rakennettiin 1800-luvun puolivälissä venäläisten upseeriperheiden asunnoksi. Rakennus oli venäläisten hallussa Suomen itsenäistymiseen 1917 asti.

Talon pohjoispäädyssä sijaitsi upseerikerho. Toista päätä asutti paikallisen komentajan perhe. Rakennus toimi Linnoituksessa toimineen vankilan henkilökunnan asuntona 1920-luvulla. Vuosina 1936–1939 vaihdettiin kuulumisia julkisivun pikkuikkunoiden kautta, kun talo toimi kulkutautisairaalana. Myös kansanhuolto ja sateenvarjotehdas ovat olleet osana talon värikästä historiaa.

Kahvila Majurska perustettiin vuonna 1986 Kati Kaapron toimesta. Rouva Kaapron puoliso oli sotilasarvoltaan majuri, joten kahvila sai nimekseen Majurska, joka tarkoittaa majurin vaimoa. Majurskassa kannattaa kuulemma maistella kahvilan legendaarista rahkatorttua.

Kristiinankatu 1 Lappeenranta


KAHVILA SATAMATIE 6

Suomen parhaaksi kahvilaksi vuosina 2018 ja 2020 äänestetty Satamatie 6 sijaitsee linnoitusniemen kärjessä, rannan tuntumassa, yli satavuotiaassa entisessä hevostallissa.

Satamatie 6


HIEKKALINNA


Lappeenrannan sataman alueella, on kesäisin valtava taideteos, hiekkalinna, jonka tekemiseen käytetään yli kolme miljoonaa kiloa hiekkaa. Teema on vuosittain eri. Vieraillessani alueella kesällä 2024 taideteoksen teemana oli Lappeenranta – Saimaan sydän. Hiekkalinna on ollut osa Lappeenrannan kesäperinteitä jo vuodesta 2004. Linnan ympäristössä on lisäksi monenlaista tekemistä perheille.

Voin tässä paljastaa minua ja monia muitakin aikuisia vaivanneen asian: Miten hiekkalinna pysyy koossa sortumatta? Salaisuutena on viimeistelyvaiheessa taideteosten päälle ruiskutettava puuliima-vesiseos, joka liimaa pienimmätkin yksityiskohdat näkymättömästi säänkestäväksi.

Sisäänpääsy on ilmainen.

Alueella oli helppo liikkua pyörätuolilla.

Satamatie 11 Lappeenranta


LINNOITUKSEN LUONTO- JA KULTTUURIPOLKU 


Linnoituksen ympäri kiertävä luonto- ja kulttuuripolku on pituudeltaan noin 1,8 km. Polun varrella on 11 opastaulua. Tauluissa kerrotaan alueen rakennus- ja kulttuurihistoriasta sekä omaleimaisesta kasvillisuudesta. Monipuolinen kasvillisuus kertoo menneiden aikojen ravinnosta, lääkinnästä, liikkumisesta ja muusta kulttuurista.

Luonto- ja kulttuuripolun voi kulkea haluamaansa suuntaan ja tauluja voi käydä lukemassa myös yksitellen. Reitti kulkee osin vaikeakulkuisessa maastossa, mutta opastaulut on pyritty mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan siten, että kulku tauluille on esteetön. Polkuopastus yhdistetään Linnoituksen olemassa olevaan mobiilireittiin, ja opastauluissa esitetyn QR-koodin ja nettisivulinkin kautta pääsee lukemaan lisätietoja Linnoituksesta.

Aloitus ja paluu: Katariinantori, Lappeenrannan linnoitus
Kristiinankatu 16

 
WOLKOFFIN TALOMUSEO

Linnoitukselta Lappeenrannan torille vievän Kauppakadun varrella, Raatihuoneen läheisyydessä, on Wolkoffin talo. Talo on yksi Lappeenrannan vanhimmista säilyneistä puurakennuksista, peräisin vuosilta 1826–1905. Vanhimman osan rakennutti kauppias Claudelin. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872–1983. Talon interiöörit ovat muotoutuneet neljän sukupolven aikana kootuksi autenttiseksi kokonaisuudeksi.

Ivan Wolkoff oli entinen venäläinen maaorja, joka eteni Lappeenrannassa vauraaksi kauppiaaksi. Kotimuseossa kerrotaan Wolkoffin suvun historiasta ja nähdään, miltä varakkaan venäläisen kauppiaan talo on näyttänyt. Talomuseon yhteydessä toimii ravintola.

Museoksi talo vihittiin kesällä 1993. Entinen kauppaliike toimii nyt museopuotina, ja sieltä alkavat opastukset kodin puolelle.

Museoon tutustutaan vain opastetuilla kierroksilla. Museo koristellaan jouluna ja pääsiäisenä suvun ortodoksiperinteiden mukaisesti.

Kauppakatu 26 Lappeenranta


KAUPPAHALLI

Pidän idyllisistä kauppahalleista. Lappeenrannan kauppahalli tosin ei ole idyllinen, mutta voisin silti käydä siellä etsimässä paikallisia herkkuja.

Lappeenrannan Kauppatori


PULSAN ASEMA

Pulsan asema on 1869 valmistunut rautatieasemakokonaisuus. Paikallinen yrittäjäperhe on antanut asemalle uuden elämän entisöimällä sen vanhaa rakennusperinnettä kunnioitten.

Nykyisin asemalla toimi tunnelmallinen kahvila, sisustusmyymälä ja aamiaismajoitusta. Neljä rautatieläismökkiä on kunnostettu bed&breakfast-käyttöön. Mökit on sisustettu talonpoikaista ja modernia tyyliä yhdistellen.

Asema sijaitsee keskellä kaunista maalaismaisemaa 24 km Lappeenrannan keskustasta. Idyllinen maantie mutkittelee pienten kylien, peltojen ja metsien lomassa, ja matkan varrelle jää mm. Vilkjärven kylän yleinen uimaranta.

Asemapuiston menneisyydestä kertovat poikkeuksellisen komeat pensaat sekä kuuset, pihtakuuset, lehmukset ja jalavat. Pihapiiri on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Pulsan asema-alue on arvokas perinnemaisema. Pulsan aseman alue on noin 3,5 hehtaarin kokoinen. Aseman alueella on kaikkiaan 15 rakennusta, joista päärakennuksesta hieman kauempana oleva on kunnostettu kokous- ja juhlakäyttöön. Varsinaisen asemarakennuksen vanhassa odotussalissa ja sen yläkerrassa toimii sisustusmyymälä.

Pulsan Aseman tie 21 Pulsa


AVOIMET PUUTARHAT -TEEMAPÄIVÄ

Kerran kesässä vietetään Avoimet puutarhat -teemapäivää. Jos satut olemaan liikkeellä tuona päivänä, avautuu sinulle runsaasti mahdollisuuksia tutustua Etelä-Karjalalaisiin puutarhoihin. Puutarhat avaavat porttinsa vaihtelevasti eri vuosina, joten katso ajankohtainen tarjonta Avoimet puutarhat -verkkosivulta.

TO DO 2024 -

Erään aikakauslehden slogania mukaillen sanon: ”Kaikki kiva tapahtuu kotona ja puutarhassa.” Tästä näet mitä kaikkea kivaa meillä tapahtuu (tai on tapahtunut) tänä kesänä - tai ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa.

ALKUKULMA


Istuta lehtipuu tai kapea (Serbian)kuusi sekä pari matalaa pensasmaista havua.

Mitä tyhjään koloon?

Levennä polku.

AMERIIKKA (ETELÄ)


Portin pieleen tarvitaan yksi vaaleanpunainen pioni (esim. 'Angel Cheeks'). Sille on jo paikka valmiina. Nyt siinä on kaksi ’My Lovea’ ja yksi ’Gillbert Barthelot’.

Sen vieressä olevaan pieneen ryhmään tarvitaan yksi vaaleanpunainen pioni (esim. 'Angel Cheeks'). Sille on jo paikka valmiina. Nyt siinä on yksi ’My Love’ ja yksi ’Gillbert Barthelot’.

Sen vieressä, pajun edessä oleva kolmen pionin penkki on valmis.

Isoon pioniryhmään tarvitaan yksi pioni lisää valkoisen ja 'Gillbert Barthelotin' väliin.

Poista pionipenkeistä liian tiheästi kasvavaa maanpeitekasvillisuutta.

Kärsämöitä täytyy lisätä, jotta niitä raaskii poimia.

Levennä polku.

AMERIIKKA (POHJOIS)


Istuta pihlaja?

Yksi 'Globosa' -tuija vilelä tarvitaan kahden entisen pallon seuraan, niin tulisi kolmen ryhmä. Viiden ryhmäkin olisi kiva.

Siirrä idänliljat ja tarhasarjaliljat pois.

Länsireunalla laarit tuovat vähän selkeyttä ilmeeseen, mutta ne eivät ole riittäviä. Jotakin muutakin tarvitaan. Ehkä jokin havuryhmä: kapea kuusi seuralaisineen. Pieni kukkapuu?

AVARUUS


Lannoita hortensiat rodo- tai havulannoitteella.

Yksivärisiä kuunliljoja voisi lisätä pohjoiskulmaan.

Pikkutalvio puun juurelle

Valkoisia koreakärsämöitä

Vuorenkilpi näyttäisi selkeämmältä isohkona kolmiona kulmassa kuin nykyinen maanpeitekasvusto.

Levennä polku.

Syksyllä:

Sinisiä sinililjoja

BETONIPYSTIT


Keväällä ruukkuihin täytyy istuttaa/kylvää jotakin rippijuhlia varten: koristekastikka, unikoita ja kosmoskukkia.

ETELÄMERI


Hanki loistosalvia ’Rose Queen

Kokeile harmaita Mathilde M:n puutarhakoristeita lännenpuoleisen harokatajan läheisyyteen.

Harokataja pitää leikata saksilla, niin ei robotin tarvitsi tehdä sitä.

Kissankäpälää voisi jakaa toisenkin harokatajan kainaloon.

Siirrä maksaruoho 'Purple Emperor' vaaleanpunaisen loistosalvian viereen.

Jaa ohotanmarunaa yläreunaan lisää.

Istuta lilat ja vaaleanpunaiset loistosalviat epäsymmetrisesti kolmioiksi ohotanmarunan ja ehkä nukkapähkämönkin kanssa, niin tulos ei ole liian suora. Loistosalvioita varten kasvualustasta pitää tehdä vähän multavampi.

Jaa lilaa loistosalviaa yläosaan.

Merkkaa pinkit ketoneilikat kukinnan aikaan ja levitä niitä.

Täytä aukkopaikat jakopaloilla.

ETELÄREUNA


Pensas vai ahomansikka?

ETELÄRINNE


'Zen'Spirit Gold' -keltajapaninangervoa 2 kpl

Pikkujasmike 1 kpl

Angervo 2 kpl

Kata pensaat hakkeella.

Portin eteen ahomansikkaa.


ETELÄTERASSI

Juhlakesänä pitää tehdä jotakin näyttävämpää istutusta: viiruhelvet.

GRÖNLANTI


Istuta hävinneen 'Rozannen' tilalle jotakin.

Levennä polku.

Syksyllä:

HEVOSKASTANJAN KATVE / LUOTEISKULMA


’Ritausman’ kaveriksi voisi istuttaa päivänliljoja.

Siirrä idänliljat ja tarhasarjaliljat tänne.

Siirrä syysleimuja tänne.

HYVÄN YÖN PENKKI


'Hewitt's Double' -jaloängelmä taka-alalle

Syksyllä:

Kestäviä tulppaaneja

HÄÄPUKUPENKKI


Pionit ok

Leikkaa kuusten alaoksia.

Siirrä pensashanhikit pois ja istuta niiden tilalle 'Garden Lace' -päivänliljoja.

Kiinnitä viiniköynnös verkkoon.

Kaukasianmaksaruoho pitää vaihtaa rönsyleimuun. Jaa tänne rönsyleimua 'Ariane'

Jaloängelmä pioniryhmän keskelle, esim. 'Splendide' tai joku muu vaaleanpunainen, ei kuitenkaan liian korkea

Rönsyleimu valkoinen 'Ariane' ja vaaleanpunainen ‘Ho­me Fi­res’ ja vaaleansinisävyinen ’Blue Ridge’

Morsionruusu 'Juhannusmorsian' aidan alkuun

Syksyllä:
Istuta tulppaaneja entisten sekaan ja ihan kanatarhan eteen sekä iiristen väleihin. Darwin-tulppaani ’Mystic van Eijk’ ja vaaleanpunainen tulppaani ’Lady van Eijk’

JAPANI


Maanpeitekasvi (maksaruoho) muovin paikalle

Levennä polku.

Syksyllä:

KAARIPORTTI

'New Dawn' pois ja sen tilalle kärhö

Syksyllä:

KAIVO


’Green Wizzard’ -päivänhatun jättämään koloon olisi ihana saada joku korkea jaloritarinkannus.

Levennä polku.

KANATARHA


Poista altaan viemäriputki ja madalla taustalevy

Viiniköynnös kannattaa ohjata tukeen.

Syksyllä:

KEITTIÖN KULMA


Levennä polku.

Siirrä kuunliljoja sisemmälle kukkapenkkiin.

Orvokkia sinkkisoikkoon

Karsi joulukuusen alaoksista muutamia niin, että runko jäisi enemmän näkyviin.

Syksyllä:

KESÄKEITTIÖ


Voisin vielä asentaa rajauksen.

Levennä polku.

Syksyllä:

KIVEN KAINALO


Kevätkaihonkukkia varjoon

Syksyllä:

KOMPOSTIALUE


Jotakin (timanttituija?) tuijien väliin itäpuolelle??

KUUPUUTARHA


Sokeritopan jättämään koloon valeangervo ja tähkätädyke 'Anniversary Rose' 2 kpl

Syksyllä:

Kestäviä tulppaaneja

KÖYNNÖSIKKUNA


Ellei toinen kärhö hartaasta odottelusta huolimatta nouse, voisi istuttaa uuden. Toisaalta epäsymmetrisyys on kaunista ja kiinnostavaa. Ehkäpä lieriöksi leikattu tuija kehikon päädyssä riittää.

Syksyllä:

LAARIT


Kitke tyhjiksi talvea varten

LAMPI


Kata vallilla olevat pensaat hakkeella

Lisää pensaita vallille: kanatarhan edustan hanhikit

Lisää pioneja (21 kpl) vallin edustalle

Lisää pioneja (10 kpl) vallin edustalle

Päivänliljat ’Entrapment’ 4+1 kpl

Päivänliljat ’Rave On’ 6 kpl

Aroniat 3 kpl niityn reunaan

Angervo kirsikkapuiden väliin

Koivuangervot 2 kpl nurmikon laitaan peittämään putkea

Grönlanninhanhikkia lammen reunoille

Konnantatarta lammen reunoille

Peittokurjenpolvea kirsikkapuiden juurelle

Loistotädykettä

Vuorenkilpeä

Tien reunaan matalaa maksaruohoa

LASTENTARHA

?

Syksyllä:

LIIKENNEYMPYRÄ


Omenapuu


LUUMUTARHA


Iiristen rajoittaminen?

Syksyllä:

METSÄN REUNA


Rungollinen marja-aronia??

MIKAN PLANTAASI

Paikkaa tuija-aita

MUOTOPUUTARHA


Viiruhelpien tilalle koristekastikat

Kevätkaihonkukkia ulkoreunaan

Tuijien muotoilu

Levennä polku.

Syksyllä:
Istuta kevättähtiä koivuangervopensaiden juurelle.

MUSEO


Ok

MUURI


Kivikkokilkkaa voisi levittää kivien väleihin.

Kevätkaihonkukkia ruusujen ja kuusten alle

Karsi kuusten alaoksia.

NIILAN KIRSIKKAPUUN KATVE


Kevätkaihonkukkia varjoon

Syksyllä:

NIILAN MUSTIKKAMAA

Tarkkaile peltokortteita.

Täydennä ahomansikkaa tarvittaessa.

NURMIKKO


Robotin huolto

POHJOISTERASSI


Istuta pallotuijat maahan.

Muratit pitäisi uudistaa juurruttamalla versoja ensi vuotta varten.

Orvokit: vaaleansininen, valkoinen ja vaaleankeltainen.

Palloja (puksi tms.) ja kaikille yhtenäiset ruukut.

Valkoinen verenpisara olisi ihana.

Syksyllä:

Vaihda kausikukat.

PORTIN PIONIT


Iiristen seuraan loistotädyke

Rantatädykkeitä?


PUTIIKIN TERASSI


Heiniä ruukkuihin

Syksyllä:

Kausikukkia

RISTEYSALUE


Lisää väriä.

Loistosalvia hopeatopon paikalle.

Hopeahärkki.

Levennä polku.


ROSELETTEN PENKKI


Ok

RUUTU


Vaaleanpunainen jaloängelmä päivänliljojen väleihin

Syksyllä:

Tulppaaneja

SIVUPOLKU


Levennä polku.

Levitä keväällä katteeksi kompostia! 

Siirrä syyshortensia parempaan paikkaan.

Vähennä jättipoimulehtiä.

Valeangervo x kpl

Keltajapaninangervo 'Zen'Spirit Gold' 1 kpl

Tuija 'Globosa' 2 kpl

Rusopunalatva x kpl

Koristekastikka 'Overdam' 1 kpl

'Joan Senior' -päivänliljat x kpl

Vaaleanpunaiset päivänliljat, esimerkiksi ‘Elegant Candy’, ’Apres Moi’ tai ’Romantic Rose’ x kpl

Sulkaneilikka ’Sweetness’ 

Leikkokärsämö

Kun istutat perennoja puun tai ison pensaan alle, älä vahingoita niiden juuristoa metallilapiolla. Lisää 15–20 senttiä kuohkeaa multaa, johon taimet istutetaan. Älä leikkaa perennojen varsia syksyllä, vaan taita niiden jäännökset keväällä maan peitteeksi.

Syksyllä:
Varjoyrttien väleihin kevättähteä?

Helmililjaa

SUIHKULÄHDE


??

Syksyllä:

SYREENIRYHMÄ

?

TABULA RASA


Rantatädyke 'Pink Shades'

Tähkätädyke

Levennä polku.

TALON KULMA


Valkoisen loistosalvian voisi siirtää tänne ja istuttaa sen tilalle tulikukan.

TUHKIMON PUUTARHA


Polun pään pioniryhmän eteläpuolelle sopii päivänlilja, ehkä vaaleanpunainen.

Tarha-alpin paikalle vaaleanpunainen myskimalva

Syksyllä:

Tulppaaneja myskimalvojen juurelle

VANHA POTAGER


Tiilien rakosiin olen istuttanut grönlanninhanhikkia. Sitä voisi lisätä suoralle osuudelle.

Keskiympyrään katseenvangitsija ja ehkä kosmoskukkia ym. korkeaa.

Kylvä vähän kukkia: siperianunikoita.

Syksyllä:

Pikkusipulikukkia koivuangervojen juurelle

VANHOJEN TUTTAVIEN PENKKI


??

Syksyllä:

VÄLITILA


Vaaleansinisiä jaloritarinkannuksia

Kulleroita ei nykyisillä paikoillaan voi olla liikaa.

Syksyllä: