lauantai 16. toukokuuta 2020

PENSAAT PÄÄSSÄ

Vajaa vuosi sitten kitkin syksyistä puutarhaa. Heinä oli ikävästi päässyt valloilleen Eteläreunalla, vaikka olen sitä kitkenyt ja kitkenyt perennojen seasta. Silloin sain loistoajatuksen: istutan alueen täyteen pensaita ja katan välit hakkeella kunnes pensaat kasvavat täyteen mittaansa.

Oikeastaan pääni täyttyi pensaista.

Siltä seisomalta pistin pääni pensaaseen tai oikeastaan pääni täyttyi pensaista. Niitähän on vaikka kuinka paljon: eri värejä, matalia ja korkeita, kukkivia ja lehteviä, huomiota herättäviä ja vaatimattomampia. Onhan minulla jonkin verran pensaita jo ennestään, mutta olen kokenut perennat jotenkin tutummiksi. Nyt sukelsin innolla pensaiden mielenkiintoiseen maailmaan.

Parhaimmillaan pensaalla on koristeellisuuden lisäksi myös hyötykäyttöä. Marja-aronia on kaunis pensas. Sen marjat ovat karvaita, mutta todellisia antioksidanttipommeja. Olen kuullut, että niitä voi hyvin käyttää smoothieen. Sitruuna tasoittaa karvauden.

Intoa puhkuen plarasin nettisivustoja ja etsin helppoja pensaita. Kriteereinä käytin seuraavia:
  • ei leviä liikaa juurivesoilla
  • talvenkestävä ilman suojaamista
  • näyttävän näköinen lehdistö tai kukinta
  • terve
  • kevätauringolta suojaamista voi olla, jos kasvi muuten on sen arvoinen
Listasin kaikki kriteerini täyttävät pensaat matalimmasta korkeimpaan. Koska kiinnostavia pensaita on paljon, päätin jakaa listan kahteen osaan. Toisessa ovat huomiokasvit ja toisessa kaikki muut. Peruspensaiden sekaan lisäsin havuja ja pensasruusuja. Ruusuja oli tosin niin paljon, että otin listalle vain muutaman esimerkiksi. Pensaiden lajikevalikoima on niin runsas, että kaikki eivät tietenkään mahtuneet listalle, kiinnostavimmat vain.

Kameliajasmikkeeni ei pääse listalle. Sen kukat ovat ihanat, mutta pensas on minulla kasvanut kituliaasti. Vika voi olla kasvattajassa eikä pensaassa, mutta listoilleni pääsevät vain helpot kasvit.

Suunnittelin suunnittelustrategian:
  1. Mietin, riittävätkö entiset puut. Tarvitaanko kenties ryhdikäs kuusi tai rungollinen kukkapuu? Onko ryhmässä jämäkkää, huomiota kiinnittävää erikoisen muotoista kasvia, esimerkiksi kapea korkea pylväs, pallo, kartio tai suppilo? Kaipaisiko ryhmä kontrastiksi säntillisesti leikattua pensasta, vaikkapa pientä kuutiota tai lieriötä?
  2. Valitsen toisesta listasta huomiokasvit, esimerkiksi puna-, kelta-, valkokirjava- tai harmaalehtisen pensaan.
  3. Valitsen huomiokasveja täydentävät pensaat.  
  4. Välit täytän matalilla pensailla. 
  5. Jonnekin voi jättää tilaa muutamille näyttäville perennoille, kuten pioneille, päivänliljoille ja kuunliljoille.
Olin niin innoissani, että höyry taisi nousta päästä. Jouko heitti lisää löylyä. Hän nimittäin aikoo laittaa lammen kuntoon pikimmiten. Pitäisi kuulemma saada lammen ympäristö kauniiksi. Niin. Kyllä. Satun olemaan aivan samaa mieltä. Asiassa vain on yksi mutta.

Siinä vaiheessa alkoi kuulua naurua ja se olin minä.

Alueelle tarvitaan hurjasti kasveja eikä niiden istuttaminen ja varsinkaan alueen kitkeminen ole ihan pikku juttu. – Eikös meillä ole sitä hienoa, isolehtistä, Jouko kysyi. – Kuunliljaa vai, täsmensin. – Joo, se on hienoa, mies intoili. Siinä vaiheessa alkoi kuulua naurua ja se olin minä. Tuhatviisisataa neliötä on aika iso määrä. Aika monta kuunliljaa tarvitaan.

– Voisin täyttää alueen ihanilla pensailla, mutta ne maksavat, sanoin. – Anna mennä vain, Jouko loihe lausumahan, suunnitteluhan ei maksa mitään. Ei maksa, ei. Ja suunnittelustahan minä nautin. Taidan lähivuosina saada hyvää seuraa istutus- ja kitkemispuuhiin.

Viime aikoina olen rakastunut pensasruusuihin. Kuvassa ihana ja helppo Kanadanruusu 'Morden Blush'.

Julkaisen pensasluetteloni lähiaikoina. Otan mielelläni vastaan vinkit sinun luottopensaistasi.

22 kommenttia:

  1. Nämä sinun luettelosi ovat olleet mainioita ja varmaan tästäkin tulee sellainen. Minun suosikkejani ovat keijuangervo ja tähtijasmike, ne ovat ainakin helppohoitoisia ja menestyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥️ Nuo pensaat minulla on listallani. Mukava kuulla, että pidät niistä ja ne ovat hyvin menestyviä.

      Poista
  2. Pallohortensia ja keijuangervo ovat minun suositukseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥️ Näyttää siltä, että pallohortensia ja keijuangervo ovat monen muunkin suosikkeja :)

      Poista
  3. Syyshortensiat ja pallohortensiat ovat kauniita kukkiessaan. Heisiangervoissa on upeita värejä niin koko kesän kuin erityisesti syksyllä. Keijuangervo on helppo ja sen kukka kaunis. Marja-aronian syysväri on hieno ja lisäksi marjat ovat mukava bonus. Viime syksynä marja-aronian sato oli valtava. Hiukan happaman marja maku paranee pakastettaessa ja kohmeisia marjoja on ollut kiva syödä aamupuurossa. Marja-aroniat yhdistettynä kriikunoihin tuli hyvää mehua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥️ Itse en ole vielä onnistunut hortensioiden kanssa. Moni niitä kehuu, joten jospa minäkin saisin omaani vielä kasvamaan kunnolla.

      Kiva saada muitakin suosituksia. Mainitsen luettelossani.

      Minulla on yksi marja-aronia ennestään. Nyt on suunnitteilla ostaa rungollinen aronia juurikin noiden mainitsemiesi seikkojen vuoksi.

      Poista
  4. Hei! Löysin blogisi ja liityin lukijoihin. Tapaamisiin siis postausten äärellä.
    Postauksesi oli mielenkiintoinen ja antoi vinkkejä ja näkökulmaa oman puutarhamme suunnitteluun. Mukavaa, että kitkemis- ja istutushommissa on hyvää seuraa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Tosi kiva kun liityit lukijaksi. Sydämellisesti tervetuloa! ♥️ Toivottavasti viihdyt täällä.

      Minäpäs kurkkaan sinunkin blogiisi. Tavataan :)

      Poista
  5. Ihanaa - olet taas takaisin täällä! Pensaista luottokasvejani ovat erilaiset heisiangervot monenvärisine lehtineen. Sitten huomiokasveina pilarin malliset huntukorpipaatsamat ('Fine Line' tmv.) ovat tosi päheitä. Lehtikuusten erikoismuodot 'Puli' ja vaikkapa 'Horstman Recurved' tai 'Diana' ovat ihan lyömättömiä! Silti ehkä suurin rakkauteni pensaissa on peruukkipensas 'Grace'. Se on pensaissa minun pionini. Kallisarvoinen ja upea.

    Pensaissa on helppoutta ja saa niistä tosi kivoja istutuksia. Pensailla saa ryhmiin ryhtiä ja rytmiä, joita perennoilla on helppo täydentää muotojen ja värien runsaudella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että ilahduit! ♥️ Olen ollut tällaisena hiljaisena yhtiömiehenä monestakin syystä. Olen kirjoitellut enemmän pöytälaatikkoon. sitten kaikenlaiset muut projektit ovat vieneet aikaa. Ja nyt vielä alkoi puutarhakausi aivan kunnolla. Ei tuonut Coronakaan lisää tunteja vuorokauteen ;)

      Kiitos mielenkiintoisista, persoonallisista kasvisuosituksista! Käyn heti saman tien vähän kuukkeloimassa niitä ja toki lisää ne luettelooni.

      Nyt meillä onkin oikea pensaiden kesä. Olen jo hankkinut aikamoisen määrän ja lisää on tulossa. Toivottavasti puutarha ottaa nyt kukon askeleen eteenpäin.

      Poista
    2. Itsekin olen aika pitkään ollut pois blogimaailmasta. Ilahduin kuitenkin suuresti postauksestasi, koska olet ollut mielessäni vaikkapa pioneita Merenrantakaupunkiin hankkiessani. Innoituksestasi hankin sinne Gardenia-lajiketta. Teen tänä kesänä huikean pioniaidanteen yhteen puistoon. Sinne tulee 54 pionia montaa lajiketta ja syysleimuja sekaan. Syksyllä laitan sipulikukkia ja tadaa... koko kesän kukkiva huikea aidanne on valmis!

      Poista
    3. Oi, miten ihanaa kuulla, että olet muistanut minua - ja vieläpä hyvällä ;) Alkaa kuulostaa siltä, että pitää suunnitella kesäreissua Merenrantakaupunkiin viimeistään muutaman vuoden päästä :) Olet niin oikea ihminen juuri tuohon hommaan!

      Poista
  6. Pidän hortensioista. Nyt olen googlaaillut happomarjojakin niiden väritysten takia. Ja ruusuherukka on keväällä hieno kukkiessaan. Happaman maan kanssa tietysti alppiruusut ja atsaleat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä ♥️ Minä ostin juuri ensimmäisen happomarjani, ihan pienen pistokastaimen. Se on lajikkeltaan 'Admiration' ja sillä on lehdissään kapea keltainen reunus. Vaikuttaa aika kivalta.

      Kiva uusi tuttavuus tuo ruusuherukka. En ole koskaan nähnyt sellaista ja kuvassa näyttää kyllä tosi kauniilta.

      Poista
  7. Suunnittelustrategian suunnittelu, ihan mahtavaa 💕. Keltajapaninangervo on kiva helppohoitoinen ja matala pensas. Keväällä huikean hienon värinen. Kovasti odotan tämän(kin) projektisi etenemistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos ♥️ Sain viime syksynä ystävältäni ensimmäisen keltajapaninangervoni. Siitä innostuin ja ostin yhden lisää nyt keväällä. Mielenkiintoista nähdä mitä niistä tulee.

      Poista
    2. Niistä tulee ihanan valoisia, pallonmallisia väriläiskiä muuten niin vihreään puutarhaan!

      Poista
    3. Nyt minulla on kaksi erilaista keltajapaninangervoa (siementaimi ja 'Yan'), joiden kasvua saan jännityksellä seurata.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus. Itse olen lisännyt kovasti pensaita pihalleni, koska en tahdo pystyä hoitamaan enää kunnolla kukkapenkkejä, varsinkaan matalia kasveja. Mielenkiinnolla siis jään odottamaan sinun valikoimaa.
    Pensasruusuja suosittelen, viimeisimmässä postauksessani onkin päivitystä pensasruusuista. Purppuraheisi-, koivu-, rinne ja heisiangervot, viirukirjokanukka, rungolliset syreenit, marjakuusi tulee nyt mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥️ Tuota helppohoitoisuutta minäkin juuri ajattelin. Puutarhamme on suuri eikä joka paikkaan ehdi eikä selkäkään kestä.

      Pensasruusut ovat lisääntyneet puutarhassamme viime aikoina huimaa vauhtia. Minäpäs piipahdan katsomaan millaisia pensasruusuja sinulla on :)

      Poista
  9. Onpa kaunis ruusu tuo Morden Blush! Minneköhän sellaisen istuttaisi...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain olekin :) Saaressahan on tilaa vaikka kuinka. Sinne vain. :)

      Poista