lauantai 28. maaliskuuta 2020

KEVÄTKYLVÖJÄ

Tänä keväänä olen päättänyt saada topakat taimet enkä niitä vänkkyröitä hujoppeja, joita olen aina ennen onnistunut kasvattamaan. Taitojen puuttuessa olen satsannut välineisiin. Tilasin viisi Rootmaster pienoiskasvihuonetta.

Kaikki tilaamani siemenet eivät vielä ole tulleet, mutta pääsin jo kylvöpuuhiin entisten siemenpussien ja muutamien uusien hankintojen turvin. Kuukin sattui sopivasti keikkumaan täsmälleen oikeassa asennossa. Tänä vuonna kuulemma 25.3. - 7.4. on hyvää aikaa kylvää kukkien ja vihannesten siemeniä.

Ensimmäiset tomaatit ovat tulossa. 

Itseäni varten kirjoittelin muistiin muutaman asian. Ensi keväänä saattaisin muuten unohtaa hankkia riittävästi  multaaa, vermikuliittia tai jotain.

Tarvikkeet: 

siemenet: Perennojen siemenet kannattaa tilata ajoissa. Yksivuotisten siemeniä on tähän aikaan kaupoissakin hyvin tarjolla. 

nimisäleet + lyijykynä 

kylvömultaa: 4-5 pientä pussia kylvömultaa on hyvä määrä, jos aion kylvää Rootmastereiden lisäksi vähän muuallekin. 

1-2 pussia vermikuliittia 

pieni kauha vermikuliitin ripottelua varten 

pieni lautanen siemenille 

2 vatia multaa ja kastelua varten 

matala muovikaukalo 

Kurakaukalon päällä työskentely on siistiä hommaa.

Vinkit työhön: 

Nimisäleet kannattaa kirjoittaa valmiiksi. On ihanaa kun ei tarvitse multaisilla käsillä ruveta niiden kanssa värkkäämään. Samalla voi vähän arvioida tulevien kylvösten määrää. Tänä vuonna päätin kylvää ainoastaan 3 + 3 tomaattia ja 3 kurkkua sekä veljelleni yhdet niitä kaikkia, niiden lisäksi kohtuulliset määrät kukkia ja muita vihanneksia.

Multa on hyvä kaataa vatiin. Vadin päällä on helppo täyttää lokerot mullalla. Alla on varmuuden vuoksi muovinen kurakaukalo, joka on vaivaton työn jälkeen suihkauttaa puhtaaksi. 

Rootmasterin yksi ihana puoli on se, että osat voi pestä astianpesukoneessa. 
Kaadan siemenet pienelle lautaselle, josta niitä on helppo annostella.

Rootmaster-lokerikot täytetään puolilleen
kylvömullalla ja ne tiivistetään hyvin.
Loppuosa täytetään ilmavammin.

Rootmaster-lokerikot täytetään puolilleen kylvömullalla ja ne tiivistetään hyvin. Loppuosa täytetään ilmavammin. Pohjalevylle karisseen mullan voi karistaa tai huuhdella pois. Kastelunauhojen täytyy tietysti olla jo paikoillaan lokeroissa, mutta niitä ei oteta vielä käyttöön. P.S. Ensi kerralla kyllä aion asentaa kastelunauhat käyttövalmiiksi saman tien, mutta vettä en kaada pohjalle vielä.

Kastelin lokerikon mullan, kylvin siemenet ja pienten siementen päälle ripottelin vermikuliitin. Sitten vasta panin lokerikon laatikkoon. Sitten vain kansi päälle ja koko komeus valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan aurinkoon.

Kylvöstä pitää sumutella kevyesti kunnes taimet ovat itäneet.

Vähän myöhemmin: 

Kun ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyvät, kylvökset siirretään viileään paikkaan.

Itsekastelujärjestelmä otetaan käyttöön
vasta toisen lehtiparin tultua esiin.

Itsekastelujärjestelmä otetaan käyttöön vasta toisen lehtiparin tultua esiin, koska vasta silloin taimella on riittävästi juuria. Kastelunauhat irrotetaan pitimistä. Pohjalle kaadetaan senttimetrin verran vettä. Jokainen lokerikko kastellaan myös läpikotaisin päältäpäin. Jatkossa vettä lisätään aina tarpeen mukaan niin, että nauhojen päät ovat vedessä. Veden sanotaan riittävän noin viideksi päiväksi.

Kylvömullan ravinteet riittävät 3 - 4 viikkoa.

Kylvömullan ravinteet riittävät 3 - 4 viikkoa. Jos taimien lehdet vaalenevat tai kasvu hidastuu, kannattaa veteen lisätä ravinnetta.

Taimet pitäisi koulia siinä vaiheessa kun kansi ei enää mahdu päälle. 

Koulimista varten hankin Nelson Gardenin melko tukevia ruukkuja. Ne kestävät pesun astianpesukoneessa. Kokeilin.

Sisälle kylvin tomaattia, persiljaa ja sinikatanaa. Tulossa on vielä myöhemmin kylvettäväksi kurkkua ja kesäkurpitsaa sekä kukkia. Ulos vanhoihin, jo viimeisiään veteleviin lokerikkoihin, kylvin sekä monivuotisia että yksivuotisia kukkia.

Ne itse tietävät, milloin on oikea hetki itää.

Muistan lukeneeni jostain, että kukkia voi kylvää ulos vaikka kuinka aikaisin. Ne itse tietävät, milloin on oikea hetki itää. Ihan tarkkaan en tuota ohjetta muista, mutta perennat nyt ainakin voi kylvää. Niistä monethan hyötyvät kylmäkäsittelystäkin. Ihan varmasti myös ne, jotka sopivat syyskylvöihin, voi kylvää ulos aikaisin keväällä. Jos taas havittelee lämpöä vaativia kesäkukkia, ne ehkä hyötyvät sisätilojen lämmöstä kylmänä aikana. Luulisin niiin.

Suurimman nautinnon esikasvatuksesta ulkona saa siinä vaiheessa kun on taimien karaisun aika. Näitä ulos kylvettyjä ei tarvitse juoksuttaa edestakaisin sisään ja ulos. Mikä helpotus!

Ihanaa kevättä kaikille – poikkeustilasta huolimatta!

17 kommenttia:

  1. olipa kiva kuulla kevätpuuhistasi Pauliina:)) oletkin satsannut melkoisesti kevään kylvöihin, laadukkaista tarvikkeista on kyl iloa moneksi vuodeksi.minulle tuollainen itsekastelysydeemi oli täysin uusi juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona! Kyllästyin niin niihin onnettomiin ruipeloihin taimiin, että tänä vuonna päätin hankkia kunnon värkit. Tällä välin ennen kuin ehdin vastaamaan tähän kommenttiin, taimet ovat itäneet hienosti ja ovat oikein hyvässä kasvussa. Kyllä kannatti.

      Poista
  2. Onpa kiva kuulla pitkästä aikaa puutarhakuulumisiasi :) Melkoisen tyylikäs setti kylvöpuuhiin. On ihme, jos nyt taimet eivät ymmärrä kasvaa topakoiksi ja reippaiksi! Tätä postausta lukiessani en kuitenkaan voinut välttyä pieniltä hymynkareilta. Heti alussa kävi selväksi, että oma esikasvatustyylini on sinun tyyliisi verrattuna aivan toinen ääripää. Minun siemenressukkani joutuvat pärjäämään vanhoissa taimipurkeissa, maitorahka- ja jogurttipurkeissa sekä äärimmäisessä ruukkupulassa maitotölkeissä. Eivät saa vermikuliittia päälleen eivätkä edes hienoja nimisäleitä, maalarinteippi purkin kyljessä saa luvan kelvata. Kasvihuoneen virkaa toimittaa kirkas muovipussi ja itsekastelujärjestelmä tarkoittaa sitä, että tarhuri kastelee, kun muistaa. Tunnustan myös, että ruukkuni eivät ole nähneet astianpesukonettakaan sen jälkeen kun niihin on ensimmäisen kerran multaa sisälle laitettu... Tyyli on vapaa, kunhan siemenet pääsevät multaan ja kasvavat aikanaan kauniiksi kukiksi ja satoisiksi hyötykasveiksi. Aurinkoisia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! On ollut niin paljon touhua, että tämä blogimaailma on jäänyt vähemmälle.

      Me taidamme olla ääripäitä myös taidoissa. Minun pitää vähän välineurheilla kun eivät taidot riitä :) Olen käynyt katsomassa sinun blogissasi ja sinullahan kasvaa vaikka mitä. Sinulla on taito hyppysissäsi. minun täytyy turvautua tuollaisiin vippaskonsteihin. Mutta kyllä on kannattanut. Nyt minunkin taimeni ovat topakoita ja reippaita. Ehkä olen niitä innostunut paremmin hoitamaankin :)

      Aurinkoisia kevätpäiviä myös sinne teille ♥️

      Poista
  3. Onnea kylyvöille! Tiällä samat touhut!

    VastaaPoista
  4. Hyvillä välineillä ja tarvikkeilla tulee aina varmemmin hyvää tulosta. Toivotetaan hyvää kasvua! Olipa kiva kun aakkostit kaikki kasvit - sieltä voi tarpeen tullen käydä kurkistamassa, miltä mikin näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun ei ole tarvinnut hankintojani katua. Nyt taimet kasvavat tosi reippaina. Olen innostunut niitä enemmän hoitamaankin.

      Olen jo monesti tarvinnut sitä luetteloa muistini tueksi. Olen niin tyytyväinen kun sain sen valmiiksi.

      Poista
  5. Minä olen huono karaisemaan kasveja, yleensä jätän välistä enkä ole huomannut esim. tomaattien mitään eroa karaistuihin taimiin. Hyvän oloiset kasvatussysteemit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin se karaisu on aina ollut vähän niin ja näin. Ei niitä millään jaksa rahdata edestakaisin.

      Joo, tosi tyytyväinen olen noihin pienoiskasvihuoneisiin ollut. Ja niistä on varmasti monen vuoden ilo.

      Poista
  6. Ohhoh, olipa mielenkiintoinen juttu tuo Rootmaster. Mistä tilasit?

    Nuo Nelsonin ruukut ovat mainioita, saman kokoisia ruukkuja saa monta samaan 'alusastiaan'. Minulla on semmoisia vanhoja vihreitä minikasvihuoneen pohjia joihin kerään koulitut taimet pikkuruukuissaan. Ne vanhat alustat ovat tosi tukevia ja kestävät hyvin taimiruukkujen painon.

    Vermikuliitti on kyllä hyvä, se pitää mullan kosteana ja ainakin tämmöiselle hutilukselle se on hyvä apu.

    Taidanpa hyödyntää suotuisan kylvön ajan ja tyrkätä itsekin basilikat ja muutaman muun yrtin multiin.
    Hyvää kasvua kylvöksillesi ja aurinkoista huhtikuuta Katajakujalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut tosi tyytyväinen noihin Rootmaster-pienoiskasvihuoneisiin. Tilasin ne Willab Gardenilta. Heillä oli hyvä tarjous.

      Olen aikaisemmin käyttänyt saviruukkuja, mutta ne vievät mahdottoman paljon tilaa. nuo muoviruukut ovat paljon käytännöllisempiä. Ne vaikuttavat aika kestäviltä.minäkin ajattelin laittaa ne vanhojen pienoiskasvihuoneitten pohjiin :)

      Hutilus täälläkin - ainakin kasteluasiassa. En pärjäisi ilman vermikuliittia.

      Kiitos samoin oikein mukavaa kasvua ja hyvää kevättä sinne teillekin! Ja erityiset terveiset Rekulle ja Aliisalle ♥️

      Poista
  7. Mielenkiintoista! Varmasti helpottaa kylvötyötä ja kasvatusta tosi paljon.
    Heh, tuli mieleen tekstistäsi se, mitä isäni tapasi sanoa, tarkoitti siis minua, että "hyvillä välineillä huonompikin työmies (tai nainen) saa jotain aikaiseksi. Vaikka en sinun taitojasi epäilekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo isäsi sanonta sopii hyvin minuunkin. :) Olen niin surkea kastelija, että tuollaiset apuvälineet tulevat todelliseen tarpeeseen. Tosi hyvä systeemi se onkin ollut. Kun sain tomaatin taimet koulittua lokerikko pääsi uudestaan käyttöön. Laitoin siihen jaloritarinkannuksen pistokkaita. Saapa nähdä miten ne menestyvät siinä. Siinä on ainakin helppo pitää kosteustasapainoa yllä.

      Poista
  8. En minäkään paljon ole kylvänyt, mutta jotakin aina silloin tällöin. Kevät on niin kiireistä aikaa, ettei aina ehdi noihin kylvöihin paneutua. Oikein hyvää kevättä teille sinnekin!

    VastaaPoista