tiistai 10. huhtikuuta 2018

YKSI HUOLI PÄIVÄSSÄ VÄHEMMÄN

Kaikki merkit viittaavat siihen, että ihan pian juostaan  kilpaa kevään kanssa. Puutarhahullu perheenäiti on taas sen tilanteen edessä, että ainakin vähintään kerran päivässä pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa: puutarhassa kuokkimassa ja keittiössä kokkaamassa.

Joskus puutarhahullu perheenäiti kohtaa myös tilanteita, että on unohtanut käydä kaupassa. Ruusu 'Lac Majeau' on kyllä hankittu ja lamoherukat odottavat istuttamistaan ja tarkemmin ajateltuna taisi samassa kuormassa muutama muukin kasvi olla, kun auto oli niin täynnä, etteivät ruokakassit olisi edes mahtuneet kyytiin.

Uusi perennapenkki on viimeistä silausta vaille valmis
kun puutarhahullu perheenäiti havahtuu flow-tilastaan.

Eikä tässä vielä mitään. Uusi perennapenkki on viimeistä silausta vaille valmis kun puutarhahullu perheenäiti havahtuu flow-tilastaan. Kello on jo viisi. Perheellä alkaa olla nälkä ja perheenäidillä ei ole aavistustakaan mistä taikoisi ruokaa. Seuraavat istutukset on jo hahmoteltu, mutta se ruoka! Ei hajuakaan!

Varauduin näihin tuttuihin tilanteisiin jo nyt. Nyt onkin hyvä aika varautua kun puutarha on vielä lumen, jään ja veden vallassa. Ensinnäkin tein listan ruuista, jotka voi  valmistaa nopeasti pääasiassa pakastimesta tai kuivakaapista löytyvistä aineksista. Vilkaisu listaan ja hetkessä "Mitä tänään syötäisiin" –ongelma on ratkaistu, vaikka jääkaappi ammottaa tyhjyyttään.

Näihin turvaudun kiireessä ja / tai laiskottaessa.

Tämän listan ruuat eivät vaadi pitkää paistoaikaa. Ne valmistuvat joko puolivalmisteista oikaisten tai taikakattilassa eli Thermomixissä itsekseen. Joku ruokalaji, esimerkiksi vihannespannukakku, vaatii hieman tekeytymisaikaa, mutta joskus se on vain hyvä. Siinä välissä ehtii levittämään sopivasti katteet pensaiden juurelle.

Jotta tiukan paikan tullen ainekset näihin löytyisivät kotoa, kirjasin listan ruoka-aineksista – kaikki helposti säilyviä joko pakastimessa tai huoneenlämmössä. Jos pakastimessa on muutama vihannespussi ja pari pussillista perunasoseaineksia, hätätilanteessa saa ruokatarjoilun vaikka yllätysvieraille. Kasviskeitto ja tuoreet perunarieskat häviävät kuin kuumille kiville. Perunasoseaineksista saa nopeasti peruna-purjosipulikeiton, johon halukkaat voivat lisätä nakkeja. Bataattisoseen kanssa perunasoseaineksista saa maukkaan soseen vaikkapa kalapuikkojen tai makkaran seuraksi. Nälkä lähtee taas vähäksi aikaa ja puutarhahullu perheenäiti pääsee viimeistelemään perennapenkin.

Ostoslistan tekeminen helpottuu kummasti kun tsekkaan listan pakasteista ja kuiva-aineista, jotka ainakin on hyvä olla jemmassa.

Toisen listan kirjoitin kuivakaapissa säilyvistä aineksista: munia, tomaattisäilykkeitä, tonnikalaa, kapriksia... Riisit, pastat, jauhot, mausteet ja sen sellaiset jätin listalta pois. Ne merkitsen ostoslistalle heti kun otan viimeisen pakkauksen käyttöön.

Minun ei tarvitse yllättyä, että
appelsiinimehu, suolakurkku tai pähkinät
ovat loppuneet juuri kun minä tarvitsisin niitä ruuan laittoon.

Pyhitin yhden alakaapin näille huoneenlämmössä säilyville ruokatarvikkeille. Tästä salaisesta kaapista löytyy niin tomaattisäilykkeitä, cashew-pähkinöitä kuin tonnikalaakin ja muutamia muita perustarvikkeita. Siis samoja tarvikkeita kuin muistakin kaapeista / laatikoista, mutta nämä ovat ainoastaan  ruuanlaittoa varten – niitä tilanteita varten kun hyllyssä onkin tyhjä aukko.  Sieltä ei käydä hakemassa tonnikalaa välipalavoileivän päälle tai appelsiinimehua  aamupalalle. Sellaiset vapaasti käytettävät ainekset ovat tavanomaisilla paikoillaaan, kuten myös riisit, pastat ja muut vastaavat.

Äidin alakaappi on aivan eri juttu. Tölkki appelsiinimehua on aina jemmassa niitä tilanteita varten, että haluan piristää porkkanakeiton lorauksella appelsiinimehua tai keksin tehdä salaatinkastikkeen appelsiinimehupohjaan. Minun ei tarvitse yllättyä, että appelsiinimehu, suolakurkku tai pähkinät ovat loppuneet juuri kun minä tarvitsisin niitä ruuan laittoon. Alakaapista löytyvät ainekset niin tonnikalakastikkeeseen, tomaattikeittoon kuin ex tempore –salaattiinkin, vaikka nuoriso olisi pyörinyt keittiössä kokkailemassa itselleen välipaloja.

Miestä hymyilytti kun kuvasin kaappia. – Nyt on talon salaisinkin kaappi julkistettu, hän sanoi ymmärtäväisesti. Ihana mieheni!

Kirjoitin listat kartongeille, joista tein kansioon välilehdet. Ohjeet kokosin kuhunkin lokeroon helposti löydettäviksi. Tosin moni ruoka tulee tehtyä ihan omasta päästä. Vaikka tekisin ohjeestakin, noudatan ohjetta vain suurin piirtein. Joka tapauksessa ohjeet löytyvät eikä paistolämpötiloja tarvitse arvailla.

Olen jo jonkin aikaa noudattanut gluteenitonta ruokavaliota, sillä olen huomannut sen vaikuttavan huomattavan paljon kilpirauhasen toimintaan. Jätin terveydellisistä syistä myös maitotuotteet ruokavaliostani.  Olen paljon energisempi ja kaikin puolin paremmassa kunnossa kuin ennen tätä ruokavaliomuutosta. Kuitenkin varsinkin juuston jättäminen pois oli kova pala, juuston ystävä kun olen aina ollut.

Aluksi tuntui, että jääköhän minulle enää mitään herkkuja
kun ruokavalioni on ton, ton ja vielä kerran ton. 

Aluksi tuntui, että jääköhän minulle enää mitään herkkuja kun ruokavalioni on ton, ton ja vielä kerran ton. Sokeriton. Gluteeniton. Maidoton. Kävin ruokaohjevarastoni läpi. Listasin meidän perheelle sopivat arkiruuat ja kokosin sen perään ohjeet. Lista on kuin onkin ilahduttavan monipuolinen, vaikka siitä on karsittu myös sianliha, pääosin myös kana, kaalit ja muutamia muitakin aineita, joita joku perheenjäsenistämme ei voi syödä.

Ohjeet säilytän muovitaskuissa, joissa lehtileikkeet ja sekalaiset paperit pysyvät siisteinä. Muovitaskuihin on helppo sujauttaa myös uusia, kokeilemista odottavia ohjeita.

Näihin ruokiin tarvittavat ainekset pitää ostaa jääkaappiin valmiiksi, mutta ostoslistan tekeminen sujuu nopeasti kun ohjeet ovat lähellä.

Salaateista laadin aivan oman listansa, sillä olen ihminen, joka voisi elää pelkillä salaateilla. Minulla on ollut tapana herkutella juustosalaateilla. Oli ilahduttavaa huomata, että salaattivalikoima on loputon ilman Fetaa, homejuustoa ja muita juustoja, joiden perään olin jo ehtinyt suremaan.

Lista on hyvä apu silloin kun pää lyö tyhjää tai tuntuu jämähtäneen samoihin yhdistelmiin.

Nyt voin taas huoletta miettiä uusia istutuksia,
sillä ruokapuoli on jo puoliksi hoidettu.

Kansion loppuun kokosin vielä luettelon ruuista, joita voi tarjota vaikkapa vieraille tai omalle perheelle vähän parempana ruokana. Ja ihan viimeisenä kokosin listan herkuista: herkullisia voileipiä, maukkaita yhdistelmiä, jotka tahtovat unohtua sekä hedelmävateja ja muuta ihanaa ilman lisättyä sokeria tai makeutusaineita.

Nyt voin taas huoletta miettiä uusia istutuksia, sillä ruokapuoli on jo puoliksi hoidettu. Lapsetkin löytävät listoilta ruokia, joita voivat innostuessaan kokkailla.

Nyt on ainakin yksi huoli päivässä vähemmän.

P.S. Tämä ei ole yhteistyöpostaus kenenkään kanssa. Esimerkiksi Thermomixin linkkasin ihan vain siksi, että se on pelastanut minut pulasta melkein 365 kertaa vuodessa nyt jo ainakin viiden vuoden ajan.

28 kommenttia:

  1. Entäs grillaus? Se on minun "nopeasti hyvä" listalla aika korkealla. Samalla voi häärätä ulkona, mikäli ei unohda grillattavia liian pitkäksi aikaa.

    Minä olen vielä näinä vapaina päivinä tehnyt ruokaa pakastimeen. On yhden hengen annoksia evääksi työmaalle, ja sitten isompia satseja pienenevän perheemme tarpeisiin. Mutta grilli on vain paras, paitsi vesisateella. Sen päällä kun ei ole katosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä grillataan melkein joka sunnuntai kesäaikaan. Valmistelen lasten kanssa ainekset ja mies hoitaa sitten loput. Meillä on nin iso porukkka syömässä (9 henkeä), että grillaaminen on iso operaatio. Aika iso grilli meillä on, mutta silti ainekset eivät mahdu siihen kerralla. Siksi grilliruoka on minun listallani "Vierasvaraa ja parempaa ruokaa itselle"-osastossa.

      Tuo pakastimeen kokkailu on hyvä. Minustakin olisi ihanaa ottaa itse tehtyä ruokaa pakastimesta, mutta minun pitäisi keittää suurtalouskattilalla, jotta saisin ruokaa sinne asti :) Vaikka keitän yleensä aika reilusti, niin harvoin ruuasta riittää edes seuraavalle aterialle. Liikkuvat teinit syövät uskomattoman paljon :)

      En pidä ruuanlaitosta kun olisi niin paljon muutakin innostavaa puuhaa, mutta ihana kun vielä lapset ovat kotona syömässä. Ja erityisen ihanaa on kun lapset antavat hyvää palautetta ruuasta. Grilliruoka saa aina täydet pisteet :)

      Poista
  2. Hyviä ideoita :) Minulla on tapana pitää kaapeissa myös tiettyjä aineksia aina varalta, jos akuutti tarve tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hilu! Minäkin olen yrittänyt varautua, mutta kun monta kokkia häärää keittiössä, niin välillä on tullut yllätyksiä. Hyvä tietysti kun lapsetkin kokkaavat. Nyt yritän vain varautua paremmin :)

      Poista
  3. Todella kauniita listoja olet tehnyt, noita katselee ihan ilokseen. Voi olla että ihan hiukan hyödynnän noita sinun listojasi, sillä niissä oli kerrassaan mainioita kombinaatioita kiireisiin kevätiltoihin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Virpi! Lämmittää mieltä kovasti, että vapisevilla käsillä tehtyjä listoja sanotaan kauniiksi. Olin itse ensin, että tuleekohan näistä yhtään mitään :) Tosi kiva, jos löytyy edes joku pieni vinkki.

      Poista
  4. Hyvä varautua jo ajoissa tuohon ruokaongelmaan. On ärsyttävää hyvän flown vallitessa keskeyttää hommat ruoan laiton tai joskus jopa ruokailun ajaksi. Ajattelin kokeilla ensi kesänä myös lasten palkkaamista silloin tällöin kokiksi. Esim herkkupalkalla. Ansaitsee jälkäruoan, kun kokkaa tai siistii ruokailun jäljet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just noin, ettei aina malttaisi edes syömässä käydä kokkailusta puhumattakaan :) Tuo lasten palkkaaminen on ihan hyvä juttu varsinkin kesällä. Kouluaikana en heiltä paljon kokkausapua viitsi pyytää kun koulu ja muut vievät niin paljon aikaa. Sekin on ihan hyvä vetonaula, että saa lempiruokaansa kun itse kokkaa :)

      Poista
  5. Meillä tehdään monesti ruokasalaatti johon tulee riisiä tai pastaa ja paljon kasviksia vaihtelevasti mitä milloinkin löytyy; sekavihanneksia pakkasesta, papuja, jäävuorisalaattia, tomaattia, paprikaa, herneitä jne. lisäksi joko tonnikalaa, kinkkua tai juustoa kuutioina, joskus lisään vielä joukkoon oliiveja, pikkelsiä tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Lopuksi loraus oliiviöljy, tilkka etikka ja mausteita. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Joo, salaatti on muuten tosi hyvä jääkaapin tyhjennysruoka: salaatin sekaan avatut hedelmäsäilykkeet, paprikan puolikas, purkin pohjallinen aurinkok.tomaattia ja pöydältä kurkut, tomaatit ym. pois pilaantumasta :) Minäkin suosin oliiviöljyä ja etikkaa. Terveellisiä vieläpä. :)

      Olen onnellinen kun lapsetkin tykkäävät salaateista. Toissapäivänä kun sanoin tekeväni ruuaksi salaatin, kuopus kävi jo kahteen kertaan hoputtamassa, että aloittaisin jo. Teki kuulemma niin kovasti mieli :)

      Poista
  6. Huh minulle tuli melkein hiki .Meillä on ohi tämä rumba. Pojat ovat aikuisia ja poissa kotoa, mutta ymmärrän hyvin tilanteen .Kiva postaus .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila! Niin, kaikki keinot on otettava käyttöön, että ehtii sen ruokarumban lisäksi vielä puutarhaankin kun tulee pyykkiäkin tässä vaiheessa aika lailla :) Onhan se toki ihanaa kun lapset pyörivät ympärillä. Ja sitten kun aikanaan lentävät pesästä, nautitaan siitä ajasta :)

      Poista
  7. Ihana Pauliina. 💕
    Aivan ihana kansio sinulla. Miten perusteelisesti olet hoitanut ruokahuollon esivalmistelun, jotta voit keskittyä omiin mielipuuhiisi ja rakkaasi tulevat huolletuiksi myös. Taidan ottaa mallia!

    Minua jäi kiinnostamaan mite glut ruokavalio ja kilppari keskustelevat keskenään. onko vajaatoiminta?

    Mukava postaus siitä miten hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos tästä ihanasta palautteesta, Kaisu! ♥

      Olen niin laiska ruuan laittaja, että pitää keksiä kaikki keinot, jolla helpottaa sitä :) Suunnittelisin vaikka mitä hienoja ruokapäivällisiä, mutta sitten kun pitäisi tarttua kauhaan, tuleekin laiskuus ;) Ja kasvukaudella puutarha houkuttelee enemmän...

      Joo, minulla on kilpparin vajaatoimintaa, ollut viitisen vuotta. En saanut sitä Thyroxinilla tasapainoon ja oireita pois. Tein radikaalin ratkaisun: jätin Thyroxinit ja jatkuvat lääkärikäynnit ja aloin hoitaa itseäni luontaisin keinoin. Regulaatilla ja vastaavalla maitohapapobakteerilla sain itseni kuntoon. Sitten jätin ne pois ja kokeilin gluteenitonta ruokavaliota (ei soijaakaan, se hidastaa kilpparin toimintaa). Nyt labra-arvot ovat sellaiset, ettei lääkäri edes ehdottanut enää Thyroxinia. Ihan optimissa eivät vielä ole, mutta aika hyvät jo. Olen ollut hirveän tyytyväinen.



      Poista
  8. Nopeat ruuat ovat pelastus, toinen hyvä on kokkaava aviopuoliso. Ja perhe joka syö samaa ruokaa pari päivää peräkkäin. Ne ovat meidän perheen keinot arkeen jossa ei aina olisi aikaa laittaa ruokaa.
    Kiitos listauksista, sain tästä pari uutta ideaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokkaaava aviopuoliso olisi ihan huippua, mutta kun ihan kaikkea ei voi saada samassa paketissa, täytyy kehitellä kaikenlaisia muita konsteja :) Meillä on niin iso perhe (syömässä 9 henkeä), että ruokaa harvoin jää seuraavaksi päiväksi. Sen verran rippeitä voi jäädä, että mies ja/tai minä syödään ne kun lapset syövät koulussa.

      Kiitos itsellesi, Katja! Mukava, jos sait ideanpoikasta :)

      Poista
  9. Apua! Enoo koskaa teheny nua monipualista ruakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se lajien määrä kerro sitä kuinka terveellisesti syö. Minä vaan olen tällainen vaihtelunhaluinen :) Aina tulee eri ruokalaji - tai sittenkin lajike - kun omasta päästä tekee :)

      Poista
  10. Kiva postaus! Kyllä on hyvin suunniteltu ruokahuolto ja tuo sinun kansiosi on aivan älyttömän kaunis! Minä ruskistan välillä jauhelihaa pakkaseen ja käytän sitä mm. keittoon tai kiusaukseen kun pitää nopeaa saada ruokaa tai ei ole aikaa kokata.

    Minua kiinnostaisi tietää enempi tuosta ruuan vaikutuksesta kilpirauhaseen? Mitä oot siitä havainnut? Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja ite kun jätin sokerin ja lisäaineet pois (ihottuman takia), niin jouduin (tai sain) vähentää myös kilpparilääkitystä. Tai luulen, että sillä oli syy-yhteys sokeriin ja mahd. lisäaineisiinkin. Olen monesti miettinyt, että kuinka paljon ruoka oikeasti vaikuttaa kaikkiin sairauksiin. Mielenkiintoinen aihe jo senkin takia, että ite huomaan olevani lievästi lääkevastainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eerika, ihanasta palautteesta! Sellainen ilahduttaa aina kovasti. Hyvä idea tuo jauhelihan ruskistaminen. Nopeuttaa sekin aika paljon kiireessä.

      Tuossa vähän ylempänä Kaisulle kerroin omasta kilppariongelmasta. Olen huomannut, että gluteeniton ruokavalio on minulle se kaikista tärkein. Varmasti sekin on hyvä kun en käytä sokeria enkä muitakaan makeutuksia. Luulisin kuitenkin, etten pelkällä sokerittomalla pärjäisi. Soijan vaikutus on ihan selvä: se pahentaa vajaatoimintaa. Tumma suklaa puolestaan parantaa tilannetta. Tietynlaiset maitohappobakteerivalmisteet, kuten Regulat ja Vita Biosa ovat huippuhyviä. Piristävät heti, laihduttavat ja sain niillä labra-arvot siihen malliin, etten tarvitse Thyroxinia lainkaaan.

      Itse olen tullut enemmän ja enemmän lääkevastaiseksi. Thyroxin sai labra-arvot näyttämään hyviltä, mutta oireet jäivät :( Kun sitten jätin Thyroxinit omin päin pois ja siirryin Regulaattiin, D-vitamiiniin ym. laihduin yrittämättä vajaaatoiminnan aiheuttamat 10kg ihan muutamassa viikossa. Palasin muutenkin normaaliin elämään :) Siitä on nyt noin neljä vuotta aikaa ja olen tyytyväinen. Nyt pärjäilen pelkällä ruokavaliolla. Kauaan kesti ennen kuin viitsin tehdä nuo isot ruokavaliomuutokset, mutta kyllä kannatti.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Tuon soijan olenkin jo tiennyt, että on pahasta, mutta tummasuklaa parantavana on ihan uutta. Ei siis haittaa vaikka välillä syönkin 80%suklaata, kun siinä ei ole edes sitä soijalesitiiniä 😉 Pitääpä tutkia noita maitohappo ym. lisäravinteita. Joskus olen ajatellut, että kilppariongelmat on ihan "pikku sairaus", mutta ei se kyllä sitä ole. Ei varsinkaan silloin kuin arvot seilaa miten sattuu ja oireet on tietenkin aina sen mukaisia 😥 Mulla raskaudet vielä vaikuttanut tosi paljon arvoihin ja tietenkin siten oireisiin.

      Poista
    3. Kilppariongelmat esitellään pikku juttuna, jotka hoituvat tuosta noin vain Thyroxinilla, mutta eihän se niin ole. Olen itse kokenut tuon arvojen seilaamisen ja se on ihan kamalaa. Kauan hyppäsin labroissa ja määriä säädettiin ja säädettiin, mutta ei! Lopulta kyllästyin ja aloin kuunnella omaaa kehoani ja hoitaa luontaisisn keinoin. Labrassa käyn silloin tällöin ja hyvin on menenyt. Ai niin, homeopatiaakin olen käyttänyt. Voimia sinulle ♥

      Poista
  11. Sinulla on ihana ja kaunis reseptikirja!
    Tuollaisen minäkin tarvitsisin...aina jollain nälkä eikä kaapissa mitään!
    Yleensä se on sitten mieheni sanomaa 'sitä samaa', eli tonnikalapastaa. =D
    Hyvää toki sekin!

    Kevään ja kesän puutarhatouhut syyhyttävät jo sormia siellä.
    Minäkin yritän raivata kalenteriini päivän puutarhalle...lähinnä nuorennusleikkausta kaipaavia pensaita tarjolla, oleannteri, bougainvillea, lyijykukan kuritus-leikkaus ja naapuriin leviävät kärsimyskukat ja muratit.
    Ehkä vähän lannoitetta ja uutta multaa perään.

    Valoisia kevätpäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna! Aivan ihana kuulla, että pidät reseptikansiostani. Olen joka päivä tosi tyytyväinen. Se innostaa kokeilemaan uusia juttuja kiireessäkin, kuten tänään. Tekaisin nopsasti jauhelihakeiton italialaisittain: perusjauhelihakeitto valkosipulilla, tomaattimurskalla ja suolakurkulla höystettynä :) Sain lapsilta kehuja :)

      Tosi kiva kuulla mitä sinun huhtikuun puutarhapuuhiisi kuuluu. Se on niin erilaista siellä. Minun murattini ovat vielä ulkovarastossa. :)

      Poista
  12. Ihan huikea postaus, olet ehdottomasti oman elämäsi Martha Stewart, ja vielä paljon enemmän! Meitä on vain viisi, mutta puutarhakaudella tilanne on usein juuri tuo: koko sakki nälässä, kun ruokahuollosta vastaava kykkii ties missä perennapenkkien lumoissa... Salaattivinkit otan ainakin muistiin, kun lämpimämmät säät ovat täällä eikä ruuan tarvitse välttämättä enää olla kuumaa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Kiitos, Kaisa, ihanasta kommentistasi! Nyt ovat idealistat olleet tarpeen kun alkoivat puutarhakelit. Niin kyykitään täälläkin ja kas kummaa, eivät ruuat pyöri ulkona mielessä ;) Turha kuvitella, että siellä perennanvarsia leikatessa miettisi tulevaa ruokaa, vaan kuten sanoit, perennapenkkien lumoissa siellä pyöritään :)

      Ole hyvä! Kiva, jos sait ideaa. Salaatit ovat minun lemppareitani:)

      Poista
  13. Ihmettelen sinun perusteellisuutta, vaikka se ei tullutkaan yllätyksenä:) Suunnittelet ja toteutat, vieläpä oikein kauniisti! Ihailtavaa. Hyvä suunnittelu helpottaa varmasti arjen kiireessä.
    Kilpirauhasen vajaatoimintaa on varmasti monenlaista. Minulla lääkkeetön hoito ei ole mahdollista eikä ruokavalinnat vaikuta minun tapauksessa. Minun kilpirauhanen on surkastunut. Käytän aika paljon soijarouhetta ja soijatuotteita. Olo on kuitenkin ihan hyvä ja painokin kohtuudessa. Oikeastaan paino ei saisi tällä iällä minulla enää pudotakaan. Eikä kyllä noustakaan. Olisi kivaa olla kokonaan ilman Tyroksiinia, mutta oireet alkavat heti voimakkaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Leena! En ole käsityöihminen, mutta tykkään silti joskus näperrellä jotakin ja yrittää saada aikaan kaunista. Kiva kuulla, että pidit lopputulosta kauniina. Tällaiset jutut ovat minun käsitöitäni :) Kansio on helpottanut arkea ja monen monta kertaa. Puutarhassa kun ei tule mietittyä, mitä tänään syötäisiin.

      Niin, eihän sitä vajaatoimintaa varmasti silloin voi ruokavaliolla hoitaa, kun kilpirauhanen on surkastunut. Ja varmasti vajaatoimintaa on monenlaista. Minä en saanut Thyroxinista apua. Labratulokset menivät kohdilleen, mutta oireet jäivät. Minun oli pakko etsiä muita vaihtoehtoja. Nyt olen tyytyväinen ja jatkan näin niin kauan kuin tuntuu hyvältä ja labratuloksetkin pysyvät hyvinä.

      Hyvää vointia ja aurinkoista kevättä!

      Poista