keskiviikko 11. syyskuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: TURKU

Olemme usein matkustaneet Turkuun kasvien perässä puutarhamyymälän ollessa ykköskohde. Sen lisäksi olemme ehtineet päivän reissulla käymään joissakin muissakin mukavissa paikoissa, esimerkiksi kauppahallissa. Turun kauppahalli onkin mielestäni yksi Suomen kauneimmista.

Puutarhakohteiden lisäksi olen ottanut listalle muiden muassa Turun pääkirjaston sekä pari muraalia. Muraaleja olisi paljon enemmänkin, mutta mainitsin vain kiinnostavimmat. Puistoja Turussa on monta, mutta puistoja en yleensä ole näihin listoihin valinnut, ellei siellä ole ollut jotakin erityistä. Tähän valitsin ainoastaan Ruissalon kansanpuiston ja Linnanpuiston. Kannattaa vinkata, jos tiedät puiston, missä erityisesti kannattaa käydä.

Vielä on monta mielenkiintoista kohdetta näkemättä, joten niistä minulla ei ole kuvia. Aukioloaikoja en ole tähän laittanut, koska niissä saattaa tapahtua muutoksia.


RUISSALON SAARI

Ruissalo on ollut Turun linnan hovin metsästyspaikka. Nykyään siellä voi ihailla tammimetsiä ja 1800-luvun pitsihuviloita sekä paistatella päivää uimarannalla. Saaressa on myös Kansanpuisto, kylpylä sekä kasvitieteellinen puutarha.

 
RUISSALON KANSANPUISTO

Ruissaloon perustettiin 1800-luvulla promenadi eli Yleinen käytävä. Sittemmin sen nimi on muutettu Ruissalon Kansanpuistoksi. Puiston pinta-ala on 4,7 hehtaaria. Alue rajoittuu meren puolelta uimarantaan sekä viihtyisään niemenkärkeen, jossa on yhteysaluslaituri. Keskellä aluetta sijaitsee vanha ravintolarakennus. Kansanpuistosta lähtee kohti Pikku-Pukkia kaunis rantapromenadi pitsihuviloineen.

Kansanpuistontie 76 Turku


TURUN YLIOPISTON KASVITIETEELLINEN PUUTARHA


Ruissalossa toimii Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja sen kasvikokoelma sisältää yli 5000 lajia ja lajiketta. Ulkopuutarhassa voi nähdä laajan valikoiman hyötykasveja, ruusuja, kukkaniittyä, kivikkokasveja sekä eksoottisia puita ja pensaita. Kasvihuoneissa on laajat mehikasvien ja trooppisten lajien kokoelmat. Puutarhasta löytyy kolme keinolampea.

Ruissalon puistotie 215 Turku
+358 50 4090151
Puutarhaan on pääsymaksu.


LINNANPUISTO

Enemmän kuin itse Turun linna minua kiinnostaa linnan puisto, jonka alku on vuodessa 1900. Tuolloin kaupunginpuutarhuri Mauritz Hammarber ehdotti puiston rakentamista Turun linnan ympärille, sillä mereltä päin saapuvien huomio kiinnittyi ensimmäisenä nimenomaan linnan alueelle. Hammarberin seuraajana toimi puutarha-arkkitehti Söderberg.

Sataman puolelle tehtiin tuuheat istutukset, jotta savu ja melu eivät kulkeutuisi puistoon. Puistoon suunniteltiin ja ehkä toteutettiinkin näyttävä renessanssityylinen temppeli ja villiviinein katettu 20 metriä pitkä pergola sekä lukuisia muita koristeellisia rakennuksia. Puisto oli varmasti komea ja täytti tehtävänsä katseenvangitsijana. Valitettavasti kauneus on katoavaista. Puiston hoito laiminlyötiin ja kaupunkilaiset valittivat puiston muistuttavan kaatopaikkaa. Turun kaupungin 700-vuotisjuhlien kunniaksi puistoa kunnostettiin. Kunnostustöitä tarvittiin myös toisen maailmansodan pommitusten jälkeen.

Puisto on kasvillisuudeltaan hyvin monipuolinen käsittäen noin sata eri puu- ja ruohovartista kasvilajia. Puistossa kasvaa muun muassa koristepensaita, perennaryhmiä, sembramäntyjä, vaahteraa, tammia ja hevoskastanjoita. 

Linnankatu 80 Turku


SALAINEN PUUTARHA & KESÄKAHVILA (Kesäkohde)

Kesäkahvilan ympärillä kukoistaa puutarha. Mikäs sen mukavampaa kuin käydä kahvilla ja ihailla saman tien puutarhaa.

Avoinna sopimuksen mukaan.

Pahaniemenkatu 53 Turku
0400522019


KURALAN KYLÄMÄKI

Kuralan Kylämäki on aito 1950-luvun neljän tilan maalaiskylä, jonka alueella on ollut asutusta jo rautakaudelta lähtien. Kylämäen upeissa maisemissa voi ulkoilla ympäri vuoden ja tapahtumien yhteydessä pääsee tutustumaan 1950-luvun arkiseen elämänmenoon ja alueella sijaitseviin rakennuksiin. Pihapiiriin voi tutustua omatoimisesti myös museon aukioloaikojen ulkopuolella.

Jaanintie 45 Turku
+358 2 2620420


BRINKHALLIN KARTANO

Brinkhallin kartano sijaitsee Kakskerran saaressa. Kartanon omistaa säätiö, jonka tavoitteena on tuoda historiallisesti arvokasta antia kaiken kansan nautittavaksi.

Kesäkahvila Pehtoorinsiipi on ollut Brinkhallin pehtoorin eli tilanhoitajan asunto ja konttori.

Brinkhallin kartanolle pääset autolla, veneellä tai Fölin kyydillä.

Brinkhallintie 414 Turku


APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALO

Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo, josta löytyy 1700-luvun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki saman katon alta. Qwenselin säätyläiskodissa pääsee tutustumaan sen kuuluisimman asukkaan, Suomen kirurgian isän Joseph Pippingin perheen elämään ja aikakauteen. Apteekkimuseon offisiinissa puolestaan löytyy Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus vuodelta 1858.

Läntinen Rantakatu 13 Turku
+358 2 2620280


ELÄVÄN KULTTUURIN KOROINEN

Elävän kulttuurin Koroinen ry:n ylläpitämä historiallinen pihapiiri, jossa sijaitsee mm. myrkyttömiä viljelypalstoja, permakulttuuritoimintaa, mehiläispesiä, savipaja, pyöräkirppari ja idyllinen kahvila.

Koroistentie 2 (Catilluksentie) Turku
040 360 0830


TURUN PÄÄKIRJASTO


Turun upea, uutta ja vanhaa yhdistävä pääkirjastokortteli tarjoaa kulttuuria eri muodoissa. Arkkitehtonisesti näyttävä rakennus tarjoaa tilat tapahtumille ja näyttelyille sekä useita lukunurkkauksia. Koko kirjastossa toimii langaton verkko, ja kävijöiden käytössä on myös useita kirjaston tietokoneita.

Itse viihdyin pitkään lastenosastolla katselemassa satuaiheisia pieniä näyttelyitä.

Linnankatu Turku
+358 2 330000


TURUN KAUPPAHALLI


Wanha Turun Kauppahalli on tunnelmallinen ostospaikka. Sinne kannattaa mennä fiilistelemään, vaikka ei olisi tarvetta ostaa mitään. Kannattaa silti käyttää tilaisuus hyväksi ja kokeilla paikallisia herkkuja.

Kauppahalli on avattu jo 1800-luvun lopussa.

Eerikinkatu 16 Turku


NAVETTA KORTTELIRAVINTOLA


Tätä ihanaa vanhaan tiilirakennukseen tehtyä ravintolaa voin suositella. Miljöö on ainakin ihan viimeisen päälle. Nautin erittäin maukkaan lounaan. Salaattipöytä oli runsas ja ruoka herkullista. Eikä ollut edes kallis.

Ravintola on kuulemma tunnettu artesaanipitsoistaan. Pitsat on valmistettu täysin käsityönä kekseliäillä täytevaihtoehdoilla. Muutakin ruokaa löytyy.

Virusmäentie 9 Turku
+358 40 1244112


MURAALI PINO


Vanhojen mainosten ja maalaustekniikoiden innoittamana taiteilija Jukka Hakanen maalasi Luostarinkadun koulualueen talon seinään kasan koulutarvikkeita, sillä alue on tunnettu pitkästä perinteestä koulujen sijaintipaikkana. Teos nimeltä Pino on valmistunut vuonna 2016.

Huomasithan, että Pinon alapuolelle on jätetty ihmisen verran tilaa, jotta voisit pidellä valokuvissa pinoa kämmenelläsi! Harmi, että en itse sitä huomannut ajoissa.

Luostarinkatu 15, Turku


MURAALI NIGHT WALK


Turun Nuorisoteatterin päätyseinässä on bulgarialaisten Arsek & Erasen maalaama muraali nimeltä Night walk, joka on valmistunut 2016.

Ursininkatu 4, Turku


VIHERLASSILA


Viherlassila on yksi suosikkikaupoistani. Valikoimat ovat monipuoliset ja kasvit on laitettu kauniisti esille. Palvelukin on ollut tosi hyvää. Viherlassilan kasvien perässä olemme matkustaneet Turkuun useammankin kerran.

Alakyläntie 2 Turku


FLÖR PELTOLA

Pyörähdin kerran nopeasti hakemassa muutaman ostoslistallani olleen tuotteen ja samalla reissulla löysin kauniin köynnöstuen. Jäi sellainen tunne, että tänne haluan uudestaankin.

Kaurakatu 43 Turku

2 kommenttia:

  1. Kiitos, oli mukava katsella turkulaisia kohteita! Ei ihan Turussa, mutta naapurissa Kaarinassa on Kaarinan Veteraanipuisto, jossa on valtavasti erilaisia ruusuja. Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tykkäsit. :) Kiitos matkavinkistä! Ne ovat aina tervetulleita.

      Poista