Avaruus – keittiön terassin edessä oleva istutusalue – on itselleni hyvin tärkeä paikka. Istun usein iltaisin terassin penkillä jäsenet päivän töistä raukeina ja ihailen ilta-aurinkoa. Hellepäivinä varjoisalla terassilla on ihana laskostella pyykkiä tai istuskella muuten vain.
Kuu, maa ja tähtisumu.
Nimensä tämä alue sai siitä, että huomasin istuttamieni kasvien lajikenimien liittyvän yhteen. Olin istuttanut kalvakankeltaisia ’New Moon’ -kulleroita, kuunliljoja, ’Stardust’ -maksaruohoa sekä ’Blue Globe’ -sinipallo-ohdaketta. Kuu, maa ja tähtisumu. Tähtisumu on jo laskeutunut, mutta muut kasvit voivat hyvin.Kahden suuren lehtipuun välisen alueen suunnittelu ei ollut
aivan helppoa. Kuljin yrityksen ja erehdyksen tietä. Annoin tälle aikaa.
Sahasin lepikon pois. Kunnostin maan. Aloin istuttaa kasveja suunnitellusti ja suunnittelematta. Taimimoisiolta tarttui mukaan kaksi kermankellertävää kulleroa. Pinsiön reissulta puolestaan oli pakko saada pari pallo-ohdaketta. Tännehän ne päätyivät. Istutin sitruunatimjamia ja akankaalia. Voisin myöhemmin vaihtaa niiden tilalle jotakin muuta. Alueelle levittäytyi myös maahumala.
Istutin valkoisen ’Claire de Lune’ -pionin, mutta aika pian huomasin, ettei paikka ollut ollenkaan sopiva syväjuurisille kasveille. Sain unohtaa jaloritarinkannukset ja sen sellaiset. Onneksi. En vielä siinä vaiheessa tiennyt, että alueesta piti tulla aivan toisenlainen. Erilainen kuin mikään muu alue puutarhassamme.
Kalpeankeltaisista kulleroista ja loistotädykkeistä olin innoissani, mutta muuten alue haki muotoaan monta vuotta. Istutin suuren takaosan täyteen kaukasianmaksaruohoa. Koko ajan ajattelin, että maksaruoho on vain väliaikainen ratkaisu ja torjuu rikkakasveja sen aikaa, että keksin muuta.
Asiat loksahtivat kohdilleen, kun kuvioihin tulivat arovuokot
sekä kauhtuneen vaaleanpunaisen ja aprikoosin väriset kellukat. En muista, kummat
tulivat ensin. Ajattelin, että arovuokot saisivat loistaa kuin tähdet taivaalla,
ja niitä saisi olla paljon. Kukat ja myöhemmin siemenhahtuvapallot nousisivat
matalasta matosta niin kauas kuin silmä kantaa – tai ainakin kukkalaareihin
asti.
Olin pitkään suunnitellut, että istuttaisin taustaksi koivuangervoaidan, jonka leikkaisin muotoon. Isän kuoleman jälkeen muutin suunnitelmani ja aidan tilalle tulivat kukkalaarit, mutta se on jo toisen tarinan aihe.
Kiintopisteeksi halusin patsaan. Istutin sen kivillä
täytettyyn reikäpohjaiseen saaviin, jotta sain sitä nostettua korkeammalle. Muuten
pieni patsas hukkuisi kasvillisuuden sekaan.
Luonto yllättää. Tällä kertaa se tarjosi heinäkuun iloksi sinililoja kurjenkelloja. Valkoisia pihlajan kainalossa oli jo ennestään. Ehkä pidän niistä. En ole vielä varma. Siellä täällä törröttävät korkeat kukkavarret tuovat hieman sekavan vaikutelman. Toisaalta ne kasvavat korkeiksi vasta sen jälkeen, kun muut ovat jo kukkineet. Ja jos niitä kylväisi oikein paljon, vaikutelma olisi erilainen. Täyteläisempi.
Alueen etureunaan eli laatoituksen viereen istutin tänä keväänä ’Apfelblute’ -verikurjenpolvea sekä hopeahärkin. Tuo verikurjenpolvi on hennonvaaleanpunainen ja sopii minkä tahansa kanssa yhteen. Hopeahärkki puolestaan tuo valoa ja eloisuutta läpi kasvukauden.
Alueella on muutama suurehko kivi. Yhden kiven edessä kasvaa
viiruhelpi ja jalokelloja. Toisen kiven edessä on valkoalpia. Loppukesän ja syksyn iloksi
on myös yksi syyshortensia sekä virginiantädykettä.
Alue on mielestäni riittävän hyvä näinkin, mutta jos intoa riittää, muutaman asian voisin vielä tehdä. Syyshortensia näyttäisi paremmalta kolmen ryhmänä. Vaihtoehtoisesti syyshortensialle voisi etsiä toisen paikan. Yksivärisiä kuunliljoja voisi lisätä pohjoiskulmaan. Kevätkukkia saisi olla enemmän. Tänä keväänä istutinkin jo amerikankulleroita. Ja ehkä niitä kurjenkelloja voisi kylvää vähän lisää tai sitten vain odottaa, että ne kylväytyvät itsekseen. Ai niin, ja loistotädykkeille aion viritellä matalahkot ristikkotuet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti