lauantai 19. lokakuuta 2019

NIIN TAI NÄIN – PERENNAN VARSIEN LEIKKAAMINEN

En pystynyt hillitsemään itseäni, vaan menin leikkaamaan perennan varsia. Jaloritarinkannuksia, pioneja, tädykkeitä, kulleroita... Kiusaus oli vastustamaton, kun ajattelin siistiytyvää puutarhaa, selkeämpää ilmettä ja kevään vähenevää työmäärää. Sorruin, kun puutarhasalkkuni, maan mainio kantoväline oli käden ulottuvilla. Sääkin suosi.

Yleensä neuvotaan, että perennojen varret pitäisi leikata vasta keväällä. Perennat saisivat niistä talvella suojaa. Sitä paitsi leikattujen varsien sisään voi kerääntyä vettä. Ainakaan liian aikaisin niitä ei pitäisi leikata, sillä kasvit ottavat kuihtuvista varsista talteen ravinteita.

Suurin osa kasveista pärjää
vallan mainiosti hoidosta huolimatta.

Onneksi puutarhaelämä ei ole niin mustavalkoista. Suurin osa kasveista pärjää vallan mainiosti hoidosta huolimatta. Tekipä niin tai näin. Helpotuksen huokaus! En toiminutkaan ihan väärin.

Syksyllä leikkaamisessa on etunsa: varret on helpompi siivota kompostiin ja keväällä on vähemmän työtä. Vaikka jotkut talventörröttäjät ovat kauniita, suuri osa kuihtuneista varsista tekee puutarhanäkymästä rähjäisen.

Pionit leikkaan sitten kun ne ovat ruskeita. Nyt saan vielä nauttia niiden kauniista siemenkodista. 'Jan van Leeuwenilla' ne ovat erityisen kauniit. Pioni on kuvan ottamisen jälkeen alkanut muuttua pilkulliseksi. 

Olen päätynyt noudattamaan seuraavia ohjeita:

Tavanomaiset perennat voi leikata milloin tahansa kunhan ne ovat muuttuneet keltaisiksi ja alkaneet lakastua. Esimerkiksi pionit, syysleimut, ritarinkannukset, tarhaiiso…

Kukkineet versot voit poistaa heti, kun kukat ovat kuihtuneet – ellei sitten halua kerätä siemeniä. Esimerkiksi tädykkeet, lupiinit, kyläkurjenpolvet…

Unikoiden leikkaamisella ei ole kiire. Ne saavat mieluusti varistaa siemenensä maahan. Kuva on viime vuodelta. 

Lajit, joilla on isot putkilomaiset varret, leikataan vasta keväällä. Ne saattavat muuten kerätä vettä, joka jäätyy taimen tyvellä. Onttovartiset perennat voi leikata pitkiksi tapeiksi ja taittaa maata vasten, ettei vesi pääse kasvin sisään. Esimerkiksi jaloritarinkannukset, tattaret, nauhukset, putkilot…

Paksu jätekerros voi jarruttaa uutta kasvuun lähtöä keväällä.

Tiheä ja lehtevä perennakasvusto kannattaa leikata syksyllä. Se helpottaa talvehtimista. Paksu jätekerros voi jarruttaa uutta kasvuun lähtöä keväällä. Esimerkiksi poimulehdet...

Arimmat kasvit kannattaa leikata vasta keväällä tai ainakin suojata esimerkiksi havuilla, lehtikerroksella tai muulla katteella. On myös arkoja kasveja (en tarkalleen tiedä mitä), jotka pitää leikata syksyllä. Ne pitää joka tapauksessa suojata – jos on talvisuojausihminen. Parsa ainakin kuuluu näihin leikattaviin, vaikka ei kovin arka olekaan.

Kauniit perennat voi jättää talventörröttäjiksi. Esimerkiksi kaunopunahatut, syysmaksaruohot, päivänliljat, iirikset, heinät…

Iirikset näyttävät vielä hetken kauniilta. Kuva on viime vuodelta.

Kirjoitin tämän jutun Cherin (blogista Autuas olo) innoittamana. Hän kirjoitti vuosi sitten: ”Vasta herännyt perennainnostukseni olisi iloinen jos se saisi imeä tietoa esimerkiksi kasvien lannoituksesta. Millä ja milloin? Muutenkin perusjutut (se varsinainen työ) kiinnostavat, esimerkiksi milloin leikkaat perennoiden varret. Olen hyötyviljelijä ja huomannut, että perennoilla on omat lakinsa.”

Kiitos, Cheri, hyvästä kysymyksestä! Tätä on tullut pohdiskeltua itsekin. 

21 kommenttia:

  1. Perennojen syyshoidossa tuntuu olevan kaksi vallitsevaa suuntaa. Toinen ei leikkaa mitään ja toinen leikkaa melkein kaiken. Olen löytänyt jonkinlaisen tasapainon noiden kahden suuntauksen välissä. Leikkaan korkeimmat kasvit, silppuan ne murskaavalla oksahakettimella ja kippaan osan takaisin istutusalueille, loput puiden ja pensaiden alle. Keväällä sirottelen ohuelti multaa päälle ja taas on siistiä. Niin luonnonmukainen ei puutarhani ole, ettäkö jaksaisin keväällä katsoa syksyllä siivoamattomia penkkejä. Ainakin isommat kasvit pitäisi silputa pienemmäksi, jotta maatuisivat paremmin. Osittain nämä asiat ovat makuasioita ja onneksi jokainen saa tahollaan tehdä, kuten itse haluaa. Kuten sanoit, hyvin ovat kasvit pärjänneet, teet niin tai näin.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin taidan olla noiden kahden välimaastossa. Leikkaan syksyllä niin paljon kuin ehdin ja jaksan. Keväällä sitten loput.

      On tosi hienoa kun viitsit hakettaa varret. Minunkin pitäisi ne silputa ja kipata takaisin.Valitettavasti niin paljon intoa ei minulla syksyllä ole.

      Kiitos samoin oikein hyvää viikonloppua sinne teillekin!

      Poista
  2. Minä leikkaan (mieheni avustamana) perennanvarret aina syksyllä. Jopa kaikki onttovartiset kasvit ja eipä siitä ole näyttänyt olevan ainakaan meillä mitään haittaa. Perennapenkit siistiytyvät oleellisesti leikkauksen myötä ja mikä parasta keväällä, jolloin muutoinkin on paljon työtä, on yksi työ vähemmän odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minullakin on monesti mennyt onttovartiset samalla kuin muutkin eivätkä ole siitä kärsineet.

      Sama täällä: tykkään siististä näkymästä ja keväällä juostaa kuitenkin kilpaa kevään kanssa.

      Poista
  3. Ja minä kuulun niihin, jotka eivät syksyllä leikkaa tai siivoa kukkapenkkejä ollenkaan. En kyllä hirveästi siivoile niitä keväälläkään, murskaan vain isoimmat pystyyn jääneet varret kukkapenkin katteeksi. En jostain syystä erityisemmin pidä puhtaasta multapinnasta. Talvella pystyssä sojottavat perennanvarret ovat hyvänä huomiomerkkinä lapsille, missä sopii juoksennella ja missä ei. Siivoamattomista versoista myös näkee itse keväällä, missä on kasvanut mitäkin, eikä tule ihan niin helposti kevään suuressa innossa kitkeneeksi unohdettujakaan pikkutaimia pois rikkaruohoina :D Osa kasveista on kyllä aivan järkyttävän rumia näin syksyisin. Esimerkiksi vanha saksankurjenmiekkani: se alkaa kellastua jo elokuussa ja tähän aikaan sen kohdalla on niljaista, ruskeaa mössöä. Se pitäisi piilottaa kauniimpien kasvien sekaan, jotta ei hyppäisi ihan niin rehvakkaasti silmille. Vielä en ole siinä ihan onnistunut.

    Tuo oli muuten hyvä ohje, ettei liian aikaisin kannata mennä leikkelemään. Kuulin asiaa testanneelta ihmiseltä, että rauhassa lehtensä kellastuttanut kasvi on seuraavana keväänä kookkaampi kuin vieressä kasvanut lajitoverinsa, jolta on leikattu lehdet ennen tuleentumista. Vaikka kasvit sietävät vaikka mitä ja harvoin voi onneksi tehdä mitään katastrofaalisesti väärin, niin joissain asioissa kannattaa hetki miettiä ennen toimintaa. Näitäkin juttuja voi itse kukin puutarhassaan testailla ja hakea itselleen ja omalle puutarhalleen sopivimman tavan. Luulen, että jos meillä olisi lehtokotilo-ongelmaa, saattaisin siivota syksyllä kukkapenkkejä vähän tarkemmin, jotta mahdollisimman moni nilviäinen jäisi vaille piilopaikkaa. Toistaiseksi kotiloita ei ole näkynyt, joten mennään boheemisti :D Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän tässä harrastuksessa onkin yksi hyvä puoli, ettei ole niin nuukaa miten tekee.

      Toit esille hyviä näkökohtia. Minä vaan en jaksa katsella rumia varsia kovin kauan. Ensi kesänä meillä on juhlat, joten yritän tehdä mahdollisimman paljon hommia pois alta.Tykkään myös kerätä varret pois kun ne vielä ovat melko kuivia.

      Minulla on itsessäni pitelemistä, etten mene leikkaamaan liian aikaisin. Tykkään leikata niitä varsia, siinä näkee ainakin työnsä jäljen.

      Kiitos mukavasta kommentistasi! Samoin oikein hyvää viikonlopun jatkoa sinne teillekin!

      Poista
  4. Mullaki jää liki kaikki moskat talaveksi penkkiihi. Eihän ne mitää kaunistuksia oo, muttaku täälä tuulisella lakeurella asuu, nii o kasviilla eres jotaki suajaa. Kesällä leikkaan kyllä aika innokkahasti kukkinehia ja kaatuulevia varsia. Syksyysin leikkaan lähinnä vaan suurimmat kärhöpehkot, jotta maharolline lumi pääsis juurelle asti. Keväällä puutarha onki sitte ku uus, ku siälä muutaman päivän siivuaa. Son vauhrikas startti uutehen kasvukautehen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se on keväällä sitten mahtava tunne kun puutarha siistiytyy yhdessä hujauksessa. Tuo on varmasti tärkeä näkökulma, etteivät kasvit jää talveksi ihan ilman takkeja varsinkin tuulisella paikalla.

      Poista
  5. Minulla jää tasan kaikki perennat leikkaamatta syksyllä. Sinne jäävät hangen alle. Syksyllä todellakin jotuuu leikkaamaan kaikki, mikä on ihan hirmuinen urakka. Keväällä valtaosa lähtee joko haravalla vetäisemällä tai taittelemalla paksuimmat varret poikki. Pionit ja muut paksuvartiset vain joutuu leikkaamaan. Mielestäni tämä säästää paljon töitä ja käsiä. Leikotut perannamaat olisivat kyllä silmälle tosi paljon siistimmät, mutta lopulta lumi peittää kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jätin joskus aikaisemmin kaikki leikkaamatta ja tosiaan lähteväthän ne keväällä helpommin.Jossain vaiheessa innostuin leikkaamaan osan syksyllä, että on keväällä vähemmän hommaa. Viime syksynä huristelin kaikki pensasleikkurilla ja innostuin.Nytkin pensasleikkuri odottaa innokkaana hommia 😄

      Poista
  6. Minä jätän lähes kaikki perennanvarret talveksi. Kesäkukat siivoan pois penkeistä. Toivon perennanvarsien keräävän paremmin lumisuojaa, kovat pakkaset ovat oikeastaan joka talvi jossain vaiheessa täällä meidän korkeudella. Kauniita eivät kuihtuneet varret ole ja keväällä on paljon työtä, mutta onneksi olen keväällä aina energiapiikin kanssa pihalla. Huhtikuussa suorastaan odottaa kaikkea tekemistä ulkona pitkän talven jälkeen :). Nyt taas alkaa olla virta vähissä. Hyvää sunnuntaipäivää ja alkavaa viikkoa sinulle Pauliina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, keväällä sitä aivan pursuilee energiaa, joten äkkiä on puutarha siivottu.ja onpahan jotakin tekemistä jo silloin kun ei vielä pääse istutus- ja kitkemishommiin 😄.

      Virta on täälläkin vähissä, mutta pensasleikkurissa onneksi akkua riittää. Innostun aina syksyllä leikkaamaan kun saa niin paljon näkyvää aikaan. Näillä korkeuksilla en hirveitä pakkasia ole pelännyt eikä minulla arkoja kasveja olekaan.

      Kiitos samoin sinulle! Toivotaan kuulaita syyspäiviä.

      Poista
  7. Pitääkö minun tehdä pioonilleni jotain? Edes käydä katsomassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit nukkua yösi rauhassa 😊. Pionit ovat vielä sen verran pieniä, että lumi kyllä pääsee versojen väliin suojaamaan juuristoa. Sitten kun puskat ovat suuria ja ne on tuettu, kannattaa versot taitaa tai katkaista. Silloin ne saavat hyvän suojan lumesta.

      Poista
  8. Täällä yksi, joka pitää siististä näkymästä ja leikkaa kaikki perennanvarret syksyllä - myös onttovartiset! ja sieltäpä ne keväisin nousevat, syksyllä siivotusta penkistä... Mutta arvostan heitäkin, jotka jättävät varret kasvien suojaksi ja maanparannusaineeksi, viisasta väkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin, että pidät siististä näkymästä. Niin minäkin. Ja on tosi hyvä, ettei puutarhanhoidossa ole niin tarkkoja sääntöjä. Puolensa kussakin ja jokainen saa valita itselleen parhaat puolet 😀.

      Poista
  9. Minä leikkaan osan perennoista (ne rumimmat) ja osan jätän talveksi paikoilleen. Leikatut osat joko silppuan penkkiin katteeksi tai vien puutarhakompostiin. Mitään absoluuttisen tarkkaa menetelmää minulle ei ole, teen aina niin kuin kulloinkin tuntuu parhaalta :) Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa minäkin saisin niin paljon aikaiseksi, että silppuaisin varret takaisin katteeksi.

      Minäkin teen fiiliksen mukaan enkä harmittele, jos jotakin jää tekemättä. Lumi peittää ne kuitenkin.

      Kiitos samoin mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  10. Itse leikkaan perennojen varret ja murskaan ne ruohonleikkurilla lisäravinteeksi nurmikolle. Pienemmät perennat murskaan suoraan leikkurilla. Hyvin ovat talvehtineet ja uudet kasvaneet. Tosin tontti on kuivaa ja hyvin vettä läpäisevää hiekkamoreenia, joten ei pintavesiongelmia ja jäätymisiä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin pääosin leikkaan perennojen varret syksyllä, vaikka jotkut lähteet neuvovatkin toisin. Onhan siitä paljon hyviä puolia.

      Tuo on juuri hyvä, että kasvinosat päätyvät uudelleen käytettäviksi puutarhaan. Minä kierrätän ne kompostin kautta, koska meillä nurmikon leikkaa robotti.

      Poista