sunnuntai 23. helmikuuta 2025

HARMAA PUUTARHASSA

Joutsenten poikaset, kivi, patinoitunut puu, betoniruukut, sinkkiämpärit ja kastelukannut. Harmaa edustaa minulle nostalgiaa, rauhaa, tyylikkyyttä. Isoina pintoina vaikutus kuitenkin muuttuu. Helsingin radan varren betonikaupungit suorastaan ahdistavat minua, maalaismiljööseen tottunutta. Toki niiden ahdistavuus ei johdu pelkästä väristä, mutta harmaa korostaa vaikutelmaa.

Puutarhavarastossa värimaailma on rauhallinen harmaa-valkoinen.

Laajoina alueina harmaa saattaisi olla lattea, suorastaan tylsä.

Pieninä pläntteinä ohotanmarunat, nukkapähkämöt ja hopeahärkit tuovat puutarhaan eloisuutta ja valoa. Erityisesti valkoisen seurassa ne antavat tyylikkään vaikutelman. Laajoina alueina harmaa saattaisi olla lattea, suorastaan tylsä.

Ohotanmaruna leviää huomattavasti hillitymmin kuin muut marunat.

Harmaan seurassa pastellisävyt
näyttävät entistäkin hehkeämmiltä.

Kirjassaan Värien puutarha Jouko Rikkinen sanoo, että harmaa korostaa vihreän sävyeroja. Erityisen hyvin hopeanharmaa sopii pastellisävyjen seuraan. Harmaan seurassa pastellisävyt näyttävät entistäkin hehkeämmiltä. Harmaa sopii myös kirkkaiden värien seuraan rauhoittamaan liian räikeää vaikutelmaa.

Useimmiten harmaalehtiset kasvit – kuten kellanvalkeakukkainen euroopanalppitähti, muita marunoita hillitymmin leviävä ohotanmaruna, pehmeälehtinen nukkapähkämö ja nopeasti leviävä hopeahärkki – suosivat aurinkoisia kasvupaikkoja. 

Hopeahärkki on kiitollinen kukkija.

Kesäkukkasommitelmiin sopivia yksivuotisia hopealehtisiä ovat ainakin hopeavillakko, rentovartinen hopeakäpälä sekä riippuva hopeavitja.

Kissankäpälällä on hopeinen nukka. 

Amerikan Yhdysvalloissa harmaa liitetään
usein kalleuteen, laatuun ja kestävyyteen.

Harmaa on tavallinen, huomaamaton väri. Harmaata pidetään välissä olevana värinä, kahden ääripään, mustan ja valkoisen, sekoituksena. Monissa kulttuureissa harmaa liitetään vanhuuteen ja viisauteen. Amerikan Yhdysvalloissa harmaa liitetään usein kalleuteen, laatuun ja kestävyyteen. Meilläkin harmaa kuvannee ylellistä. Sen sijaan Kiinassa ja Japanissa harmaa kuvastaa halpuutta.

Harmaa antaa tilaa muille väreille.

Harmaa ei ole kovin hyvässä huudossa. Arki on harmaata, sää on harmaa ja harmaa talouskin huolettaa. Tuo kaikki alkaa jo tuottaa harmaita hiuksia. Ja se, että itsekin näyttää harmaavarpuselta. No ei kaikki sentään niin harmaata ole! Harmaimmankin päivän taivaalla on monia kauniita sävyjä: vaaleaa ja tummaa, siniharmaata ja helmenharmaata. Tasainen arki on ihan parasta. Ja harmaavarpusenkin rinnassa sykkii lämmin sydän.


Harmaita tai harmahtavia kasveja

Alppitähti

Plantagenin sivuilta poimittua: “Alppitähti istutetaan mieluiten keväällä, kun hallaa ei enää esiinny, hyvin läpäisevään ja runsaskalkkiseen maahan. Kostea maa ei sovellu alppitähdelle. Lisäksi se vaatii suoraa auringonvaloa. Muista lannoittaa tavallisella puutarhalannoitteella kasvukauden aikana. Jos kaikki sujuu hyvin, voit odottaa alppitähden alkavan kukkia kesä-/heinäkuussa ja jatkavan kukintaa syyskuulle. Alppitähti soveltuu myös kuivakukaksi tai leikkokukaksi. Se pysyy kauniina pitkään ja sopii hyvin myös kukkakimppuihin.

Alppipiikkiputki

Alppipiikkiputki kukkii heinä-syyskuussa suurin, hopeansinihohtoisin ja mykerömäisin kukin. Myös tukevat ja pystykasvuiset varret ovat siniset. Kasvukorkeus on 70-80 cm. Kukinnot houkuttelevat perhosia ja ne sopivat hyvin myös kuivakukiksi. Kukinnan päätyttyäkin kasvi on koristeellinen vielä pitkään hopeisiksi muuttuvien suojuslehtiensä vuoksi. Kasvupaikaksi valitaan aurinkoinen, kasvualustaksi kuiva tai tuore, kalkittu, ravinteikas ja hiekkapitoinen vettä läpäisevä ja paksu kasvualusta. Kasvaa mieluiten rauhassa samalla paikalla. Viihtyessään alppipiikkiputki kylväytyy itsestään.

Hopeamaruna

Ohotanmaruna


Helminukkajäkkärä

Villanukkajäkkärä


Villanukkajäkkärä on matala ja topakka. Kaunis hopeanharmaa, runsaskukkainen ryhmä- ja kivikkokasvi, korkeus noin 30 cm. Kukkii pitkään heinä- syyskuulla. Pensastava ja tuuhea kasvutapa. Kasville valitaan aurinkoinen paikka ja kuivahko tai tuore, vettä läpäisevä ja kalkkipitoinen maa. Viihtyy paahteisellakin paikalla, jos multaa on riittävästi. Sopii hillittykasvuisten perennojen joukkoon. Helppo lisätä jakamalla.

Valkohärkki / hopeahärkki


Valkohärkki on helppohoitoinen maanpeite- ja kivikkokasvi, joka kukkii runsaasti valkein kukinnoin kesäkuussa. Hopeinen, mattomainen kasvusto peittää maan hyvin. Sopii hyvin kivikkoryhmiin, reunakasviksi, muurin päälle ja rinteisiin nurmikon asemasta. Kasvupaikkana aurinko-puolivarjo, maaperä kuivasta tuoreeseen, niukkaravinteinen ja hyvin kalkittu. Ei siedä seisovaa vettä talvella.

Tarhaimikkä ’Margery Fish’

Tämä tarhaimikkä kukkii vaaleanpunaisin tai sinisin kukin touko-kesäkuussa. Korkeus on 30 cm. Kasville valitaan puolivarjoinen paikka. Kasvi on melko kestävä.

Hopearikko 

Pienet harmaanvihreät lehtiruusukkeet peittävät maanpinnan ja talvehtivat. Kukkii runsaasti kesä-heinäkuussa valkein pienin kukin. Viihtyy aurinkoisessa ja kuivassa kasvupaikassa. Kasville valitaan aurinkoinen paikka ja kuivahko, niukkaravinteinen, soransekainen hiekkamulta. Hopearikko on kestävä ja se leviää hillitysti.

Koiruoho

Koiruoho on monivuotinen alle metrin korkuiseksi kasvava ruoho, joka on kauttaaltaan hopeanhohtoisen silkkimäisen karvan peitossa. Kasvin tuoksu on voimakkaan ryytimäinen. Hailakankeltaiset melko kookkaat kukat puhkeavat loppukesästä. Kukkamykeröt ovat nuokkuvia, ja ne ovat ryhmittyneet toispuoliseksi tertuksi. Koiruohoa voi tavata vanhan viljelyn jäänteenä ja uutenakin tulokkaana Etelä- ja Keski-Suomen kuivilta pihoilta, niityiltä ja laitumilta.

Tarhakylmänkukka


Tarhakylmänkukalla on mätästävä, tiheäversoinen kasvutapa. Sen kapealiuskaiset, nukkaiset lehdet ovat himmeänvihreät. Kellomaiset, nuokkuvat kukat ovat suuria, vuokkomaisia, violetteja, punaisia tai valkoisia. Lehdissä ja kukissa on harmaita haivenia. 

Hopeatäpläpeippi

Hopeatäpläpeipillä on kirjavat lehdet ja se kukkii runsaasti valkoisin tai liilanpunaisin kukin. Perenna kasvaa nopeasti ja leviää tehokkaasti maanpinnassa suikertavilla rönsyillä.

Nukkapähkämö


Nukkapähkämö on tuuheita, hopeanharmaita kasvustoja muodostava perenna. Samettiset lehdet ovat harmaanvalkeat, pehmeänukkaiset ja kasvavat ruusukkeina. Kukinto on melko huomaamaton, mutta lehdistö sitäkin kauniimpi.

Hopeapensas

Epäsäännöllisen muotoinen pensas. Korkeus ja leveys 100 – 150 cm. Nuoret versot punaruskeat. Molemmin puolin hopeansävyiset lehdet. Hopeiset, mitättömän pienet, voimakastuoksuiset kukat. Hopeanväriset marjat, jotka pysyvät pensaassa talvellakin. Paksu, syvälle tunkeutuva juuristo. Kasville valitaan aurinkoinen tai jopa paahteinen paikka ja kuiva tai tuore, hiekansekainen, kevyt maa. Kestää hyvin leikkausta, mutta ei juuri sitä tarvitse. Ei esiinny tuholaisia. Kasvi leviää helposti juuriversoista, etenkin alasleikkauksen jälkeen.

Tämä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Pensas kannattaa istuttaa pohjattomaan saaviin leviämisen estämiseksi.

Hopeakuusi ’Glauca’, ’Hoopsii’

Pallohopeakuusi ’Glauca Globosa’

Pensassembra ’Glauca’

Paljakkapaju ’Haltia’


Paljakkapaju 'Haltia' on kaunis ja kestävä maanpeittopensas. Nopeakasvuisena se levittäytyy jo parissa vuodessa lähes kaksimetriseksi. Korkeutta pensas kasvaa n.30-40 cm. Paljakkapajulla on harmaanukkaiset lehdet ja punertavat versot. Keväällä puhkeavat norkokukat ovat vaatimattomat. Paljakkapaju sopii hyvin vaikeisiin paikkoihin, kuten kuiviin rinteisiin, tai nopeaa maanpeittoa vaativiin kohtiin. Pensasta ei juurikaan tarvitse leikata, mutta ränsistyneen kasvuston voi nuorentaa alasleikkaamalla keväällä ennen kasvuun lähtöä. Paljakkapaju viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa, kuivassa tai tuoreessa, keskiravinteisessa maassa.

Villapaju

Hohtavan hopeanukkainen, tuuhea pikkupensas. Kukkii keväällä näyttävästi keltaisin norkoin, tärkeä mesikasvi pölyttäjille. Pyöreähkö pensas, korkeus 80-100 cm. Kestävä ja helppohoitoinen. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Tuore, jopa märkä ja ravinteikas maa. Vyöhykkeille I-VIII.

Hopeapaju eli hopeasalava

Tyrni


Yksivuotisia:

Hopealehti eli hopeavillakko

Hopeavitja eli hopeaputous

Hopealanka


Hopealanka on viehättävä hopeanvärinen kasvi, jolla on sotkuinen, hieman rento kasvutapa. Erittäin koristeellinen yhteisistutuksissa värikkäiden kesä- ja syyskukkien kanssa. Tekee pyöreät keltaiset kukinnot. Kestää hyvin kuivuutta.

Hopeakäpälä

Hopeakäpälä on pyöreälehtinen, rentovartinen amppeli- ja reunuskasvi, jonka lehdet ja versot ovat hopeisen nukan peittämiä. Hopeakäpälä on helppohoitoinen, voimakaskasvuinen ja syksyisin kylmänkestävä. Kasvia käytetään amppeli- ja reunuskasvina, se sopii myös maanpeitekasviksi ja ryhmien täytekasviksi.

7 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos taas mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Kommentti tuohon hopeapensaan saaviin istuttamiseen. Saa olla varmaan melko syvä saavi jos sillä meinaa saada estettyä. Juurivesa tulee läpi asfaltistakin eli vahvaa tekoa on. Itselläni on pihan nurkassa vanha yksilö, anopin peruja. Tekee juurivesoja kyllä mutta sen kanssa pärjää. Pidän hopeisesta sävystä enkä aio siitä luopua. - terkuin pienen pihan Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä ja tärkeästä palautteestasi! Rajaamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa näiden voimakkaasti leviävien kasvien kohdalla. Jos sattuisi olemaan ylimääräinen betonirengas, niin sehän voisi olla hyvä. Hopeinen sävy olisi kyllä aivan ihana, joten voi olla, että pensas ilmestyy joskus tontin nurkkaan. :)

      Poista
  2. Muistelisin, että vain lännenhopeapensas tekee juurivesoja. Idänhopeapensas ei niinkään.

    VastaaPoista
  3. Harmaallakin on paikkansa, puutarhassakin:)

    VastaaPoista
  4. Ihana harmaan sävyinen kirjoitus. <3
    Harmaa on hyvä tausta, sitä vasten värit saavat kontrastia. Arki voi olla harmaata, mutta kaikki arkinen kauneus peilautuu sitä vasten hyvin, jos vain ehtii pysähtyä huomaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ♥ Tuo on ihan totta. Kontrastia ja toisaalta harmoniaa täytyy olla, jotta lopputulos olisi mielenkiintoinen. Harmaa arkihan voi olla mukava kuin (harmaa) villasukka. :)

      Poista