tiistai 8. toukokuuta 2018

KYLVÖPUUHISSA

Päätin kylvää herneet. Niitä minulla oli jo valmiina. Olin haaveillut niiden kylvämisestä jo viime vuonna, mutta tuli kaikenlaista. Ihan roppakaupalla. Kirjoitin siitä otsikolla Juhlahousuja ja herneensiemeniä.

En tiedä onko kuu kohdallaan, mutta
maa on varmaankin jo tarpeeksi lämmintä.

En tiedä onko kuu kohdallaan, mutta maa on varmaankin jo tarpeeksi lämmintä. Kävelen päättäväisesti Potageriin. Lohkot ovat puhdistuneet katteiden alla, joten homma on helppo.

Ai niin, suihkulähde kannattaa korjata ennen kylvöä. Ei tarvitse sitten varoa uusia kylvöksiä. Suihkulähde olikin koko viime kesän retuperällä. Allasmuovissa oli reikä ja hiekatkin olivat valahtaneet. Projekti odotti  kunnon korjaussuunitelmaa. Nyt minulla on sellainen ja käyn innolla altaan kimppuun.


Ei muuta kuin vettä pumppaamaan, loput äyskäröin ämpäreihin. Tiilireunus sivuun odottamaan, rikkinäinen allasmuovi pois, altaan muotoilu uudelleen. Mittaamista, lapioimista, lisää hiekkaa. Hiekan tasoitus ja tiivistys, kangas alle, uusi allasmuovi, tiilireunus paikoilleen, reunojen leikkaaminen tasaisiksi, pumpun asennus ja lopuksi tiilikäytävien muotoilu altaan uusia mittoja vastaaviksi.

– Saat varmaan kärrätä minut kottikärryillä sisälle,
nauran miehelleni illalla kun
asentelen päivän viimeisiä tiiliä veden rajaan. 

Onneksi saan miehistä apua. – Saat varmaan kärrätä minut kottikärryillä sisälle, nauran miehelleni illalla kun asentelen päivän viimeisiä tiiliä veden rajaan. Selkä on jo hullun kipeä. – Nyt vielä pääsen kävelemään, mutta mitenkähän lie sitten kun olen saanut loput tiilet paikoilleen, lisään.

Seuraavana päivänä jatketaan. Maa täytyy muokata. En ole syksyllä tullut kääntäneeksi sitä talikolla, joten savipaakkuja riittää hajotettavaksi. Ripaus kalkkia. Kalkitsen saman tien nurmikon kun kalkkiämpäri nyt on haettuna. Sitten takaisin Potageriin. Muokkaamista ja tasaamista.


– Kappas vain, altaan reunoilla kasvaneet ruohosipulit näyttävät jääneen väärään paikkaan nyt kun altaan läpimitta pieneni hiukan, totean. Niiden siirtäminen on pikku juttu.

Oikeasti suurten ruohosipulituppaiden nostelu maasta vaatii voimaa. Kahden talikon avulla paakku sentään halkeaa helposti ja ohuet juuret eroavat toisistaan kauniisti ja siistissä rivissä. Miten ne voivatkaan liukua toistensa lomasta noin hyvässä järjestyksessä! Silmä tarkkana poimin juolavehnän alut voimakkaasti tuoksuvien ruoholaukkojen seasta ja istutan paakut maahan.

– Ah, kuinka kaunista! huokaan epätoivoisesti.
– Siis ihan oikea auton lämmitystolppa suihkulähteen viereen! hämmästelen.

Mies värkkää sähkövetojen kanssa. Sähkökaapelit on jo valmiiksi vedetty maahan altaan viereen, mutta mitenkäs ne kytketään suihkulähteen pumppuun? Siis mihin pistorasia tulee? Soitto sähkömiehelle valaisee asiaa. Säädösten mukaan pistorasiat eivät saa talvella jäädä lumen alle.  – Auton sähkötolppa on sopivan korkea, sähkömies sanoo ja lisää asentaneensa niitä suihkulähteitä varten. – Ah, kuinka kaunista! huokaan epätoivoisesti. – Siis ihan oikea auton lämmitystolppa suihkulähteen viereen! hämmästelen. Asia jätetään hautumaan.

Alkaa näyttää jo kivalta. Vesi lorisee altaassa. – Kuuooovi, kuuooovi, kuuooovi, krrr-krrr-krrr-krrrr, kuuluu kuovin liverrys. Minä nostan tiilen kerrallaan sivuun, asettelen sen pian takaisin polulle, samaan tasoon reunan kanssa. Nyppään rikan sieltä täältä tiilien välistä.


Neljän pitkän päivän jälkeen laitan siemenet likoamaan. Siementen liotessa ehdin vielä tehdä viimeisen silauksen Potagerissa. Tasoitan maan. Asettelen viimeisen polunpätkän tiilet kohdilleen.

Kahdessa päivässä sää on muuttunut kesäiseksi. Leppeässä etelätuulessa vedän kylvövaot. Painan herneet maahan ja peittelen. Kastelen. Auringon jo laskiessa raahaan herneille vielä tukikepit.


Seuraavaksi aion kylvää porkkanoita. Älkää ihmetelkö, jos minua ei näy eikä kuulu. Olen kylvöpuuhissa.

Lämpimästi tervetuloa, Blogit.fi-sivuston kautta liittynyt uusi lukijani! On tosi kiva kun olet halunnut jäädä seuraamaan blogiani. Toivottavasti saat iloa tästä.

28 kommenttia:

 1. Ihana postaus!
  Suihkulähde on niin kaunis ja näen jo sieluni silmin kaikki kauniit kasvit sen äärellä...ehkä se sähkötolppakin saadaan jonnekin piilotettua.

  Aurinkoa päiviisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! Jos viljelisin tehokkaasti, en tekisi tuollaista :) Kauneus menee tehokkuuden edelle. Minunkin silmissäni siintävät runsaina ryöppyävät kasvit.

   Joo, sähkötolpalle on jo suunnitelma. Ehkä postailen siitä joskus.

   Kiitos samoin, iloista viikon jatkoa!

   Poista
 2. Hui, selkää alkoi kolottaa melkein jo lukiessa! Mutta kerrassaan hienoa jälkeä tuli, aivan ihanat nuo allas ja kiveykset. Ihana löytö tämä sinun blogi, kahlasin sen läpi muutama viikko sitten. Jatkan seurailua lukijana, vaikka jouduinkin tekemään sen salaisesti bloggerin änkyröinnistä johtuen. Se nimittäin oli sitä mieltä, että haluan alkaa lukea blogiasi tyttönimelläni. Mukavaa toukokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Inka, aivan liikuttavan ihanasta kommentistasi! Että olit kahlannut läpi vanhojakin juttuja! Kaikkea se Blogger keksiikin!

   Selkä on kovilla ja kaikki muutkin paikat. Nyt on vuorossa porkkanan kylvö, mutta eihän se nytkään mennyt ihan noin vain ;) Kiviä on kannettu ja mitä kaikkea... Kiva kuulla, ettei raataminen ole mennyt hukkaan, vaan kaunista tulee :)

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 3. Onpa ollut urakka. Ruohosipuli tuntuu kutsuvan jollain mystisellä tavalla juolavehnää puoleensa. Vannoin kitkeväni kaikki pois ja taas on tupas täynnä juolavehnää. Tänä kesänä on operaationa kunnostaa yrttipenkki, yritän poistaa juolavehnään taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä nostin monet ruohosipulituppaat maasta ja puhdistin juolavehnästä. Ne olivat pysyneet aivan puhtaina. Luulen, että vain sillä tavalla ne saa kunnolla puhdistettua kun ottaa juurineen ylös. Muuten joku juurenpätkä väkisinkin jää :(

   Voin kuvitella, että sitten on kiva fiilis kun olet saanut yrttipenkin puhtaaksi. :)

   Poista
 4. No Huh, olipa urakka! Mutta näyttääpä altaasi nyt niin upealta ja mitä se onkaan kesällä, voin vain kuvitella.
  Mukavia kylvö-päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo ja vielä on porkkanat ja punajuuret kylvämättä ;) Millainen urakka se sitten lieneekään :) Kiva kuulla, että Potagerini näyttää silmääsi hyvältä. Kiitos, Mari!

   Samoin sinne touhukasta toukokuuta!

   Poista
 5. On tuas tyätä piisannu, mutta tulipa komia. Ilo on tuallaasehen potagerihin kylyvää. Ny ilimojaki piisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tältä tantereelta eivät työt lopu :) Kiva kun pidät lopputuloksesta - tai eihän se urakka vieläkään loppu ole. Kylvöt jatkuvat. Olen jo kantanut askelkivet ;) Kiva nyt on huhkia kun on ihanat ilmat.

   Poista
 6. Voimia säästämättä puutarhuri puuhaa iltamyöhään eikä lopeta, ennenkuin on tyytyväinen, näinhän se menee, ja niinhän siinä kävi: Upea lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Mukava kuulla, ettei puurtamisemme mennyt hukkaan, vaan tuli kaunista. Jos vielä satoakin saadaan, se on aina plussaa :)

   Poista
 7. On se herneiden kylvö pitkä projekti. Aika homma teillä on ollut. Joskus täytyy yksi kasvukausi tuojotella jotain paikkaa, saa kerättyä sisua paikan kuntoon laittamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en itsekään arvannut miten monta päivää siihen meni. Nyt on meneillään porkkanoiden kylvöprojekti. Siihen jo osasinkin vähän varautua :) Joo, ja niitä kunnostettavia paikkoja kyllä isossa pihassa riittää :) Onneksi inspiraatio iskee usein ihan suunnittelematta.

   Poista
 8. Aikamoista keväthuumaa ollut sielläkin :)
  Vesiaihe pihassa on ihan parasta, kiva kun sait kunnostettua sen. Ihania kevätpäiviä ja vetreitä lihaksia Pauliina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa keväthuumaa olla liikkeellä :)

   Kiitos, vetreitä lihaksia sopiikin toivotella! Rehkiminen tuntuu ihan joka paikassa :) On aina niin hieno fiilis kun saa yhden nurkan kuntoon, varsinkin kun on ehtinyt haaveilla siitä kauan aikaa.

   Kiitos samoin sinulle oikein hyvää toukokuuta!

   Poista
 9. Onhan siinnä ollut puuhaa kerrakseen. Ihana tuo suihkulähde allas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hilu! Kiva, että pidät siitä. Ei ole mennyt raataminen hukkaan ;)

   Poista
 10. Onpa herneillä siinä mahtavat tilat itää ja kasvaa! Toivottavasti ajan mittaan saadaan kuvia niistä ja muista suihkulähteen äärellä kasvavista. Tulee varmasti upea kokonaisuus - ja lisäksi maukasta purtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Kyllä varmaan tulee otettua lisää kuvia ja julkaistuakin niitä, varsinkin jos vielä saan ne porkkanat kylvettyä :) Kovin paljon en vielä syötäviin satsaa kun olen siltä kantilta vähän myöhässä, mutta kukkia toivottavasti tulee sitäkin enemmän.

   Poista
 11. Hei! Löysin juuri blogiisi. Miten hieno allas ja potager! Tervetuloa vastavierailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit vierailulle :) Ja kiitos kun pidät potagerista altaineen! Tulen toki vastavierailulle nyt kun on niin kuuma, että on kiva istua sisällä viileässä.

   Poista
 12. Auton sähkötolppa, sehän on hieno köynnöstuki ;-)

  VastaaPoista
 13. Hih, näin se usein menee...
  Pikkuisen voi tulla mutkia matkaan, mutta lopulta päästään päämäärään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä, ahkera puutarhaihminen, sen tiedät, että niinhän se menee :) Taitaa pitää paikkansa sekin sanonta, että työ tulee työn luo (vaikka ei se ihan tätä taida tarkoittaakaan).

   Poista
 14. Suihkulähde on hieno,mutta tota kiviaitaa niin ihailen.Pitäis ruveta itekkin kiven keruuseen ja aidantekoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuovi! Ajattele, että sain sen kivimuurin ihan yllätyksenä. Se oli suorastaan vahinko, mutta tosi kiva sellainen :) Kirjoitin siitä joskus: https://kukkaetkaali.blogspot.fi/2018/02/aviomiehen-kauhun-hetki.html

   Poista