perjantai 20. lokakuuta 2023

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: TAMPERE (1) PUUTARHAKOHTEET

Tampereella on niin paljon nähtävää, että teen sieltä kaikkiaan neljä juttua. Tässä ensimmäisessä jutussa esittelen puutarhakohteita siirtolapuutarha-alueista palatsin puutarhaan. Eikä kannata odottaa ensi kesään: monet kohteet ovat varsin viehättäviä myös syksyllä ja talvella. Useilla ravintoloilla on kaunis terassi tai pihapiiri, mutta ne kaikki eivät mahtuneet tähän juttuun mukaan. Niitä esittelen myöhemmin. 


HATANPÄÄN ARBORETUM & PUISTOKAHVILA


Hatanpään arboretum on Tampereen helmi. Puisto on upea kaikkina vuodenaikoina.

Hatanpään kartanon alueella sijaitseva luonnonkaunis ja iso puistoalue on aivan Pyhäjärven rantamilla. Kartanon kupeessa on ruusutarha, joka puhkeaa täyteen kukkaansa myöhäiskesästä, heinä-elokuussa. Alueella toimii myös puistokahvila 1920-luvulla rakennetussa sairaalan entisessä saunarakennuksessa.

Puistossa on helppo liikkua pyörätuolilla.

Hatanpään puistokuja Tampere
Parkkipaikka on pieni ja paikka on suosittu, joten voit joutua etsiskelemään parkkipaikkaa.


MILAVIDA & PALATSIN PUUTARHA


Milavida nimi tulee venäjästä ja tarkoittaa sulomaisemaa, kaunista näköalaa. Maisema harjun laelta Näsijärvelle tosiaankin on kaunis, vaikka ei enää luonnonkaunis olekaan, kuten palatsin loiston aikoihin. Palatsi on upea ja sen puutarha näkemisen arvoinen, vaikka se lienee varjo vain entisestä. Labyrintti sentään on jäljellä. Vierailimme katsomassa ruskavärejä hyisessä tuulessa lokakuussa, mutta varmasti palaamme uudestaan kesäaikaan.

Palatsin rakennutti Finlaysonin omistajasukuun kuulunut Peter von Nottbeck. Peter ja Olga von Nottbeckin perheeseen syntyi neljä lasta: Iris (1895), Andrée (1897) ja kaksoset Alfred ja Olga (1898). Olga-äiti kuoli samana päivänä, kun kaksoset syntyivät. Vaikeudet eivät siihen loppuneet. Saatettuaan vaimonsa Lielahden sukuhautaan Peter von Nottbeck joutui selvittelemään keskeneräisen palatsinsa rakennusasioita, jotka eivät sujuneet kuten piti. Muun muassa rakennusurakoitsija oli mennyt konkurssiin. Keväällä 1899 Peter yllättäen kuoli umpisuolentulehdukseen. Palatsi jäi nyt neljälle pienelle orpolapselle, jotka asuivat Milavidassa palveluskuntineen.

Ajan kuluessa von Nottbeckit lähtivät Tampereelta yksi toisensa jälkeen ja palatsi myytiin Tampereen kaupungille 1905. Palatsista tehtiin museo. Kaupunki nimesi palatsin Näsilinnaksi.

Sisällissodan sytyttyä tammikuussa 1918 Tampere jäi punaisten haltuun ja he perustivat Näsilinnaan tukikohdan. Taloon oli osunut yli 4 000 ammusta tai sirpaletta ja lähes kaikki ikkunat, ovet ja kaakeliuunit olivat rikkoutuneet.

Näyttelyt avattiin yleisölle uudelleen 1920. Museo selvisi talvisodan pommituksista varsin pienin vaurioin. Seuraavalla vuosikymmenellä museotoiminta oli vilkasta ja sen uudet, modernit näyttelyt olivat esimerkkinä muille Suomen museoille. Museo suljettiin elokuun lopussa 1998 odottamaan peruskorjausta, joka siirtyi vuosi toisensa jälkeen.

Remontti alkoi vihdoin syksyllä 2013. Ensimmäisen kerroksen edustustilat palautettiin mahdollisimman tarkasti 1890-luvun henkeen. Palatsin sisätilaa hallitsee korkea eteishalli, jonka ympärille huoneet sijoittuvat. Ensimmäinen kerros oli tarkoitettu edustuskäyttöön, toinen kerros perheelle ja heidän vierailleen. Kolmannessa kerroksessa asui palvelusväki. Toisessa kerroksessa toimii nyt museo, ensimmäisessä museokauppa ja kahvila.

Mukaansatempaavan ääniopastuksen, aitojen esineiden, näyttävien pukujen ja näköisnukkien sanotaan takaavan kävijälle vaikuttavan näyttelykokemuksen. Sen uskon. Ehkä ensi kesänä käyn. Puistosta löytyy muun muassa suihkulähde, muistomerkki ja leikkipuisto.

Puistossa on leveät ja helppokulkuiset käytävät pyörätuolia ajatellen. Puisto on kuitenkin korkealla harjulla, joten korkeuserot ovat suuret.

Milavidanrinne 8 Tampere
p. +358 40 831 4054

Osoite on kahvilaan, mutta sen pihassa ei voi pysäköidä muuten kuin invakortilla. Palatsin pihalla on yksi invapaikka. Lähimmät pysäköintitalot kävelyetäisyydellä ovat P-Plevna, P-Näsinkulma ja P-Frenckell.

Yleisöopastukset sisältyvät museon pääsymaksuun. Myös puutarhassa on kesäisin opastuskierroksia.


KAHVILA MILAVIDA

Kahvila sijaitsee alkuperäiseen, 1800-luvun lopun henkeen kunnostetussa Milavidan palatsissa. Kahvilassa voi nauttia suolaisia ja makeita herkkuja tai ostaa liput museo Miladivaan. Kahvilasta löytyy myös kaksi terassia.

Milavidanrinne 8 Tampere
041 311 0535

Osoite on kahvilaan, mutta sen pihassa ei voi pysäköidä muuten kuin invakortilla. Palatsin pihalla on yksi invapaikka. Lähimmät pysäköintitalot kävelyetäisyydellä ovat P-Plevna, P-Näsinkulma ja P-Frenckell.


AHLMANEDU


Ahlmanin koulun säätiön eli AhlmanEdun pihapiiristä löytyvät Pirkanmaan perinnepiha, majoitusta tarjoava Kartano ja kahvila Tilapuoti. Perinnepihalle on kasvikuulutusten avulla kerätty perinnekasveja ja taltioitu pirkanmaalaista kasvi- ja puutarhahistoriaa. Omenatarhan vierestä löytyy kasvimaa ja laitumilla laiduntaa suomenkarjaa. Tämä on kiva käyntikohde.

Perinnepiha on kaikille avoin ja esteetön puutarha. Pihasta löytyy runsaasti parkkipaikkoja Ahlmanin Kartanon edestä.

Hallilantie 24 Tampere
0505056276


NEKALAN SIIRTOLAPUUTARHA


Nekalan siirtolapuutarha täytti 90 vuotta vuonna 2022, ja palstamäärältään se on maamme kolmanneksi suurin. Alue on kaunis pienine puutarhoineen. Vieraat toivotetaan tervetulleiksi alueelle läpi vuoden.

Muotialantie 43 Tampere
Alueelle on vapaa pääsy.


NIIHAMAN RYHMÄPUUTARHA

Niihaman ryhmäpuutarha sijaitsee Näsijärven rannassa. Siirtolapuutarha-alueella on 126 mökkiä/palstaa ja Siirtolapuutarhamuseo.

Siirtolapuutarhamuseo on avoinna kesäsunnuntaisin.

Luhtaankartanontie 39 Tampere
p. 040 724 9695


RAHOLAN SIIRTOLAPUUTARHA


Raholan siirtolapuutarha on viehättävä, vanha mökkialue rakkaudella hoidettuine puutarhoineen. Alueella on kiva kävellä ja katsella aidan yli kukoistavia palstoja ja ihmisiä puuhissaan. Alueelta saattaa saada innostusta omiinkin puuhiinsa.

Kaarilankatu 26 Tampere


LAPINNIEMEN ISÄNNÖITSIJÄN TALO & TAMPEREEN SALAINEN KAHVILA


Lapinniemen isännöitsijän talo (vuodelta 1912) on puuvillatehtaan johtajalle, Magnus Lavoniukselle tehty, arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema asuinrakennus. Lönn oli ilmeisesti Lavoniusten perhetuttu.

Asumiseen tarkoitettu rakennus on muutettu myöhemmin toimistokäyttöön. Rakennus on suojeltu. Rakennuksessa toimii ByPias- myymälä sekä kahvila nimeltä Tampereen salainen kahvila. Yläkerran sviitissä voi majoittua.

Ensimmäisenä huomion kiinnittävät kauniit vaatteet ja muut myytävät tuotteet, mutta huomaa myös talon alkuperäiset kaapit, portaikko, kapea wc:n ovi ja muut kauniit yksityiskohdat.


Talo sekä takapihan puutarha on upea kokonaisuus, hieman rappioromanttinen. Vierailin siellä lokakuussa ja kokemus oli vaikuttava.

Lapinniemenranta 4

6 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, kiitos taas näiden kohteiden esittelystä!

    VastaaPoista
  2. Tampere on yksi mielikohteitani. Innolla ja ilolla odotan jatkoa näille hienoille kohteille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. 😊 Minun oli hauska lukea sinun Tampereen reissustasi viime postauksessasi. Teillä oli myös mielenkiintoinen reissu.

      Poista
  3. Kiitos esittelystä! Kaksi ensimmäistä on käyty monestikin, mutta siirtolapuutarhat ja Lapinniemi ovat käymättä, joten ensi kesänä sitten sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta kommentistasi! 😊 Hyvä, etteivät kohteet lopu. Itse haaveilen pääseväni talvella Hatanpäälle. Kesällä ja syksyllä olen siellä käynytkin.

      Poista