lauantai 5. helmikuuta 2022

FREDRIKA RUNEBERGIN PUUTARHASSA

Runebergin päivän kunniaksi julkaisen jutun päiväkirjastani vuodelta 2020, jolloin vierailimme Johan Ludvig Runebergin puolison, Fredrikan, kauniissa puutarhassa.

Heinäkuun 31. päivä 

– En ole ikinä käynyt näin tunnelmallisessa puutarhassa, huokailen. Vanhojen jättiläismäisten hedelmäpuiden oksat kaartuvat kuin katoksi koko puutarhan ylle. Omenapuut ovat todella suuria ja niitä on paljon, kullekin pojalle oma nimikkopuunsa. Olemme Fredrika Runebergin puutarhassa Porvoossa. 

Täällä ei ole yhtään kaariporttia, mutta silti tuntuu kuin niitä olisi kaikkialla. 

Puut ja perennat on istutettu pyöreämuotoisiksi saarekkeiksi, joiden välissä kaartuvat sorapolut. Näin ollen puutarhan muodostuu useita pieniä huoneita. Täällä ei ole yhtään kaariporttia, mutta silti tuntuu kuin niitä olisi kaikkialla. Suuret omena-, luumu- ja päärynäpuiden oksat kaartuvat käytävien yllä.


Tällä hetkellä kukkivat harmaamalvikit, harmaakäenkukat, siniset ritarinkannukset, harjaneilikat, piiskut, liljat, ruusut. Ensimmäiset daaliat aloittelevat. Siellä täällä kukkivat kosmoskukat, verenpisarat, revonhännät, tuoksuherneet, samettikukat ja muut yksivuotiset.  Pionit, iirikset ja kielot ovat jo kukkineet. Kielon kerrotaan olleen Johan Ludvigin lempikukka. 


Raparperin kanta on jokin aivan erityinen, yllättävän matala. 
Se on nimetty Fredrikan mukaan.

Vihreyttä tuovat kivikkoalvejuuret, jotka kuuluvat saniaisiin, ja maanpeitekasveina ahomansikat ja kaunokaiset. Puutarhan laidalla on rivi vadelmapuskia. Karviaispensaan oksat notkuvat sadon painosta. Raparperin kanta on jokin aivan erityinen, yllättävän matala. Se on nimetty Fredrikan mukaan. Omenat kypsyvät.

Alaspäin viettävän puutarhan yläosassa on muuri, jonka päällä kasvaa lumiangervo. Jyrkät portaat johtavat ylätasanteelle, jossa kasvaa nurmikko ja suuria kesäkukkaryhmiä. Erityisesti huomioni kiinnittävät suuret sinisarjat sekä korkealle kiipeilevät kärsimyskukat.


Viihtyisin puutarhassa vaikka kuinka kauan, mutta muu perhe haluaa jo talon sisälle ja opastettu kierroskin on juuri alkamassa. Sisällä Runebergin talossa huomaa, että talonemäntä todella piti kauneudesta ja kasveista. En tunnista läheskään kaikkia huonekasveja. Niitä on ikkunalaudoilla eri puolella taloa: pelargoneja, peikonlehtiä ja tuonenkieloja ainakin. Nautin 1860-luvun viehättävästä tunnelmasta, vaikka talo onkin täynnä turisteja.


Läheisessä talossa nautimme Johan Ludvig Runebergin pojan, Walterin, veistämistä patsaista. Taitava opas saa ne heräämään aivan kuin eloon. Kiertelemme vanhaa kaupunkia ja ihastelemme puutaloarkkitehtuuria sekä hulppeita kivitaloja, jotka on koristeltu vaivoja ja rahaa säästämättä. Poikkeamme tuomiokirkossa. Emme voi käsittää kaikkea sitä kauneutta mitä täällä näemme. Kuljemme pitkin joen rantaa. Ihastelemme ranta-aittoja. Valokuvaamme.

Olen juuri sanomaisillani, että tämähän on kuin siirtolapuutarhassa.

Illalla ajelemme vielä vanhan kaupungin mukulakivikatuja. Olen juuri sanomaisillani, että tämähän on kuin siirtolapuutarhassa. Täsmälleen sillä hetkellä Jouko sanoo, että tämähän on kuin siirtolapuutarha, vähän suuremmassa koossa vain. Tällaiseksi sitä tulee kun on 21 vuotta naimisissa.

Olemme ahmineet silmillämme makeaa maahan täydeltä. Nyt tuntuu, että hyvät yöunet ovat tarpeen.


Jään miettimään Fredrikaa ja hänen puutarhaansa. Puutarha on varmasti ollut innostuksen lähde ja keino toteuttaa itseään, mutta se lienee ollut myös paikka käsitellä ikäviä tunteita. Arki miehen naisseikkailuineen ei ollut varmasti helpoimmasta päästä.

Hyvää Runebergin päivää!

10 kommenttia:

  1. Oi, varmasti ihana vierailu! Upean näköistä, niin puutarhassa kuin sisälläkin. Voi kun pääsis joskus tuonne!
    Mua kiinnostaa siksikin, että Runeberg on meille sukua, hyvin kaukaa mutta kuitenkin😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten hauska kuulla tuosta sukulaissuhteesta. Olisihan se hienoa päästä vähän sukuloimaan. ;) Siinä olisi varmasti aivan erityistä hohtoa.

      Joo, se oli todellakin ihana elämys. Läheskään kaikki vierailukohteet eivät sykähdytä yhtä paljon. Tämä oli aivan omaa luokkaansa. Puutarha oli niin tunnelmallinen.

      Poista
  2. Porvoo on ihastuttava kesäpäiväkohde. Samalla kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Fredrikan puutarhaan. Sinun vierailusi aikaan siellä on upean runsasta ja kukkaisaa. Me kävimme viime kesänä pahimpaan helleaikaan, mikä ilman muuta näkyi kaikessa. Silti paikka hurmasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Se oli ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Mietin sitä vielä pitkään jälkeenpäinkin. Se oli niin tunnelmallinen ja viihtyisä. En ole koskaan aiemmin käynyt sellaisessa puutarhassa. Aika helteinen päivä meilläkin oli, mutta puutarhan suojaisa varjo oli ihana.

      Poista
  3. Kiitos esittelystä. Olen tätä kohdetta miettinyt joskus aikaisemminkin, mutta vielä on käymättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! 😊 Tätä kohdetta voin kyllä lämpimästi suositella.

      Poista
  4. Kiitos, tämä oli hyvä vinkki ensi kesän vierailukohteeksi, on nimittäin vielä käymättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! 😊 Porvoo on kaiken kaikkiaan hieno matkailukohde ja tämä Fredrikan puutarha sen helmi tällaisille puutarhaihmisille. 😊

      Poista
  5. Kiitos esittelystä! Puutarha näyttää kauniilta ja voi miten upea verenpisara tuossa yhdessä kuvassa komeilee <3

    VastaaPoista