tiistai 1. helmikuuta 2022

RUUSUINEN TIE

Olin sivuuttanut kaikki ruusut vaikeahoitoisina ja vaativina piikkipuskina. Kirjoista saamieni vaikutteiden vuoksi kuitenkin innostuin. Muistan vuosien takaa kuvan valkoisesta ’Iceberg’-ruususta, jonka juurella kasvoi mirrinminttua. Ajattelin, että voisinhan kokeilla yhtä ruusua mirrinminttuineen. Päätöksen vahvisti naapurin juhannusruusun hurmaava tuoksu postilaatikolla käydessä.

Taimet olivat aika mitäänsanomattoman näköisiä retkottajia
ja tietysti piikikkäitä, mutta ostin yhden.

Yksi ruusu riittäisi. Päädyin perinteiseen juhannusruusuun. Taimet olivat aika mitäänsanomattoman näköisiä retkottajia ja tietysti piikikkäitä, mutta ostin yhden. Istutin ruusuni pohjattomaan saaviin. Juurelle istutin mirrinminttua ja jättipoimulehteä. Nimesin alueen suurellisesti Ruusutarhaksi.

Juhannusruusu ’Plena’ valloitti sydämeni runsaalla kukinnallaan jo ensimmäisenä kesänä. Ruusun tie sydämeeni oli avattu. 

Juhannusruusu 'Plena'

Seuraavaksi hankin kaksi ’New Dawn’ –köynnösruusua kaariportille. Ruusut kukkivat väsymättä vielä pienten pakkasten tultua. Olin myyty.

Seuraavana kesänä ne nousivat koiranruusuina
ja kaivoin juurakot ylös.

Hankin vielä toiset kaksi ’New Dawn’ –köynnösruusua. Elämä ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista. Tuli ankara talvi ja uudet ’New Dawn’ –ruusuni paleltuivat. Seuraavana kesänä ne nousivat koiranruusuina ja kaivoin juurakot ylös. Vanhemmatkin köynnösruusuni paleltuivat pahasti, mutta selvisivät. Kun köynnösruusut pääsivät taas kasvun vauhtiin, huomasin olevani myöhässä niiden tukeen sitomisen kanssa. Siinä hommassa päätin olla hankkimatta enää yhtään köynnösruusua. Päätökseni on pitänyt.

’New Dawn’ –köynnösruusun kukka on hyvin hienostunut.

Jouko kysyi olisiko minulla mitään käyttöä ylimääräiselle betonirenkaalle. Toki. Muistin naapurin sanoneen, ettei pensasruusuja kannata istuttaa muuten kuin betonin sisään. Siinä minulle oli hyvä syy istuttaa yksi ruusu lisää. Jouko kaivoi betonirenkaan maahan ja minä istutin siihen tarhakurtturuusu ’Sävelen’.

Tarhakurtturuusu ’Sävel’ on saanut meillä pärjätä hyvin vähällä hoidolla.

Kanat olivat myllänneet koko puutarhan,
mutta tuo ihana ruusu kukki ylväänä.

Ja niinhän siinä kävi, että kun pää oli saatu auki, ruusuja alkoi tulla puutarhaamme yhä enemmän. Muistin nähneeni tällä seudulla eräällä kanojen kasvattajalla ’Schneewittchen’-ruuusun, joka kukki vielä myöhään syksyllä komein jalomuotoisin kukin. Olin vaikuttunut.  Hämmästelin kuinka noin täydellinen ruusu voi menestyä täällä ilman talvisuojausta. Kanat olivat myllänneet koko puutarhan, mutta tuo ihana ruusu kukki ylväänä.

Ostin ’Schneewittchen’ –ruusun, joka on uskollisesti viihtynyt meillä jo monta vuotta. Ruusu on ihmeellinen. Minun alkuaikojen käsityksistä poiketen se ei vaadi juuri mitään. Leikkaan jonkun oksan keväisin ja lannoitan, jos muistan. Aika usein en muista, mutta ruusu kukkii silti.

Tertturuusu ’Schneewittchen’ on floribundaruusu eli teehybridin ja polyanthahybridin risteytys.

Alussa minua häiritsi, kun en saanut mitään tolkkua ruusujen nimistä. Olin kuullut talvenaroista ryhmäruusuista, kestävistä kanadalaisista, tavanomaisista hansaruusuista. Sitten oli loputon lista nimiä, joista en tajunnut tuon taivaallista: pimpinellat, tertturuusut, floribundaruusut, polyanthahybridit, teehybridit, ranskalaiset ja oih, vaikka mitkä.

Pikku hiljaa opin, että on luonnonruusuja, kuten esimerkiksi karoliinanruusu, kurttulehtiruusu, nukkeruusu, orjanruusu, pimpinellaruusu ja punalehtiruusu. Sitten on jalostettuja lajikkeita enkä aio luetella niistä kuin murto-osan. Niitä meinaan on. Blandaruusut, bourbonruusut, hansaruusut, kanadalaiset ruusut, kesädamaskonruusut, kirkonruusut, morsionruusut, neidonruusut, neilikkaruusut, puistoruusut, ranskanruusut, tarhakurtturuusut, tarhapimpinellaruusut…

Ostin Karoliinanruusun Muhokselta, Oulujoen taimistolta itselleni ja Karoliina-kummitytöllemme.

Nyt tiedän, että teehybridit ovat suurikukkaisia, tertturuusut pienikukkaisia ja mini- eli pikkuruusuilla on kaikkein pienimmät kukat. Nämä kaikki ovat niitä talvenarkoja ryhmäruusuja. Pienikukkaisia tertturuusuja ovat polyantharuusuut, polyanthahybridit ja floribundaruusut. Grandiflorat ovat iso- ja pienikukkaisten risteytyksiä ja nimensä mukaisesti melko isokukkaisia.

Sain tietää, että olin tietämättäni hankkinut
sen alun perin haaveilemani ’Icebergin’,
sillä se on  sama kuin ’Schneewittchen’.

Nyt tiedän, että tertturuusu ’Schneewittchen’ on floribundaruusu. No, tuolla tiedolla en pitkälle pötki. Sen sijaan oli hauska kun sain tietää, että olin tietämättäni hankkinut sen alun perin haaveilemani ’Icebergin’, sillä se on  sama kuin ’Schneewittchen’.

Seuraavat ruusut tulivat meille, kun aloin taistella kauneudella naapurista vyöryviä seljoja, villivadelmia, ohdakkeita ja kortteita vastaan. Istutin muurin päätyyn tarhakurtturuusun nimeltä ’Lac Majeau’ ja kanadalaisen ruusun nimeltä ’Morden Blush’.

Tarhakurtturuusu ’Lac Majeau’


Kanadalainen ruusu ’Morden Blush’ tuo mieleeni lapsuuteni satukirjat, joissa oli englantilainen kuvitus.

Samaa tarkoitusta varten aloin istuttaa ruusuja myös muurin päälle. Kasvupaikkana muuri on vaikea: kesällä kuiva ja kuuma, talvella kylmä ja suojaton. Multaakaan ei muurin päälle kovin paksua kerrosta saa. Kokeilin ideaa ensin yhdellä, erityisen kestävällä valkokukkaisella kurttulehtiruusulla. Ruusu menestyi talven yli hyvin ilman mitään suojauksia, joten jatkoin projektia istuttamalla lisää ruusuja.

Rikolliseksi en aio ryhtyä, joten
haikein mielin kiskoin kurtturuusuni ylös.

Elämä ei aina ole ruusuista, vaan välillä polku on ohdakkeinen. Kuulin, että kurttulehtiruusun myynti on kielletty ja myös sen kasvattamisesta tulee kolmen vuoden siirtymäajan kuluttua kiellettyä. Rikolliseksi en aikonut ryhtyä, joten haikein mielin kiskoin kurtturuusuni ylös. Uudeksi valkokukkaiseksi ruusuksi löysin yksinkertaisen Nilsinruusun.

Valkoisen lisäksi istutin muurille aniliininpunaisen Ranskanruusu ’Olkkalan’ ja vaaleanpunaisen morsionruusun nimeltä ’Juhannusmorsian’. Niidenkin pitäisi olla hyvin kestäviä. Jos ne menestyvät, istutan niitä lisää koko muurin pituudelta. Muurin alkuun suunnittelin matalaa Karoliinanruusua.

Kerran meille kävi niin, että iso vesiallas halkesi yläosastaan. Päätin, etten jää sitä suremaan, vaan käännän harmin voitoksi. Ja taas kaivettiin. Muutaman mutkan jälkeen istutin altaaseen kalpeankeltaisen ruusun ’Aicha’.

Edessämme näyttäsi olevan ruusuinen tulevaisuus, vaikka eihän minun pitänyt sellaisia piikkipuskia…

20 kommenttia:

  1. Kuulostaa kovin tutulta. Minä menen vieläkin ihan sekaisin siitä, miten ruusuja ryhmitellään. Koska tällä tontilla oli jo valmiiksi villiintyneestin kasvavia piikkipuskia, olin kauan ruusuja vastaan. Tuli niin paljon osumaa piikeistä käsiin, selkään, jalkoihin. Mutta nyt, istutan varovasti ja harvoin jonkin uuden ruusun sinne tai tänne. Ja jatkan entisten ruusujen kanssa taistelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä haluaisin tuntea ruusujen lajikkeet tai edes ryhmittelyn paremmin, mutta ovat ne aika mahdottomia oppia. Niitä on niiiin valtavan paljon. Yritän tyytyä siihen, että suurin piirtein tiedän, mihin ryhmään omat ruusuni kuuluvat.
      Minä olen rajannut kkaikkeinpiikkisimmät ruusut pois. Istutan mieluiten sellaisia, joilla on paksut piikit harvassa. Niiden kanssa pärjää aivan hyvin - ellei se ole köynnös. 😊

      Sinnikkyyttä ja menestystä ruusujen kanssa taisteluun sinne Sinulle ja tännekin! 😉

      Poista
  2. Koko ruusujen heimo on monia arvoituksia täynnä, onneksi niitä voi kasvattaa, vaikkei kaikkia sukuhaaroja ole tiedossa :). Aivan ihanat kuvat ja pohdinnat. Onnea sinun ruusuiselle kivimuurillesi, olisi kiva nähdä siitä kuvia tulevana kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täytyypä painaa mieleen, että muistaisin julkaista kuvia kivimuurista tulevana kesänä. Eihän se vielä ole läheskään valmis, mutta voi siitä jo pätkän näyttää. 😊

      Siinähän sitä on vanhuuden päiviksi opettelemista, kun selvittelee ruusujen sukujuuria. 😊

      Poista
  3. Ihanan kesäinen postaus.
    Ajatus kaivautui hankien alle ja ruusujen luo.
    Niitä on mökillä.
    Sellaisia mökkiruusuja ja juurikin juhannusruusu yksi ihanuus, punalehtiruusu, valamon ruusu ...
    Mikä on koiranruusu jäin miettimään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jotenkin ne ruusut tuntuvat olevan niin kaukana, kun ne ovat tuolla paksun hangen alla. Onneksi ovat hyvässä turvassa. 😊

      Koiran ruusua käytetään paljon jalostamisessa runkona. Piti ihan kuvahausta katsoa, millainen se on. Vaaleanpunainen, ihan nätti.

      Poista
  4. Ruusuihin on kyllä helppo ihastua!
    Minulla pieneen ruusutarhaan on sullottuna kymmenisen ruusua ja luulin että se olisi siinä, ruusujen määrä meillä siis. Mutta sitten keksin, että kuivahkoon paikkaan tien lähellä voisi kokeilla ja ainakin muutama siinä menestyykin. Ehkä jäävät pienemmäksi kuin paremmalla paikalla, mutta ei haittaa jos vaan jaksavat kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. 😊 Niin minäkin aluksi luulin, että se yksi juhannusruusu riittäisi. En tiedä, milloin ruusukiintiö tulee täyteen…

      Toivottavasti ruususi palkitsevat sinut runsaalla kukinnalla, vaikka kuivahkon paikan saivatkin.

      Poista
  5. Ruusujen maailma on mieletön. Itselleni haaveilen jostain keltaisesta ruususta viljamin ruusun kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Minulla on yksi ainoa keltainen ruusu, ’Aicha’. Se on tosi nätti. Nuput ovat aika kirkkaankeltaiset, mutta sitten se vaalenee.

      Poista
  6. Mietin, istuttaisinko uudelle tontille juhannusruusua. Onko sen arvoinen pensas vai onko piikit liikaa? Miten tuo saaviin istuttaminen käytännössä menee ja estääkö se juurivesat tehokkaasti? Ostan siis tarpeeksi ison saavin ja leikkaan sitä pohjan pois, ruusu sinne? Kuinka laaja saavi kannattaisi olla? Ihanan näköinen ruusu se kyllä on, mutta juurivesoilla leviäminen jännittää. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannusruusu on monen lemppari. Itse halusin sen ensimmäiseksi ruusukseni siksi, koska ajattelin sen olevan kestävä ja terve. Minusta se jotenkin kuului suomalaiseen juhannukseen tai kesään ainakin. Ihan kiva ruusuhan se onkin eikä sen istuttaminen sinänsä kaduta. Nyt tosin istuttaisin jonkin pidempään kukkivan. Niitäkin on tosi helppoja ja varmoja. Juhannusruusuhan kukkii vain hetken, kun taas moni muu ruusu kukkii pitkälle syksyyn. Kukkiessaan se on kieltämättä upea.

      Juurivesojen takia en jättäisi sitä istuttamatta. Minä valitsin suuren saavin. Olisikohan syvyyttä tullut noin puolisen metriä. Mitä suuremman multatilan saa, niin sitä parempi. Siitä vain pohja pois ja kunnon multaa sisään. Ei ole pelkoa juurivesojen leviämisestä. Jos sattuu olemaan ylimääräinen betonirengas, niin sekin käy.

      Juhannusruusun piikit ovat aika pienet, ohuet ja tiheässä, joten piikkien puolesta se ei ole kovin kiva. Ei tosin pahimmasta päästäkään. Piikit haittaavat vain kerran vuodessa, silloin kun pensasta leikataan. Mutta kuten sanoin, niin on pitkään kukkivia ja vähäpiikkiä ruusulajikkeita, jotka ovat myös kauniita ja kestäviä.

      Poista
  7. Kiitos paljon! :) saaviin aion istuttaa. Totta, juhannusruusu on kukkiessaan todella kaunis ja minunkin mielestäni ns. Kuuluu suomalaiseen pihapiiriin.

    Totta on tuokin puoli, että pidempään kukkivista ruusuista löytyy vaikka minkälaisia lajikkeita.
    Kyllä sitä aina parin viikon kukinnan jälkeen miettii, että olisi voinut vähän pidempäänkin kukkia olla...

    Perinneruusut ovat vaan niin kauniita ja kestäviä, niitä istuttaessa osallistuu myös niiden geenivarojen säilyttämiseen. 👱‍♀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo perinnekasvien säilyttämisajatus on kyllä hyvä pointti. Juhannusruusu tuoksuukin aivan eri tavalla kuin monet muut ruusut. On siinä sitä jotakin! 😊

      Mukavaa kevään ja kesän odotusta ja menestystä ruusuille sitten kun niitä saat. 😊

      Poista
  8. Niin se on ja kukintaa aina odottaa, sitten jos on usein kukassa oleva ruusu, siihen jotenkin tottuu! Ehkä se on sama kuin pionien kanssa, pari viikkoa riittää kun ovat niin kauniita.

    Kiitos, tästä on ollu paljon apua! :)

    Kysyisin vielä, kumpaa istuttaisit pensasryhmään taakse isommaksi pensaaksi, juhannusruusun vai suviruusun? Meillä on 2 kpl morsionruusua jonka kasvutapa on pysty, suviruusussa taas lukee olevan kaareva ja juhannusruusu pysty kasvutapa. Mustilan sivuilla lukee, että suviruusu sopii yksin kasvavaksi mutta morsionruusun kohdalla siellä lukee, että istuta yhteen suviruusun kanssa. 😀

    Kumpaa siis suosittelet esteettisesti, samaa kasvutapa vai eri? Molemmat ruusut ovat kyllä kauniita. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kun vastaukseni viipyi näin kauan. Olen ollut tosi kiireinen verkkokaupan parissa viime aikoina. Kiva kuulla, että vastauksestani oli iloa. 😊

      Valitettavasti tähän kysymykseen en osaa vastata. Minulla on morsionruusuja, mutta ne kasvavat muurilla toisella puolella pihaa. Ne ovat paljon juhannusruusua nuorempia, eivätkä ole saavuttaneet lopullista kokoaan. Juhannusruusu puolestaan saattaa olla tavallista pienempi, kun se kasvaa pohjattomassa saavissa. Olen ajatellut, että ehkä se kasvaisi isommaksi suuremmassa multatilassa. Tuota samaa kysymystä minäkin usein mietin ruusujen kohdalla. Osaisikohan tekoäly vastata siihen? 😊

      Olen aivan samaa mieltä kanssasi, että pari viikkoa pionien kukintaa riittää. Minun juhannusruusuni kukkii sellaisessa paikassa, että mieluiten toivoisin vähän lisää kukintaa. Olisi pitänyt istuttaa enemmän jotakin muuta kukkivaa sen ympärille, mutta en tajunnut.

      Poista
  9. Kiva kuulla, että verkkokaupassa riittää hommaa!👍🙂

    Mietinkin juuri tuota, että kuinka isoksi ruusu lopulta kasvaa saavissa? Kuinka iso tuo juhannusruusu sulla nyt on ja kauanko se on kasvanut sillä paikalla?
    Vaikuttaako kukintaan jos kasvaa saavissa? Voi kuitenkin olla siistimmän näköinen saavissa kasvaessaan, vai?

    Nyt pohdin laitanko saaviin mutta pitääpä miettiä. Toisaalta siinä on tilaakin kasvaa kun rajoittuu tontin laitaan. Piikeistäkään ei sinänsä harmia kun on niin laidassa.

    Ei ole kiire vastailla, taimia ei täällä vielä edes saa. 😺

    Päädyin nyt istuttamaan juhannusruusun, edessä on morsionruusuja 2 kpl. Ainakin sopivat yhteen ja kukinta on niin kaunis.

    Totta, kaikkea pitää miettiä kasvin kasvutavasta lähtien kun alkaa tekemään näitä ryhmiä.

    Istutan myös neilikkaruusuja, niin kukintaa riittää. Näistä blogeista saa kyllä hyviä vinkkejä, esim yhteensopivat kasvit- listasi oli todella hyvä, kiitos siitä! 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt eletään sitä aikaa, että tarvittaisiin päivään lisää tunteja. 😊 Puutarhassakin riittää hommaa yllin kyllin.

      Netissä sanotaan, että juhannusruusun kasvukorkeus on 150–200 cm. Minun ruusuni taitaa olla juuri tuon 150 cm ja leveyttä varmaankin saman verran. Ei saavi sittenkään ole tainnut vaikuttaa kokoon. Ruusu taitaa olla lähemmäs 10-vuotias. Kukinta on aina runsas. Siinä mielessä ruusu on siisti, kun se on tasaisen pyöreä ympäriinsä, kun ei tee niitä juurivesoja. Joka vuosi leikkaan siitä jonkun oksan harventaen.

      Arvelisin suunnitelmasi olevan oikein hyvä. Värit ja korkeudet sopivat varmaankin oikein hyvin yhteen, jos vain sattuvat kukkimaan yhtä aikaa.
      Kiitos mukavasta palautteesta! On aina niin kiva, jos jutusta on hyötyä jollekin. Oikein hyvää kevättä sinulle ja menestystä ruusuille! 😊

      Poista
  10. Näinhän se on! No, pian työ palkitsee sitten edessä päin. :)

    Ok! Kuulostaa hyvältä! Tuon juhannusruusun kyllä istutan, toisaalta ruohonleikkurilla pääsee ajamaan ympäriinsä siitä niin voi olla, että pysyy silläkin tavalla kurissa. Laitan kuitenkin suviruusunkin, sopii noiden muiden ruusujen kanssa yhteen.

    Neilikkaruusu tuo kukintaa syksyyn ja pakkasiin saakka. Vielä pitää mitata istutusvälit ennen kuopan kaivuuta.
    Kukkivat kai ainakin hetken aikaa juhannus- ja suvuruusun kanssa, jos neilikkaruusun kukinta alkaa kesäkuun aikoihin.

    Kiitos taas oikein paljon ja jutuista on ollut paljon hyötyä. Samoin oikein hyvää kevättä ja menestystä kaupan ja puutarhan parissa. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta kommentistasi! Toivotaan nyt oikein kaunista ja sopivan sateista kesää. 😊

      Poista