sunnuntai 11. elokuuta 2019

PUUTARHAKASVIO

Koko homma lähti kasviosta ja vaaleanpunaisesta kuningattaresta. Kulkiessani kahdeksasluokkalaisen poikani kanssa metsässä kasveja etsimässä minun alkoi tehdä mieli omaa kasviota. Ei minun tehnyt mieli sellaista kuin koululaisilla. Siihenhän keräillään tai kuvataan luonnonkasveja opettajan antaman listan mukaan. Joka kuvassa pitää olla oma nimilappu. Sellaisia kasvioita olen ollut tekemässä jo kolme kertaa ja neljäs on odottamassa muutaman vuoden päästä. Rikkakasvionkin olen jo tehnyt.

Siinä kotkansiiven, hiirenportaan, sananjalan ja metsäimarteen – jotka muuten ensialkuun näyttivät ihan samanlaisilta – lehtimuotoja tutkiessa, itiöemiä vertaillessa ja LuontoPorttia selatessa aloin haaveilla puutarhakasviosta.

Nautin yhteisestä ajasta ihanan, hyväntuulisen poikani kanssa. Kesäloman viimeisenä iltana ajelimme liikennettä vaarantaen kanervien, lehmusten ja tuomien perässä. Etsimme eroavaisuuksia lehmuksen ja tervalepän lehdistä. Rämmimme kosteassa, varjoisassa metsässä löytääksemme edes yhden imarteen. Koululaisen kasvio valmistui, mutta minun kasvioni idea ei hahmottunut.

Asla halusi ilahduttaa opettajaa kahdella kissankäpäläkuvalla. Tässä se hauskempi kuva.
Kuvan on siis ottanut Asla. Julkaisen sen hänen luvallaan.

Kirjoittelin blogijuttua otsikolla ”Miten ostoslistan kävi?” ja yritin palauttaa mieleen ostamani pensashanhikin lajikenimeä. Onneksi olin tallentanut sen päiväkirjaani. Minulla oli ollut hieno luettelo kaikista kasveistani, mutta sitten aivan odottamatta Word hävitti sieltä kaikki valokuvat. Oli tyly tunne nähdä satojen valokuvien sijaan joka kuvan kohdalla teksti: ”Tiedostosta ei löytynyt kuvaosaa, jonka suhdetunnus on rId14.” Minulta meni motivaatio listan päivittämiseen ja olin nyt pelkkien päiväkirjamerkintöjen varassa.

Hetken selaamisen jälkeen sain tietää, että tuo ihana, väriään vaihtava pensas on vaaleanpunainen kuningatar. Silloin sain idean: teen puutarhakasvioni blogiin, ainakin yhden aakkosen verran joka kuussa. Nimi suomeksi ja latinaksi ja kuva, ehkä tieto kasvin alkuperästä. Voi siinä jotakin muutakin olla, jos sattuu olemaan joku ajatus, hyvä vinkki tai tiedonhippunen. Löydän sitten kaikki kasvit nopeasti tunnisteen avulla ja väliin on helppo päivittää lisää.

Tämä pensashanhikki ’Pink Queen’ sopii sellaiselle, joka ei osaa päättää ottaisiko vaaleanpunaisen vai valkoisen.

Monivuotiset ja yksivuotiset laitan omiksi jutuikseen. Monivuotisiin tulevat puut, pensaat ja perennat sekä pitkään kestävät sipulikukat ja sellaiset itsekylväytyvät kukat, jotka säilyvät monta vuotta. Yksivuotisiin tulevat kokeilemani hyötykasvilajikkeet, kesäkukat, tulppaanit, daaliat ja sen sellaiset, joita kasvatan lähinnä yksivuotisina.

Pidän suomenkielisistä kasvien nimistä, joten teen listan suomenkielisten nimien mukaan. Sen verran kaksikielisyyttä luettelossa on, että olen valinnut nimivariaatioista usein sen, joka on lähempänä latinaa. Esimerkiksi ajuruoho löytyy nimellä timjami ja kurjenmiekka nimellä iiris. Lisäksi latina on luokittelun taustalla. Tämän vuoksi esimerkiksi kasvit, joiden nimessä on ”angervo” eivät löydy kuitenkaan A:sta. Jaloangervot (Astilbe), heisiangervot (Physocarpus), pensasangervot (Spiraea) ja valeangervot (Rodgersia) on ryhmitelty erikseen.

En tiedä, onko kasviostani kenellekään muulle mitään iloa. Onhan se vähän niin kuin vanhaa puhelinluetteloa lukisi. Kukaan muu kuin minä ei sitä paitsi tee mitään niillä tiedoilla mistä olen kasvini hankkinut ja milloin ja missä ne nyt kasvavat. Itse olen luettelosta tosi innoissani. Lopulta saan tietää senkin, montako eri lajiketta puutarhassamme on.

Seuraava postaus on sitten nimeltä "Katajakujan kasvit: A"

Hyvää elokuun jatkoa Sinulle!

28 kommenttia:

 1. Minä en ole ainakaan vielä päässyt lapsen kanssa metsään rämpimään. Esikoinen hoiti kasviohommat oppituntien puitteissa. Saa nähdä, miten seuraavan kanssa. Kaameaa mitä Word teki sinulle, mutta onneksi uudesta tulee varmaan entistä parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Pystyisipä meidänkin koulussa tekemään sen oppitunneilla. Poika oli kuvannut jo puolet kasveista, mutta silti meillä meni kasvion loppuun saattamiseen kokonainen päivä. Listassa oli niin vaikeat kasvit, ettei kaikkia löydetty millään. Meidän kotikulmilla ei kasva mm. kanervaa tai juolukkaa tai sudenmarjaa.

   Joo, oli se paha juttu menettää ne kuvat. Jospa ne nyt pysyisivät tallessa.

   Poista
 2. Muistan kasvion teon viime kesältä, kasveja oli 40 kappaletta jotka piti kuvata, koko kasvi, varsi/lehti ja kukinto. Ihan hirveä urakka ja hiukan kritisoinkin koululle kasvien määrää. No selvittiin kuitenkin, onneksi tässä omassa pihassa kasvaa paljon erilaisia kasveja.
  Oma kasvio kuulostaa kivalta, odotan jo seuraavaa postausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Mukava kuulla, että seuraavakin postaus kiinnostaaa :)

   Hui, on teilläkin ollut kuvaamista! Meillä ongelmana oli se, että 30 kasvia oli etukäteen määrätty ja vaihtoehtoja ei ollut paljon. Minulla ei ollut aavistustakaan missä päin kasvaisi kieloja tai kanervia. Helppoja kasveja sinänsä kun vain olisi löytänyt. Variksenmarja löytyi jälkeenpäin Bauhausin puutarhaosastolta :) No, otin sen tekemisen mukavan yhdessäolon kannalta :) Onneksi oli hyväntuulinen kaveri!

   Poista
 3. Kasviot ovat nostalgisia juttuja! Esikoisen kanssa tehtiin yhdessä kuvaten, ja ihan omassa puutarhassa kiertely riitti lähimetsän lisäksi. Opettajalla saatoi mennä peukalo suuhun, kun kasviossa oli vaikkapa Kalopanx semptemlobus eli seitsensormiaralia, tai Oplopanax horridus eli pirunnuija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh-hoh, mitä kasveja! Mahtoi opettaja olla ihmeissään. Meillä eivät oman pihapiirin kasvit juurikaan kelvanneet. Listalla oli van tietyt metsäkasvit, joista monia emme lähimetsistä löytäneet (mm. kanerva, juolukka ja sudenmarja). Kieloksi tarjosin tarhakalliokieloa. Saa nähdä, kelpaako.

   Oli tosi mukava kuulla teidän ja muidenkin kokemuksista!

   Poista
 4. Meillä taas kuopus on ainoa, jonka tehtävänä oli saada kasvio aikaan. Ise en ole sellaista kouluaikana tehnyt, mutta äitini kasvio oli pitkään siinä kunnossa, että sen katselu kiehtoi. En olisi yhtään pannut pahakseni, jos omana kouluaikanani olisi kasvio rakennettu, mutta en siihen perinteisellä tavalla enää ryhtyisi. Tuo sinun ideasi on mainio, jos olisi aikaa, voisi itsekin kokeilla jonkinlaista luetteloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Uskon, että äitisi kasviota on ollut kiehtovaa katsella. Itse prässäsin pienenä joitakin kasveja, vaikka kasviota ei tarvinnut tehdä. Onneksi ei tarvinnut, olisi ollut kova homma. Onhan tässä puutarhakasviossakin hommaa, mutta pikku hiljaa tulee valmista. Minulla on vanha luettelo pohjana, niin helpottaa kovasti.

   Poista
 5. Hyvä idea!
  Mun kasvilista löytyy myös mun blogista, oikealta sivupalkista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pioni! Kävin heti kurkkaamassa :) Mielenkiintoisia lajikkeita sinulla! Minullakin on kakkosblogi kasviluetteloja varten, mutta kaikki löytyy myös täältä.

   Poista
 6. Oma kasvilista on todella hyvä idea. Uskon että siitä on iloa monellekin. Minun lapsieni ei tarvinnut tehdä mitään kasviota, minä puolestani olen kouluaikana tehnyt kunnon kasvion prässäämällä kasveja. Se oli minusta kivaa hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Wau, monella ei olekaan prässättyä kasviota enää nykyään! Itsekin olisin saattanut tykätä kasvion tekemisestä. Toivottavasti puutarhakasvioni onnistuu :)

   Poista
 7. Suunnitelmasi kuulostaa hienolta!! Minä olen myös miettinyt puutarhani kasvien kartoittamista, moni kysyy paljonko lajeja löytyy, mutta itselläni ei ole siitä mitään käsitystä. Samalla tulisi itselle nimet (ja lajinimet jos sen tiedän) kirjattua muistiin. Muuten asiasta toiseen; muistelen sinun joskus maininneet, että vaihdoit blogin toiselta alustalta bloggeriin (vai sotkenko?). Mitä mieltä olet bloggerista, olen kovasti pohtinut oman blogin siirtoa, sillä tässä nykyisessä blogialustassa on kovin vähän sellaisia ominaisuuksia, mitä huomaan teidän muiden blogeissa olevan. Onkohan asioita, mitä pitäisi huomioida, jos puuhaan ryhtyy? Terveisin blogista kottikarrynkaantopiiri.blogi.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Tuo eri lajikkeiden määrä kiinnostaa minuakin. Minulla ei ole aavistustakaan, paljonko niitä voisi olla. Ja nimien ystävänä haluan oppia muistamaan lajikenimet. Eihän se haittaa, vaikka joku nimi puuttuisi. Senhän voi aina keksiä itse vaikka antajansa mukaan :)

   En ole koskaan vaihtanut blogialustaa. Olen ollut tähän tyytyväinen paitsi joskus harvoin Bloggerin temppuillessa. Joskus olen ajatellut, että olisi kiva laitaa joku Bloggerin maksullinen versio tähän. Niissähän on kaikkea kivaa. Sitten se vaan on jäänyt kun ei ole tullut paneuduttua niihin. Bannerikuvakin on vielä laittamatta, vaikka blogi täyttää pian 3 v.

   Poista
 8. Varmasti ihania hetkiä kasvinkeräys reissulla! Muistan kun poikani kanssa kiertelimme ympäri takametsää ja tutkimme löydöksiämme. Kaappeja järjestellessä löysin tuon poikani kasvion ja hän olisi halunnut viskata sen menemään. Mutta eihän sitä pois raaski heittää, sanoin hänelle. Talletin kasvion vähin äänin muistojen laatikkoon:)
  Kiva idea tuo kasvio! Minä olen tehnyt noita kasvikortteja puutarhamme kasveista, mutta se on kyllä aika kaukana järjestelmällisyydestä;) Jään innolla odottamaan kasviotasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni! Joo, otin tuon homman kivana yhdessäolona pojan kanssa. Sellaista yhteistä aikaa ei ole liikaa. Minäkin olen säilyttänyt joitakin muistoja lasten kouluajoilta. Viime lauantaina kiersin ottamassa valokuvat jokaisen koulurakennuksesta. Niitä on kivaa katsella sitten joskus.

   Kiva kun joku odottaa postaustani :)

   Poista
 9. Minustakin hieno idea ja pysyvät kasvitiedot ainakin tallessa👍lienee vaan aika kova homma?
  Minulla on wordissä luettelot penkeittäin. Täysin aukoton se ei ole mutta olen tänä kesänä laitellut ajan tasalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin, onhan siinä oma hommansa, mutta minun ei tarvitse ihan alusta aloittaa. Minulla on vanha pohja, josta muokkaan uuden. Tuntuu varmasti kivalta kun olet saanut kasvitietosi ajan tasalle.

   Poista
 10. Minusta on oikeastaan hyvä, että nykyään kouluissa joutuu tekemään kasviot. Tulee edes vähän kaupunkilaislapsillekin luonnossa liikkumista ja jonkinlainen perusta kasvien tunnistamiseen. Tosin omat lapset eivät ole vielä aikoihin kasviontekoiässä, joten en tiedä, kuinka työläs projekti se loppujen lopuksi onkaan :D Muistan olleeni pikkuisen kateellinen pikkuveljelleni, joka sai kasvion tehdä. Olisin nimittäin itsekin tehnyt mieluummin kasvion kuin päntännyt kirjoista tietoa tai tehnyt esitelmiä. Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi nettikasviosi kehkeytyy. Minä olen välillä miettinyt, josko jaksaisi kirjoittaa kasviluetteloon latinankieliset nimet tai tehdä kokonaan uuden luettelon, jossa olisi kukin kasvi vain yhden kerran. Nykyinen systeemikin (jossa kasvit ovat istutusalueittain) on ihan kelvollinen, mutta siitä on hankala laskea lajien määrää. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmaan koulusta, mutta meillä se on oikeasti tosi työläs homma. Teimme sitä koko päivän, vaikka poikani oli etsinyt jo puolet kasveista. Minäkin olisin varmaan tehnyt kasvion oikein mielelläni. Poikani olisivat tehneet mieluummin kalakokoelman. Heitä ei paljon kotona näkynyt kun retkeilivät ja kalastivat, mutta kasvion teko ei ihan napannut :)

   Mikset kokeilisi listan tekoa vähän kerrallaan. Eihän sitä heti tarvitse saada valmiiksi :)

   Oikein hyvää viikon jatkoa sinne teillekin!

   Poista
 11. Tuo onkin hyvä ajatus ryhmitellä kasvit aakkosittain. Oma kasviluetteloni pohjaa istutusalueisiin ja kukinta-aikoihin, ja siinä on omat ongelmansa. Systeemin muuttaminen on vain niin työlästä, etten ole jaksanut siihen ryhtyä. Ehkä talven pimeinä tunteita on kiva paneutua siihen ja muistella kesäistä puutarhaa sillä tavoin. Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Onhan se kiva kun on jotenkin merkinnyt kasvit ylös. Minä olen yrittänyt piirtää istutusalueita, mutta ne eivät ole koskaan ajan tasalla. Jospa tätä uutta luetteloa olisi nyt helppo päivittää.

   Oikein hyvää viikon jatkoa Sinullekin!

   Poista
 12. On hyvä luatii kasvilista omasta puutarhasta. Mie en vielä oo sitä tehny, suunnitelmissa kylläkin. Kuitit oon siästäny ja aina niitä silimäilen. Kasvion tekeminen on mukava juttu, rikkaruohoistakin omansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sinulla on kuitit tallessa. Ei tarvitse myöhemmin harmitella nimien unohtumista. Hyvin suunniteltu – tai aiottu – on jo melkein tehty :) Tsemppiä puuhaan! Joo, rikkakasvion tein kun minua vaivasi kun kitkiessä en tiennyt rikkojen nimiä.

   Poista
 13. tuli ihan nostalginen olo lukiessani kasvinkeruu seikkailustanne! vanhat herbariot ovat kauniita ja ihmeellisen hyvin niissä taidolla kuivatut kasvit ovat säilyneet vuosikymmenet. omat lapseni eivät valitettavasti joutuneet tekemään koulussa edes digikasviota, mikä nykyisin on monessa koulussa vaatimus. no tytär sit yliopistossa kyl paneutui ihan tosissaan kasveihin ja tuntee täl hetkellä jo paljon enempi luonnonkasveja kuin äitinsä:)) ideasi puutarhakasvien digikasviosta on loistava. oletko muuten käynyt kurkkimassa esim. peda.net sivustolla näistä digikasviojuttuja? itsekin olen myös muutamaan otteeseen aloittanut pihapiirimme kasvien luetteloimista tyyliin "Pihapiirin kellokasvit" jne. aina se vain on tyrehtynyt jo heti alkuunsa. joissakin blogeissa olen nähnyt kasvikortteja, minusta ne ovat myös todella hyödyllisiä.
  olet niin pedantti ihminen, et uskon kasviostasi tulevan todella upean!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ilona! ♥ Kiva kuulla, että sinulla on kasviasiantuntija omasta takaa :) Olisipa minullakin. Minusta tuntuu, etten harmittelisi, vaikka kasvioiden teko lopetettaisiin saman tien. On se niin kovaa homma äidillekin, vaikka oppiihan siinä toki ja saa olla lapsen kanssa yhdessä.

   Kiitos vinkistä! Kävin mainitsemallasi sivustolla ja sain lisää ideaa omaan kasviooni. Kunpa nyt vain osaisin asentaa sen kollaasisovelluksen, niin saisin tuon kuvapuolen kohdilleen. Jospa sinäkin joskus, ehkä iltojen pimetessä, saat inspiraation aloittamasi luettelon jatkamiseen.

   Poista
 14. ps tuo Aslan kissänkäpälä kuva mainio. lapsillasi on hyvä huumorintaju. rapsutuksia myös mallille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kerron mukavat terveisesi ja välitän rapsutukset :)

   Poista