sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

OPPIA IKÄ KAIKKI

Kolme emokanaa seisoo luukun kynnyksellä ja miettii, mentäisiinkö ulos ja milloin mentäisiin. Rekku pujahtaa emon jalkojen välistä ja lennähtää portailta maahan. Lyydia seuraa perässä samaa reittiä. Aliisa sen sijaan hyppää emon selkään ja matkustaa lennähtävän emon kyydissä alas. Lilli viipottaa perässä. Kukko lentää komeassa kaaressa viimeisenä.

Niin ovat tiput kasvaneet, vaikka ovathan ne vielä pieniä.  Rohkeasti menevät ulos upouuteen tarhaan. Monta päivää sitä piti opetella. Tarha oli niin suuri ja pelottava, vaikka emot olivat koko ajan ihan lähellä ja kukko kaikkien turvana.

Tiput ovat nyt kuuden viikon ikäisiä. Alkuosan kuvat on otettu tipujen ollessa parin viikon ikäisiä.

Kukko tuli ja kutsui tomerasti
kanoja ja tipuja syömään, mutta ei. 

Kun ensimmäisten lämpimien päivien tultua avasin luukun, kanat katselivat varovaisina uutta maisemaa kynnykseltä. Heitin maahan jyviä ja herkkujen herkkua: seesaminsiemeniä. Kukko tuli ja kutsui tomerasti kanoja ja tipuja syömään, mutta ei. Rohkein kana lennähti hetkeksi maahan, kaakatti kovalla äänellä pyytäen toisiakin syömään, nokkaisi vähän ja palasi toisten luo sisälle.

Kului aikaa. Kuopukseni sai houkuteltua kaikki emot ulos, mutta tiput eivät uskaltaneet seurata perässä. Emot palasivat tipuja hoivaamaan sisälle. Kuopus sai tehdä paljon työtä, että tiput uskaltautuivat ulos eivätkä viipottaneet kiireesti takaisin sisälle. Matoja. Juustonpalasia. Siemeniä. Lempeää rohkaisua.                                   

On ollut ihana seurata, kuinka sopuisasti kanat hoitavat yhdessä tipuja. Kanalassa vallitsee nyt täydellinen rauha ja rakkaus.

Sittemmin porukka on viettänyt aikaa niin paljon tarhassa, että ovat syöneet kupunsa kukkuroilleen matoja. Nimittäin eräänä päivänä mieheni kysyi minulta ihmeissään, mikä nyt on kun kanoille ei mato kelpaa. Oli tuonut pulskan ja kaikin puolin komean madon, mutta kanat eivät kiinnostuneet siitä.

Kanathan ovat todellisia elävän ravinnon syöjiä.

Menin katsomaan ja tarjosin matoa niille. Aliisa otti madon nokkaansa ja juoksi kauemmas. Kohta Rekku juoksi mato suussaan, mutta jätti sen kuin lelun maahan. Olikohan se liian iso? No, kun tipuille ei kelvannut, Floora vetäisi yhdessä hujauksessa luikertelevan madon kaikessa komeudessaan vatsaansa. Luulisi vähän kutittavan sisuskaluissa. En ole ennen asiaa ajatellut, mutta kanathan ovat todellisia elävän ravinnon syöjiä.

Tipuilla on kolme emoa ja ne kaikki ovat yhtä tärkeitä. Kuvassa Lyydia.

On se kumma, ettei tuolle porukalle voi antaa tasapuolisesti mitään.

Poikani hämmästeli, että on se kumma, ettei tuolle porukalle voi antaa tasapuolisesti mitään. Hän kun haluaisi antaa matoja kaikille. Jos antaa madon kukolle, se antaa herkun kanalle, joka puolestaan antaa madon tipuille.

Lyydia

Kanojen uudesta ulkotarhasta nautimme kaikki, mutta se onkin sitten jo oman jutun aihe.

Tässä kuvassa tiput ovat neljän viikon ikäisiä. Näyttää siltä, että Liina (takana vasemmalla) ei olekaan kana, vaan kukko. Siksi sen nimi on nyt Rekku.

Kaunista sunnuntaita Sinulle!

16 kommenttia:

 1. Ihania tipu- ja kanatarinoita elävästi kerrottuna. Kanalan väkeä on varmasti hauska seurailla (aikansa kuluksi😂). Tein taas maraton- lukuhetken blogissasi, kun nyt on aikaa ja kesäistä lämpöä lueskella täällä parvekkeella. On sulla hurjasti kukkia ja muita kasveja. Ja lisää on ostoslistalla... tuskin koskaan on tilanne, että nyt on kaikki! Mukavaa kesänjatkoa ja hauskoja ostosreissuja ympäri ämpäri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena! Aikansa kuluksi tosiaan :D Minä niin nautin kanalan porukasta. Ne haluavat aina olla touhuissa mukana.

   Ajattelin, että syksyllä kirjoittelen miten ostoslistalle kävi, lyhenikö vai pitenikö se :)

   Kiitos samoin ihanaa kesää teillekin ♥

   Poista
 2. Sopuisa kanalauma on siunattu asia. Minä hävitin viime syksynä pari viimeistä tehokanaa, kun ne olivat niin ilkeitä maatiaisille. Nyt on tasapainoinen rauha meidänkin parvessamme. Hyvä näin. Tosi söpöä seurattavaa on teidän perheelle oman kanaparven elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, eikä rauha ja rakkaus kanalassa ole itsestäänselvyys. Niin toivon, että tämä ihana kanalan perhe-elämä saisi jatkua pitkään. Kiva kuulla, että sielläkin elellään sovussa. Toivon teidänkin parvelle kaikkea hyvää ♥ Kanat ovat aika hupaisaa seuraa :)

   Poista
 3. Voi ei, miten on somaa! Sinulla on niin kauniita kanoja ja tiput sulattavat sydämen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva Viherrin! Mitä enemmän kanoja hoitelen sitä enemmän niistä pidän :) Tiput piipittävät vielä kaiken aikaa ja emot ovat ihanan huolehtivaisia.

   Poista
 4. Oli kiva lukea uutisia kanasista. Ihanaa, että perheonni kukoistaa ja arki sujuu sopuisasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Ihan aina ei ole ollut näin, joten nyt oli kiva kirjoittaa kanalan onnesta.

   Poista
 5. Ihanat kanat ja tiput :) Kanojen touhua on kyllä kiva seurailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hilu! Totta tosiaan ne ovat mukavaa seuraa :) Niihin kiintyy aina vain enemmän.

   Poista
 6. Ihan valtavan kauniita kanasia ja tipuja. Kukkojen pulina on hurjan monipuolista, varsinaisia satakieliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kanat ovat minustakin kauniita ja luoteeltaankin aivan ihania. Jännittää, miten Rekku alkaa aikanaan kiekua :)

   Poista
 7. Pitkästä aikaa taas blogivierailulla ja täällähän on tapahtunut vaikka mitä! Suloisia ja luonteikkaan oloisia siivekkäitä. Minulla oli pienenä pupu, jonka oletettiin olevan tyttö. Pepita pupu osoittautui kuitenkin pojaksi ja nimi vaihtui Pepiksi. Jälkeenpäin asia on hieman naurattanut. Miksiköhän nimeksi ei sopinut Pepita, mutta Peppi tuntui olevan pojalle ihan kelpo nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit! Kanojen seurassa ei koskaan ole tylsää - ja aina sattuu ja tapahtuu. Niin, ja sama puutarhan kanssa. Kunpa ehtisikin enemmän kirjoittamaan ja lukemaan toisten blogeja.

   Hauska tarina :D Kiitos siitä! Lasten ajatuskulku on niin ihana :)

   Poista
 8. Suloinen postaus❤❤❤hellyyttävää...

  VastaaPoista