RAUTATIEASEMA YMPÄRISTÖINEEN
Salon vanhaan kauppala-alueeseen tutustumisen voi aloittaa vaikkapa rautatieasemalta. Suurin osa kauniista, vanhoista puutaloista on lyhyen kävelymatkan päässä.
Salon rautatieaseman varsinainen, kansallisromantiikkaa henkivä asemarakennus on valmistunut vuonna 1898. Asemarakennuksessa on alun perin ollut ravintola ja asemapäällikön asunto, ja rakennus on säilyttänyt hyvin alkuperäiset piirteensä.
Pääosa Salon rautatieaseman rakennuskannasta on vuosilta 1898–1899. Asemapuiston alueella on kaksoisvahtitupa ja siltavahdin tupa talousrakennuksineen sekä asema-aukion reunalla kolme varastorakennusta. Järeä sirpalesuoja eli vara-asema vuodelta 1940 on graniittilohkareista ladottu rakennelma keskellä asemapuistoa. Horninpuiston laidalla on vahtitupa ja varastorakennus sekä kaksi VR:n 1920-luvulla rakennuttamaa asuinrakennusta. Asema-alueen pohjoispäässä sijaitseva veturitalli on kunnostettu taidemuseoksi. Alueen kokonaisuuteen liittyy Salon seudun osuuskaupan viljavarasto. Korkeat viljasiilot on rakennettu 1951.
Laajaan asemakokonaisuuteen liittyy myös Mariankadun varren
uusrenessanssi- ja jugendrakennusten miljöö, joka kuvastaa Salon kauppalan
perustamisen jälkeistä rakennustapaa.
Rautatieasema, Asema-aukio
VILJASIILOT JA MURAALI METHANOL & ANEMONE CORONARIA
Rautatieaseman vieressä sijaitsevat korkeat viljasiilot ovat Salon seudun osuuskaupan viljavarastoja, jotka on rakennettu 1951. Niiden julkisivuun maalattu muraali valmistui vuonna 2018. Muraalin teki Torinosta kotoisin oleva Fabio Petani. Teoksen aiheina ovat vuokot sekä kasvin lehtiaiheet yhdistettynä abstraktiin muotokieleen. Teos sai nimen “Methanol & Anemone Coronaria” (metanoli ja kruunuvuokko).
Mariankatu 12 Salo
Salo on entinen kauppala. Vanhan kauppalan tunnelmaa voi
aistia korttelissa, jonka muodostavat puuistutuksin reunustettu Mariankatu,
Asemakatu, Vilhonkatu ja Uskelanjoen eli Salonjoen tuntumassa kulkeva
Länsiranta. Tästä korttelista tai sen tuntumasta löytyvät Salon kauneimmat, koristeelliset
jugend- ja uusrenessanssityyliset puurakennukset vuosilta 1900–1908.
Olen pyrkinyt esittelemään vanhat talot rautatieasemalta
lähtien järjestyksessä, mutta luettelossa toki saattaa olla virheitä. Joka
tapauksessa kortteli kannattaa kiertää kävellen, jotta ehtii ihastelemaan
talojen kauniita yksityiskohtia.
NIVARON TALO
Nivaron talo valmistui vuonna 1901. Rakennuksessa toimi
alkujaan kestikievari ja matkustajakoti, sittemmin se ollut muun muassa
asuinkäytössä.
Asemakatu 1
SALON KLUBITALO
Tämän kauniin, jonkin verran rapistumaan päässeen puutalon historiaa en tiedä, mutta nykyään Salon Klubitalo tarjoaa matalan kynnyksen toimintaa työikäisille henkilöille, joilla on mielenterveydellisiä haasteita.
Asemakatu 2
VIIKARIN TALO – RAVINTOLA SEURAHUONE
Aseman edustalla sijaitsee jugendvaikutteinen entinen seurahuone. Viikarin talo valmistui alkujaan porvarisperheen yksityisasunnoksi vuonna 1904. Rakennusmestari A.A. Tapion suunnittelemassa talossa näkyvät jugendin koristeaiheet ovissa ja ikkunoiden ruudutuksessa. Vuodesta 2007 lähtien rakennuksessa on toiminut Ravintola Seurahuone.
Asemakatu 1
VPK:N TALO &
Salon Wapaehtoisen Palosammutuskunnan palokunnantalo valmistui käyttöön syksyllä 1908. Jugendtyylisen rakennuksen suunnittelivat A.A. Tapio ja Otto Dahl.
Turkulaisen Jukka Hakasen toteuttamana muraali (yläkuva) sai inspiraationsa Salon ensimmäisestä nimeltä tunnetusta asukkaasta, seppä Laurista sekä Varsinais-Suomen maakuntaeläimestä, ketusta. Työ nimettiin yleisöäänestyksen jälkeen Repo Lauriksi. Muraali valmistui vuona 2014.
Salossa on myös pronssiveistos seppä Laurista, jonka on
tehnyt kuvanveistäjä Ben Renvall 1963. Veistos sijaitsee Vilhonkadulla,
kirjaston läheisellä viheralueella.
Asemakatu 3 Salo
RUKOUSHUONE
Palokunnan talon vieressä on nykyisin teatterina toimiva
entinen rukoushuone. Sen on suunnitellut A.F. Lindholm.
Mariankatu 3 Salo
IMPOLAN TALO
Uusrenessanssityylinen Impolan talo valmistui vuonna 1902. Sen suunnitteli Otto Dahl. Julkisivuun on rakennuksen myöhemmissä vaiheissa tehty muutoksia, Mariankadun puoleiset koristeelliset peiliovet ovat tiettävästi alkuperäiset.
Mariankatu 1 Salo
NOHTERIN TALO ELI SAARISEN TALO
Nohterin talon rakennutti vuonna 1902 rautatienkirjuri Ruben Nohteri. Runsain puuleikkauksin ja nikkarityylisin yksityiskohdin koristellun rakennuksen suunnitteli Otto Dahl. Rakennus on säilynyt pääosin alkuperäisessä asussa. Nohterin talossa oli alun alkaen kaksi kolmen huoneen ja keittiön asuinhuoneistoa. Vuonna 1979 rakennus päätyi kaupungin omistukseen ja vuodesta 1988 lähtien se on ollut musiikkiopiston käytössä.
Länsiranta 48 Salo
ÅBERGIN TALO ELI KÄRJEN TALO
Kauppias ja pankinjohtaja K.J. Åberg rakennutti vuonna 1905 asuin- ja pankkirakennuksen. Åbergin talon suunnitteli Otto Dahl. Erityisesti Vilhonkadun puoleinen pääty herättää huomiota frontoneillaan ja runsaasti koristeluilla ikkunoillaan. Ulkoasultaan rakennus on säilynyt lähes alkuperäisenä. Åbergin talo siirtyi 1970-luvulla kaupungin omistukseen ja vuodesta 1978 alkaen siinä on toiminut musiikkiopisto.
Vilhonkatu 2 Salo
PUISTOALUE USKELANJOEN ELI SALONJOEN RANNOILLA
Asemanseudun laaja puistoalue koostuu Tapionpuistosta ja Asemapuistosta rakennuksineen sekä Salojoen eteläpuolella sijaitsevasta Horninpuistosta ja sen jatkeena olevasta asuinpihasta. Salonjoen rannat on istutettu puistoksi. Asemapuisto - Tapionpuisto on Salon merkittävin kaupunkipuisto.
LEINONKULMA & KUIRON LEIPOMO
Kuiron Leipomo sijaitsee mielestäni Salon upeimmassa kivitalossa, Leinonkulmassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1923 ja sen on suunnitellut Alexander Nyström.
Kuiron leipomo on Salon vanhin toiminnassa oleva leipomo. Tunnen erityistä sympatiaa tätä vanhaa leipomoa kohtaan, sillä kävin pikkutyttönä isäni kanssa siellä usein kaupunkireissun yhteydessä. Isällä oli tapana ostaa meille lapsille pumpernikkeleitä. Niitä en tällä kertaa saanut, sillä nuo makeat keksit olivat juuri loppuneet. Niiden sijaan ostin alkuperäisillä resepteillä leivottua ruisleipää, piimälimppua sekä luumuleipää.
Entinen leipomon tiski on kunnostettu vanhaa kunnioittaen ja yhdistetty uuteen, viihtyisään kahvilaan. Kahvila on onnistunut yhdistelmä uutta ja vanhaa. Paikka vaikutti olevan hyvin suosittu, sillä vapaata pöytää sai etsiskellä.
Helsingintie 5 Salo
SALON VANHA KAUPUNGINTALO
Joen itärannalla on alun perin kansakouluksi rakennettu
kaupungintalo. Sen vieressä on kolme 1909 ja 1928 rakennettua asuinrakennusta,
joista osa on nykyisin virastokäytössä.
Tehdaskatu 1 Salo
LUKKARINMÄKI
Lukkarinmäki liitettiin Uskelan kunnasta osaksi Salon kauppalaa vuonna 1932. Lukkarinmäen ns. esikauppala-alue on kehittynyt pientalojen puutarhakaupunginosaksi. Museovirasto on luokitellut Lukkarinmäen alueen valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.
Uskelankirkkotie
USKELAN KIRKKO
Uskelan kirkko sijaitsee korkealla mäellä, josta on komeat näköalat eri suuntiin. Korkea ja komea kirkko suuren mäen päällä on vaikuttava kokemus sinänsä. En ole missään muualla nähnyt vastaavaa. Kannattaa käydä katsomassa.
Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1832. Sen suunnitteli aikansa
kuuluisin arkkitehti C. L. Engel. Uskelan kirkossa on tilaa noin tuhannelle henkilölle.
Kirkolle pääsee autolla ja kirkon vieressä on inva-paikka. Muistaakseni näin myös inva-WC:n kyltin.
Sairaalantie 5 Salo
MERITALON MUSEO (kesäkohde)
Meritalon museo sijaitsee Moision vanhassa puutalokaupunginosassa. Meritalo on entinen Joensuun kartanon väentupa, jonka vanhin osa on rakennettu 1840-luvun alussa. Rakennuksessa toimi Salon eli entisen Uskelan ensimmäinen kansakoulu vuosina 1873–1906.
Täällä pääsee katsomaan, miltä näytti 1900-luvun alun
koulussa ja kuinka opettajaperhe asui koulun yhteydessä. Luokassa on esillä
kiertokoulun ja kansakoulun kalusteita. Silloiseen koulumaailmaan kuuluivat
erilaiset havaintovälineet, kuten karttapallo, helmitaulu, kasvisto, puinen
karttakeppi ja opetustaulut. Opettajaperheen asunnossa on nähtävillä työhuone,
kamari, keittiö ja sali.
Museo on avoinna kesäaikaan. Museo on huomioinut osittain
saavutettavuuden.
Moisionkatu 18 Salo
MOISION KAUPUNGINOSA
Moision kaupunginosa oli alkujaan Joensuun kartanon viljely- ja niittymaita sekä Meritalon ja Pohjatalon kantatalojen aluetta.
Vuosisadan vaihteessa Moision alueelle perustettiin
sahalaitoksia, kunnes 1910–20-luvuilta lähtien Inkerinkadun varrelta
peltoalueille laajeten rakennettiin asuinrakennuksia. Moision pohjoisosa on
säilynyt sittemmin pientalojen puutarhakaupunginosana, kun puolestaan
Inkerinkadun ja Siltavoudinkadun väliset korttelit ovat 1960-luvulta lähtien
muuttuneet kerrostalojen hallitsemaksi alueeksi.
HALIKON MUSEOSILTA
Halikon silta on ollut osa Turusta Viipuriin johtanutta historiallista Suurta Rantatietä. Ensimmäisen kerran silta on mainittu vuonna 1626, kun pitäjä sai sakot huonokuntoisen sillan takia. Suuressa Pohjan sodassa silta tuhottiin. Nykyinen puusilta on valmistunut vuonna 1866.
Valokuvissa silta on koristeltu kurpitsalyhdyin, sillä
satuimme käymään paikalla Salon Kurpitsaviikkojen aikana.
Vanha silta on osa Halikon kirkonseutua, joka kuuluu
Museoviraston luetteloimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin
kulttuuriympäristöihin. Kannattaa ehdottomasti käydä myös sillan läheisyydessä
seisovan kirkon pihapiirissä. Pihapiiri on todella kaunis ja näkemisen
arvoinen. Sitä paitsi sieltä on hulppeat näköalat.
Siltaa pitkin on helppo kulkea pyörätuolilla, mutta
varsinkin mäki kirkolle on todella jyrkkä. Vaikka navigaattori näytti vain
viiden minuutin kävelymatkaa, menimme kirkolle suosiolla autolla.
HALIKON KIRKKO
Halikon kirkko on kaunis, osittain keskiaikainen kivikirkko. Kirkon pihapiiri on todella ihastuttava monine yksityiskohtineen.
Kirkko sijaitsee korkealla mäellä ja pihalta on upeat näköalat alas laaksoon. Mieheni kanssa tulimme siihen tulokseen, että tämä Halikon kirkon pihapiiri taitaa olla kaunein näkemämme kirkkopiha.
Emme löytäneet kulkureittiä autolla kirkon pihaan. Jostakin sinne toki täytyy huoltoreitti olla. Pysäköimme seurakuntatalon pihalle, josta oli helppo pyörätuolilla mennä portista kirkon pihamaalle. Ulkorakennuksessa on inva-WC.
Kirkkorinne 1 Halikko
WIURILAN KARTANO
Armfeltin perheen vuodesta 1787 lähtien omistama Wiurila on yksi Suomen tärkeimmistä kartanoista ja näyttävimmistä kulttuuriympäristöistä. Wiurila tarjoaa ruokaa, yöpymisiä, kokouksia, juhlia, taidenäyttelyitä ja golfia kesäaikaan sekä museovierailuja.
C.L. Engelin suunnittelemassa talousrakennuksessa sijaitsevat Wiurilan kartanon koti- ja hevosvaunumuseot, joissa pääsee tutustumaan Armfeltien perheen kartanoelämään. Kotimuseossa on esillä Wiurilassa käytössä ollutta esineistöä 1800-luvulta lähtien. Näyttelyssä on pukuja, asusteita, huonekaluja, astioita, leluja, työvälineitä, kuvia sekä tietoa kartanossa asuneista henkilöistä ja suvuista. Hevosvaunumuseosta löytyy seudun kartanoiden ajopelejä aina 1700-luvulta alkaen. Kokoelmassa on vaunuja ja rekiä pienistä ponirattaista suuriin valjakkovaunuihin. Museossa on myös kartanon vanha paja ja puuverstas pienoiskoossa.
Museot ovat avoinna kesäisin, sisäänpääsymaksu.
Wiurilan kartanoravintola palvelee golfkauden aikana. Sisäpihalla sijaitsee pieni hotelli. Kesäkaudella talouskeskuksessa ja sen ympäristössä on esillä laaja nykytaiteen näyttelykokonaisuus, Wiurilan kesä. Ruusutarhassa kukkivat ruusut ja tarhan vieressä laiduntavat Stall Wiurilan hevoset.
Viurilantie 126 Halikko
RIKALANMÄKI & RAVINTOLA RIKALAN KROUVI
Rikalanmäki sijaitsee kauniissa perinnemaisemassa Halikossa. Rikalanmäki on yksi maamme merkittävimmistä muinaisjäännöskohteista. Aluetta kiertää opastauluin kyltitetty museopolku. Polulle on vapaa pääsy.
Rikalanmäeltä löytyy tunnelmallinen kahvila-ravintola Rikalan Krouvi. Ravintolassa on tarjolla myös kohtuuhintainen lounas. Sen haluan ehdottomasti testata seuraavalla reissullamme.
Rikalantie 74 Halikko
Ilolan arboretum, upea puutarhakohde! https://kohteet.visitsalo.fi/ilolan-arboretum-ja-taimisto/
VastaaPoistaEn ole itse vielä käynyt Ilolassa, mutta ajattelin esitellä sen toisessa jutussa. Onhan Kiikala toki nykyään Saloa, joten jutun otsikko oli hieman harhaanjohtava. :)
PoistaMinullekin tuli tuo Kiikalan metsäpuutarha mieleen, mutta en muista nyt nimeä, mutta se on siis varmasti tuo sama Ilola.
VastaaPoistaIlola se tosiaan onkin. Siellä aion käydä sopivan tilaisuuden tullen. Olisi kiva kierrellä Salon ympärillä olevaa maaseutua ihan ajan kanssa.
Poista