perjantai 15. marraskuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: HATTULA JA RENKO

Jokaisen puutarhaharrastajan kannattaisi käydä ainakin kerran elämässään Lepaalla. Samalle reissulle voisi sisällyttää muitakin kivoja kohteita Hämeenlinnan maaseudulla. Hattula on pieni paikkakunta, mutta sieltä löytyy yllättävän paljon nähtävää. Tässä samassa jutussa esittelen myös Rengon, jossa poikkesimme vain pikaisesti illan jo hämärtyessä.

HATTULA

LEPAAN KAMPUSPUISTO


Hattulan Lepaan kylässä sijaitsee upea Lepaan kartano. Lepaan kartanon noin 20 hehtaarin laajuinen kulttuurihistoriallisesti arvostettu alue on kaikille avoin retki- ja piknik -kohde. Historiallista Lepaan kartanoa ympäröi kaunis puisto- ja puutarha-alue sekä ihastuttavat keltaiset rakennukset. 

Lepaan kylä on ollut jo esihistorialliseen aikaan merkittävä paikka. Kartanoalueelta on löydetty esineitä rautakaudelta kivikauteen saakka.

Smart Park -puistossa ja puutarhassa voi omatoimisesti vieraileva avata älypuhelimellaan paikallisen verkon, josta löytyy tarinoita ja tietoa historiallisesti rikkaasta Lepaan alueesta


NÄYTEMAAT JA ARBORETUM


Lepaan kartanon mailla on vuodesta 1902 toiminut puutarhakoulu, jossa koulutetaan hortonomeja, puutarhureita ja rakennetun ympäristön asiantuntijoita. Vanhassa kartanomiljöössä on laaja arboretum sekä näytemaita, joihin haluttaessa tarjotaan opastetut kierrokset. 


PUUTARHAMUSEO

Alueella on myös puutarhamuseo, joka esittelee Lepaan puutarhakoulun historiaa.

Lepaalla järjestetään vuosittain perinteinen puutarhanäyttely alan ammattilaisille, mutta ei osallistuminen kiellettyä muillekaan ole. Lapset saattavat olla kiinnostuneita puutarhakoneista.


KAPPELI 

Lepaan kartanon alueella on 1500-luvulle sijoittuva kappeli, joka on alueen viimeisiä keskiaikaisia rakennuksia. 


MAMSELLI

Toinen kiehtova monumentti on vuonna 1829 rakennettu tuulimylly Mamselli, jota ympäröi vanha hautausmaa. Paikallinen legenda kertoo, että tällä paikalla oli aikoinaan muinainen pyhä hauta sekä 1300-luvulle sijoittuva puinen kirkko.


PERGOLA


KAHVILA


Kampuksella vanhan Lepaan Kartanon tiloissa toimii kahvila. 


PUUTARHAMYYMÄLÄ JA SAVIPAJA

Viinitilan yhteydessä (hieman etäämpänä) on Viini- ja puutarhamyymälä kahvilapalveluineen. Viinitilaa vastapäätä on Lepaan Savipaja, jossa pääsee tutustumaan keramiikan tekoon.

Lepaan kampusalue: Lepaantie 129 Lepaa / Hattula


METSÄNKYLÄN KARTANO: NAVETTA, DOMUS CLASSICA, ALPAKAT JA KAHVILA

Metsänkylän kartanon arvokkaat rakennukset sijaitsevat maisemallisesti merkittävällä paikalla. Metsänkylässä on ollut asutusta jo vuonna 1453. Metsänkylän kartano on vanha aatelittoman ratsutila. Kartano on ollut pieni oma kylä ja täysin omavarainen.

Aulangon perustaja Hugo Standertsköld omisti paikan vuosina 1890-1925. Tämän jälkeen paikka oli Hämeenlinnan kaupungin ja pankin omistuksessa. Metsänkylän Kartano siirtyi Paasivaaran suvulle vuonna 1935.

Rakennuksia on jopa 28 ja Kuurman perhe on kunnostanut ne kaikki. Kunnostamisesta on tullut perheen pojalle Kimmolle ja hänen vaimolleen Pialle elämäntapa ja työ. Pia haluaa työllään edistää rakennussuojelua jakamalla tietoa turvallisista perinteisistä materiaaleista ja auttamalla ihmisiä tekemään hyviä ja kestäviä valintoja. Taidehistorian ja rakennustaiteen maisteri uskoo, että ihmisiä kiinnostaa etenevässä määrin terveellinen ja turvalliseksi todettu rakentaminen.

Vuonna 1920 rakennettu päärakennus vaurioitui tulipalossa keväällä 2000, mutta on korjattu sen jälkeen vanhaa mukaillen. Kartanoalueella on myös kaksi väenrakennusta, vanha tuparakennus, luhti ja aittarakennukset. Punatiilinen karjarakennus on 1850-luvulta ja talli 1900-luvun alusta. Nykyisin tallirakennus on remontoitu asuinkäyttöön. 

 
METSÄNKYLÄN NAVETTA

Metsänkylässä toimii vanhojen rakennusten ja rakennustarvikkeiden myymälä Metsänkylän Navetta.

Omaa kotia kunnostaessaan Kuurman perhe huomasi, miten vaikeaa vanhaan taloon sopivia rakennusmateriaaleja oli löytää. Lehti-ilmoitusten kautta he keräsivät varastoihinsa ovia, ikkunoita, puutavaraa ja vanhoja tiiliä. Kaikkia ei käytetty itse, ja iso kaksikerroksinen navetta alkoi täyttyä. Syntyi idea vanhojen rakennustarvikkeiden myymälästä, joka nykyään toimii navetassa.

Metsänkylän Navetta on avoinna ainoastaan kerran viikossa kesäsunnuntaisin ja silloinkin rajoitetun ajan (klo 12-15). 


DOMUS CLASSICA


Domus Classica syntyi Navetan kupeeseen siitä tarpeesta, ettei kaikkia tuotteita kovasta yrittämisestä huolimatta löydy vanhana. Kuurman perhe tuo maahan ja valmistuttaa Suomessa vanhan mallin mukaisia rakennustarvikkeita, joita voi tilata verkkokaupan kautta tai noutaa Domus Classican myymälöistä Hattulasta, Helsingistä tai Tampereelta.


ALPAKAT

Kuurman perheelle alpakka on ennen kaikkea laiduneläin. Perhe nauttii siitä, että saa seurata lauman käyttäytymistä. Kaikilla alpakoilla on laumassa oma paikkansa. Luonteeltaan kaikki alpakat ovat erilaisia. Yksi pomottaa, toinen on ahne ja rohkea, kolmas odottaa sivussa, että muut ovat ruokailleet jne.

Perhe on aiemmin jalostanut alpakoita ja myynyt niitä eteenpäin, mutta viimeisinä vuosina luopuminen on tullut aina vain vaikeammaksi ja siksi perhe onkin päätynyt pitämään lauman yhtenä isona porukkana ja ruunaamaan urokset.

Avoinna sunnuntaisin klo 12-15 (5.5. - 29.9.2024). Aukioloajan ulkopuolella pihapiiri on yksityisaluetta.
p. 044-584 8499

Metsänkyläntie 14 Pekola / Hattula

  
KAHVILA LEIVINTUPA


Rakennus on 1800-luvun lopulla rakennettu tupa, joka muutettiin saunaksi ilmeisesti 1900-luvun alussa. Metsänkylän iso leivintupa paloi 1940-luvulla, jolloin silloiseen väensaunaan rakennettiin suuri leivinuuni. Rakennuksessa paistettiin tilan kaikki leivät 1960-luvulle asti. Silloin saunasta tuli jälleen vain sauna. Ennen kahvilaksi muuntautumistaan rakennus oli ollut tyhjillään parikymmentä vuotta. Saunan tuoksu on säilynyt.

Kahvila on avoinna kesäsunnuntaisin klo 11-16 (5.5. - 29.9.2024).

Ilamontie 5 Pekola
Metsänkyläntie 8 Hattula


HATTULAN VANHAN KIRKON MILJÖÖ


Hattulan vanhan kirkon miljöö on kuin satukirjan sivuilta. Kannattaa käydä jaloittelemassa täällä.

Kirkon miljöö on rakennettu luultavasti 1300- ja 1400- lukujen vaihteessa. Aika ihmeellistä, että ainakin osa tästä kokonaisuudesta on voinut olla tässä jo yli 700 vuotta! 


Kauniilla paikalla, Vanajaveden kapeikon ja Parolaan avautuvan laajan peltoalueen välissä, ovat kirkko, tapuli ja pitäjänmakasiini, jonka seinässä lukee vuosiluku 1840. 


Pitäjänmakasiinissa toimii kotiseutupuoti, jossa on tarjolla käsitöitä ja taidetta. 

Pyhän Ristin kirkko: Vanhankirkontie 41 Parola


HURTTALAN KYLÄ


Hurttalan kylässä on jonkin verran vanhoja ja kauniita rakennuksia. Museoviraston sivuilla sanottiin, että Kalliolan ja Kinnalan tiloilla on perinteistä rakennuskantaa. Jos tykkää vanhasta kylämiljööstä, kannattaa ajella kylän läpi samalla kun käy katsomassa Pyhän Ristin kirkkoa. 

Mitään tiettyä osoitetta en tähän osannut laittaa, mutta ymmärsin kylän olevan Hattulan Pyhän Ristin kirkon vieressä (Vanhankirkontie 41 Parola).


KATINALAN KYLÄ


Hattulan Pyhän Ristin kirkon lähellä oleva Katinalan kylä on pieni, viehättävä kylä kauniilla paikalla. Kylässä on säilynyt vanhaa rakennuskantaa 1700-luvulta alkaen.

Navigaattoriin voi kirjoittaa Katinala

MIEROLAN VANHA SILTA JA KYLÄ


Mierolan vanha silta on teräsbetoninen, vuonna 1919 valmistunut museosilta. Silta ylittää Vanajaveden kapeikon, Mierolansalmen. Salmen molemmin puolin olevat Mierolan ja Rahkoilan kylät ovat Museoviraston inventoimia valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä.

Me osuimme paikalle parhaimman ruskan aikaan aurinkoisena päivänä. Ruskan värit heijastuivat Vanajaveden pintaan. Kokemus oli vaikuttava. 


Kapean virran molemmin puolin sijaitseva Mierolan kylä muodostaa yhä harvinaisen hyvin säilyneen kylämiljöön. Museoviraston sivuilla kerrottiin, että varhaisin historiallinen tieto kylästä on 1300- luvun alkupuolelta. Kylän vanha tonttimaa sijaitsee virran etelärannalla. Sillan pohjoispuolella on joukko pienempiä mökkejä sekä vanhaa huvila-asutusta.

Mierolan silta: Kirkkotie 8 Hattula


HATTULAN UUSI KIRKKO


Noin puolen kilometrin päässä Mierolan museosillalta sijaitsee Hattulan uusi kirkko, vaikka ei se minun mielestäni kovin uusi ole. Kirkko on rakennettu vuosina 1852–1857.


ALVETTULAN VANHA SILTA JA KYLÄ


Kylässä on vuonna 1916 rakennettu betonikaarisilta. Silta on suojeltu 2014.


Kylä valittiin vuonna 2000 vuoden hämäläiseksi kyläksi. Siellä viljellään maata ja kasvatetaan karjaa.

Alvettulan kylä on osa Hauhonselän kulttuurimaisema-aluetta ja sisältyy Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.


ALVETTULAN KYLÄKAUPPA


Alvettulantie 168 Alvettula


RENKO

Renkoa pitkin mutkittelee tuutulaulustakin tuttu Hämeen Härkätie, joka on yksi Suomen vanhimpia esihistoriallisia teitä.


Rengossa on nykyaikainen kirkonkylä kauppoineen ja ravintoloineen, mutta Pyhän Jaakon kirkon tienoilla ovat kauneimmat vanhat rakennukset ja koski. Netissä kerrottiin, että museon takana Kirkkojärven läheisyydessä kulkee kaunis rantareitti ja Kirkkojärvessä on uimamahdollisuus.

 
PYHÄN JAAKON KIRKKO


Mielestäni Pyhän Jaakon kirkko on Rengon komein nähtävyys. Kirkko on Hämeen harmaakivikirkkojen tavoin rakennettu 1400-luvun loppuvuosikymmenillä. Sen erikoisuutena on harvinainen 8-kulmainen pohjamuoto. Apostoli Jaakob vanhemman nimikkokirkkona se on ollut tunnettu pyhiinvaelluskohde keskiajalla.

Rengonraitti 15 Renko


HÄRKÄTIEN MUSEO


Härkätien museo on talonpoikaismuseo, joka sijaitsee Rengon Pyhän Jaakon kirkon vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti