torstai 4. maaliskuuta 2021

VIEHÄTTÄVÄ VIHREÄ

Minulla on värejä, joita suosin sisustuksessa tai pukeutumisessa ja sitten on puutarhavärejä. Hassua, että se, mikä on puutarhassa ainoa välttämätön väri, puuttuu minulta täysin vaatteista tai kodin sisustuksesta ellei huonekasveja ja muutamia kynttilöitä oteta lukuun. Vihreä on pyhitetty puutarhaan.

Toivoisin löytäväni 'Green Jewel' -punahatun siemeniä, sillä nämä vihreät kaunottaret hävisivät puutarhastani.

Suljen silmäni ja ajattelen vihreitä asioita. Puutarha. Luonto. Metsä. Sammalmatto. Hiirenkorvat. Sammakot. Sisiliskot. Heinäsirkat. Salaatti. Kesäkurpitsa. Kurkku. Keräkaali. Pinaatti. Lime. Yrtit. Vihreä liikennevalo. Fairy. Armeijan vaatteet. Vihreät arvot. Leikkaussali. 

Ikivihreitä kasveja
– esimerkiksi laakeria, misteliä ja mäntyä –
on kunnioitettu.

Vihreä yhdistetään usein luontoon. Useissa kulttuureissa vihreä on elämän ja kasvun väri. Ikivihreitä kasveja – esimerkiksi laakeria, misteliä ja mäntyä – on kunnioitettu.

Varjoyrtti on yksi suosikkikasveistani. Se vihertää läpi vuoden.

Toinen yleinen mielikuva vihreästä on toivo. Luulenpa, että moni muukin viherpeukalo, vihersormi (to have green fingers) ja viherkäsi (eine grüne hand haben) allekirjoittaa tuon. Niin on pääteltävissä ainakin siitä, että maaliskuussa puutarhablogien maailma täyttyy riemunkiljahduksista, kun ensimmäiset kalpeanvihreät versonpäät pilkistävät kylmästä maasta. Hento vihreys tuo toivon keväästä, uudesta puutarhakaudesta ja uudesta elämästä. 

Meksikossakin vihreä viittaa toivoon. Egyptiläisille vihreä oli pyhä väri tuodessaan kevään toivoa ja iloa. Se oli hedelmällisyyden ja elinvoiman väri, kuten se on länsimaisille nykyään. 

Kevättähdet kukkivat tässä jo, eikä mene kauan kun tulppaanit, jättipoimulehdet ja syysleimut ovat vihreydellään peittäneet syksyn ruskeat lehdet.

Keväällä vihreä on ihme. Kesän runsas vihreys hellii mieltä ja kehoa, tulee lähelle. Se tulee aivan sisuksiin asti. Vihreät vihannekset ravitsevat meitä solujamme myöten. Yleisesti vihreä symboloikin terveyttä, tuoreutta, nuoruutta ja luontoa. 

Hetken aikaa tuntuu, että tuo ihana vihreys on aina läsnä. Huomio kiinnittyy kukkien väriloistoon. Vihreä alkaa tuntua melkein itsestäänselvyydeltä. 

Vihreä sammal kiven pinnalla, havut ja muut vihreänä säilyvät kasvit
erottuvat edukseen marraskuisen tihkusateen läpi.

Viimeistään marraskuussa vihreä saa taas ansaitsemansa erityishuomion. Vihreä sammal kiven pinnalla, havut ja muut vihreänä säilyvät kasvit erottuvat edukseen marraskuisen tihkusateen läpi. Vihreä on piristysruiske kaiken harmauden ja ruskean keskellä. On helppo ajatella, miksi vihreän sanotaan sopivan masennuksesta kärsiville. 

Kukat tulevat ja menevät, mutta puutarhassa on sentään jotakin pysyvää: tummanvihreät havut. Talvella ne ovat puutarhan pelastus. 

Tämä kuva on otettu tammikuun ensimmäisenä päivänä 2020.

Lehtivihreä. Sammaleenvihreä. Limenvihreä. Smaragdinvihreä. Oliivinvihreä. Havunvihreä. 

Nuo yllämainitut kuulostavat tutuilta. Sen sijaan minulla ei ole aavistustakaan, millainen on Espanjanvihreä, verdigris. Näppäilen sen hakukoneelle. Kas vain, se onkin sinertävänvihreä patina, joka muodostuu kuparin tai pronssin pinnalle. Opin myös sen, että klorofylli eli lehtivihreä on ainoa luonnon pigmentti, jota voi käyttää elintarvikevärinä. 

Koreaniisolla on ihastuttavat, limen väriset lehdet.

Vihreän sävyjä on paljon ja ihmissilmä pystyy erottamaan kaikkein eniten juuri vihreitä värisävyjä, mutta vihreää kuvaavia sanoja on siihen nähden yllättävän vähän. Heleänvihreä, metsänvihreä, vaaleanvihreä, kirkkaanvihreä, tummanvihreä, lime, sinivihreä, armeijanvihreä, keväänvihreä, myrkynvihreä, oliivinvihreä, sammalenvihreä, smaragdinvihreä. Ehkä vielä joitakin muitakin. 

Tai onhan niitä: alitsariinivihreä, alkalivihreä, bolleynvihreä, espanjanvihreä, etyylivihreä, hookerinvihreä, kobolttivihreä, sinooperivihreä, kasselinvihreä, pariisinvihreä ja vaikka mitä. Useimmat niistä ovat kuitenkin monelle tuiki tuntemattomia ja arkikielessä käytettyjen vihreän sävyjen määrä on suppea.

Jättipoimulehden lehti on yksi kauneimmista, joita tiedän.

Netistä löytyy mielenkiintoista tietoa myös muistakin vihreistä väreistä. Sisäilmaongelmat eivät ole ainoastaan nykyajan ilmiö. Vuonna 1775 kemisti Carl Wilhelm Scheele löysi arsenikkia tutkiessaan pigmentin, joka sai nimekseen Scheelenvihreä. Kemisti tiesi pigmentin myrkyllisyyden ja varoitteli siitä, mutta kaikesta huolimatta väri tuli nopeasti suosituksi. Väri ei tummunut ja harmaantunut niin nopeasti kuin muut sen ajan vihreät värit. Arsenikkiväreillä alettiin värjätä mm. tapetteja, sisustuskankaita ja leluja. 

On väitetty, että Napoleon kuoli vihreiden tapettien sisältämien arsenikkivärien aiheuttamaan myrkytykseen. Monet hänen aikalaisistaan kärsivät arsenikkimyrkytyksen oireista. Arsenikkivärit kiellettiin Suomessa vihdoin vuonna 1888 – vasta 47 vuotta sen jälkeen kun lääkintätoimen pääjohtaja Karl Daniel von Haartman oli varoitellut seinäpaperien sisältämästä arsenikista ja sen vaarallisuudesta huoneistossa asuville. 

Suomalaisessa versiossa noita tarjoaa Lumikille punaisen omenan,
mutta monissa muissa maissa omena on vihreä.

Myrkynvihreä viittaakin juuri vihreään arsenikkiin. Suomalaisessa versiossa noita tarjoaa Lumikille punaisen omenan, mutta monissa muissa maissa omena on vihreä. Keskiajalla vihreä oli nimenomaan kuningattarien ja prinsessojen väri. Irlantilaisessa folkloressa vihreä on tonttujen väri.

Maailma muuttuu: vaaleanpunaiset ja vaaleansiniset neuvolakortit on vaihdettu vihreisiin ja Stockmannin Hullut päivät ovat vaihtaneet värinsä keltaisesta vihreään. 

Vihreän sanotaan helpottavan stressiä. Siinäpä hyvä syy hankkia kotiin viherkasvi. Vihreä on harmoninen väri. Sen sanotaan rentouttavan ja rauhoittavan. Viherkasvit herättävät sisustuksen eloon. Jo yksikin vihreä purkissa saa ihmeitä aikaan. 

Sitruunatimjami on siitä ihana, että lumettomana talvena sitä voi hyvin poimia maljakkoon tuomaan kotiin vihreyttä.

Vihreällä sanotaan olevan
parantavia voimia.

Vihreä saa ihmiset tuntemaan olevansa turvassa. Vihreällä sanotaan myös olevan parantavia voimia. Vihreä ilmaisee hoivaa, kliinisyyttä ja puhtautta; monissa leikkaussaleissa sisustus ja hoitohenkilökunnan vaatteet ovat vihreitä. Vihreällä sanotaan myös olevan parantavia voimia. Ranskassa ja Italiassa apteekin symbolina on vihreä risti. Meilläkin apteekkien logot ovat useinmiten vihreitä.

Näin on helppo kokea myös puutarhassa. Erilaisista vihreistä koostuvat puutarhan osat ovat rauhoittavia, mutta kuitenkin mielenkiintoisia. Ja puutarhan parantavat ominaisuudet ovat yleisesti tiedossa. 

Tässä kuvassa pidän vihreän lehtimuotojen vaihtelusta.

Erilaisista vihreistä muodostuva puutarha
voisi olla erittäin kaunis ja vaihteleva.

Jos puutarhaan pitäisi valita vain yksi väri, se olisi ilman muuta vihreä. Punalehtinen puutarha olisi synkkä ja valkolehtinen tai harmaa olisi lattea. Sen sijaan erilaisista vihreistä muodostuva puutarha voisi olla erittäin kaunis ja vaihteleva. Esimerkiksi japanilainen sammalpuutarha on parhaimmillaan upea taideteos.

Kuunliljoja suositaan erityisesti kauniiden lehtien vuoksi.

Vaikka vihreää esiintyy luonnossa niin paljon, vihreää väripigmenttiä on ollut hankala valmistaa. Taidemaalareilla oli aikanaan ongelmia saada hyviä vihreitä sävyjä. Usein maalauksessa käytetyt vihreät olikin sekoitettu sinisestä ja keltaisesta tai maalattu niitä päällekkäin.

Kun jouluruusun kukinta kääntyy loppua kohti, sen kukat muuttuvat vihreiksi.

Buddhalaisissa maissa ja Israelissa 
vihreä liitetään huonoihin uutisiin.

Japanissa vihreä on tulevaisuuden, voiman ja energisyyden väri. Tähän on helppo yhtyä. Niin ei kuitenkaan ole kaikkialla. Buddhalaisissa maissa ja Israelissa vihreä liitetään huonoihin uutisiin. Länsimaissakin vihreällä on myös negatiivisia merkityksiä; vihreä liitetään kateuteen. Minun mielestäni kateus on kuitenkin tummanvioletti. Sellaista en tiedä olevan missään kulttuurissa. 

Gladiolus 'Green Star'

Skotlannin ylämailla vihreä on kunnian väri, mutta joillakin paikkakunnilla vihreää pidetään erityisen epäonnekkaana värinä. Vihreä on ollut epäonnen väri myös muualla. Vihreiden kenkien tai autojen on uskottu tuovan epäonnea.

Se jos mikä tuo välitöntä onnea.

Irlantilaiset puolestaan uskovat, että vihreä tuo onnea. Miten tuttua! Kuinka sykähdyttävää onkaan nähdä vihreän taimen pilkistävän kylvömullasta. Se jos mikä tuo välitöntä onnea.

Ensimmäiset vihreät talven jälkeen. Onni.

On mielenkiintoista, että navajo-intiaanit eivät tee eroa sinisen ja vihreän värillä. Jännä yksityiskohta on sekin, että japanilaiset kutsuvat liikennevalojen vihreää valoa siniseksi, vaikka liikennevalot ovat Japanissa samanlaiset kuin länsimaissa – punainen, keltainen ja vihreä.

Puutarhassa vihreällä on mielestäni sellainen mielenkiintoinen ominaisuus, että vihreää ei kai voi puutarhassa olla liikaa – elleivät vihreät ole rikkoja.


VIHERTÄVÄKUKKAISIA KASVEJA
Nämä kaikki eivät välttämättä ole kokonaan vihreäkukkaisia, mutta kukassa on jotakin vihreää kuitenkin.

Puistolumikello, esim. ‘Flore Pleno’

Kevätlumipisara

Kesälumipisara

Tähdikki, esim. nuokkutähdikki 

Jouluruusu

Monissa jouluruusuissa on vihreää sävyä
viimeistään kukinnan loppupuolella. 

Vihreäraitatulppaani, esim. ‘Spring Green’ 

Anatolianpikarililja ja myös muita pikarililjoja

Voitonlaukka ja muita laukkoja

Lehtoakileija ‘Green Apples’
Tämä lajike on vihreä ja kerrannainen. Kukat muuttuvat vähitellen vaaleammiksi.

Gladiolus, esim. ‘Green Woodpecker’ ja ‘Green Star’

'Green Star'

Valkovuokko, esim. ‘Green Dream’, ‘Monstruosa’, ‘Viridiflora’ ja ‘Green Finger’

Reunuspietaryrtti
Valkoisessa reunuspietaryrtissä on kaunis vihreä vivahde.

Kiinanpioni ‘Green Halo’
Tätä lajiketta sanotaan vihreäksi, vaikka vihreitä ovat vain alimmat terälehdet. Muut terälehdet ovat valkoiset.

Syyshortensia ‘Limelight’

Kaunopunahattu ‘Green Jewel’


Tarhatyräkki 
Tarhatyräkki on kellanvihreä.

Kultatyräkki
Kultatyräkillä on näyttävä kellanvihreä kukinta ja parhaimmillaan pallomainen kasvutapa. Sen syysväri on kauniin punainen.

Mantelityräkki

Rentotyräkki 

Rantatyräkki 

Tarhakalliokielo


Jättipoimulehti

Jättipoimulehden kukinta on limenvihreä tai kellanvihreä.

Tarhaviinikärhö ‘Alba Luxurians’
Tällä lajikkeella on valkoiset kukat, joiden terälehdissä on vihreä pilkku.

Punakoiranköynnös

Tsinnia
Tsinnioista löytyy ainakin limenvihreä lajike ‘Envy’. 

Koristetupakka ‘Limegreen’

Kotilokukka

16 kommenttia:

  1. Kattava katsaus kaikkeen vihreään, onneen ja iloon💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli ihan hauska paneutua vihreän värin saloihin vähän eri näkökulmasta kuin puutarhassa. 😊

      Poista
  2. Minustakin jättipoimulehden vihreä sävy on ihana. Minulla on vihreää sisälläkin. Nytkin vihreä pusero päällä ja vieressä ikkunassa verhot, joissa on vihreitä saniaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jättipoimulehti on tosiaankin ihana. Aluksi en pitänyt sen kukkien keltaisesta väristä, mutta myöhemmin aloin suorastaan rakastaa sitä.

      Minä olen enemmän sinisen ystävä sisustuksessa ja pukeutumisessa. Oli meillä kerran yksi vihreä matto ja verhot, joissa oli vihreää. 😊

      Poista
  3. Hei! Haastan sinut hymy huulille - haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille - haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

    Toivottavasti otat haasteen vastaan!

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mielelläni vastaan haasteisiin. Tällainen haaste tuo varmasti iloa monille, sillä kommentteja on aina kiva saada. Jos kukaan ei kommentoisi mitään, tuntuisi siltä kuin juttelisi itsekseen täällä.

      Harmillista vain, että itse en juuri pysty kommentoimaan mitään muuta kuin 😊 tai ♥. Joskus kommentoin parilla sanalla ja toivon, että ajatukseni tulisi jotenkuten ymmärretyksi. Minulla on kiusallinen käsien vapina, joka vaikeuttaa kirjoittamista. Siksi en pysty kommentoimaan pidemmin. Nämä omat juttuni kirjoitan saneluohjelmalla, mutta sen käyttö blogien kommentointiin on liian monimutkaista ja hidasta. Toivon, että hymiöt tai sydän välittäisi viestin, että olen lukenut ja pitänyt lukemastani, ja haluan blogiystävääni sillä ilahduttaa.

      Aurinkoista maaliskuuta sinulle!

      Poista
  4. Vihreys on niin kaunista kaikissa sävyissään. <3
    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Multaki puuttuu viheriä färi lähes täysin mualta, paitsi kasviista/puutarhasta.

    VastaaPoista
  6. Suloista vihreyttä, sitä kaipaakin jo.

    VastaaPoista
  7. Tämäpä oli kiinnostava postaus! Katsoin joskus värien näkemiseen liittyvän dokumentin, jossa oli hyvin mielenkiintoinen testi. En enää muista yksityiskohtia, mutta siinä oli joku sademetsässä asuva heimo, jolle näytettiin monia eri sävyjä sisältävää väriympyrää (tai vastaavaa). Heimon jäsenillä oli lukematon määrä sanoja jonkun värin (olikohan juuri vihreä) eri sävyille ja he erottivat äärimmäisen pieniä sävyeroja toisistaan. Vastaavasti jollekin toiselle värille oli vain yksi sana eivätkä he itse asiassa edes erottaneet kyseisen värin eri sävyjä toisistaan, vaikka länsimaalaisen silmissä kuvassa oli selvästi eri värisiä osioita. Aivot siis oppivat tulkitsemaan eri sävyt sen mukaan, mille on kyseisessä kulttuurissa käyttöä ja nimi. On esim. tarpeen erottaa kypsä hedelmä raa'asta tai myrkkysieni syötävästä. Luulen, että tuossa japanilaisten liikennevalojen tapauksessa on kyse juuri tällaisesta kulttuurillisesta erosta. Olisikin kiinnostavaa tietää, kutsuvatko japanilaiset myös metsää tai sammalta siniseksi vai sattuuko vain liikennevaloissa oleva vihreä olemaan heidän silmissään yksi sinisen sävyistä.
    Listastasi muuten puuttui ainakin ruohonvihreä. Meillä äiti valitteli aina, että ulkovaatteissamme oli kesäisin ruohonvihreitä tahroja :D Todellisuudessahan tahrat taisivat kuitenkin tulla apilasta eivätkä nurmiheinistä.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että tykkäsit! 😊 Tosi mielenkiintoinen tuo kertomasi dokumentin osa. Hyvä, kun huomasit tuon ruohonvihreän. Sehän todellakin on meillä ihan arkikäytössä.

      Oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin!

      Poista