perjantai 12. maaliskuuta 2021

VAIKUTTAVAT VÄRIT

Väriterapia on ilmeisen kiistelty alue. Taideteollisen korkeakoulun väriopin lehtori Harald Arnkil sanoo, että väreillä on vaikutusta. Hänen mukaansa niillä ei kuitenkaan ole fysiologisia ominaisuuksia, jotka välittyisivät ihmisiin.

Hän sanoo, että jos kirkas punainen saa verenpaineen nousemaan ja pulssin kiihtymään, se johtuu jostakin tilanteeseen liittyvästä seikasta eikä itse väristä. Arnkil tarkentaa, että värien vaikutus perustuu mielikuviimme, mielleyhtymiimme ja mieltymyksiimme.


Asia mietityttää minua, sillä lapseni on vastasyntyneenä parantunut liiallisen bilirubiinin aiheuttamasta keltaisuudesta sinivalohoidon avulla. Vauvan ja minun veriryhmät eivät sopineet yhteen ja aiheuttivat bilirubiinin kertymisen vauvan elimistöön. Onneksi pari viikkoa kestänyt sinivalohoito riitti eikä veren vaihtoon tarvinnut ryhtyä. Solut ja molekyylithän reagoivat värivaloon. Siksi mietin, voiko väreillä kuitenkin olla jotakin erityistä fysiologista vaikutusta ihmiseen.

En ole perehtynyt värejä koskeviin tutkimuksiin. Siksi kerron niistä hyvin yleisellä tasolla mainitsematta lähteitä.

Värillisen valon vaikutusta kasveihin on tutkittu. Jossain tutkimuksessa on todettu salaatin siemenien itävän punaisessa valossa, mutta infrapunasäteilyn alla ei tapahdu mitään.


On tunnettu tosiasia, että valo vaikuttaa hormonijärjestelmän kautta vuorokausirytmiin. Kirkas valoärsyke voi häiritä melatoniinin tuotantoa. Kännykkävalmistajat suosittelevatkin iltamyöhällä kytkemään näytöltä sinisen valon pois päältä, jotta nukahtaminen ei häiriintyisi.

Törmäsin myös opinnäytetöihin, joissa oli paneuduttu valaistuksen säätelyyn vireystilan parantamiseksi toimistoympäristöissä. Valaistuksen värillä on merkitystä.

Kiinalaiset, intialaiset, kreikkalaiset, intiaanit ja muinaiset egyptiläiset ovat käyttäneet väriterapiaa jo ammoisina aikoina. Myöhemmin väriterapia sai väistyä lääketieteen, erilaisten rohtojen ja salvojen, alta.


Onko entisinä aikoina ihmisillä ollut jotakin sellaista tietoa, jota meillä ei nykyaikana ole? Onko tieteen ja erityisesti lääketieteen voittokulku pyyhkinyt altaan arvokasta tietoa, joka on alkanut näyttää naurettavalta? Näinhän on käynyt luontaistuotteiden suhteen. Kalaöljyjen tehokkuudelle on naureskeltu, mutta samalla Marevan-potilaita on varoiteltu käyttämästä niitä. Miksi? No tietenkin siksi, että kalaöljyt ohentavat verta. On tietysti lääketeollisuuden etu, että veri ohennetaan Marevanilla eikä kalaöljyllä. Siksi luontaistuotteille pitää naureskella.

Jos sinivalohoito poistaa ylimääräisen bilirubiinin elimistöstä, niin vaikutus ei voi olla pelkästään psykologinen. Miksei väreillä voisi olla myös muita vaikutuksia? No, sinivalo on tietysti eri asia kuin sininen, mutta kuitenkin tiettyjä valotaajuuksia kummassakin. Ilman valoa ei ole värejäkään.

Väriterapiassa punaisen on ajateltu stimuloivan verenkiertoa ja sydämen toimintaa. Vaaleanpunaisella sanotaan olevan rauhoittava vaikutus ja sen sanotaan lisäävän hellyyden tunteita. Mitäpä, jos ylivilkkaille annettaisiin parin viikon valohoitokuuri vaaleanpunaista valoa?


Oranssin on ajateltu olevan laksatiivinen. Oranssista sanotaan, että se parantaa henkisiä kykyjä ja lisää iloisuutta. Liika oranssi väsyttää, mutta vaalea sävy auttaa uupumukseen.


Keltaisen on ajateltu stimuloivan hermostoa. Se lisää keskittymiskykyä, energiaa ja stressinsietokykyä. On ajateltu, että punainen, purppura, keltainen ja oranssi nopeuttavat hengitystahtia ja nostavat pulssia. Vihreä, sininen ja lila puolestaan hidastavat niitä.

Sinisellä ja violetilla on ajateltu olevan viilentävää vaikutusta. Väriterapiassa sinisellä sanotaan olevan rauhoittava vaikutus. Sininen alentaa verenpainetta ja auttaa keskittymään. Se voi myös lisätä luovuutta.


Violetin sanotaan alentavan verenpainetta ja vähentävän ruokahalua. Sen sanotaan auttavan henkiseen kipuun ja parantavan unta. Sillä on puhdistava, rauhoittava ja tasapainottava vaikutus. Voisiko unilääkkeitä korvata lilavalohoidolla?


Vihreä auttaa rentoutumaan. Se vähentää jännittyneisyyttä ja stressiä sekä parantaa mielialaa.

En ota kantaa erilaisiin väriterapian muotoihin. En suoralta kädeltä kuitenkaan menisi tyrmäämään väriterapioiden vaikuttavuutta. Tutkijat väittelevät siitä, mikä värien vaikutusmekanismi ihmisessä on. Itse olen taipuvainen ajattelemaan niin, että tiede ei ole selvittänyt kaikkea. Ehkä ei kannata sanoa, ettei väreillä ole fysiologisia vaikutuksia, jos niitä ei ole tähän mennessä pystytty selittämään.

Monet tutkijat uskovat, että väreillä on vaikutusta mielentilaan ja hyvinvointiin. Värit herättävät ihmisissä emotionaalisia tunteita. Väreillä on myös vaikutusta käyttäytymiseen. Mitä voimakkaampi tai intensiivisempi väri on, sitä enemmän se aktivoi ihmistä.

Miettiessäni värien vaikutusta itseeni tunnistan tiettyjen laajojen ja varsinkin voimakkaiden väripintojen ärsyttävän minua. Toisaalta taas tietyt, erityisesti vaaleat värisävyt pienempiin osiin jaettuina ja harmonisesti yhdistettyinä tuovat levollisuutta ja miellyttävät. Havaintojani tukevat useiden tutkijoiden väitteet siitä, että itse värisävyä enemmän vaikuttaa värin tummuus, vaaleus tai kylläisyysaste.

En pidä kirkkaankeltaisesta, mutta hailakankeltainen on yksi lempiväreistäni puutarhassa. Samoin on kirkkaanpunaisen ja vaaleanpunaisen laita. Tein sellaisenkin mielenkiintoisen havainnon, että en pidä kirkkaanoranssista. Sen sijaan vaaleat oranssin sävyt viehättävät yhä enemmän.


Ehkä olen ympäröinyt itseni väreillä, joita tarvitsen. En ajattele, että yksittäisillä värivalinnoillani olisi kovin suurta merkitystä. Ajattelen kokonaisuuden ratkaisevan. Rakastan rauhaa ja harmonista ilmapiiriä. Siksikö pidän niin paljon erilaisista vaaleista värisävyistä?

Tuttavallani on räiskyvän värinen puutarha – kirkkaankeltaista, loistavaa oranssia, voimakasta punaista ja monia muitakin värejä. On ihanaa käydä siellä ja nauttia kirkkaista väreistä hetken aikaa. Sitten taas palaan mielelläni omaan puutarhaani vaaleiden, harmonisten sävyjen keskelle ja tunnen olevani kotonani. Jotenkin tuntuu, että omassa puutarhassa aallonpituudet ovat itselle sopivimmat.

Mietin näitä saatuani jonakin syksynä arpajaisten yhteydessä Ailalta idean kirjoittaa väriterapiasta. Kiitos, Aila, mielenkiintoisesta ideasta! Tuli sukellettua itselleni aivan uuteen aihealueeseen. Se oli virkistävä värikylpy talven harmaudessa.

12 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Eri näkökulmia värien vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Tässä samalla mietin, että miksiköhän itselläni on ollut elon varrella eri suosikkivärejä (Sininen, musta, terra, vihreä...). Moni on kertonut löytäneensä värit pukeutumiseensa. Toiset nauttivat väreistä kodin sisustuksessa ja toiset tykkäävät valkoisesta, harmaansävyistä ja mustasta. Minä vaihdan verhot vuodenaikojen ja fiiliksen mukaan esim. kesällä laitan vaaleat verhot ja jouluna punaiset. Olen sitä mieltä, että värillä on väliä pukeutumisessa, asusteissa, sisustuksessa ja autossa :D Auringon keltaista ja hohtavien valkoisten hankien väristä viikonloppua sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakin on ollut kausia, jolloin olen tykännyt tietyistä väreistä. Olen kokeillut erilaisia vihreitä, joskus kirkkaanpunaista ja -keltaista. Silti olen aina palannut siniseen, joka on ollut lempivärini aina. Sinisestä en ole luopunut koskaan. Tosin sen sävyt ovat vaihdelleet eri aikoina.

      Tuo värien löytäminen pukeutumiseen on minullekin tuttu ilmiö. Ennen pukeuduin mielelläni siniseen, mustaan ja vaaleaan. Nyt toivon pastellisia värejä ja kuvioita, mieluiten kukkia. 😊 Sisustuksessa suosin nykyään vaaleita värejä, mutta on meillä ollut melko voimakkaitakin värejä verhoissa. Ai niin, ja nyt on tulossa tumma tapetti.

      Näin on, että värillä on väliä ja paljonkin! 😊 Kiitos samoin sinulle! Eikä haittaisi, jos vihreäkin vähän pilkistäisi. 😊

      Poista
  2. Minähän tykkään färiistä! Nii puutarhas, pukeutumises ku sisustukseski. En voisi kuvitella asuvani valakooses huushollis. Vaaliat seinäthän mullaki alakerras on, mutta färiä löytyy kalusteista, matoosta, karteekiista ja tyynyystä. Tarkin färien suhteen oon sisustukses. Puutarhas oon ruvennu lipsumahan enite. Kaivoon pari päivää sitte vanhan, ainaki 30vuatta sitte tekemäni villapairan. Hihansuut oli ristaantunu ja puriinki niitä muutaman kiarroksen ja tein uuren päätelmän. Villapaita on viininpuna-viheriä-violetti-musta ja aah, niin ihanan färine ja lämmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla. Minun tosin piti turvautua ihan googlen apuun, jotta sain tietää mitä nuo karteekit on. Olen nyt taas sen verran viisaampi. 😊 Minusta ei olisi paha asua valkoisessa talossa, mutta viherkasveja täytyisi olla paljon ja muutakin väriä sitten tyynyissä ja muissa pienemmissä yksityiskohdissa.

      Oi että, minkä löydön kaappisi kätköistä teitkään! Tuolla villapaidalla on tunnearvoakin jo vaikka kuinka. Hienoa, että villapaitasi sai uuden elämän.

      Poista
  3. Onhan värillä väliä ja vaikutuksia! Pieniä muutoksia huomaan omissa mieltymyksissä vuosien mittaan tapahtuneen, mutta päälinjat ovat aika samat. Minä katselen mielelläni toisten kodeissa ja puutarhoissa väri-ilotultusta, mutta jostain syystä itselle valikoituu rauhallisempia sävyjä.
    Puutarhassani on parinkymmenen vuoden takaa vahvempaa pinkkiä eri kukissa ja sitä en ole ryhtynyt muuttamaan. Itseasiassa se sopii aika kivasti , koska näkyy kauas ja täällä on paljon vihreää, valkoista ja sinililaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä, miten samanlaisia ajatuksia minulla on. Toisten puutarhoissa tai toisten vaatteissa tietyt värit ovat hienoja, mutta itse en niihin osaa pukeutua tai puutarhaani laittaa.

      Minun puutarhassani on muutama voimakkaan pinkki väriläiskä ja nyt juuri olen haaveillut lisääväni tuota väriä. Parhaillaan pohdin, mikä on sopiva määrä. Pieni määrä antaa sopivasti terää, liian hallitseva se ei saa olla.

      Poista
  4. Kiva postaus! Vaikka kotona kalusteissa ja seinillä on hillitty väriskaala ja oma pukeutumiseni on usein kovin väritön, niin puutarhaan mahtuu kaikkia värejä! Jotenkin kovin pitkä harmaa, valkoinen tai pimeä vuodenkierto vaatii kesällä värien runsautta, josta sitten voi ammentaa voimaa. On väripareja, jotka tökkäävät silmään, mutta eivät iloiset värit mitenkään minua ahdista. Toisaalta kyllä rauhoittavaa sinistä ja hempeää vaaleanpunaista on aina helppo katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä olen silloin tällöin kokeillut kirkkaita värejä vaatteissa, sisustuksessa ja puutarhassa. Silti aina palaan siihen tuttuun ja itselle sopivaan vaaleaan väriskaalaan. Pastelliset värit ovat minun juttuni. Toisten puutarhat ja vaatteet ovat sitten ihan eri juttu. Monille sopii hyvin kirkkaat värit ja jopa riemunkirjavat yhdistelmät. Tänään kaupassa käydessäni ihailin kirkkaankeltaista sadetakkia. Itselle en sitä hankkisi, näyttäisin siinä aivan sairaalta. Mutta tosi hieno se oli! 😊

      Poista
  5. Mielenkiitoinen postaus ja ihan varmasti asiassa on paljonkin totuuspohjaa.
    Huomaan itse pitäväni vaaleista väreistä, erityisesti kaikki 'pehmeäksi kauhtuneet' sävyt ovat kauneimpia. On oikeaastaan ihan sama mikä perusväri on, kunhan on vaan haalistunut sopivasti. Ehkä se on jokin alitajuntainen pyrkimys harmoniaan.
    Toisaalta vaaleaan ja rauhalliseen värimaailmaan tarvitsen väriläiskiä, omassa sisustuksessa etenkin.
    Puutarhassa sallin oikeastaan kaikki värit kunhan kyseistä väriä on sitten reilusti. En jaksa katsella kaleidoskooppimaista värien sekoitusta omalla pihalla. Mieluummin överit kuin vajarit vai miten se nuorisolaisten sanonta nyt meneekään.
    Etenkin keväällä jopa räikein mahdollinen keltainen on tervetullut mutta siinä vaiheessa kun keltaisuus tulee voikukista, alkaa oman sietokyvyn rajallisuus tulla vastaan. Mutta se onkin sitten jo kokonaan toinen juttu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin, maailma ei ole mustavalkoinen. Eikä kaikkea vielä tiedetä. Vanhoissa uskomuksissa voi hyvinkin olla totuuden siementä.

      Tosi hauska kuulla, että lempivärisi ovat haalistuneita. Usein ihmiset sanovat lempivärikseen jonkun tietyn värin. Ensimmäisen kerran kuulen jonkun sanovan tällä tavalla. Kiva!

      Mukava kuulla myös ajatuksiasi puutarhasi väreistä ja värien käytöstä. 😊 Minulla on sama, että kirkkaankeltainen on hieno keväällä niin kauan, kunnes voikukat alkavat kukkia.

      Poista
  6. Kyllä väriä pitää elämässä olla mutta maltillisesti. Siinäpä se mikä on maltillinen kenenkin mukaan. Kyllä meillä kodista löytyy myös värejä mutta liika tavara esillä saa minut ahdistumaan joten tavaraa ei ole meillä paljon esillä. Sininen on muuten myös minun yksi lempivärini. Pukeutumisessa löytyy maltillisia värejä ei kirjavia. Puutarhassa taas kaikki värit taitaa olla edustettuina. No yritän vähän ryhmitellä niin saisi rauhallisempia kokonaisuuksia . Mutta niitähän pitää suosia mistä pitää. Kyllä esimerkiksi vihreä saa minut rauhoittumaan ja suosin sitä myös pukeutumisessa. Mutta mikä vihreä siitä olen tarkka. Kiva aihe ja siitä saisi paljonkin kirjoitettavaa mutta tällaista nyt tällä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värit ovat mielenkiintoinen keskustelunaihe. Minulla on ihan sama, että en halua elää tavarapaljouden keskellä. Pidän esillä vain kauniita tavaroita. Eikä liian kirjavaa saa olla. Paitsi joskus tehosteena.

      Värit kuvastavat mielestäni paljon ihmisen persoonallisuutta. Ja puutarha puolestaan on kuin peili. Sellainen puutarha kuin on puutarhurikin. 😊

      Poista