torstai 2. elokuuta 2018

INTO, TARMO JA HERRA HASHIMOTO

Tässä me Inton kanssa istumme ja suunnittelemme puutarhaa. Että mitä me sitten teemme kun ilmat viilenevät. Mittari näyttää 30 astetta. Tarmo on lomalla. Ei jaksa näin kuumalla ahertaa.

Hän on hieman väsyttävää seuraa.

Illan viiletessä avaan ovet ja ikkunat, jotta talo jäähtyisi. Edes vähän. Menen hetkeksi puutarhaan, jossa Tarmo jo odotteleekin. Hetken aikaa puuhailemme yhdessä jotain pientä. Kitkemme tai kannamme kiviä, mutta vain vähän. Tarmo ei vain halua. Ei jaksa enää illalla kun on kuuma päivä takana. Sitäpaitsi meidän mukanamme on myös herra nimeltä Hashimoto. Hän on hieman väsyttävää seuraa...

Kasvimaa on jäänyt vähän hunningolle, mutta kehäkukka 'Snow Princess' sentään kukkii.

Sain juuri nimen kummallisille oireilleni: Hashimoton tauti. Olen kärsinyt muutamia vuosia muun muassa käsien vapinasta. Viime aikoina nivelkivut ovat alkanet hankaloittaa jopa puutarhatöitä. Olen ollut pitkistä yöunista huolimatta väsynyt. Olen horjahdellut ja vaikka mitä.

Niin että saa kahdet oireet samaan hintaan...

Olin hypännyt vaikka minkälaisissa tutkimuksissa. Mitään ei löytynyt – kunnes alkoi tapahtua kummia. Menin lääkärille ihan toisen asian, tulehtuneen ihohuokosen, takia ja tuo nuori lääkäri oivalsi heti mistä on kysymys. Hän määräsi verikokeita ja sai hyvin nopeasti selville tuon taudin, joka selittää kaikki oireeni. Hämmästyttävää, että ihan kaikki kummalliset oireet todellakin liittyvät tähän tautiin.

Olihan se helpotus, vaikka koululääketieteellä ei siihen parannuskeinoa olekaan. Hashimoton tauti on yleinen, kilpirauhasen autoimmuunisairaus. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta se eroaa muun muassa siinä, että kilpirauhasen toiminta sahaa vajaa- ja liikatoiminnan välillä. Niin että saa kahdet oireet samaan hintaan...

Pioniunikko kukkii minulla ihan ensimmäistä kertaa.

Olen kuunnellut kehoani ja puolentoista vuoden aikana muuttanut ruokavaliotani. Nyt huomasin, että olen intuitiivisesti tehnyt sellaisia ratkaisuja, joita nimenomaan suositellaan silloin kun sairastaa Hashimoton tautia. Keho on myös pyytänyt sellaisia ruokia, joita suositellaan, esimerkiksi kirsikoita ja cashew-pähkinöitä.

Kaikella on aikansa.

Tästä on hyvä jatkaa. Olen toiveikas ja uskon luontaislääketieteen puolelta löytäväni helpotusta. Ei pelkkää laastaria, vaan sellaisia asioita, jotka vaikuttavat itse taudin syihin. Joitakin hyviä asioita olen jo löytänytkin. Kerron niistä lisää joskus toiste.

Kaikella on aikansa. Uskon, että Tarmokin vielä palaa ihan kokopäivähommiin. Kun säät viilenevät, minua ei tässä tietokoneen ääressä näy. Siellä minä Inton ja Tarmon kanssa aherran puutarhassa.

Vaikka itse en ole tehnyt puutarhassa helleaikaan juuri mitään, paljon on tapahtunut. Puutarhakuvani ovat hyvin usein näyttäneet jokseenkin tällaisilta.

Jos sinulla on kokemuksia luonnonmukaisista keinoista, joilla voi helpottaa autoimmuunitulehduksia, niin olisin hyvin kiitollinen pienistäkin tiedonmurusista.

24 kommenttia:

  1. On varmasti helpotus löytää oireilleen selitys. Silloin asioille voi tehdä jotain, vaikka koululääketiteestä ei löytyisikään apua.
    Nyt muo ihan jännittää, mitä siellä oikein tapahtuu, kun kaivuri noin ahertaa.
    Kauniita elokuun päiviä ja terveyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tähän asti on täytynyt etsiä apua summamutikassa, mutta nyt sentään on hyvä hakusana, jolla etsiä tietoa.

      Uimapaikka on jo koekäytössä ja Willab Gardenilta on tulossa paketti :) Mies jaksaa ahertaa täysillä näissäkin helteissä. Niin erilaisia me olemme ja hyvä niin.

      Kiitos samoin, Riina, sinulle ja perheellesi!

      Poista
  2. Vaikka kaikille sairauksille ei lääkettä löydykään, jo diagnoosin saaminen rauhoittaa. Ei tarvitse käyttää niin paljon energiaa murehtimiseen ja pohtimiseen, mikä kumma minussa on. Kuulostaa sitäpaitsi aika herkulliselta lääkitykseltä popsia kirsikoita ja cashew-pähkinöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiios, Between! Osasin jotakin tämän suuntaista epäilläkin, mutta nyt tuntui hyvältä saada virallinen vahvistus. Olihan se kurjaa - muistaakseni toissakesänä - kun epäiltiin Parkinsonin tautia ja itsekin jo uskoin siihen. Tämä Hashimoto on siihen verrattuna pikku juttu, vaikka muuten ei ihan pikku juttu olekaan.

      Joo, uskon ruokavalion vaikutukseen kaiken taustalla. Nyt on onneksi omenoita ja herukoita omasta takaa :)

      Poista
  3. Hei,

    Googlaappas semmoista kuin autoimmuunipaleo -ruokavalio. Oma autoimmuunisairaus muuttui oireettomaksi sillä, ja myöhemmin olen lisännyt onnistuneesti ruokavaliooni koisokasvit ja gluteenittomat viljat pienissä määrissä. Suosittelen myös lääkäri Olli Sovijärveä.

    Kiitos kivasta blogista ja mukavaa kesänjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, ihana lukijani ♥ Kuukkeloin sen vinkkaamasi asian heti ennen kuin edes vastasin tähän kommenttiisi. Innostuin niin, että aloitin paleodieetin heti aamulla. Olen niin toiveikas, että jo nyt olo tuntuu paremmalta :) Onneksi toiveikkuus edesauttaa paranemisessa. Vinkkisi tuli niin hyvään saumaan. Olin heti valmis tiukkaan diettiin. Toivoa lisää myös se, ettei dieetin tarvitse jatkua lopun elämää ainakaan yhtä tiukkana.

      Olli Sovijärvestä olen joskus kuullutkin, mutta tosi hyvä kun mainitsit.

      Ihana kuulla, että pidät blogistani. Samoin sinulle oikein hyvää loppukesää! Kiitos sinulle vielä kerran ♥

      Poista
    2. Hei,

      Lisään vielä, että kahvin ja muiden kofeiinijuomien poisjättäminen tasasi omaa oloani todella paljon, vaikka joinkin kahvia vain kupillisen aamuisin. Olen sittemmin huomannut, että silloin tällöin kahvia juodessani siitä seuraa mitä merkillisimpiä oireita, joista iso osa ihan täysin psyykkisiä.
      Itselläni on todettu kilpirauhasvasta-aineita, ja luulin monien oireiden olevan kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa mutta ne johtuivatkin lähinnä kahvista.

      Sovijärvellä ja Jaakko Savolahdella on hyvä ja innostava podcast -sarja, suosittelen!

      Poista
    3. Hyviä huomioita! Itselläni oireet eivät voi johtua kahvista tai teestä, sillä en ole oppinut juomaan kumpaakaan.

      Tutustun nyt tarkemmin tähän aiheeseen. Kiitos vinkistä! Heti eilen aloitin opiskelun ja tänään olen jatkanut :)
      Jännityksellä seuraan miten olo rupeaa muuttumaan kun aloitin tiukan dieetin. Olen toivoa täynnä, sillä olen niin paljon nähnyt miten ruoka vaikuttaa ihmisiin.

      Omalla kohdalla ongelmani oli, mistä löytäisin oikean ruokavalion juuri tähän sairauteen. Netti pursuilee kaikenlaista. Paleostakin olin kuullut, mutta sitäkin voi toteuttaa niin monella tavalla. Niinpä tuo autoimmuunipaleo kolahti kerrasta. Kiitos vinkistä! Olen niin kiitollinen sinulle ♥

      Poista
  4. Hyvä että diagnoosi löytyi, siitä toivottavasti asiat lähtevät parempaan suuntaan. Se jo varmasti helpottaa, ettei tarvitse enää ihmetellä outoja oireita, vaan tietää mistä ne johtuu.
    Minulla todettiin puolitoista vuotta sitten kilpirauhasen liikatoiminta, joka oli hiukan akuutimpi tapaus, mutta silti diagnoosi antoi selityksen moneen asiaan. Outoja tapauksia nämä autoimmuuni- ja kilpirauhasasiat :/ Oireet ovat ihan kummallisia.
    Tsemppiä! Ja toivottavasti Into, Tarmo ja myös Toivo saapuvat pian kaikki kolme mestoille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piparminttu! Olen niin kiitollinen kun sain sairaudelleni nimen. Ei tarvitse enää miettiä, sairastanko kenties Parkinsonia tai jotain muuta kamalaa. Eihän tämäkään ihan helppo juttu ole, mutta nyt olen täynnä toivoa. Sinähän sen tiedät, ettei kilpirauhasongelmat ole ihan läpihuutojuttuja. Ne kun vaikuttavat melkein kaikkeen. Toivottavasti sinun terveytesi on jo hyvällä mallilla.

      Kiitos tsemppaamisesta! Tarmo vielä lomailee, mutta ihan varmasti hän pian tulee. Toivo jo eilen illalla tulikin tänne. :)

      Poista
    2. Huh, Parkinson-epäilyt ovat varmasti olleet kamalia. Ja tarkoitus ei ollut vähätellä diagnoosiasi, katsoinpa nyt että olin hiukan hassusti kirjoittanut että itselläni oli "akuutimpi tapaus". Tarkoitus oli ilmaista, että oireeni kärjistyivät nopeasti selkeiksi ja akuuteiksi, jolloin lääkäri osasi epäillä heti oikeaa diagnoosia.
      Kilpirauhasen vaikutus moneen asiaan on tosiaan tuttua. Pahimpina hetkinä en osannut istua aloillani enkä keskittyä mihinkään, mutta en myöskään toisaalta jaksanut tehdä mitään :) Ihan absurdia. Minulla on pian edessä viimeinen kontrolli, jolloin toivottavasti voin sanoa sairaudelle heipat.
      Toivon kovasti, että löydät apua uudesta ruokavaliosta. Kaikki mikä auttaa tilannetta ja oloa, on varmasti hyväksi.

      Poista
    3. Ei, Piparminttu, en ajatellut ollenkaan sinun vähätelleen sairauttani! Ihanasti tsemppasit ♥ ♥

      Ymmärsin, että sinulla oli akuutti ja minulla krooninen. Nehän käyttäytyvät eri tavalla, mutta kurjia molemmat :( Tämä minun sairauteni tuli hiljaa hiipien.

      Minä puolestani tarkoitin, että tämä ei Parkinsoniin verrattuna ole yhtä paha, mutta ei silti mikään pikku juttukaan.

      Tällaista tämä kirjoittamalla kommunikointi on :) Helposti tulee sanottua niin, että sen voi ymmärtää väärin. Mutta olet blogiystäväni jo sen verran pitkältä ajalta, etten voisi edes kuvitella sinun sanovan jotakin ikävää. ♥ Kiitos sinulle!! Todella toivon, että viimeinen kontrolli tuottaa iloisen mielen! Minä olen toiveikas :)

      Poista
    4. Vastaan myös tänne blogini kommenttiosion lisäksi :)

      Pauliina, hyvä kuulla että ei ollut mitään väärinkäsityksiä! Joskus sitä kommentoi näppäimistö sauhuten jotain, ja jälkikäteen omaa tekstiään lukiessa tulee ihan epäilys, että enhän mun näin pitänyt asiaa ilmaista, tämänhän voi ymmärtää monella tavalla :)
      Halusin ehdottomasti varmistaa, että viestini oli selkeä, koska tökeröä töksäyttelyä ei kaipaa kukaan. Mutta hyvä ettei alkuperäisessä viestissäni ollut mielestäsi mitään outoa!

      Kiitos sinulle lämpimistä sanoistasi ja kaunista elokuuta!

      Poista
    5. Niin, kirjoittamalla kommunikointi on vaikea laji :) Sinun kommenttisi tosiaan oli pelkästään hyvä ja kannustava, mutta kuinkahan monta kertaa itse olen sanonut tahtomattani jotain ihan pöllöä ;) Monesti ajattelen, että joku saattaa ymmärtää postaukseni vähän väärin, koska kirjoittelen niitä pilke silmäkulmassa. Onneksi blogiystävät "tuntevat" minut ja ymmärtänevät :)

      Se täällä puutarhablogien maailmassa onkin niin kivaa, ettei täällä kukaan töksäyttele mitään. Eri mieltä voidaan olla ja se on hyvä, ettei kaikki ole aina samaa mieltä :)

      Kiitos itsellesi, Piparminttu, ja oikein hyvää elokuun jatkoa sinullekin ♥

      Poista
  5. Onpa sinulla nyt kaveri. Hyvä, että sait selityksen oireillesi. Harmi, että tuon kaverin sait kumppaniksesi. Jos hyvä hoitotasapaino löytyy, helpottaa olokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kavereita ei oikein voi valita :( Olen nyt tosi toiveikas. Iloani lisää se, ettei tarvitse miettiä niitä kamalampia diagnoosivaihtoehtoja. Jo tämä toiveikkuus helpottaa oloa ainakin vähän :)

      Poista
  6. Pohdin otsikkoa lukiessani, että mikähän ihmeen pionilajike on 'Hashimoto'... Jotain etäisesti tuttua tuossa nimessä oli, mutta ei piuhat heti yhdistyneet.

    Vinkkinä heitän linkin https://kilpparikilppari.wordpress.com/2016/12/27/raudanpuuteanemia-ja-kilpirauhanen/
    Josko tästä olisi apua? Asian voi selvittää verikokeella huomautuksella, että viitearvot ovat ihan päin peetä. Koska suuri osa suomalaisista naisista kärsii raudanpuuteanemiaa. Viitearvot määritellään ns. perusterveen mahtumista 90%:sti arvoihin. Lääkärikunta käy keskustelua näistä viitearvoista, mikä löytyykin googlettamalla. S-Ferrit arvo on hyvä ollessaan 100.

    Minulla on tunne siitä, että löydät kyllä ratkaisun. Eli Hashimoto on vain käymässä kylässä. Hän lähtee kyllä matkoillensa. Onnea ja voimia ratkaisun löytämiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Siinäpä idea - jos tervehdyn edes osittain, voisin istuttaa uuden pionin, vaikka ei sitä 'Hashimotoa' löytyisikään :D

      Kiitos vinkistä ♥ Ehdottomasti tutustun ja pyydän lisää labrakokeita sen pohjalta. Kerran jo pyysin rautavarastojen tutkimusta, mutta ei ottanut sitä. Ehkä tuon pohjalta pystyn sitä painokkaammin pyytämään. Jodin mittaamistakin toivoin, mutta en saanut. Olisi niin tarpeellista selvittää taustat eikä vain hoitaa seurauksia.

      Ihan sama toiveikas tunne minulla :) Voisin jo vähän vilkuilla niitä pionilajikkeita... Siinäpä olisi pionilla tarinaa kerrakseen.

      Kiitos, Tita, tiedoista ja rohkaisevista sanoistasi ♥

      Poista
    2. Meillä päädyttin ottamaan labrat omakustanteisesti, koska tk-yleislääkärit katsovat vain viitearvoja. Paikallisessa terveyskeskuksessa omakustanteiset näyteet ei maksaneett paljoakaan. Samalla mittautettiin D-vitamiiniarvot, jotka usein ovat alakanttiin autoimmuunipotilailla. Jep - löytyi myös D-vitamiinivaje, mutta rautaa ja D-vitamiinia saa helposti, turvallisesti ja nopeasti pillereinä. Joku hematologi voisi tuntea asiaa parhaiten, mutta meidän pienellä paikkakunnalla sellainen ei ole saatavilla. Siis on päädytty puoskaroimaan rautalääkitystä itse. Pitkällinen oireiden kirjo on kadonnut sitä mukaa, kun rauta-arvot nousevat. Tie on pitkä - meillä rautalisää on syöty puoli vuotta, mutta näköjään ainakin toinen vuosipuolikas menee toipuessa.

      Labraa varten tarvitaan koodit fS-Fe, S-Ferrit ja D vitamiinille S-D-25. S-Ferrit raja-arvot ovat pielessä lääkärikunnankin mielestä. Arvon tulisi olla lähteiden mukaan lähelle 100.

      Poista
    3. Oi, kiitos Tita näistä vinkeistä! Aika monet arvot olen tutkituttanut omakustanteisesti (mm. D-vitamiini), mutta noita kahta ei meillä voi itse tilata. Ne vaihtelee aika paljon paikkakunnittain, esimerkiksi vanhempieni kotipaikkakunnalla ei D:tä mittailla edes itse maksaen :( Kun se nuori lääkäri palaa kesälomalta, pyydän nuo. Perustelen sillä, että ovat maksaneet paljon turhempakin tutkimuksia, mm. useita neurologilla käyntejä, magneettikuvat, isotooppikuvaus ... Monta vuotta meni hukkaan kun metsästivät vain Parkinsonin tautia, jota ei koskaan löytynyt.

      Sillä ei ole niin väliä, miten lääkäri niitä tuloksia tulkitsee, sillä ainahan voi puoskaroida itse ;) Hienoa kuulla, että sinä olet löytänyt itsellesi avun!! Se tuo toivoa minullekin.

      Kiitos, Tita, vielä kerran ja hyvää vointia sinullekin ♥

      Poista
  7. D-vitamiinia riittävästi, sen ohjeen antoi neurologi tyttärelle jolla on autoimmuunisairaus, MS-tauti. Tytär syö talvisin jopa 100 mikrogrammaa päivässä lääkärin luvalla ja silti arvot ovat maltilliset. On hyvä kun oireiden syy selvisi, Hashimoton kanssa voi elää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Katja! D-vitamiini tosiaan on suoranainen ihmelääke. Olen syönyt sitä välillä ja mittauttanut arvoja. Mieskin on saanut siitä paljon apua. Hyvä kun muistutit, pitää ottaa se taas syksyn tullen ohjelmaan :)

      Poista
  8. Oho! Täältähän kuulee ihan tärkeitä kuulumisia. Onpa hienoa, että selitys oireillesi on löytynyt. Varmasti helpottavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tällainen uutiskanava :) Joo, helpottavaa tosiaan ja hyödyllistä! Nyt voi hakea tietoa juuri tähän eikä tarvitse summassa etsiä oireisiin helpotusta.

      Poista