tiistai 6. kesäkuuta 2023

TULPPAANIEN TULOSRAPORTTI

Jonakin vuonna hullaannun tulppaaneista ja jonakin toisena vuonna ne tuntuvat turhilta – ainakin syksyllä, kun ne pitäisi istuttaa maahan. Nyt on yksi niistä keväistä, jolloin olen villinä näistä ihanuuksista. Erityisen vaikutuksen teki tällä kertaa se, että tulppaanit kukkivat juuri silloin, kun pikkusipulikukat olivat lopettamassa eivätkä herttavuorenkilvet olleet vielä ehtineet täyteen loistoonsa.

Kukkia ei koskaan voi olla liikaa, mutta sipuleita voi. Siispä kukkien määrä pitää maksimoida ja sipuleiden määrä minimoida. Jotta viitsisin nähdä istuttamisen vaivan, yhdestä sipulista pitäisi saada kukkia monena vuonna.

Olen vasta viime vuosina löytänyt pitkäikäisiä tulppaaneja, ja niitä aion istuttaa ja etsiä lisää. Kauneimmat, herkullisimman väriset ja upeimman muotoiset kukat löytyvät kerran kukkivilta. Niinpä tietysti. Voihan niitäkin pussillisen tai pari vaivoikseen syksyllä hankkia, mutta perusväriloisto luodaan Darwineilla ja muilla yksinkertaisilla, mutta vuosikausia kukkivilla lajikkeilla. Alussa ajatus pelkistä yksinkertaisista tulppaaneista tuntui lattealta. Kun ne pääsivät vauhtiin ja massaistutuksen parhaat puolet tulivat esiin, unohdin alun ennakkoluulot. More is more.

Parhaan tuoton suhteessa vaivannäköön sain Pohjoispihan Darwin-tulppaanien massaistutuksilla. Niitä tuli katseltua eniten, koska Pohjoispihan poikki tulee kuljettua monta kertaa pitkin päivää. 

Katseita vetivät puoleensa niin Hääpukupenkki kanatarhan edustalla kuin Suihkulähteen viereinen istutuskin. Kuva on vuodelta 2022.

Hääpukupenkissä pionien väleissä kukkivat aniliinit Darwin-tulppaanit ’Mystic van Eijk’ ja vaaleanpunaiset ’Lady van Eijk’. Ne kukkivat jo toista kertaa runsaasti.

Suihkulähteen takana jalolupiinien väleissä kukkivat jo toista kertaa Darwin-tulppaanit ’Salmon Impression’. Vähimmillään sipuleita pitäisi istuttaa tämän kokoiselle alueelle 20–40 kappaletta.

Pohjoispihalla tuotto oli paras myös sipulien ja kukkien suhdetta ajatellen. Darwinit kukkivat runsaina jo toista kevättä. Tästä innostuneena aloin suunnitella massaistutuksia myös muualle. Välitilan pionien väleihin voisin tehdä suuren istutuksen vaaleanpunaisilla, valkoisilla ja aniliineilla tulppaaneilla. Köynnösikkunan pohjoispuolelle voisi istuttaa paljon perustulppaaneja, sillä niiden varret peittyisivät poimulehtien suojiin. Myös kanalan edustalla, pihlajan alla olisi poimulehtiä peittämään kuivuneita varsia. Vielä yksi vapaa paikka Pohjoispihalla olisi muurin edessä kahden tuijan välissä. Pioniryhmät Länsireunalla olisivat oivallisia paikkoja laajoille massaistutuksille. Mitä enemmän väriä sitä parempi. Lajikkeilla ei niinkään olisi väliä. 

Huonoin tuotto oli Suihkulähteen istutuksella. Syksyllä 2020 istuttamani ’Apricot Parrot’ -tulppaanit kukkivat vain kerran. Ne olivat kuitenkin huikean kauniita, joten panostus kannatti. Persikkaiset papukaijat kaipasivat taakseen massaistutusta, joka olisi valokuvauksellisesti ollut näyttävä. Voisinkin suunnitella Suihkulähteelle istutuksen perusdarwineista ja istuttaa vuosittain etualalle näyttäviä papukaijoja. Yksinkertaisia saisi olla paljon, mutta erikoisempia riittäisi vähäinenkin määrä, kunhan ne kukkisivat yhtä aikaa yksinkertaisten kanssa.

’Apricot Parrot’
Kuva on vuodelta 2021.

Tänä keväänä eniten valokuvia tuli otettua Hyvän yön puutarhan tulppaani-istutuksesta, jossa on monipuolisin lajikevalikoima. Purppuraa, tummanpurppuraa ja valkoista.


Niilan kirsikkapuun katveen istutus tuotti iloa kohtuullisen määrän. Tulosta voisi parantaa istuttamalla pitkäikäisiä yksinkertaisia tulppaaneja paljon lisää. Ne näyttäisivät erityisen viehättäviltä kirsikkapuun kukinnan aikaan.

Darwin-tulppaanit ’Pink Impression’ kukkivat toista kertaa Niilan kirsikkapuun alla.

Vanhojen tuttavien penkin istutus syysleimujen väleissä ja kuunliljojen alla kukki kahden kukan voimin. Huonomminkin olisi voinut käydä. 

En muista, mitä olen tänne istuttanut ja milloin.  Olisikohan ollut Darwin-tulppaanit ’Apricot Impression’ vai olinkohan edes istuttanut mitään.

Alkukulman tulppaani-istutusta pitää erikseen käydä ihailemassa. Siksi en ole siihen kovin paljon panostanut. Ja jos ei panosta, ei tuottokaan ole ihmeellinen. Vanhat sipulit nousevat kukkimaan, jos muistavat.

Kuvassa oleva tulppaani taitaa olla 'Angelique’, joka kukkii useita vuosia. Taantuu kyllä, mutta kerrotuista tulppaaneista on varmaan yksi pitkäikäisimmistä.


KAIKKIEN AIKOJEN PARHAAT TULPPAANIT PUUTARHASSAMME


Darwin-tulppaani ’Mystic van Eijk’ yksinkertainen vaaleanpunainen

Darwin-tulppaani ’Lady van Eijk’ yksinkertainen aniliini

Darwin-tulppaani ’Pink Impression’ yksinkertainen vaaleanpunainen

Darwin-tulppaani ’Salmon Impression’ yksinkertainen vaaleanpunainen


KIINNOSTAVIA TULPPAANILAJIKKEITA KOKEILTAVAKSI

Darwin-hybridit 

  •  'Hakuun' on yksi harvoista valkoisista Darwin-hybrideistä. Korkeus on 55 cm. 

 

Raitatulppaanit (Tulipa greigii) ovat pitkäikäisiä tulppaaneja. 

  • ’Fur Elise’ on kaunis vaalean persikanvärinen. 


Papukaijatulppaanit 

  • ’Air’ Hurmaava, ilmavan kevyt ja pastellinroosa sävy on saanut särmää limenvihreästä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus 35–45 cm.
  • 'Libretto Parrot' Vaaleasävyinen.
  • ’Super Parrot’ tuo puhdasta kauneutta valkoisella kukinnallaan. Kukassa on vihreä raita. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus 40 cm.
  • ’Diana Ross’ Hieno papukaijatulppaani, jonka herkullisen pinkit kukat saavat lämmintä hehkua oranssista sävystä. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm.
  • ’Pinkvision’ kukkii voimakkaan vaaleanpunaisin kukin, joissa on vihreä raita.
  • 'Green Wave' on todella persoonallisen näköinen kaunotar, joka kukkii toukokuussa vaaleanpunaisin kukin, joissa on vihreä raita. Kukkii toukokuussa. Kasvukorkeus 50 cm.
  • ’Mysterious Parrot’ Upea sävy ja kukan muoto! Röyhelömäiset, höyhenmäiset terälehdet tuovat särmää tulppaanien joukkoon. Täyteläisen viininpunaiset kukat sopivat erinomaisesti valkoisten ja vaaleanpunaisten tulppaanien kumppaniksi. Kukkii touko-kesäkuussa. Kasvukorkeus: 35–45 cm.
  • 'Amazing Parrot' Jotain erilaista kukkapenkkiin tarjoaa papukaijatulppaani 'Amazing Parrot', joka kukkii vaaleanpuna-oranssein kukin touko-kesäkuussa.


Triumph-tulppaanit (keskivarhaisia, ainakin osa niistä on aika kestäviä) 


VIIME VUOSINA ISTUTTAMANI TULPPAANIT

2022:
  • Papukaijatulppaani ’Parrot Prince’ 12 kpl purppura, hyvin suuri, melko aikainen tulppaani Hyvän yön penkissä
  • Tulppaani ’Mount Tacoma’ 8 kpl valkoinen, kerrottu, melko myöhäinen tulppaani Hyvän yön penkissä
  • Tulppaani ’Queen of Night’ 10 kpl Hyvän yön penkissä
  • Liljatulppaani ’Johan Cruijff’ 5 kpl valkoinen, melko myöhäinen tulppaani Hyvän yön penkissä
Tulppaani ’Mount Tacoma’ on upea kuin pioni, mutta tuskinpa on vuosien ilo.

2021:

  • Darwin-tulppaani ’Apricot Impression’ Vanhojen tuttavien penkissä syysleimujen väleissä ja kuunliljojen alla. Nämä eivät ehkä nousseet kovin runsaslukuisina enää toisena vuonna tai en vain tunnistanut.
  • Darwin-tulppaani ’Mystic van Eijk’ Hääpukupenkin pionien väleissä. Yksinkertainen vaaleanpunainen, kukki jo toista kertaa runsaana.
  • Darwin-tulppaani ’Lady van Eijk’ Hääpukupenkin pionien väleissä. Yksinkertainen aniliini, kukki jo toista kertaa runsaana.
  • Darwin-tulppaani ’Pink Impression’ Niilan kirsikkapuun alla. Yksinkertainen vaaleanpunainen, kukki jo toista kertaa.
  • Darwin-tulppaani ’Salmon Impression’ suunnittelin Hedelmäpuutarhaan Suihkulähteen taakse lupiinien väleihin. Yksinkertainen vaaleanpunainen, kukki jo toista kertaa runsaana.
  • Papukaijatulppaani ’Madonna’ Hyvän yön puutarhassa. En tiedä, onko näitä vielä.
Darwin-tulppaani ’Salmon Impression’


2020:

  • Papukaijatulppaani ’Apricot Parrot’ erittäin upea herkullisen värinen tulppaani, mutta kukki vain yhtenä keväänä.
  • Tulppaani ’Black Parrot’ nousi ainakin muutaman kukan voimin kolmantenakin keväänä.
  • Papukaijatulppaani ’White Parrot’ Kukki ehkä vain yhtenä keväänä. 
  • Kasvitieteellinen tulppaani (Tulipa polychroma)  Toisena keväänä nousi vain yhden kukan voimin.
Tulppaani ’Queen of Night’

17 kommenttia:

  1. Tämä juttuhan oli anniltaan kuin tulppaaniopaskirja! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Olipa hyvin sanottu, että tulppaanit kukkivat toisen tai kolmannen tms. kerran jos jaksavat. Aina eivät jaksa. Ja sitten jonain kesänä kuiva jakso on juuri oikeanlainen ja oikeaan aikaan tulppaaneille ja esiin nousee tulppaaneita, joita ei vähään aikaa näkynytkään. Siinä on sipulikasvi, jonka kasvatukseen en pystyisi perehtymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, olen kuullut, että niitä pitäisi lannoittaa pitkään kukinnan jälkeen. Minä olen ollut aika laiska lannoittamaan. Viime kevät oli juuri tuollainen, että nousi vanhoja tulppaaneita vaikka kuinka paljon ja nyt vain uusimmat. En minäkään ymmärrä niiden mielen liikkeitä. 😊

      Poista
  3. Darwin- tulppaanit ovat kyllä uskollisia kukkijoita vuodesta toiseen ja lisääntyvätkin ihan kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Tuon opin vasta muutama vuosi sitten. Kunpa olisinkin tiennyt tuon alusta asti. 😊

      Poista
  4. Kiitos tästä koosteesta. On ehdottomasti hyvä, jos tulppaanin sipulista on iloa enemmän kuin yhden kukinnan verran. Syksyllä sipulien kaivaminen maahan on sen verran tylsää. Keväällä ilo kukista on kuitenkin mieleinen palkinto. Niin kauniit näkymät jälleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta kommentistasi! ♥ Siinäpä se juuri onkin. Sipulien kairaaminen saviseen maahan on tylsää työtä. Oman työn jälkeä kun ei heti näe. Sitä paitsi suureen puutarhaan niitä menee loputon määrä. Oikeastaan niiden istuttamisesta on päätettävä jo keväällä. Syksyllä tuntuu, etteivät ne niin tärkeitä ehkä olekaan…

      Poista
  5. Hyvä kooste eri tulppaaneista ja niiden kestävyydestä. Sipulien istuttaminen syksyllä on minustakin tavattoman tylsää mutta pakko jotain tehdä, jos haluaa nauttia kukista keväällä. Darwin-hybridit kukkivat onneksi usein monta vuotta.
    En tiedä, johtuiko paikasta vai hoidosta mutta minulla 'Hakuun' jäi parin kevään ihmeeksi. Kerrannaisista 'Finola' on ollut yllättävän kestävä. Vaikka meillä viime kesä oli kaikkea muuta kuin tulppaanien toiveiden mukainen, 'Finolat' nousivat kukkimaan melkein yhtä runsaina kuin aina ennenkin. Melkein kaikkialla muualla tulput olivat tehneet joukkopaon. Pienistä tähtitulppaaneista 'Little Beauty' ja 'Persian Pearl' ovat myös olleet meillä hyvin kestäviä ja jopa runsastuneet. Ajattelinkin satsata itse erityisesti niihin ensi syksynä.
    Jostain luin, että jopa kerrannaiset tulppaanit on mahdollista saada lisääntymään, kun lannoittaa niitä kuin kesäkukkia niin kauan kun niissä on vihreät lehdet. Olen itse vähän laiska lannoittamaan, joten teoria on jäänyt testaamatta.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi! ♥ Toivon todellakin, että Darwinit kukkivat ja lisääntyvät vuosia. Siinä toivossa niitä jaksaa syksyllä istuttaa. Ei kovin paljoa, mutta jotakin kuitenkin.

      Voi ei, ajattelin syksyllä kokeilevani ’Hakuunia’. Laitankin muistiin nuo mainitsemasi tulppaanit.

      En minäkään ole kovin innokas lannoittaja. Palkkion saaminen siitä on niin epävarmaa. Eihän sitä palkkiota saa, kun ei edes yritä. 😉

      Oikein hyvää viikonloppua sinullekin! ♥

      Poista
  6. Darwinit ovat meilläkin kestävimpiä. Taantuvat nekin ajan kanssa, mutta paljon hitaammin kuin muut lajikkeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niille parasta niin siellä kuin täälläkin. 😊

      Poista
  7. On ne niin ihania, että jokasyksyinen operaatio kannattaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin keväällä ja kesällä tuon juuri huomaa, mutta syksyllä se on vähän unohduksissa. 😊

      Poista
  8. Onpa upeita tulppaaneja! 🌷🌷🌷Mielettömät luettelot joka lajikkeesta👏🏻 Leena-siskosi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Leena, kivasta kommentistasi! ♥ Minä tykkään kaikenlaisista listoista. 😊

      Poista