Ilma on jäätävän kylmä ja sataa taukoamatta. Sade tekee luonnolle hyvää, mutta minun mieltäni kirvelee jättää istutuspuuhat tältä päivältä.
Toukokuun 3. päivä
Toukokuun 4. päivä
Tarvitsen puutarhaan talvitakin ja hanskat, mutta aurinko paistaa ja linnut laulavat. Kalsea sää ei himmennä iloa yhdeksän koivuangervon saamisesta maahan. Lepään ja lämmittelen hetken ja istutan vielä orvokit.
Nostan toppatakin kaulusta ylemmäs. Ilma on vielä hyytävämpi kuin eilen. Saan kuitenkin loput kuusi koivuangervoa maahan. Vielä Ferramolit varmuuden vuoksi ja kastelu. Silloin kuulen taivaanvuohen äänen ensimmäistä kertaa. Aika hienoa!
Miten nautinnollista voikaan pienen viivan vetäminen olla! Tänään sain yliviivata To do -listaltani syysleimujen siirtämisen ja nukka-pähkämöiden jakamisen. Muut hommat jäivät kesken.
Toukokuun 11. päivä
– Jos haluat tuijan aurinkoiseen paikkaan, sen kannattaa olla ’Holmstrup’. Mitään muuta lajiketta en aurinkoon istuttaisi. Siskoni kirjoittaa lajikkeen kännykkäänsä. – Varmaan myöhemmin ihmettelen, että kuka tämä Holmstrupin Tuija on, siskoni naurahtaa. Olen neuvonut, että kukkapenkissä kannattaa olla runkoa ja ryhtiä, joku kiintopiste.
Siitä siis lähdetään ja siskoni mielestä Tuikkeli on oikein hyvä talveakin ajatellen. – Entä mitä Tuikkelin kainaloon, kysyn ja ehdotan tarhakurtturuusua. – Sopisiko ’Lac Majeau’ teidän kartanoympäristöönne (vanha kansakoulu), tiedustelen, olisiko se tarpeeksi hienostunut? Niitä minulla on purkeissa juurtumassa. Hienostorouva sopii. Sitten siirrytään kaivuutöihin.
Kottikärryyn lastataan syysleimuja, iiriksiä, jättipoimulehtiä ja peittokurjenpolvea. Yritän livauttaa jakopalojen sekaan kourallisen puutarhaintoilun siemeniä, niitä villisti leviäviä. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kukkapenkin kuulumisia.
Toukokuun 15. päivä
Tänään on aihetta juhlaan: Jouko saa kylvettyä nurmikon. Koko päivän fiilistelen tulevaa vihreyttä. Juhlan kunniaksi lämmitämme saunan, jonka tosin lämmitämme muutenkin melkein joka ilta. Saunan jälkeen herkuttelen suklaalla ja vedän juhlallisesti viivan To do -listalleni.
Toukokuun 18. päivä
Toukokuun 19. päivä
Kuu ei taida olla kohdallaan, mutta käyn silti ämpäreitä kalistellen urhoolliseen puolustustaisteluun rikkakasveja vastaan. Iltapäivällä nautin illuusiosta, että olen voittanut taistelun. Tiedän, etten ole. Haluan silti kuvitella niin, edes tämän ohikiitävän hetken.
Voikukat ovat siirtyneet
sissisotaan. Matalina ne lymyävät nuppuineen valmistautuen salaa lennättämään
valkoiset siemenhahtuvapallot kaikkialle maailmaan. Enkä edes halua tietää, mitä rikkanenätit
tekevät juuri tällä hetkellä. Vääjäämättä.
Toukokuun 24. päivä
Toukokuun 30. päivä
Kävelen puutarhamyymälässä
kuin ruokakaupassa. Ei mitään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, ei huokauksia, ei
riemunkiljahduksia. Mielessäni on vain kolmen lajin ostoslista: täältä muutama ruusuangervo
’Froebelii’, seuraavasta kaupasta pari ’Joan Senioria’ ja kolmannesta vielä parsan
taimet.
Angervot löytyvät ja kierroksen lopulla tapahtuu sentään jotakin sykähdyttävää, vähän niin kuin ennen vanhaan. – Eiköhän oteta sinulle parikymmentä tainta, kun nämä ovat niin halpoja, sanon Joukolle, saataisiin vihdoinkin mustat muovit pois. Jouko valitsee topakimmat rinne-, verho- ja koivuangervot. Kolmen pensaan sijaan kärryyn on lastattu kaksikymmentäkolme puskaa.
Kiitos mainiosta kylmän toukokuun kuvauksesta. Toivoa riittää, vaikka näpit jäässä rikkoja kitkisi.
VastaaPoistaLiljakukot tykkäävät kovasti kirjopikarilijoista. Aika monta punatakkia tuli kirjopikarilijoista pois napattua.
Kiitos itsellesi kivasta kommentistasi! Joo, ei tässä kannata toivoa menettää liljakukkojen tai sään suhteen. Asioilla on taipumus järjestyä. 😊
PoistaMitä, vikisevätkö liljakukot oikeasti? Pitääpä opetella kuuntelemaan :-)
VastaaPoistaVikisevät ne. 😊 Ehkä helpompi on kuulla, jos keräät niitä purkkiin ja kuuntelet sitten. Ihan hauska kokemus. 😊
Poista