torstai 20. heinäkuuta 2017

ONNI

Nippa nappa ehdin aamupalan syömään kun jo kipitin ulkovarastoon kainalossani taimipotteja, siemenpusseja, kukkaruukkuja. Into ja Tarmo harppoivat sinne jo edellä.

Oli kylmää, tuuli navakasti ja sataa tihuutti, mutta Onni oli jo ovella vastassa hymyilevänä ja valoisana. Niin me sitten ahersimme uudessa varastossa, jonka rakas mieheni oli juuri saanut valmiiksi. Sinne sujahtivat suojahuput nätisti laskosteltuina koreihin, istutuslapiot ja sekatöörit puulaatikkoon, lannoitteet purkkeihinsa…


– Vähänkö nättii, 12-vuotias poikani totesi katsellessaan varastoa. Oli onnellinen kun lupasin, että hän saa nukkua siellä. Hän kysyi pidänkö varaston järjestämisestä. Kuka tällaisesta ei nauttisi? Jos on kolme vuotta unelmoinut varastosta - ihan millaisesta tahansa - ja sitten saa tällaisen, niin olisihan se suorastaan outoa, jos vain kylmän viileästi nostelisi tavaroita hyllyyn. Jos minkä tahansa lautahökkelin sijaan saa puolilämpimän lukaalin ikkunoineen, laattoineen kaikkineen, niin, niin… Miten sen edes osaisi ilmaista?

Seinän takaa kuului suhinaa. Mies siellä pakkeloi ja hioi uuden verstaan seiniä. Poikkesi välillä varaston puolella hakemassa motivaatiota pölyiseen ja ikävään hommaansa. – Kukko-kiekuu-uu, kuului toisen seinän takaa. Viuhti rouvineen oli pitämässä sadetta sisällä.


Aikamoinen tiimi meitä siellä lopulta oli: Into, Tarmo, Onni, Ilona ja minä. Kannoin suu messingillä kodinhoitohuoneen komerosta vermikuliittipusseja, koristekiviä, kankaita, minikasvihuoneita ja vaikka mitä. Komeron hyllyt tyhjenivät. Vihdoinkin. Tätäkin olin odottanut. Järjestin komeron saman tien. Nyt kengät ovat järjestyksessä kuin Ikean mainoksessa konsanaan.

Mietin tuota järjestyksessä olevien kenkien ja onnen määrän suhdetta toisiinsa. Laskeskelin.  Jos yksi kenkäpari vie pyöreästi 20 cm ja ihmisellä on vähintään yhdet parit talvi- ja kesäkenkiä, kumisaappaat, sandaalit, lenkkarit, juhlakengät ja ehkä vielä sisäpeli-, ratsastus- tai puutarhakengät, niin hyllymetreinä se tarkoittaa ihan minimissään 1,4 metriä per henkilö. Usein niitä kenkiä on vielä enemmän. Mitäs se tekeekään kahdeksan hengen perheessä? Voitte siis vain arvailla sen nautinnon määrää kun sain tuon kenkämäärän nätisti ojennukseen.

Kannoin autokatoksessa ajelehtineita puutarhatarvikkeita varastoon. Pesin kaikki ruukut, jotka olivat kevään tohinoissa jääneet odottamaan oikeaa hetkeä. Tunsin itseni fiksuksi.


Illalla tuuli tyyntyi ja sadekin lakkasi. Kiersin valokuvaamassa uudet tulokkaat. Siinä samalla ihmettelin kuinka akileijat kukkivat aina vain. En aiemmin ole ymmärtänyt miksi akileijoista niin kovasti vouhotetaan. Nyt aion vouhottaa niistä itsekin. Tähän asti minulla on kukkinut vain yksi ujo japaninakileija. Se on kukkinut niin vaatimattomasti, etten aina ole edes huomannut sen kukkivan. Kukkiessaan se on katsonut alaspäin ja minun on täytynyt nostaa sitä nähdäkseni sen kasvot. Mutta nyt minulla on akileijoja, jotka ovat aivan toista maata.

Kuningatarainesta. Akileija 'Silver Queen'

Hämmästelin noita viime kesänä istuttamiani ’Silver Queen’ –jaloakileijoja. Ne puhkesivat kukkaan jo varhain kesäkuussa eivätkä ne vieläkään väsy kukkimaan. Ja voi hyvä ihme, miten kauniita ne ovatkaan!  Niiden seuraksi on saatava vielä sinisiä, yhtä korkeita ja näyttäviä.


Huokailin kaiken uuden äärellä – kissankelloja, malvoja, tädykkeitä, kiiltoleimuja, lupiineja, iiriksiä, kärhöjä… Vilkaisin ympärilleni. Onni se siellä näkyi hiippailevan aivan minun kannoillani.


Tervetuloa, Birgitta Koivisto, blogini lukijaksi! Olen niin iloinen siitä. Toivottavasti sinäkin  saat iloa blogistani.

26 kommenttia:

 1. Hieno varasto, kerrassaan. Tuonnehan voisi vaikka muuttaa asumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Ystäväni sanoi, että se voisi olla mietiskelyhuone. :)

   Poista
 2. Kaunis ja siisti varasto. Kyllä emännän nyt kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Kyllä tosiaan kelpaa. Sinnehän kipaisee nyt ihan huvikseenkin vain :)

   Poista
 3. Siisti varasto ja varmasti tarpeellinen. Meilläkin tehhään puutarhavarastuu, muanantaina nostettiin pellit katolle ja sekö lie miulta vintannu selän, on jäykkä ja kippii! Ihmeesti tuota tavaroo kerräätyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Meillä oltiin tuossa vaiheessa viime vuonna. Vähän kesti ennen kuin päästiin tähän vaiheeseen :) Ulkomaalaus ja jotain muutakin on vielä jäljellä.

   Voi ei, kun sait selkäsi kipeäksi! Pikaista paranemista!

   Poista
 4. Oi oi oi! Huokailen täällä ihastuksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin :) Mieheni on sellainen, että kun hän rupeaa jotakin tekemään, niin hän tekee sen sitten vimpan päälle. Kiitos, Nettimartta!

   Poista
 5. On sinulla upea varasto - sana varasto kuullostaa jotenkin arkiselta tuon sinun ihanuutesi rinnalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Sitä taidetaankin ruveta kutsumaan Mietiskelyhuoneeksi, joksi ystäväni varastotilaa ehdottti. Voi ainakin mietiskellä minkä puutarhalapion nyt ottaisi ;)

   Poista
 6. O-ou! Tuahan onku suaraa sisustusleheren sivuulta, nii siisti ja fiini ja kaikki sävysävyhy. Eihä tuala voi mitää sotkuhommia teheräkkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy myöntää, että varaston sisustus alkoi tulla ihan vahingossa sävy sävyyn :) Kannoin käytöstä jääneitä valkoisia, puisia lelulaatikoita varastoon ja sain niistä idean. Jemmassa sattui olemaan myös sopivia istutuskoreja, joihin oli näppärä laittaa kaikki lannoitepussit ja sen sellaiset. Siinä vaiheessa tuli tunne, että kaikki rumat jutut pitää saada piiloon ;)

   Ei voi tehdä sotkuhommia kun ei ole vesipistettä. Jospa sitten kasvihuoneessa niitä raaskisi tehdä. Se olisi autotallin jälkeen seuraava projekti ;)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi! Onhan se tosi kiva kun saa paikkoja kuntoon :)

   Poista
 8. Voi kun hieno varasto. Ymmärrän onnesi, minäkin rakastan järjestellä hyllyjä. Varsinkin tyhjiä ja puhtaita sellaisia. Oma puutarhavarastoni on aivan pommin jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Reetta! Erityisen ihanaa oli se kun varasto sai aikaan hyvän ketjureaktion. Kenkäkomeron lisäksi on siistiytynyt nurkka sieltä ja täältä.

   Eihän sitä koskaan tiedä milloin inspiraatio iskee ja saat puutarhavarastosi tip top -kuntoon :)

   Poista
 9. Onpa tyylikäs varasto! :) Kauniilta näyttää myös talonne sisäänkäynti istutuksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se sisäänkäyntinäkymä oli kuvattu varaston ovelta. Varastoa järjestellessäni hoksasin, että tuo sisäänkäyntihän on ihan kiva nytkin, vaikka pionit ovat jo melkein kukkineet.

   Poista
 10. Kivat tarinat ilahduttavat erityisesti. Tykkään niin Tarmosta, Innosta, Onnista ja Ilonasta. Eikä varastosikaan hullumpi ole;) Uskomaton suorastaan! En pysty koskaan käsittämään aikaansaannoksiasi. Toisaalta, helppohan sinun on järjestellä, kun on aina neljä kaveria auttamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että pidät tarinoistani. Kiitos! Joo, mikäs tässä on tehdessä kun on noita apulaisia ;) Koko tiimi odottaa malttamattomana, että seuraavaksi pääsee järjestelemään verstaan. Kunhan Jouko saa sen valmiiksi, saa vielä ruuvit ja naulat ojennukseen ;)

   Poista
 11. Aivan ihana varasto sinulla on ja siellä ihania puutarha -aarteita. 🤗
  Ei ihme, että siskosi mainitsi sinun olevan puutarhaihminen.

  Liitynpä seuraasi! 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisu! Joo, olen puutarhaihminen kesät talvet. Kesällä en juuri mitään muuta malttaisi tehdäkään kuin ahertaa puutarhassa. Talvella on sitten aikaa haaveilla uusista istutuksista :) Onneksi puutarhaharrastus on terveellistä - ainakin kun malttaisi pysyä kohtuudessa ;)

   Tosi kiva kun tulit lukijaksi! Tervetuloa! Käynpä itsekin kurkkaamassa sinun blogiasi.

   Poista
 12. Onpa sinulla kaikki ihanat tavarat hyvin järjestyksessä! Ilo silmälle, kuten hyvinhoidetun näköinen, runsas puutarhasikin, jossa on mitä suloisinta kukkaloistoa! 😍

  Täytyypä jäädä seurailemaan touhujasi 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaaru! Mukava kuulla, että näyttää kauniilta. Itse ei aina sitä samalla tavalla huomaa. Tosin nyt olen kyllä itsekin varastoon tyytyväinen.

   Mukava kun jäät lukijaksi. Toivottavasti viihdyt. Ja nyt kurkkaan sinun blogiasi :)

   Poista
 13. Voi miten upeeta sinulla! Varasto ja sisäänkäynti ympäristöineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi jotkut kohdat alkavat jo näyttää suurinpiirtein sellaisilta mistä olen haaveillut. Se kannustaa taas jatkamaan paikkojen kunnostamista niin autotallissa kuin puutarhassakin. Hommaa nimittäin riittää :)

   Poista