maanantai 4. syyskuuta 2017

NIMIKYLTIT PUUTARHAAN

Luotettavat nimikyltit puutarhassa ovat tarpeen. Petyin kun olin syksyllä kirjoittanut vedenpitävällä tussilla huolellisesti kylvösten nimet muovitikkuihin ja keväällä tikut näyttivät kuin uusilta - ei merkin merkkiä, josta olisin voinut edes arvailla nimeä. Puutikkuihin lyijykynällä kirjoittamani nimet olivat kyllä tallessa, mutta suttuisia ja tikkujen päät olivat alkaneet jo maatua. 

Lusikkaidean löysin netistä, ulkomaisilta sivuilta. Siellä nimet kehotettiin kaivertamaan metalliin jollakin koneella. Koska minulla ei tuollaista kaiverruskonetta ole, sain idean käyttää maalitussia. Maalitussi on toiminut hyvin. Kylttini ovat olleet puutarhassa nyt vuoden ympäri eivätkä ole tänä aikana menneet miksikään. Itse asiassa maalitussi tarttuu niin tiukasti, että kirjoitusvirheiden poistaminen saattaa olla työlästä. Itse kirjoitin tekstin kahteen kertaan päällekkäin, mutta yksikin kerta saattaisi riittää.


Näin teet kestävät nimikyltit puutarhaan


Tarvikkeet:
 • isoja lusikoita
 • maalitussi, kärjen paksuus 1,0 mm (askartelukaupasta)
 • leca
 • tukeva alusta, esimerkiksi alasin tai tasainen kivi
 • mahdollisesti myös maalarinteippiä ja tärpättiä sekä vanulappuja tai vastaavaa
 • voimaa ja kärsivällisyyttä tai Avuliaan Aatun apua 

Kukapa ei ilahtuisi kimpusta litteäksi lyötyjä lusikoita?

 1. Valitse alusta huolellisesti, sillä esimerkiksi tiili hajoaa voimakkaasta lyönnistä.
 2. Aseta lusikka alustalle kupera puoli ylöspäin. Lyö lusikan pesä litteäksi lecalla. Työ vaatii voimaa, mutta yleensä pesä oikenee kun lyö useita kertoja. Lusikoissa on eroja, jotkut oikenevat toisia helpommin.
 3. Kirjoita tasaiseen lusikkaan kasvin nimi maalitussilla. Ravista tussi hyvin ja paina terää aluksi alustaa vasten, jotta saat tasaisen jäljen. Kokeile tehdä viivaa vaikkapa lusikan varteen, josta se ei lopulta näy. Käytä maalarinteippiä apuna, jos tarvitset apua nimen kirjoittamisessa suoraan. Halutessasi erittäin kestävän jäljen, kirjoita teksti kaksi kertaa päällekkäin.
 4. Jos teet kirjoitusvirheen, poista maali tärpätin ja vanulapun avulla.

Tällainen nimikylttti ei hyppää silmille ja hoitaa tehtävänsä kiitettävästi.Kaunis veitsi toimii nimikylttinä yhtä hyvin, mutta kirjoitustilaa on valitettavan vähän.


Jos haluat lukea juttuni nimikyltteihin liittyen, klikkaa tästä. Jutun otsikko on Sataviisikymmentä lusikkaa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Olen viime aikoina pähkäillyt, mistä saisi tehtyä kestävät nimikyltit kasveille. Täytyypä lähteä lusikkametsälle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Minä pähkäilin monta vuotta ennen kuin hoksasin tämän. Nyt olen tosi tyytyväinen. Oman aikansahan se vie ennen kuin kaikki on nimetty, mutta pikku hiljaa...

   Poista
 2. Tuttu juttu tuo nimien katoaminen täälläkin. Keksin joskus kirjoittaa hedelmäpuiden ja marjapensaiden nimet vanhoihin verkkomerkkeihin joita sitten ripustelin tyytyväisenä puiden ja pensaiden oksiin. Kerran sitten vieraat ihmettelivät outoja koristeita, jolloin vasta tajusin mikä vahinko oli päässyt käymään. Nimimerkinnät olivat liuenneet kokonaan pois ja pelkät värikkäät muoviläpykät killuivat oksissa, hupsista :-) Lusikakyltit näyttävät näteiltä, hyvä kierrätyskikka myös. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tekevälle sattuu :) Muistan kun pyhästi päätin, että nyt en sekoita yhdenkään kylvökseni nimiä (niinkin on käynyt) ja huolellisesti raapustin nimet muovitikuille. Heh-heh!

   Lusikat ovat myös riittävän huomaamattomia, sillä en halua kylttien loistavan pääosassa kukkien juurella. Joo, kierrätystäpä hyvinkin. Aika monta kirpparia sain kiertää ennen kuin sain lusikat kasaan :)

   Poista