tiistai 3. joulukuuta 2019

KATAJAKUJAN KASVIT: PÄIVÄNLILJAT

Sisällysluettelo:
Tarhapäivänlilja ’Arctic Snow’ - Hemerocallis ’Arctic Snow’
Tarhapäivänlilja ’Fragant Treasure’ - Hemerocallis ’Fragant Treasure’
Tarhapäivänlilja ’Gentle Shepherd’ - Hemerocallis ’Gentle Shepherd’
Tarhapäivänlilja ’Joan Senior’ - Hemerocallis ’Joan Senior’
Päivänlilja ’Kartano’ - Hemerocallis ’Kartano’
Päivänlilja maatiaislajike - Hemerocallis
Tarhapäivänlilja ’Moment of Truth’ - Hemerocallis hybrida-R ’Moment of Truth’
Tarhapäivänlilja ’Pink Damask’ - Hemerocallis ’Pink Damask’
Tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’ - Hemerocallis x hybr. ’Stella de Oro’
Tarhapäivänlilja ’Summer Wine’ - Hemerocallis ’Summer Wine’
10

PÄIVÄNLILJAT – HEMEROCALLIS


Vinkki!
Sopii yhteen varhaisten sipulikukkien kanssa.

Liika lannoitus heikentää kukintaa!

Tarhapäivänlilja ’Arctic Snow’
Hemerocallis ’Arctic Snow’

Kävimme Viherlandiassa matkalla Helmin rippijuhliin 27.7.2013. Niila pitää heinistä ja ihastui oitis tähän heinän tapaiseen perennaan. Kukat olivat hyvä lisä, vaikka juuri nyt tämä ei kukassa ollutkaan. Ostin vain yhden taimen, koska en vielä ole suunnitellut tälle paikkaa, mutta aina valkoiselle liljalle on käyttöä. Nämä kasvavat sen verran reippaasti, että pianhan näitä on jo reilummin.

Tarhapäivänlilja ’Fragant Treasure’
Hemerocallis ’Fragant Treasure’

Syksyllä 2013 menin Multasormeen tarkoituksenani ostaa sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten lohdutukseksi katsoin 70 % -poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia yksi valkoiselta näyttävä lilja, koska minulla on vain keltaisia, oransseja ja Niilan yksi valkoinen. Kotona huomasin, että väri oli nimetty vaaleankeltaiseksi. Ehkä sille paikka löytyy.

2014: Kellertävänvalkoinen kukka on tosi kaunis. Onneksi ostin sen alennusmyynnistä viime vuonna.

2015: Siirsin tämän ’Fragant Treasuren’ välivarastosta Niilan kirsikkapuun katveen reunaan. Eiväthän nämä päivänliljat pidä siirtämisestä. Tämä tuotti vain muutamia kukkia.

Tarhapäivänlilja ’Gentle Shepherd’
Hemerocallis ’Gentle Shepherd’

Olin Sinellan kanssa Tampereella 16.5.2017 ja sain ostettua aika kivasti kasveja, muiden muassa kaksi valkoista päivänliljaa ’Gentle Shepherd’. Nämä kasvavat Suihkulähteellä.

Tarhapäivänlilja ’Joan Senior’
Hemerocallis ’Joan Senior’

Ostin kaksi tainta toukokuussa 2015. Se taisi olla silloin kun kävin Niilan hammaslääkärireissulla puutarhoilla. Ostin nämä Prisman Multasormesta ihan vain sen takia kun arvelin perennavaraston olevan liian lopuillaan. Näitä päivänliljoja tarvitaan aina. Nämä kasvavat Mustan aukon reunalla Hedelmäpuutarhassa.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän tarhapäivänliljan ’Joan Senior’.

Päivänlilja ’Kartano’
Hemerocallis ’Kartano’

Kävin Haikalalla 20.8.2014 ostamassa Muotopuutarhaan puita. Samalla piti tietysti katsastaa perennatilanne ja haalia koekappaleita mukaan. Tällä kertaa löysin tämän voimakkaan punaisen päivänliljan, joka tosin ei ollut kukassa. P.S. Ei ollutkaan punainen :(

Päivänlilja maatiaislajike
Hemerocallis

Sain 2013 Ritvalta kolme valtavan suurta paakkua, jotka jaoin moneen osaan. Näitä on nyt välivarastossa siellä täällä niin paljon, että pelkään, etten löydä kaikille edes paikkaa.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Tarhapäivänlilja ’Moment of Truth’
Hemerocallis hybrida-R ’Moment of Truth’

En millään muista mistä tämän päivänliljan ostin, saattoi olla Honkasen puutarhalta joskus kesällä 2015. Mitään jännittävää tarinaa tähän ei kuitenkaan liity – ainakaan vielä. Valkoisia liljoja saa olla, sillä niille löytyy aina paikka.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Tarhapäivänlilja ’Pink Damask’
Hemerocallis ’Pink Damask’

Menin Multasormeen 2013 ostamaan sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten katsoin 70 % -poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia kaksi vaaleanpunaista Suomessa viljeltyä liljaa, koska minulla on vain keltaisia, oransseja ja yksi valkoinen. Halusin kokeilla miltä ne oikeasti näyttävät.

Tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’
Hemerocallis x hybr. ’Stella de Oro’

Mielikuvani päivänliljoista liittyvät Seinäjoen kotipihaan, jossa näitä kasvoi suurena penkkinä. Nämä nykyiset tarhapäivänliljat ovat peräisin Honkasen Puutarhalta. Ostin niitä kolme vuonna 2010.

Otin jokaisesta pehkosta puolikkaan Katajakujalle 2013. Istuttelin niitä itäpihalle. Ensin istutin niistä ryhmän kaivolle. Näkymä oli niin viehättävä, että istutin ex tempore niistä toisen ryhmän talon vierustan polun reunaan. Toisto näytti oikein hyvältä, joten innostuin istuttamaan loput päivänliljat syreeniryhmän eteen. Niistä olisi riittänyt enemmänkin jaettavaa, mutta ehkä en halua täyttää koko puutarhaa päivänliljoilla.

Tarhapäivänlilja ’Summer Wine’
Hemerocallis ’Summer Wine’

Ostin yhden taimen keväällä 2015 Viherlandiasta. Päivänlilja oli sen verran voimakkaan punainen, että päätin kokeilla.

2 kommenttia:

  1. Näitä kasviesittelyjä on tosiaan kiva lukea, bonuksena on, että kerrot kokemuksiasi eri vuosien jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivi! On aivan hirveän kiva kuulla, että pidät näistä. Kokemuksia haluaisin kirjoittaa enemmänkin. Ehkä palaan näiden juttujen ääreen vielä myöhemmin.

      Poista