sunnuntai 24. marraskuuta 2019

KATAJAKUJAN KASVIT: MAKSARUOHOT

Sisällysluettelo:
Maksaruoho valkoinen - Sedum
Maksaruoho vaaleanpunainen – Sedum
Kaukasian maksaruoho - Sedum spurium
Lusikkamaksaruoho - Sedum spathulifolium
Maksaruoho ’Purple Emperor’ - Sedum ’Purple Emperor’
Syysmaksaruoho eli isomaksaruoho - Sedum telephium
Isomaksaruoho ’Mohrchen’- Sedum telephium ’Mohrchen’
Syysmaksaruoho ’Stardust’ - Sedum spectabile ’Stardust'
Särmämaksaruoho - Sedum sexangulare
Turkestanin maksaruoho - Sedum Ewersii
Valkomaksaruoho ’Coral Carpet’ - Sedum album ’Coral Carpet’
11

MAKSARUOHOT – SEDUM

Maksaruoho
Sedum

Vinkki!
Liian ravinteikkaassa ja paksussa maassa maksaruohojen versot venyvät ja värit himmenevät.

Riittää kun istuttaa montaa lajia isoina alueina samaan penkkiin – penkki on kaunis koko kesän, toki erityisen kaunis kukkivana. Näitä täydentämään riittävät matala ja korkea havu ja tietysti kivet.

Maksaruohon seuraan sopii esimerkiksi krookus ja törmäkatkero. Hopeahärkki on todella näyttävä maksaruohon kaverina.

Eräässä kirjassa sanottiin, että sininata ja maksaruohot korostavat toisiaan.

Kirjoitin maksaruohoista jutun nimellä Maksaako vaivan.

Maksaruoho valkoinen
Sedum

Valkoinen maksaruoho on tullut ilmeisesti salamatkustajana muiden kasvien mukana, joita saimme Erjan ystävältä vuonna 2008. Hyvä kun on tullut. Pidän tästä.

Vuonna 2012 vein näitä Katajakujalle eteläreunan maksaruohokivikkoon.

Maksaruoho vaaleanpunainen
Sedum

Vaaleanpunainen maksaruoho on ilmeisesti saatu salamatkustajana muiden kasvien mukana ehkä Erjan ystävän puutarhasta. Löysin sen ensimmäisen kerran vuonna 2008. Vuonna 2012 vein yhden paakun Katajakujalle.

2015: Olen hyvin ihastunut tähän maksaruohoon. Nyt – noin kolmen vuoden jälkeen – se on täyttänyt iiristen juurialueen täydellisesti kauniin vihreällä matolla.

Kesän alussa istutin maksaruohoja ’Miss Batemanin’ juurelle ja nyt syksyllä alue on ihan täynnä. Aika huikeeta! Ensi kesänä istutan näitä ihan joka paikkaan niin paljon kuin suinkin vain ehdin.

Kaukasian maksaruoho
Sedum spurium


Ostin tätä alun perin koiriemme, Olivian ja Natalian, haudalle vuonna 2006. Sieltä siirsin osan Poukantielle 2009 ja Poukantieltä yhden paakun Katajakujalle 2012.

Lusikkamaksaruoho
Sedum spathulifolium


Ostin yhden alun Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Multaa varistellessa paakku jakautui hyvin helposti moneen osaan, niin irrotin ne toisistaan ja istutin ne erikseen hiekkamultaan eteläreunaan. Hyvän kokoinen alue siitä tulikin.

Maksaruoho ’Purple Emperor’
Sedum ’Purple Emperor’


Menin puutarhamyymälään sillä ajatuksella, että en osta yhtään mitään – ja ostin näitä tummalehtisiä kolme elokuussa 2012. En olisi ostanut, ellei minulla olisi ollut Poukantiellä niin sopivaa paikkaa valmiina näille. Jouko oli juuri saanut terassin valmiiksi ja sen reunaan oli mukava saada vähän väriä. Seuraavana vuonna toin taimet Katajakujalle.

Syysmaksaruoho eli isomaksaruoho
Sedum telephium

Nämä ovat kasvaneet Poukantiellä Sinellan kivikossa vuodesta 2008 asti. Saimme ne naapurin Ritvalta. Toukokuussa 2013 pistin reippaasti kolme puskaa kahtia. Toisen puoliskon kustakin jätin omalle paikalleen kasvamaan, toisen vein Katajakujan multakasaan odottelemaan.

Nämä eivät herätä mitään erityisiä intohimoja koko kesänä, mutta palkitsevat odotuksen syksyn kuulaina päivinä. Nämä kasvavat tanakoina ja sen oloisina, että mikään ei näitä hetkauta. Näissä on sekin hyvä puoli, että näitä raaskii leikata maljakkoon jo keskikesällä toisten kukkien tueksi ja sitten syyskesällä käyttää reilusti syysasetelmiin.

Vinkki!
Sopii tueksi muille kasveille. Sopii tulppaanien ja narsissien eteen. Väri sopii hyvin sinisten kukkien kanssa. Huomaa, että toukokuun lopussa ovat jo aika korkeita, joten ei käy matalien kevätkukkijoiden kanssa samaan paikkaan

Isomaksaruoho ’Mohrchen’
Sedum Mohrchen’

Mistähän minä tämän ostin syksyllä 2015?

2015: Tämä ainokainen kasvaa lastentarhassa.

2019: Siirsin tämän Merelle toisten tummien isomaksaruohojen seuraan.

Syysmaksaruoho ’Stardust’
Sedum spectabile ’Stardust'

Ostin yhden valkoisen maksaruohon ihan ex tempore Viherlandiasta toukokuussa 2015 kun olimme Artun lakkiaiseissulla. Jos kerran valkoisena näitä on olemassa, niin pitäähän sellainen saada – edes yksi kokeeksi.

Istutin ainokaiseni keittiön terassin edustan penkkiin ohdakkeen viereen vasemmalle puolelle.

Särmämaksaruoho
Sedum sexangulare

Otimme kolme paakkua talteen vanhan Kuralantien mutkasta maalaistalon navetan takaa 25.6.2013. Nämä olivat kukkiessaan niin huomiota herättävän näköisiä, että pakkohan nämäkin oli saada Katajakujan puutarhaan. En itse ollut kovin kiinnostunut näistä, mutta Noeli innostui ajatuksesta viedä keltaisia kukkia omaan puutarhaansa. Jouko halusi kunnon pläntin näitä. Aika ei ollut paras mahdollinen: kukkiva perenna ja heinäkuun helle. Riski ei kyllä ollut suuri, vain pysähtymisen vaiva, joten kokeillaan nyt josko tämä juurtuisi meille. P.S. Hyvin juurtui ja nätiltä näyttää.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Turkestanin maksaruoho
Sedum Ewersii

Ostettu 2 kpl Haikalan puutarhalta 2.8.2010.

Vinkki!
Anna kasvurauha.

Kuva on tulossa myöhemmin.

Valkomaksaruoho ’Coral Carpet’
Sedum album ’Coral Carpet’

Suviseuramatkalla 2019 poikkesimme Lakeuden Taimistolla. Kun emme meinanneet saada ostettua kirjovuohenputkea, valitsin yhden uuden maksaruohon.

2 kommenttia:

 1. Kauniit maksaruohot! Monta uutta lajiketta löytyi tästä postauksesta! Ihana tuo valkokirjavalehtinen, vaaleanpunakukkainen lusikkamaksaruoho <3 Luulin, että lusikkamaksaruoho olisi aina keltainen enkä edes tiennyt, että siitä on kirjavalehtinen lajike. Tuollainen on pakko saada! 'Purple Emperor' olisi myös todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Kiva kun sait ideoita.

   Tuo lusikkamaksaruoho on tosiaan kiva. Minulla se on levinnyt paljon hillitymmin kuin muut. Olen kovasti odotellut saavani sitä isompia alueita. Onneksi se on silti ollut yhtä kestävä kuin muut.   Poista