lauantai 2. marraskuuta 2019

KATAJAKUJAN KASVIT: KURJENPOLVET

Sisällysluettelo:
Jalokurjenpolvi ’Johnson's Blue’ - Geranium ’Johnson's Blue’
Jalokurjenpolvi ’Rozanne’ - Geranium ’Rozanne’
Kyläkurjenpolvi maatiaislajike - Geranium
Maatiaiskurjenpolvi valkoinen - Geranium
Neidonkurjenpolvi - Geranium sanguineum var. Striatum
Peittokurjenpolvi - Geranium x cantabringience
Tuoksukurjenpolvi ’Spessart’ - Geranium macrorrhizum ’Spessart’
Verikurjenpolvi ’Album’ - Geranium sanguineum ’Album’
Verikurjenpolvi ’Max Frei’ - Geranium sanguineum ’Max Frei’
9


JALOKURJENPOLVET – GERANIUM

Vinkki!
Sanotaan, että kurjenpolvi sopii kultatyräkin ja päivänliljojen seuraan.

Jalokurjenpolvi ’Johnson's Blue’
Geranium ’Johnson's Blue’

Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin sieltä mm. tämän kurjenpolven ’Johnson’s blue.’ Istutin taimet Purolle pioneiden seuraan.


Jalokurjenpolvi ’Rozanne’

Geranium ’Rozanne’

Lapsen hammaslääkärireissulla 25.5.2015 piti tietysti koluta myös puutarhat. Ala-Orvolalla oli juuri yksi tällainen kurjenpolvi kukassa, joten näin tämän todellakin olevan melko sininen eikä puhdas lila. Innostuin asiasta heti ja ostin kaksi. Päädyin istuttamaan nämä taimet Niilan kirsikkapuun katveeseen.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa jalokurjenpolvi ’Rozannen’.
2015: Tämä ’Rozanne’ on hämmästyttävä. Sen kukinta vain yltyy ja kasvi rehottaa, vaikka on vasta sen ensimmäinen kesä meillä. Kaksi tainta on täyttänyt puolen neliön alan yhdessä kesässä. Olen aivan ihastunut tähän kauniin siniseen kasviin, joka sitä paitsi jaksaa kukkia aina vain.

2016: Tämä on ihana. On lokakuun 8. päivä ja ’Rozanne’ kukkii vaan.

KYLÄKURJENPOLVET


Kyläkurjenpolvi

Geranium Maatiaislajike

En ollut kurjenpolvien ylin ystävä, mutta olin päättänyt tutustua näihin. Ostin yhden alun Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Puutarhuri sanoi kannan olevan peräisin eräältä harrastelijalta, joka keräilee kurjenpolvia. Hän oli antanut parhaan kurjenpolvensa Haikalalle kasvatettavaksi.

Pitkän harkinnan jälkeen istutin tämän perennan alkukulmaan arovuokkojen taakse, isokonnantatarin ja vuorikaunokin väliin. Harkitsin kauan olisiko tämä riittävän näyttävä siihen paikkaan. Voimakaskasvuisuuden vuoksi lopulta päädyin istuttamaan tämän toisten voimakaskasvuisten seuraan.

2014: Nämä kyläkurjenpolvet ovat täysin samanvärisiä kuin vuorikaunokit. Ensin ajattelin siirtää nämä muualle, mutta sitten hoksasin, että nämähän jatkavat upeasti vuorikaunokkien aloittamaa sinistä linjaa. Miksipä niitä vaihtamaan kun työnjako toimii: vuorikaunokki aloittaa ja tämä jatkaa.

MAATIAISLAJIKE


Kurjenpolvi, valkoinen 
Geranium


Halusin hankkia Haikalan puutarhalta muutamia kasveja Katajakujan välivarastoon, jotta voisin rauhassa tutustua niihin. Tämä valkoinen kurjenpolvi minun oli ihan pakko ostaa mukaani 15.6.2013. Eihän noin hyvää taustakasvia voi jättää sinne odottamaan. Nauroin, että nyt meidän täytyy juosta kassalle ennen kuin huomaan taas jotakin aivan vastustamattoman ihanaa. Meillä oli nimittäin tässä vaiheessa jo aika vaikuttava määrä nyssyköitä mukanamme. Olisin mielelläni kirjannut tarkan lajikkeen muistiin, mutta Haikalassa nimet löytyvät, jos löytyvät. No, eihän se mitään kun on hyvää maatiaiskantaa.

2018: Meinasin tulla hulluksi tämän kurjenpolven kanssa. Olin jättänyt kuihtuneet kukkavarret leikkaamatta ja tämä oli siementänyt miljoonittain. Huoh!NEIDONKURJENPOLVI


Neidonkurjenpolvi

Geranium sanguineum var. Striatum

Lapsen hammaslääkärireissulla piti tietysti koluta myös puutarhat 25.5.2015. Ala-Orvolalla oli juuri yksi tällainen kurjenpolvi kukassa, joten näin tämän todellakin olevan vaaleanpunainen eikä pinkki. Ostin kaksi tainta. Istutin taimet Niilan kirsikkapuun katveen reunaan.

PEITTOKURJENPOLVI


Peittokurjenpolvi 

Geranium x cantabringience

Ostin kaksi tainta Haikalan puutarhalta 2.8.2010. Toin niistä jakopaloja Katajakujalle 2013.

2013: Voi, miten kauniita ne ovatkaan: heleän vihreät lehdet kanukoiden kirjavia lehtiä vasten! Ryhmästä tuli raikas ja näyttävä jo heti saman tien, sillä sain istutettua kurjenpolvia hyvin tiheästi.

2015: Olen todella ihastunut kurjenpolviin. Nämä tuovat vihreää pihaan melkein ympäri vuoden!

TUOKSUKURJENPOVI – GERANIUM MACRORRHIZUM

Tuoksukurjenpolvi ’Spessart’
Geranium macrorrhizum ’Spessart’

Olin esikoiseni kanssa yhdistetyllä puutarha- ja kanojen hakumatkalla Porissa, Kokemäellä ja Huittisissa heinäkuussa 2015. Porissa kohteita oli kaksi: Paratiisin taimitarha ja Taimimoisio. Tämän valkoisen tuoksukurjenpolven ostin Paratiisin taimitarhalta. Se oli minulla ollut mielessä. Odotin vain löytäväni muun kuin räikeän värisen. Yhden ostin, koska on hyvä leviämään.

Istutin ainokaisen länsipihalle kiven eteen. Muistaakseni se kasvaa köynnöskuusaman edessä.

VERIKURJENPOLVET – GERANIUM SANGUINEUM

Verikurjenpolvi ’Album’
Geranium sanguineum ’Album’

Ostin yhden ison taimen Viherlandiasta toukokuussa 2015 samalla reissulla kun kävimme Artun lakkiaisissa. Olen ihastunut kurjenpolviin ja valkoinen väri on aina plussaa. Niinpä tämä peruskasvi piti saada, sille löytyy kyllä käyttöä.

Kesäkuussa 2016 ostin näitä kuusi lisää Merjan puutarhalta saadakseni Välitilan pioneille nopean aluskasvillisuuden.

2015: Istuttelin kasveja 15.6. Illan viimeiseksi hommaksi ajattelin kuopaista tämän verikurjenpolven köynnöskuusaman eteen. Ihastelin kookasta kasvia ja mielissäni jo haaveilin kuinka pian saisin sen jaettua osiin. Yllätys oli melkoinen kun vetäisin purkin pois: pohja oli melkein tyhjä mullasta ja se kuhisi muurahaisia. Onneksi tämä on voimakas kasvi, joka tuskin vähästä hätkähtää. P.S. Luulin tätä tuoksukurjenpolveksi ja siirsin sen marjapihlajan juurelle. Tai voihan se olla toisinkin... Muistikatkos :(


Verikurjenpolvi ’Max Frei’

Geranium sanguineum ’Max Frei’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta Purppurataivas-nimisen perennavalikoiman sekä ruukkuasetelman nimeltä Kesän viettelys, joihin nämä verikurjenpolvetkin kuuluivat. Halusin kokeilla miten perennoja voi yhdistellä.

Vuonna 2013 en malttanut olla viemättä pientä paakkua Katajakujalle, vaikka nämä eivät olleet vielä levinneet paljoakaan.

2019: Yritin viedä nämä Vanhojen tuttavien penkistä Ameriikkaan, mutta niinhän siinä kävi, että nyt minulla on runsas istutus molemmissa paikoissa. Juuren paloista kasvoivat, mutta ei se mitään.

6 kommenttia:

 1. Onpa upea katsaus kurjenpolviin. Ja hienoa kun tiedät niiden kaikkien nimet. Kurjenpolvi on niin sopiva moneen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Minusta tuli kurjenpolvi-ihminen ihan huomaamatta. Niitä vain alkoi kertyä. Nimet ovat minulle tärkeitä ja siksi harmittaakin kun olen sotkenut nuo tuoksu- ja verikurjenpolvet keskenään.

   Poista
 2. Kurjenpolvet ovat hienoja ja monipuolisia kasveja, joita arvostaa vuosi vuodelta enemmän. Harva kasvi sopii niin monenlaisiin paikkoihin. Kauniitakin ovat kaiken lisäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niin. Niillä saa tosi helposti runsautta isoonkin puutarhaan. Monet ovat sopivan reippaita, mutta eivät liian villejä - vaikka onhan niissäkin liian villejä tapauksia. Minustakin ne ovat kauniita.

   Poista
 3. Näitä kasviesittelyjä on hauska lukea! Kiva, että olet laittanut kommentteja eri vuosilta, kun kasvun näkee paremmin. Minä innostun kurjenpolvista vuosi vuodelta enemmän. Niitä löytyy niin monenlaisia ja eri lajit sopivat erilaisiin paikkoihin. Värivalikoima on myös yllättävän monipuolinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kuulla, sillä etukäteen ajattelin ettei näitä kukaan viitsi lukea. :) Aiemmin kirjoittelin kasvien kuulumisista enemmän, nyt harvakseltaan. Jännä vaan huomata, ettei kaikista ole tullut otettua valokuvia kovin usein. Ensi vuonna täytyy ryhdistäytyä sen suhteen.

   Kiva kuulla, että sinäkin pidät kurjenpolvista. Teidänkin suureen pihapiiriin ne sopivat varsin hyvin.

   Poista