maanantai 18. marraskuuta 2019

KATAJAKUJAN KASVIT: K

MONIVUOTISET KASVIT

Sisällysluettelo:
Tarhakalliokielo - Polygonatum x hybridium
Kapealehtikalmia ’Rubra’ - Angustifolia ’Rubra’
Kanadanruohokanukka - Cornus Canadensis 
Valkokirjokanukka - Cornus alba ’Ivory Halo’ 
Karviainen ’Houghton’ - Ribes uva-crispa 
Kaukasiantörmäkatkero - Gentiana septemfida var. lagodechiana 
Tarhakehäkukka ’Snow Princess’ - Calendula officinalis ’Snow Princess’ 
Kevätkaihonkukka - Omphalodes verna 
Kevättähti ’Luciliae Blue’ - Chionodoxa ’Luciliae Blue’ 
Kevättähti seos - Chionodoxa mixed 
Kissankäpälä - Antennaria dioica 
Kivikkokilkka 'Albiflora' - Cymbalaria pallida 'Albiflora' 
Koivu - Betula 
Isokonnantatar - Bistorta officinalis 
Punakonnanyrtti - Chelone lyonii ’Pink Temptation’ 
Krookus ’Jeanne d’ Arc’ - Crocus vernus ’Jeanne d’ Arc’ 
Krookus ’Prins Claus’ - Crocus vernus ’Prins Claus’ 
Kullero Maatiaislajike - Trollius 
Tarhakullero ’New Moon’- Trollius x cultorum ’New Moon’ 
Tarhakylmänkukka - Pulsatilla vulgaris 
Tarhakylmänkukka ’Weisse Glocken’ - Pulsatilla vulgaris ’Weisse Glocken’ 
Koreakärsämö ’Noblessa’ - Achillea ptarmica ’Noblessa’ 
22 

KALLIOKIELO – POLYGONATUM 

Tarhakalliokielo 

Polygonatum x hybridium


Olin ihaillut kalliokielon näyttäviä lehtiä Avoimet puutarhat –päivänä jossain. En kuitenkaan ajatellut ostaa niitä, koska meillä ei vielä ole varjoisia paikkoja. Nämä ovat sitä paitsi kalliitakin. Nyt (2016) sorruin ostamaan kun tällaisen sai Hankkijalta tarjouksesta alle kolmella eurolla, taisi olla 2,80. Pakkohan siihen tilaisuuteen oli tarttua varsinkin kun kuvittelin, että sille löytyisi länsipuolen kiven takaa paikka. Lopulta istutin sen keittiön ikkunan alle.

Vinkki!
Leviää hitaasti. Vaatii kasvurauhan.

KALMIA – ANGUSTIFOLIA

Kapealehtikalmia ’Rubra’
Angustifolia ’Rubra’ 


Olimme suviseuratalkoissa Porissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin kolme kalmiaa.

Vinkki!
Kalmiaa ei leikata.

KANUKAT – CORNUS

Kanadanruohokanukka
Cornus Canadensis

Elokuun 24. päivänä 2015 kävin Sastamalasta hakemassa robotin ja paluumatkalla minun oli tietysti poikettava Merjan puutarhalla Tampereentien varressa. Oli hellepäivä, joten en ollut innostunut istuttelemaan yhtään mitään. Piti silti käydä katsomassa löytyisikö sieltä jotain, joka pitää ehdottomasti saada. Löytyihän sieltä: tämä ruskavärin saanut kanadanruohokanukka. Ostin yhden taimen, jolla ei ollut lajikenimeä.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa tämän kanadanruohokanukan.
2015: Istutin kanukan syyshortensian juurelle.

2016: Tämähän on aivan ihana. Heti lumien sulettua se näyttää ihan mukavalta.

Valkokirjokanukka ’Ivory Halo’
Cornus alba ’Ivory Halo’

Paneuduin perusteellisesti näiden pensaiden hankintaan, vaikka aika monet kasvit olenkin ostanut sen kummemmin vatvomatta. Nyt kuitenkin halusin juuri sopivan korkuisen pensaan kahden ison kiven eteen ja harkitsin laikku-, viiru- ja valkokirjokanukan väliltä. Päädyin tähän matalimpaan kun huomasin miten valtaviksi monet kanukat ovat oikeissa puutarhoissa kasvaneet. Ostamisen jälkeen rupesi arveluttamaan olisiko kuitenkin pitänyt ostaa keskimmäinen eli viirukirjo, joka kasvaa 200–250 cm korkeaksi. No, tehty mikä tehty ja sittenpähän näen ja opin. On niin mahdotonta tietää kaikkea!

Ostin kaksi pensasta Pirkkalan Multasormesta elokuun 22. päivänä 2013. Istutin ne alkukulman suurten kivien eteen.

Vinkki!
Leikataan vanhimpia oksia maata myöten varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Annetaan keväällä yleislannoitetta.

KARVIAINEN – RIBES

Karviainen ’Houghton’
Ribes uva-crispa ’Houghton’

Ajattelin karviaista ensin vartettuna pikkupuuna, mutta suomalaisia taimia ei löytynyt. Aika helposti pensaalle löytyi luonteva paikka. Asia näytti hyvin yksinkertaiselta kunnes huomasin, ettei maa läpäissyt vettä oikeastaan yhtään. Sama vesi seisoi kuopassa päiväkausia.

Keksin mielestäni helpon ratkaisun: kivikaivo lähelle ja se on sitten siinä. Kuten olikin, mutta ratkaisu ei ollut helppo eikä nopea. Lopulta kivikaivo oli kuitenkin valmis, ylimääräinen maa viety pois ja alue tasattu. Pääsin mittaamaan paikan uudestaan ja istuttamaan pensaan. Tämä tapahtui vuonna 2014.

KATAJAT – JUNIPERUS
Esitelty omassa tiedostossaan.

KATKERO – GENTIANA

Törmäkatkero, törmäsinikka
Kaukasiantörmäkatkero
Gentiana septemfida var. lagodechiana

Ostin Honkasen taimistolta katkeron Poukantielle, mutta se onneton kuoli. Siksi en pitkään aikaan ajatellut hankkivani mitään katkeroita. Kodin Terrassa heinäkuussa 2015 satuin lukemaan kyltistä, että tämä katkero olisi ”hidaskasvuinen, mutta kestävä”. Ostin yhden koekappaleen oitis. Täytyyhän minun päästä tutustumaan katkeroiden maailmaan. P.S. Sekin kuolla kupsahti.

Ajoimme Antioksidanttiklinikalle aamulla ja sen jälkeen palasimme kotiin muutaman taimiston kautta 18.6.2019. Ostin Muhevaiselta vain yhden taimen ja istutin sen Kesäkeittiön kivikkoon.

Vinkki!
Sopii leikoksi.

Liian ravinteikas maa heikentää kasvua. Hidaskasvuinen. Ei pidä siirtämisestä. Jaetaan vain, jos halutaan lisää taimia. Jaetaan keväällä. Ensimmäisinä vuosina suojattava talveksi havuilla tai turpeella.

Sopii kivikkoryhmiin, maksaruohojen tai muiden matalakasvuisten perennojen seuraan.

KEHÄKUKKA – CALENDULA OFFICINALIS

Tarhakehäkukka ’Snow Princess’
Calendula officinalis ’Snow Princess’

Oli rakkaan isäni 80-vuotissyntymäpäiväjuhlat 2018, mutta ilman puutarhaa ei tämäkään päivä jäänyt. Viherlandiassa ehdin tehdä nopean kierroksen. Olin onnellinen kun löysin ’Morden Blush’ –ruusun ja kalvakankeltaisten kehäkukkien siemeniä sekä vanhanajan limsapullot maljakoiksi.

2019: Nämä kylväytyvät hyvin itsekseen.

KELLOT – CAMPANULA
Esitelty omassa tiedostossaan.

KEVÄTKAIHONKUKKA – OMPHALODES VERNA

Kevätkaihonkukka
Omphalodes verna

Sain näitä Marikalta kesäkuussa 2010. Siirsin pari alkua Katajakujalle 2013. Toukokuussa 2016 ostin pari lisää kun en millään malttanut odottaa, että pääsisin jakamaan entisiä. Kevätkaihonkukat kasvavat Muotopuutarhan ulkopuolella melkein koivuangervoaidan alla.

Kävin Joukon kanssa Kodin Terrassa, Pinsiön taimistolla, Hankkijalla ja Ideaparkissa 23.5.2017. Sain ostettua aika paljon tarvitsemiani kasveja, muiden muassa kevätkaihonkukkaa.

Vinkki!
Jaetaan muutaman vuoden välein, jotta pysyy elinvoimaisena.

KEVÄTTÄHDET – CHIONODOXA

Kevättähti ’Luciliae Blue’
Chionodoxa ’Luciliae Blue’

Vuonna 2013 odotin sipulikukkien ostokautta hartaasti, mutta kuinka ollakaan: ensin olin liian aikaisessa ja sitten liian myöhässä. Vähän harmissani katselin viimeisiä tarjolla olevia sipuleita Kodin Ykkösten viherosastolla. Tarjolla ei ollut montaakaan sipulia. Olin haaveillut kevättähdistä, joten poimin sydämen muotoisen pakkauksen sen nähdessäni. Mikäs siinä, vaikka pakkauksessa on myös viisi vaaleanpunaista tulppaania. Ainahan niille käyttöä on. Kevättähtiä oli 16 kpl, joista tuskin kaikki nousevat. Osa oli aika huonon näköisiä. Sitten hoksasin, että pakkaus olikin tarkoitettu istutettavaksi sellaisenaan maahan, jolloin kukat muodostaisivat yhdessä sydänkuvion. Vähän kyllä epäilen kukkivatko nämä molemmat lajit yhtä aikaa meidän oloissamme. P.S. Eivät muuten kukkineet yhtä aikaa tulppaanien kanssa, mutta se ei yhtään haitannut.

2014: Aluksi ajattelin, että kevättähdet eivät voita vanhoja ihastuksiani, krookuksia. Niissä ei näyttänyt olevan oikein mitään erityistä lumoa, vaikka kauniitahan ne toki olivatkin. Pikkuhiljaa ne alkoivat näyttää aina vain kauniimmilta. Huomasin niiden arvon todella kun krookukset olivat lakastuneet eikä virvaliljoistakaan ollut jäljellä muuta kuin kuihtuneet varret. Luulenpa, että kun nämä leviävät, tulen varmasti odottamaan näiden kukintaa aivan erityisesti.

Kevättähti seos
Chionodoxa mixed

Ostin neljä pussia eli yhteensä 60 sipulia kevättähtiä lokakuussa 2013. Olin haaveillut sinisistä kevättähdistä, mutta sitten päähäni pälkähti kokeilla vaaleanpunaisen, lilan ja valkoisen lajitelmaa, joka oli tarjolla yksittäisten värien sijaan.

KIRSIKAT – PRUNUS
Esitelty omassa tiedostossaan.

KISSANKÄPÄLÄ – ANTENNARIA DIOICA

Kissankäpälä
Antennaria dioica

Ostin 2 kpl Haikalan puutarhalta 2.8.2010.

2014: Olin unohtanut koko kasvin, koska se oli henkihieverissä eikä näkynyt kovin helposti muiden seasta.

2015: Ei tämä kissankäpälä ihan ressukka olekaan. Se oli sinnitellyt syyskohokin seassa. Siirsin taimet Eteläterassin edustalle. Hyvin se näytti siirrostakin selviytyneen, vaikka jouduin siirtämään sen kukkivana.

2016: Nyt tämä sinnikäs kasvi on aivan ihana.

KIVIKKOKILKKA – CYMBALARIA PALLIDA

Kivikkokilkka 'Albiflora'
Cymbalaria pallida 'Albiflora'

Kävin 29.5.2019 Valkeakoskella. Apealla mielellä ajoin paluumatkalla Barkholtin puutarhalle. Edes puutarhalla käynti ei saanut hyvälle mielelle, sillä siellä oli kallista. Valkoisen rauniokilkan löysin, vaikka heidän luettelossaan oli ollut pelkästään liloja. Taimi oli hullun kallis, kahdeksan euroa. Onneksi sain jaettua taimen moneen osaan. Samasta paikasta löysin myös valkoisen kylmänkukan ja sinisen alppikärhön.

2019: Tästä kivikkokilkasta olen onnellinen. Sain jaettua sen moneen osaan ja se  lähti hyvin kasvuun muurin koloissa.

KOIVU – BETULA

Koivu
Betula

Kaikki koivut ovat puutarhamme alkuasukkaita.

KONNANTATAR – BISTORTA OFFICINALIS

Isokonnantatar
Bistorta officinalis

Saimme taimet Marikalta 2010 Poukantielle. Syyskuussa 2013 siirsin yhden tuppaan Katajakujan Alkukulmaan.

KONNANYRTIT – CHELONE

Punakonnanyrtti ’Pink Temptation’
Chelone lyonii ’Pink Temptation’

Ostin yhden Suomessa viljellyn taimen Pirkkalan Multasormesta elokuun 22. päivänä 2013. Ei minulla tälle paikkaa ollut, joten istutin välivarastoon odottelemaan. Taimi oli niin kaunis ja terhakka, että ihastuin siihen heti.

Olin kotona päättänyt, etten sorru mihinkään heräteostoksiin. Tein hyvin karsitun listan, sillä onhan tässä vaiheessa paljon muutakin hommaa kuin istutella kasveja, joita ei juuri nyt tarvitse. Pakko tämä silti oli ostaa. Enhän muuten osaa suunnitella näitä mihinkään ja syyskukkijoita kuitenkin tarvitaan ainakin kun on näin sopiva kaikin puolin. Hyvät perustelut siis ja helpostihan sille yhden pikku kolon löysin multakasasta.

2014: Tämä on söpö!

2015: Tämä kasvi ei pidä itsestään meteliä, joten taas pääsin unohtamaan tämän. Alkukesällä istutin yrtin Niilan kirsikkapuun katveeseen matalan katajan lähelle.

2019: Siirsin tämän liian kuivasta paikasta Etelä-Ameriikkaan.

Konnanyrtti ’Alba’
Chelone obliqua ’Alba’

Kävin homeopaatilla ja palatessa Pirkkalassa 27.7.2018. Löysin kivat arpavoitot blogiin: käsväsky, puutarhalapio & pikku talikko, taimipotin tekosetti. En tietenkään malttanut olla ostamatta muutamia taimia Hong Kongista. Ostin kolme valkoista konnanyrttiä. Istutin ne Etelä-Ameriikkaan.

KROOKUKSET – CROCUS

Crocus
Kevätsahrami

Vinkki!
Haraa mullan pintaan luujauhoa syksyllä, ellei maata lannoiteta muulla tavoin.

Sopii maksaruohojen, patjarikon, pionin ja kuunliljojen kanssa sekä pensaiden alle ja kivikkoon.

Krookus ’Jeanne d’ Arc’
Crocus vernus ’Jeanne d’ Arc’

Vanhimmat krookukset (30 kpl) istutin Poukantielle syksyllä 2008. Siirsin niitä Katajakujalle 2013. Vuonna 2014 halusin paljon lisää näitä ihanuuksia. Niitä oli vain mahdottoman vaikea löytää. Ensin olin liian ajoissa – sipulikukat eivät vielä olleet tulleet myyntiin. Lempäälässä myytiin vain liloja ja keltaisia krookuksia. Kun sitten vihdoin pääsin Tampereelle, lokakuun 3. päivä, sipulikukkia oli enää Honkasen puutarhan laareissa. Sieltä onneksi sain valkoisia ja ostinkin niitä sitten 40 sipulia – puolet Alkukulmaan ja puolet Vanhojen tuttavien penkkiin.

En rakastunut krookuksiin ensisilmäyksellä. Kesti vuoden tai pari ennen kuin tajusin niiden todellisen kauneuden ja arvon. Olin ostanut sipuleita pussillisen tai pari, joka tapauksessa aivan liian vähän. Ensimmäisenä keväänä myrsky kaatoi krookukset pian niiden ilmaannuttua. Seuraavana keväänä krookuksia oli enemmän ja näin niiden kukinnan kaikessa suloisuudessaan. Silloin kolahti.

Krookuksia pitää olla paljon. Ja niiden pitää olla valkoisia tai vain hillitysti koristeltuja. Krookus on oikeastaan ainoa kukka, josta on hyvin haikea luopua. Melkein silmäkulma kostuu kun krookukset ovat kuihtuneet.

2013: Voi, mikä ilo olikaan nähdä krookukset kukassa Katajakujan multakasassa. Olin vain huolettomasti kipannut ne multaan loppusyksyllä enkä uskonut niistä tulevan mitään.

2015: Krookukset ovat niin kauniita, että sitä ei voi sanoa – se pitää nähdä!

Krookus ’Prins Claus’
Crocus vernus ’Prins Claus’

Pidin vapaapäivää syyskuun 19. päivänä 2015 ja virkistin itseäni sipulihyllyjen äärellä. Olin päättänyt, etten tarvitse mitään muita krookuksia kuin valkoisia, mutta nämähän ovat melkein valkoisia. Ostin Bauhausista kaksi kahdeksan kappaleen pussia.

Istutin nämä lilalla koristellut valkoiset Louhikkoon ja Talon nurkalle.

KULLEROT – TROLLIUS


Vinkki!
Kullero kannattaa leikata alas kukinnan jälkeen ja lannoittaa.

Kullero maatiaislajike
Trollius

Minun ei pitänyt olla keltaisen ystävä, mutta tämä oli aivan vastustamaton. Ostin tämän heräteostoksena Haikalan puutarhalta syksyllä 2012. Minulla oli tarkka lista mukanani ja sitten ostin lisäksi tämän.

Kuva tulee myöhemmin.

Tarhakullero ’Alabaster’
Trollius x cultorum ’A’

Mistä kummasta minä ostinkaan nämä ja milloin? Nyt ne kuitenkin kasvavat Avaruudessa.

Tarhakullero ’New Moon’
Trollius x cultorum ’New Moon’

Nämä hailakankeltaiset kullerot pysähdyttivät minut Taimimoision puutarhalla Porissa toukokuun 17. päivänä 2014. Niiden ohi ei kerta kaikkiaan päässyt, vaikka ne eivät olleet ostoslistallani. Olin Joukon kanssa viettämässä vapaata viikonloppua kasvien merkeissä. Olin valmistellut muutamia paikkoja tietyille kasveille. Kulleroiden paikan keksin siinä samalla nähdessäni nämä ihanuudet. Nehän sopivat keittiön terassin edustalle. Sinne on kai tulossa muutakin hailakankeltaista. Plussaa oli se, että nämä ovat Taimimoision itse viljelemiä. Hinta oli 4,20 / kpl.

2015: Ihastuin näihin kulleroihin jo heti keväällä ennen kuin kukista oli tietoakaan. Ne olivat niin terhakkaan näköisiä pikkupuskia.

2016: Ihastuin tähän kulleroon ja sitä täydentävään tädykkeeseen niin, että päätin istuttaa koko alueen täyteen niitä. P.S. Kesällä 2019 toteutin tämän haaveeni.


KURJENPOLVET – GERANIUM
Esitelty omassa tiedostossaan.

KUUNLILJAT – HOSTA
Esitelty omassa tiedostossaan.

KUUSAMAT – LONICERA
Esitelty omassa tiedostossaan.

KYLMÄNKUKAT – PULSATILLA

Kylmänkukka, eurooppalainen pääsiäiskukka
Tarhakylmänkukka
Pulsatilla vulgaris

Vinkki!
Lisätään ainoastaan siemenistä, koska paksun pääjuuren takia ei voida lisätä jakamalla. Siemenkylvön aika tammi-maaliskuussa. Kylvö syksyllä astioihin pinnan tuntumaan. Keväällä kylvettäessä kylmäkäsiteltävä. Kylväytyy myös itsestään, muttei siedä kilpailijoita.

Tarhakylmänkukka
Pulsatilla vulgaris

Ostin ensimmäiset kylmänkukkani Poukantielle 2008 Multasormesta, mutta en voinut siirtää niitä Katajakujalle. Katajakujalle ostin muutaman kylmänkukan K-Raudan alennusmyynnistä heinäkuussa 2016. Istutin kylmänkukat – kaksi lilaa ja yhden valkoisen – erään ison kiven suojiin eteläreunan keskikivikkoon.

Halusin kylmänkukkia myös Kesäkeittiön kivikkoon. Oli Joukon syntymäpäivä 2019. Hoitelimme muutamia asioita Tampereella ja kävimme syömässä kiinalaisessa. Ravintolan aukeamista odotellessa ehdimme käydä Hankkijalla (Morsionruusu), Bauhausissa (patjarikko ja köynnöstuen jalat) ja Hong Kongissa (lilat kylmänkukat). Oli mukava päivä, vaikka emme nähtävyyksissä käyneetkään. Illalla istutin rikon ja kylmänkukat, vaikka oli hyvin tuulinen sää. Tajusin sentään leikata kukat ja peittää istutukset harsolla. Aurinko paistoi ihanasti ja minä nautin. Illalla oli lisää nautintoa kun syntymäpäivän kunniaksi saunoimme ja kylvimme ammeessa. Kynttilät loivat tunnelmaa.

Tarhakylmänkukka ’Weisse Glocken’
Pulsatilla vulgaris ’Weisse Glocken’

Katajakujalle ostin yhden vaalean kylmänkukan K-Raudan alennusmyynnistä heinäkuussa 2016. Istutin kylmänkukat – kaksi lilaa ja yhden valkoisen erään ison kiven suojiin Eteläreunan keskikivikkoon.

Ostin yhden valkoisen Barkholtin taimistolta 29.5.2019. Istutin sen Kesäkeittiön kivikkoon lilojen kaveriksi.

KÄRSÄMÖ – ACHILLEA

Koreakärsämö, nappikukka, tuhatkauno
Koreakärsämö ’Noblessa’
Achillea ptarmica ’Noblessa’

Innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni tilaamaan siemeniä Exotic Gardenilta helmikuussa 2017.

2017: Luin juuri vinkin, jonka mukaan kylväminen on helppoa juuri tähän aikaan. Sinne vain lumen alle kylmäkäsittelyyn. Nyt on 300 koreakärsämön siementä tulossa.

Vinkki!
Sopii kuiva- ja leikkokukaksi.

Leviää maanalaisten rönsyjen avulla. Voi lisätä jakamalla, juuri- ja latvapistokkaista, siemenistä.

Kokeile esim. violettikukkaisen käenkukan ja hopeamarunan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti