torstai 12. syyskuuta 2019

KATAJAKUJAN KASVIT: I

MONIVUOTISET KASVIT

Sisällysluettelo:
Kuningatarkurjenmiekka ’Snow Queen’ - Iris sanquinea ’Snow Queen’
Saksankurjenmiekka ’Immortality’ - Iris germanica ’Immortality’
Siperiankurjenmiekka ’Blauw’ - Iris Sibirica ’Blauw’
Siperiankurjenmiekka ’Blue King’ - Iris Sibirica ’Blue King’
Siperiankurjenmiekka ’Concord Crush’ - Iris Sibirica ’Concord Crush’
Siperiankurjenmiekka Haikalan perinnelajike -  Iris Sibirica
Siperiankurjenmiekka ’Kita-No-Seiza’ - Iris Sibirica ’Kita-No-Seiza’
Siperiankurjenmiekka Multasormi - Iris Sibirica
Siperiankurjenmiekka ’Pink Parfait’ - Iris Sibirica ’Pink Parfait’
Tarhaiiso ’Blue Fortune’ - Agastache ’Blue Fortune’
10

IIRIKSET – IRIS


Vinkki!
Sopii leikoksi.

Varo lannoittamasta liikaa, mutta kalkitseminen on tärkeää.

Iirikset näyttävät hauskoilta noustessaan matalasta vihreästä peruskasvillisuudesta. Ne ovat erittäin kauniita kuunliljojen ja päivänliljojen kumppanina sekä omassa ryhmässään.

Kirjoittelin iiriksistä otsikolla Uranainen.

Kuningatarkurjenmiekka ’Snow Queen’
Iris sanquinea ’Snow Queen’

Heinä-elokuun vaihteessa 2015 kävimme 16-vuotishääpäivämme juhlistamiseksi Karimaan puutarhalla Kokemäellä. Se oli miehekäs puutarha: havuja ja karua metsäistä tunnelmaa. Kaipasin valoa ja väriä, kukkarunsautta. Oli siellä varmaan pionien kukinnan aikaan ollut värikkäämpää, mutta nyt oli hyvin vähän kukkia.

Kävimme katselemassa Joukon lapsuuskodin maisemia, söimme salaattiaterian vanhan sillan kupeessa ja ajelimme sitten Huittisten vanhan pappilan, keskiaikaisen kivikirkon ja Merjan puutarhan kautta kotiin. Pappilan puutarha oli kaunis ja itse pappila hyvin vaikuttava kaikessa komeudessaan. Kivikirkko oli jyhkeä. Merjan puutarha oli mielenkiintoinen, mutta löysin sieltä vain kaksi lajia: sormivaleangervon ja neljä näitä kuningatarkurjenmiekkoja. Iirikset olivat ihan oikeasti ostoslistallanikin. Ne kaikki päätyivät Muotopuutarhan pohjoisosaan.

Oma puutarha näytti työmaalta kaikkien harsoviritysten kuorruttamana. En illalla uhrannut ajatuksia puutarhalle, vaan järjestimme juhlat perheen kesken. Söimme tuliaisherkkuja kynttilöiden palaessa ja klassista musiikkia kuunnellen. Pöydässä oli monenlaista makeaa, mm. suklaahunajajuomaa Vanhan pappilan puodista, marenkileivoksia ja Sinellan leipomia kookossuklaapalloja.

Saksankurjenmiekka ’Immortality’ 
Iris germanica ’Immortality’

Olimme suviseuratalkoissa 24.5.2017 eikä Porissa voi käydä ilman vierailua taimistoilla. Ostin näitä Saksankurjenmiekkoja kaksi Paratiisin taimitarhalta hintaan 5,50 e / kpl. Myyjä vakuutti näiden olevan kestäviä ja helppoja. Nämä kasvavat Sateenvarjojalavan katveessa.

2019: Kukat ovat niin suuret ja painavat, että tarvitsisivat tuen.

Siperiankurjenmiekka ’Blauw’
Iris Sibirica ’Blauw’

Ostin yhden kookkaan taimen Viherlandiasta heinäkuussa 2016 ollessamme matkalla Kuopioon Inkerin rippijuhliin. Lajikkeesta ei ollut kuvaa eikä juuri mitään tietoja, mutta vaaleansiniseksi mainittu väri houkutteli ostamaan tämän. Istutin tämän ainokaiseni Välitilaan pionien eteläpuolelle polun itäpuolelle.

2019: Ei ole tarvinnut pettyä. Väri on oikeasti vaaleansininen. Tämä on ollut kestävä ja aivan ihana ♥

Siperiankurjenmiekka ’Blue King’
Iris Sibirica ’Blue King’

Ostin kaksi tainta Viherlandiasta heinäkuussa 2016 ollessamme matkalla Kuopioon Inkerin rippijuhliin. Vaaleansiniseksi mainittu väri houkutteli ostamaan tämän. Se oli se reissu kun mukana Kuopiossa kävivät kolme grönlanninhanhikkia, syyshortensia, kolme marjakuusamaa, yksi vihreälehtinen rotkolemmikki, vaaleanlila tarhaiiso ja kolme lajiketta iiriksiä.

Istutin kaksi tainta Betonirenkaan läheisyyteen polun länsipuolelle.

Siperiankurjenmiekka ’Concord Crush’
Iris Sibirica ’Concord Crush’

Innostuin tilaamaan Viherpeukaloilta perennoja jo helmikuun 11. päivänä 2017. En koskaan olekaan ollut näin ajoissa. Tällä kertaa minua houkuttelivat erityisesti erilaiset iirikset. Istutin nämä 'Concord Crushit' Kuokkalan punaluumun eteen.

Vinkki!
Kukkien tumma sävy pääsee oikeuksiinsa valkoisten ja purppuraisten kukkien seurassa.

Siperiankurjenmiekka Haikalan perinnelajike
Iris Sibirica 

Ostin kaksi alkua Haikalan puutarhalta syyskuussa 2012. Puutarhuri sanoi lajikkeen olevan sata vuotta vanhaa kantaa. Istutin korkeat taimet Alkukulmaan vuorenkilven ja arovuokon seuraan.

2013: Tämä oli mahtava yllätys. En nimittäin tiennyt minkä sävyinen kukka on tulossa. Puutarhuri sanoi sen olevan kyllä hieno, mutta makuja on niin monenlaisia. Tässä maut menivät ainakin yhteen. Näitä tulen varmasti joka kesä odottamaan.

Siperiankurjenmiekka ’Kita-No-Seiza’
Iris Sibirica ’Kita-No-Seiza’

Tilasin nämä Viherpeukaloilta 2017. Tässä lajikkeessa houkutteli myyjän hehkuttama hieman poikkeava vaaleanpunaiseen vivahtava väri ja kerrannaisuus. Myöhemmin huomasin, että kukka on ihan selkeä vaaleanlila. No, niinpä tietysti :(.

Siperiankurjenmiekka Multasormi
Iris Sibirica

Syksyllä 2013 menin Multasormeen tarkoituksenani ostaa sipulikukkia. Niitä ei kuitenkaan enää ollut myynnissä, joten lohdutukseksi katsoin 70 % –poistomyyntipöytää. Pitihän sieltä poimia kaksi sinistä Suomessa viljeltyä iiristä, koska minulla on niitä ennestään vain kaksi. Näin kauniille kukille on aina tarvetta. Lajikenimi puuttui.

2014: Eivät nämä kyllä sinisiä olleet kuten kuva lupaili. Nämä olivat kirkkaan liloja. Aluksi ajattelin, ettei minulla taida olla näille käyttöä. Olin vähän pettynyt näiden räikeään väriin. Sitten hoksasin millaiseen seuraan olin ne sattumoisin syksyllä tökännyt. Nehän sointuivat loistavasti salvian ja tädykkeen seuraan.

Siperiankurjenmiekka ’Pink Parfait’
Iris Sibirica ’Pink Parfait’

Tilasin näitä Viherpeukaloilta 2017. Tässä lajikkeessa houkutteli erityisesti väri ja kukan muoto. En kyllä itse kutsuisi tuota väriä sanalla pink. Istutin nämä Suihkulähteelle.

IISO – AGASTACHE

Tarhaiiso ’Blue Fortune’
Agastache ’Blue Fortune’

Ostin yhden iison Viherlandiasta heinäkuun lopussa 2016. Olin haaveillut yrtti-iisosta jo aiemmin, joten päätin kokeilla tätä eteen sattunutta tarhaiisoa. Se oli se rippijuhlareissu kun mukana Kuopiossa kävivät kolme grönlanninhanhikkia, syyshortensia, kolme marjakuusamaa, yksi vihreälehtinen rotkolemmikki, tämä vaaleanlila tarhaiiso ja kolme lajiketta iiriksiä.

Istutin tämän ison kiven eteen Betonirenkaalle. Toivottavasti viihtyy, sillä silmissäni siintää kaunis sinertävä iisoppipilvi valkoista kuutamohortensiaa vasten.

2019: Tämä on ehdottomasti syksyn suosikkikasvini: ihana väriläiskä pikkuhiljaa kuihtuvien kasvien keskellä! En vain tiedä mitä tälle tapahtui viime talvena. Iiso oli laihtunut puoleen entisestä.

Vinkki!
Sopii leikoksi.

Lehdet maistuvat lakritsilta ja ovat syötäviä. Kukatkin ovat syötäviä.

10 kommenttia:

 1. Tarhaiiso onkin vallan kaunis syyskesän kukkija!
  Mutta nuo kaunottaret...kurjenmiekat ovat todellisia rakkauskukkia!
  Niin kauniita lajikeita.

  Syyskuun lempeitä hetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! Eikös vain :) Minun on tehnyt mieli kokeilla monia iiriksiä kun ne kukkivatkin juuri sopivaan aikaan. Ja tarhaiiso on ihana syksyn sulostuttaja. Toivottavasti lihoo entisiin mittoihinsa.

   Kiitos samoin, oikein hyvää syksyn jatkoa sinne Sinullekin!

   Poista
 2. kurjenmiekat ovat ihastuttavia, en saa silmiäni irti tuosta herkästä tytöstä iiristen ympäröimänä. sinulla on runsaasti erilaisia iiriksiä. tuota 'Snow Queeniä’ kyl haluaisin myös omaan penkkiini.
  oivallisesti ratkaisit myös vaikean yhtälönkin!
  mukavia syyspäiviä Sinulle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ilona! ♥ Alun perin en ihastunut ’Pink Parfaitin’ väriin, mutta tuossa suihkulähteen patsaan edessä ne ovat loppujen lopuksi ihan kauniita :)

   Olisikohan tuota ’Snow Queenia’ vielä (siis ensi keväänä) muissa Viherrinki-ketjun myymälöissä? Toivotaan, että sellainen tulisi sinullekin vastaan.

   Oikein hyvää syksyn jatkoa myös Sinulle!

   Poista
 3. Iirikset ovat kauniita! Tuo Snow Queen läikähdytti todella, mistähän sitä saisi itsellekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi!

   Mietin juuri tuossa yllä, että olisikohan tuota ’Snow Queenia’ vielä (siis ensi keväänä) muissa Viherrinki-ketjun myymälöissä. Jospa sellainen tulisi sinullekin vastaan. Toivotaan niin :)

   Poista
 4. Oi miten upeita iiriksiä sinulla on! Tarhaiiso on kaunis syyskukkija. Harmillisesti se katosi meiltä talven jälkeen kokonaan pari vuotta sitten.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni!

   Olen vähän sydän syrjällään oman tarhaiisoni suhteen – laihtuuko vielä vai alkaisiko taas lihomaan. En todellakaan haluaisi menettää sitä.

   Samoin, oikein hyvää viikonloppua sinne teillekin!

   Poista
 5. Siperiankurijenmiakat on mun lemppareita. Nuata kerrattuja mulla ei ookkaa. Oon jotenki ajatellu niiren olevan arkoja tänne. Tarhaiisoa pitelin keväällä käres, mutta jätin jostaki syystä ostamata ja oon katunu koko kesän. Enskerralla sitte. Sullon ollukki siitä nii houkuttelevia kuvia. Vai laihtuu rajusti. Kuinkahan mulla käys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin pidät iiriksistä. Minun kokemukseni kerratuista iiriksistä ei ole kovin pitkä, mutta ovat ne ainakin mukavasti pulskistuneet.

   Oi-joi kun et tarhaiisoa ostanut! Ei ihme, että olet katunut kun se ihanuus oli jo niin lähellä :) No, ensi vuonna sitten. En tiedä uskaltaisinko ensi keväänä jakaa iisoni. Kuolla kupsahtaako vai alkaisiko lihoa… Se lähtee yllättävän hitaasti kasvuun keväällä.

   Poista