torstai 25. heinäkuuta 2019

KASVEJA KUUSEN ALLE

Kuusen alla on tunnetusti karut olot. Siellä ei moni viihdy.

Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto.

Kesäkeittiön kulmalla kasvaa kaunis kuusi. Olen saanut säästettyä sen alla luonnostaan kasvaneen pläntin mustikkaa. Muuten kuusen alusta on paljas. Olen innoissani päästessäni suunnittelemaan kasvillisuutta kuusen alle.

Omat ideat olivat vähissä, joten menin nettiin ja lueskelin kirjoja. Listasin tähän kasveja, joita kuusen alle suositeltiin.

Kasvuolot kuusen alla vaihtelevat riippuen paikan valoisuudesta, mullan paksuudesta ja kosteudesta. Näistä voi valita kasveja eri oloihin. Sitkeimmät sopivat paikkaan kuin paikkaan.

Kasvualusta neuvottiin perustamaan lisäämällä multaa. Täytyy kuitenkin varoa peittämästä kuusen pintajuuristoa paksulla maakerroksella. Sen vuoksi en aio laittaa myöskään juurimattoa väliin.

Kuusen alla voivat viihtyä:

Ahomansikka
Ahomansikka saattaa viihtyä niin hyvin, että kuusen alusen lisäksi valloittaa puoli puutarhaa.

Nämä ahomansikat leviävät katajien alla. Melkein kadun, että istutin ne sinne. Karuun, paahteiseen paikkaan ei ollut paljon vaihtoehtoja.

Idänvirpiangervo
Idänvirpiangervo on perinteinen koristepensas. Juurivesoja kasvaa runsaasti. Virpiangervot ovat helppohoitoisia, terveitä ja vaatimattomia kasvualustan suhteen. Korkeus 100–150 cm. Lehdet avautuvat varhain keväällä ja saavat puna-keltakirjavan syysvärinsäkin melko aikaisin. Kolmisen viikkoa kestävä kukinta alkaa yleensä kesäkuun alussa. Kukat ovat valkoiset ja tuoksuvat miedosti. Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta: kuiva–tuore, keskiravinteinen. 

Isokonnantatar
Isokonnantattaren sanotaan olevan yksi varmimmista julkisten puistojen perennoista. Leviää nopeasti, joten paikka on harkittava huolella.

Isoukonkello
Isoukonkello on suurimpia kellojamme. Kasvi on vaatimaton kasvualustan ja kasvupaikan suhteen. Se menestyy joutomailla ja vaikka kuusen juurella. Savimaata kannattaa silti keventää hiekalla istutusvaiheessa, jotta taimi lähtee hyvin kasvuun. Suuret valkoiset tai siniset kukat avautuvat vähän kerrallaan, joten kukinta kestää kolme viikkoa. Kukinnan jälkeen kasvi ränsistyy. Sen eteen kannattaa istuttaa muita kasveja. Kasvi ei kylväydy vaivaksi.

Kallioimarre
Kallioimarre on luonnonkasvi, joka viihtyy metsäpuiden alla ja varjoisilla kallioilla.

Keltapeippi
Peipit ovat usein villejä leviämään.

Ketunleipä
Ketunleipä eli käenkaali on herttainen ja kestävä maanpeitekasvi.

Tämän ihanan kuvan ketunleivästä latasin Pixabaysta.

Kielo, kalliokielo
Kielo viihtyy kuusikoissa luonnostaankin. Joku varoitteli kielon olevan turhan ahkera leviämään.

Kirjovuohenputki  ’Variegatum’
Kirjovuohenputken kasvutapa on peittävä ja sillä on hyvä kilpailukyky rikkaruohoja vastaan. Viihtyy niin auringossa kuin varjossakin. Voidaan käyttää maanpeitekasvina ongelmakohtiin. Valkoinen kukinta on vaatimaton. Kirjovuohenputki ei leviä yhtä aggressiivisesti kuin luonnonkanta, mutta silti paikka kannattaa valita huolella. Toiset pitävät kirjovuohenputkesta, toiset varoittelevat juuri tuon leviämistaipumuksen vuoksi.

Kurjenpolvet, mm. tuoksukurjenpolvi
Tuoksukurjenpolvi on voimakas kasvi, jonka sanotaan pärjäävän melkein missä vain.  Olen kuullut, että se leviää voimakkaasti.

En ole kokeillut peittokurjenpolvea kuusen alla. Nämä peittokurjenpolvet viihtyvät kanukoiden katveessa.

Maahumala
Maahumala levittää mielellään piparkakkureunaiset lehtensä paikkaan kuin paikkaan. Saattaa käydä niinkin, että se innostuu levittäytymään innokkaammin kuusta ympäröivälle muhevalle maalle kuin sille osoitettuun paikkaan kuusen alla. Maahumalasta saattaa saada riesan puutarhaansa,  joten sen hankkimista kannattaa harkita tarkkaan.

Maksaruoho
Maksaruohot ovat reippaita maanpeitekasveja, jotka voivat hyvin viihtyä karuissakin oloissa.

Oravanmarja
Oravanmarja on luonnonkasvi, joka luonnostaan viihtyy kuusen alla.

Peittolehti
Peittolehti on kasvupaikan olosuhteista riippuen osittain tai täysin ainavihanta. Se sietää savista maata ja kuivuutta kesällä, muttei kevättalven viimaa, jolle se altistuu lumettomilla paikoilla. Liian avoimella paikalla lehdistö ruskettuu. Kukinnalla ei ole koristearvoa, sillä pienet ruskeat kukat jäävät lehtien alle. Kasvutapa on leveä, maanmyötäinen ja tiheä lehtimätäs. Kasvi leviää hitaasti pitkällä suikertavalla maavarrellaan. Kiiltävät, lähes pyöreät lehdet ovat ainavihannat kun saavat kunnon talvisuojan lumesta. Kasvupaikka: puolivarjo–varjo. Kasvualusta: tuore, keskiravinteinen.

Pikkutalvio
Pikkutalvio on ainavihanta maanpeitevarpu. Lumettomilla paikoilla lehdistö saattaa ruskettua kevättalven viimassa ellei kasvustoa suojata vaikkapa havuilla. Pikkutalvio suosii kalkittua maata. Kukinta kestää varjossa toukokuun alusta jopa heinäkuuhun. Aivan mullanpinnassa kasvava pikkutalvio muodostaa laajoja mattoja. Se leviää nopeasti nivelistään juurtuvien maanpäällisten rönsyjen avulla. Lehdet ovat läpi vuoden vihreät, vanhana nahkamaisen kovat. Kukat ovat yleensä siniset tai violetit. Valkoteriöiset lajikkeet ovat harvinaisia. Kasvupaikka: puolivarjo–varjo. Kasvualusta: tuore, keskiravinteinen, humuspitoinen ja kalkittu.

 Ainakin tälle valkokukkaiselle pikkutalviolle varaan paikan kuusen alta.

Pikkutöyhtöangervo
Pikkutöyhtöangervon sanotaan sopivan niin valoon kuin varjoonkin kuivaan paikkaan. Lehdistön syysväri on tulenpunainen.

Rauniokilkka
Rauniokilkka on muurin väleissä viihtyvä matala, pienikukkainen ja siro kasvi, joka siis sietää hyvin kuivuutta.

Rönsyakankaali
Akankaali on voimakas kasvi, jonka sanotaan selviytyvän kuivassa varjossa.

Rönsyansikka
Rönsyansikka on voimakas, keltakukkainen perenna.

Rönsykuunlilja (Hosta clausa f. normalis)
Blogiystäväni suositteli tätä harvinaista kuunliljaa kuusen alle. Se todellakin nimensä mukaisesti tekee rönsyjä. Sietää melko hyvin aurinkoa, suositellaan puolivarjoon. Kukkii aikaisin tummanvioletein kukin.

Rönsytiarella
Rönsytiarella on kaunislehtinen ja –kukkainen varjoisten paikkojen kasvi.

Suikeroalpi
Suikeroalpi on vikkelästi leviävä keltakukkainen perenna.

Vuorenkilpi
Vuorenkilpi on kaunislehtinen perenna, joka pärjää ohuessakin kasvualustassa.

Nämä vuorenkilvet viihtyvät ohuessa mullassa katajan kuivassa katveessa.

Suunnittelu on vielä puolitiessään, mutta kesäkeittiön kuusen alle on tulossa ainakin kirjovuohenputkea ja valkoista pikkutalviota. Ne ovat kauniit yhdessä.

Mikä kasvi  sinun kuusen alla viihtyy? Onko listalla joku sellainen kasvi, jota et suosittelisi kuusen alle? Kirjovuohenputkesta jo mainitsinkin, että siitä ollaan puolesta ja vastaan. Vinkkaa parhaat ideasi toistenkin iloksi ja hyödyksi. Päivitän ne listalle.

12 kommenttia:

  1. Maahumalan kanssa olisin varovainen. Meillä sitä oli muuttaessa nurmikolla, se yrittää sieltä kiemurrella kukkapenkkeihin ja joskus aina onnistuu.
    Meillä on peittokurjenpolvea, en pidä sen hajusta, mutta se on helppo kitkeä halutessaan, koska ei salaa leviä minnekään. Minusta helpompi rajata kuin salakavalasti rönsyilevät kasvit. Nyt sille olen antanut pienen tilan. Käytän sitä tarpeen mukaan peittämään maara ennen kuin keksin sen tilalle toisen kasvin. Hyödyllinen kasvi minusta siinä suhteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta: maahumala on kova leviämään. En oikein tiedä mitä ajattelisin siitä kaunislehtisestä rönsyilijästä. En enää hankkisi sitä, mutta en oikein viitsi hävittääkään kun se meillä jo on.

      Peittokurjenpolvea minäkin käytän, jos ei muuta satu olemaan. Se pitää rikat hyvin poissa eikä tosiaan leviä salaa. Tekee kauniin maton.

      Poista
  2. Allekirjoitan kaikki nuo kasvit, ja lisään vielä rönsykuunliljan (Hosta clausa f. normalis). Yleensä kuusen juurella vaivaa myös kuivuus sen valon puutteen lisäksi. Rönsykuunlilja on pärjännyt käsittämättömän hyvin kurjasta kasvupaikasta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, Tita, minkä teit ;) En ikinä ollut kuullutkaan rönsykuunliljasta ja nyt se sitten olisi pakko saada. Se sopisi minun kuusen alle kuin nakutettu, mutta sitä myydään vain - kas kummaa - Särkällä ja olikohan sitä vielä Torniossa ja Sodankylässäkin. Ei kai auta muu kuin alkaa suunnitella jotain reissua sinne pohjoisen suuntaan :) Kiitos hyvästä kasvivinkistä!

      Poista
  3. Meillä oravanmarja, joka on luonnonkasvi viihtyi kuusien alla. Hävisi kun kuuset kaadettiin. Kieloa en laittaisi se on liian kova leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oravanmarjalla on kauniit lehdet ja kukat, joten voisin hyvin yrittää siirtää niitä meille. Niitä luulisi löytyvän läheltä.

      Poista
  4. Hyvä lista. Hankalien kasvupaikkojen kasveille on aina tarvetta. Meillä on todella hankala paikka etupihalla olevan suuren siperianpihdan alla. Paikka on ohutmultainen ja rutikuiva, sillä maa viettää alaspäin joka suuntaan. Lisäksi aurinko porottaa aamupäivästä ja kuusen oksat estävät rankkasateenkin pääsyn maahan asti. Rönsyansikka on pärjännyt juuri ja juuri, mutta ei kuki eikä leviä. Luulen, että jossain vaiheessa vaihdan sen tilalle maksaruohoa tai jotain äärimmäistä kuivuutta kestävää, kuten kiviä. Maahumalakaan ei ole suostunut leviämään sinne. Se voi olla kyllä ihan hyväkin asia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa haasteelliselta paikalta. Siitähän saa sitten viime kädessä helppohoitoisen kivikon, jos rikatkaan eivät kasva.

      Maksaruoho tosiaan saattaisi pelastaa tilanteen. Sehän kasvaa vaikka sentin paksuisessa hiekassa mustan muovin päällä. Siitä itselläni on kokemusta :)

      Maahumala on mielestäni kauneimmillaan aika hyvässä mullassa. Ainakin se haluaa itse valita paikkansa. Minulla se rönsyilee katemuovien yli ja ali eikä piittaa minun mielipiteistäni.

      Poista
  5. hyvä lista karuissa oloissa viihtyvistä. itse olen tehnyt sen ratkaisun, et annan isojen kuusten alusten olla täysin paljaana, nopeasti se peittyy karikkeesta ja kuusenkävyistä. laitoin hiljakkoin kuvan blogiini takapihalla kasvavan kuusen alusesta. meille se sopii, mut ei tietysti aivan joka puutarhaan, joten hyvä olla kasveja, mitä tarvittaessa voi istuttaa myös puiden alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, paljas kuusen alusta on varmaan ihan kiva, jos se pysyy paljaana eikä täyty sekalaisista rikoista. Minusta vaan tuntuu, että meillä niitä rikkoja riittäisi kuusenkin alle yllin kyllin :) Täytyypä käydä kurkkaamassa blogissasi.

      Poista
  6. Voin oikein mielessäni kuvitella tuon kuusen tuoksun, heti kun näin tuon kuvan. Meillä olisi uudet kasvit hankintalistalla. Pitäisi myös sopivat kasvualustat hankkia. Tarkoituksena on tänä vuonna laittaa piha oikein kauniiksi. Kiitokset postauksesta! https://www.kaiwur.fi/viherrakentajille/mullat-kuorikatteet/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta kommentistasi! Toivotaan nyt oikein kaunista ja sopivan sateista kesää. 😊

      Poista